Thursday, 31 December 2009

GaRa2 TaK KeRuaN

ni nak citer sikit apekah yg telah terjadi gara2 diri aku yg x keruan skg ni... sbnrnya, mmg aku dah start resah, x keruan, semenjak dpt panggilan utk gi interview tu lg.. resah & x keruan, bkn sbb aku x mo keje tu... tp, sbb nak la... lps tu, dah lama x pegi interview kan.. (maklumla, aku begitu 'setia' dgn tmpt keje aku skg ni, sampai x de cari keje lain pun.. dah dekat 4 thn aku kat sini) lps dpt call smlm, lg la aku gelabah... hihihihi...

anyway, nak citer kisah yg terjadi pagi smlm ni... smlm, aku terlewat 10 minit kuar dari umah aku... so, klu terlewat 10 minit, maknanya sampai kolej, confirm2 lebih dari pukul 8 pg nye... so, dgn kelam kabutnye, aku drive gi umah ummi (pengasuh rayyan) yg ambik masa 10 minit gak dari umah aku... ntah mcm mana, sblm sampai simpang kat depan umah die, fikiran aku leh melayang plak... fikir ape ntah, aku pun x ingat... sampai la dah kuar simpang besar, aku tergerak nak toleh sebelah aku...

"astaghfirullah... ummi x anta rayyan plak... adoi, mcm mana leh terlajak nih"

waktu ni, muka rayyan mmg excited sungguh sbb die ingat aku nak bawak die gi tmpt keje aku... maklumla, die mmg cam simpang nak masuk umah pengasuh tu. tmbh lak skg ni, tiap2 pagi wat perangai nak ikut aku gi keje...

aku pun apa lg, terus wat u turn, patah balik umah pengasuh tu.. sampai2 je umah pengasuh tu, rayyan terus wat perangai... x mo turun dari kete... kecewa la tu, sbb harapan yg berbunga2 td tu dah kene potong... hahahaha.. x pasal2, elok2 lewat 10 minit, jd lewat 20 minit....

pagi ni pun nyaris nak terlajak lg... hahahahha... nasib bek aku ingat....

Wednesday, 30 December 2009

takutnyeeee....

sesungguhnya inila apa yg tgh aku rasa skg... rasa mcm nak jerit mintak tolong je, utk hilangkan perasaan ni.... huhuhuhu...

sbnrnya, td, aku received call dari institution yg call aku last week.. pasal panggilan interview tu... tp, last week, yg call tu, prof kat jabatan tu sendiri... tadi, dari main HR institution tu pulak... die call utk bgtau tarikh interview yg formal nye... tup tup, tarikh nye dah dianjakkan cepat seminggu dari tarikh yg prof tu ckp... lps tu, die ckp, interview tu nanti ada 2 session. session pagi, kene wat mock teaching. dari session mock teaching tu nanti la baru diorang wat decision sama ada candidates berjaya ke x ke session ke 2... adoi... cuak nye aku rasa...

mmgla aku lecturer... mengajar student mmg aku dah bese sgt2 dah... public speaking dpn org yg x dikenali pun aku dah bese... .. tp, tibe2 je aku rasa takut yg amat sgt... tadi, tgh tanda paper student degree sbnrnya.. lps dpt call tu, terus rasa mcm x leh wat keje... hati x tenteram... tgn dah sejuk2 dah ni... dada duk berdebar2... adoi... mcm2 yg aku fikirkan, what if i'm not good enough? kecewa la harapan aku nak tukar tmpt keje... am i good? huhuhuhuhu

Ya Allah, bantu lah hambaMu ini... permudahkan segala urusan ku... sesungguhnya, aku mengharapkan tempat yg bakal aku pegi ni, lebih baik dari sekarang... dan aku harap sgt2 aku dapat keje ni... bantulah hambaMu ini ya Allah... tenang kan hati ku.... kuatkan lah imanku....

Wednesday, 23 December 2009

iS THiS GoiNG To Be a 'GOOD'bye????

suspen x tajuk nih? hehehehehe... nak share sikit nih news yg aku dpt pagi nih...

akhirnye, lps bbrp lama menunggu jwpn dari bbrp permohonan yg aku anta, pagi ni, ade la satu yg reply... i received a call from one of the institution located in xxxxxx ( xleh di display lg wat masa nih... bkn ape, sbb x confirm lg dpt ke x...hehehehehe) and my interview session has been scheduled on next month... klu dpt, they will ask me to start work dlm masa yg terdekat... even, subject utk aku mengajar pun dah di assign....

ALHAMDULILLAH!!!!! wlupun x confirm, suku harapan tu berbunga la sikit... tp, takut la gak.. dibuatnye, aku kantoi masa interview, melepas lak harapan aku yg ni... dah lama x pi interview... tp, honestly, i really need to leave this place... really hope that this is really going to be a 'GOOD'bye to this college...

byk yg aku nak wat dlm hidup aku & family aku... nak sambung belajar lg... nak settle down kat mana2... & yg plg penting nak kan keberkatan dari Allah dlm hidup aku... which, i dont think i can get it here... sbb asyik x ikhlas jek... ikhlas pun masa dlm kelas, ngajar anak2 murid...

anyway, citer ni only di announce dlm blog & fb je, maybe... so, wat student2 yg mengikuti perkembangan aku, syyhhh... jgn bgtau sesape... x confirm lg dpt... & please... even korang sayang sgt kat saya (ayat perasan... hehehehe), jgnla doakan sy x dpt, tp, doakan kejayaan sy.... insyaAllah, wlu kite berjauhan, sy x kan lupakan korang nye.... ;)


sambung sikit lg... tibe2 dpt sms dari mak di kampung... adik aku yg dpt 5A upsr ritu dpt sekolah sains yg terletak di tmpt yg sama dgn tmpt yg contact aku pagi td... hihihihihi

Saturday, 12 December 2009

Tragedi Pengantin Baru

smlm masa tgk berita kat tv3, hati aku tersentuh dgn berita tragedi yg menimpa pengantin yg baru bernikah 4 jam menemui ajal dlm kemalangan kereta... ntah mcm mana, sebak sgt aku rasa... x dpt aku bygkan mcm mana perasaan isteri yg baru dinikahinye tu.... aku baca berita dlm berita harian online, ada gambar isteri yg baru kehilangan suami tu... mmg nmpk merah sangat inai kat jari dia....

aku doakan agar dia tabah... suami nya itu adalah hak Allah... jodoh dan maut semuanya ketentuan Allah... anyway, ni keratan berita yg aku copy paste dari
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/BeritaUtama/20091212062835/Article/index_html
Tragedi pengantin baru

Oleh Rashidi Karim


TEH Affifah Shahirah Abd Hamid tidak dapat menahan sebak ketika menziarahi jenazah suaminya, Mohd Ariff Ab Kadir yang maut bersama tiga lagi dalam kemalangan di Kangar tengah hari semalam, selepas pulang dari majlis akad nikah di rumahnya, di Alor Setar. Beliau sempat bersalaman dengan suaminya dan menerima kucupan pada dahinya pada majlis membatalkan wuduk selepas pernikahan pada jam 10 pagi sebelum kemalangan pada jam 1.05 minit tengah hari.



Bakal pensyarah bersama bapa, ibu dan rakan maut nahas dengan bas

KANGAR: Penuntut universiti, Teh Affifah Shahirah Abd Hamid, hanya sempat bergelar isteri selama tiga jam selepas suami yang dinikahinya pagi semalam, meninggal dunia dalam kemalangan ngeri sejurus majlis akad nikah di rumahnya, di Taman Berlian, Alor Setar.

Suaminya, Mohd Ariff Ab Kadir, 23, lulusan Ijazah Kejuruteraan Mekanikal universiti di United Kingdom, meninggal apabila kereta yang dinaikinya untuk pulang ke rumah di Taman Melati Indah, Beseri, dekat sini bertembung dengan bas persiaran di Kilometer 7 Jalan Kangar-Padang Besar pada jam 1.05 minit tengah hari, selepas bernikah kira-kira jam 10 pagi.

Lebih menyedihkan kemalangan turut mengorbankan bapa Mohd Ariff iaitu Ab Kadir Awang, 55, yang memandu kereta dan ibunya, Apsah Othman, 58, serta rakannya, Mohd Farhan Musa, 18 tahun.

Timbalan Ketua Polis Perlis, Asisten Komisioner Zull Aznam Haron, berkata semua mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah

Katanya, siasatan awal mendapati kereta Proton Iswara yang dipandu Ab Kadir, pembantu makmal di Sekolah Menengah Sains Syed Putra, di sini dipercayai terbabas memasuki laluan bertentangan sebelum bertembung dengan bas berkenaan.

MOHD Ariff dan isteri pada majlis akad nikah mereka, semalam.



Mayat mangsa dihantar ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) untuk bedah siasat.

Zull Aznam berkata, pemandu dan 27 penumpang bas persiaran dari Klang, Selangor yang dalam perjalanan pulang dari Padang Besar tidak cedera.

"Kita sudah mengambil keterangan pemandu serta beberapa penumpang bas persiaran terbabit dan kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987," katanya.

Sementara itu, abang Mohd Ariff, Mohd Hazly Ab Kadir, 32, berkata beliau bersama rombongan pengantin lelaki menaiki empat kereta untuk majlis akad nikah Mohd Ariff yang juga anak bongsu tiga beradik itu dengan Teh Affifah, 23 tahun.

ORANG ramai melihat kereta yang remuk bertembung dengan bas mengorbankan tiga beranak (Ab Kadir Awang, Apsah Othman, Mohd Ariff) dan seorang rakan (Mohd Farhan), semalam.

"Saya menaiki kereta lain dan sampai ke rumah terlebih dulu. Tidak lama selepas itu, saya menerima panggilan daripada bapa Mohd Farhan memaklumkan kemalangan itu," katanya.

Beliau berkata, keluarga pengantin lelaki sudah mengadakan persiapan untuk majlis kenduri esok, manakala pihak perempuan hari ini di Taman Berlian.

Katanya, Mohd Ariff mendaftar untuk memulakan kerjaya sebagai pensyarah di Universiti Teknologi Mara Arau, pada Rabu depan.

Mohd Hazly berkata, Mohd Ariff dan Teh Affifah Shahirah, seorang penuntut di sebuah universiti di Australia, berkenalan sejak di bangku sekolah sebelum mengambil keputusan berkahwin.

"Selepas majlis akad nikah, saya melihat arwah adik serta ibu dan bapa begitu ceria dan tidak menduga keriangan mereka berakhir dengan tragedi," katanya.

Kenduri kahwin bertukar majlis tahlil

ALOR SETAR: Majlis kenduri meraikan perkahwinan Teh Affifah Shahirah Abd Hamid, 23, bersama suaminya Mohd Ariff Ab Kadir, 23, yang maut dalam nahas di Kilometer 7 Jalan Kangar-Padang Besar bertukar majlis tahlil dengan pengurusan diambil alih Jawatankuasa Surau Taman Berlian, Anak Bukit, bermula malam tadi.

Setiausaha Jawatankuasa Surau Taman Berlian, Abd Jabir Mokhtar, 50, berkata pada mulanya pihak pengantin perempuan berhasrat mengadakan majlis khatam al-Quran pada sebelah malam diikuti kenduri kahwin hari ini, namun kedua-duanya terpaksa ditukar kepada majlis tahlil.

"Perkara berlaku tanpa diduga dan kami sebagai jiran mengambil alih pengurusan majlis yang tetap perlu diteruskan.

"Kita jalankan majlis seperti biasa dengan menerima 1,500 tetamu yang sudah dijemput selain pihak perempuan juga mengeluarkan belanja besar sekitar RM12,000 untuk majlis ini.

"Sekarang menjadi tugas kami untuk menjayakan majlis tahlil itu dan memastikan semua tetamu dilayan dengan baik.

"Kami bersimpati dengan Teh Affifah dan keluarga kerana mereka memang dikenali sebagai orang yang baik dan mempunyai hubungan akrab dengan jiran.

"Teh Affifah juga seorang gadis yang lemah lembut dan baik budi pekerti," katanya ketika di temui di sini, semalam.

Sementara itu, tinjauan Berita Harian di tempat persiapan kenduri di homestay G Glamour di Taman Kancil 3, Anak Bukit semalam mendapati segala persiapan termasuk pelamin dan bilik pengantin sudah disiapkan dengan rapi oleh pihak pengantin perempuan.

Bagaimanapun tiada ahli keluarga di situ kerana berada di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis berikutan kejadian tidak diingini itu.

Kelihatan lapan daripada sembilan dulang hantaran pengantin lelaki kepada pengantin perempuan di homestay itu yang tersusun dengan kemas untuk majlis yang bakal berlangsung hari ini.


***************************************************

p/s: masih x leh gambarkan perasaan isterinye... sepatutnye esok kenduri.. mcm mana die nak berdepan dgn tetamu yg dtg....... :(

Wednesday, 9 December 2009

4 TaHuN MeNYeMai & MeMBaJa CiNTa....

Alhamdulillah, hari ni, genap 4 tahun, kami menjadi suami isteri... dah byk suka dan duka yg kami tempuh... moga rumahtangga ni mendapat rahmat dan keberkatan Allah, agar die kebahagiaan yg dikecap akan berkekalan dunia dan akhirat.... moga dimurahkan rezeki... untung2, dapat lak rayyan ni adik lg ke... hehehehe

anyway, duk belek2 fail nostalgia2 lama... terjumpa satu senikata lagu ni... yg aku suka sgt dengar masa aku study kat uia dulu... dulu, suka dgr saja2 je... x de feeling dgn sape2... kali ni, leh la feeling kat abg... hehehehe... (yg x kawin lg, tutup mata eh... hahahaha)

I could stay awake just to hear you breathing
Watch you smile while you are sleeping
While you're far away and dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Every moment spent with you
Is a moment I treasure
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
Laying close to you
Feeling your heart beating
And I'm wondering what you're dreaming
Wondering if it's me you're seeing
Then I kiss your eyes and thank God we're together
I just wanna stay with you
In this moment forever, forever and ever
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
I don't wanna miss one smile
I don't wanna miss one kiss
I just wanna be with you
Right here with you, just like this
I just wanna hold you close
Feel your heart so close to mine
And just stay here in this moment
For all the rest of time
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
'Cause I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing

Tuesday, 8 December 2009

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... part 4


esoknye 10/12/2005, baru la kenduri... tema majlis kawin, warna biru.. tp, khemah warna ungu... ikut warna masa akad nikah.. rombongan abg dtg lepas zuhur... tp, jemputan dtg dr pkl 10 pagi lg... sempat la aku lepak2 dgn member2 tmpt keje aku, sbb diorang kan lelaki, x kan diorang nak cari aku kat bilik pengantin lak kan? Alih2, kwn2 mak aku cari pengantin pompuan... hahahaha... terusla, aku duk dlm bilik je, sementara nak tunggu solat zuhur... lps solat zuhur, sal solekkan aku... (masa nikah tu pun, die gak yg solekkan aku) lps tu, pengantin lelaki sampai... kitorang x de bersanding... ambik2 gamba jer... tmpt pelamin tu, kitorang wat sendiri.. dgn bantuan erin(kwn adik aku). Yg jambak2 bunga kat pelamin, katil sume die la yg wat.. hantaran lak hasil tangan aku dan kwn2 aku...

kenduri aku sempoi je.. x de, meja2 utk mkn beradab pun... sbb kami mmg dah beradab pun... hahahaha... menu masa kenduri tu yg byk.. ayah wat style stall, mcm open house gitu... ada laksa, nasi ayam, nasi minyak...

yg ni plak, cameraman tula suh wat acara potong kek... padahal tu, kek free tu, dapat sbb kitorang beli cup cake utk bg kat tetamu...


so, ni antara gamba2 yg diambik... byk lg... tp, aku malas nak scan2... ambik2 wat syarat jek... tp, aku mmg x leh lupa statement cameraman ni... x penah jumpa pengantin se’sempoi’ ini... hahahaha... mana x nye, time die suh bergambar dlm umah tu, die suh aku pakai kasut yg aku pakai masa sambut abg tu... aku pun lari keluar, gi jinjing kasut sampai tmpt ambik gamba, lps tu, bile die nak ambik gamba br pakai... dah abis ambik gamba tu, aku cabut blk kasut aku, lari2 gi letak kat luar balik....hahahaha... lps tu, masa nak sambut abg tu, sibuk die tanye, mana payung nye... aku ckp la, mana ada... jln mcm ni jela... dah la jln x de slow2 nye... laju mcm bkn pengantin plak... nasib bek die x tgk time aku lepak dgn member aku kat khemah tetamu pagi tu... hahahaha

anyway, ni la antara kenangan yg aku nak share sempena anniversary esok... gamba2 ni x penah diupload kat mana2 pun... baik fs atau fb.. lps2 ni la, klu aku rajin, aku upload la....




ni gamba dgn mak & ayah aku


dgn adik2 pompuan aku... adik2 lelaki, hilang ntah ke mana... hehehhee


antara tetamu yg hadir...



****************************************************
akhirnya, tamatla entry khas sempena hari istimewa esok... hehehehe...

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... part 3

9/12/2005, tarikh kami bergelar suami isteri... so, esok genapla 4 tahun anniversary kami...

akad nikah lepas asar.. saja wat lepas asar... bkn apa, x mo terkejar2.. at least, klu nak solekkan aku pun, aku dah solat asar dah... tp, kelakar gakla.. sbb cameraman nye sampai sblm asar... so, aku mmg x siap lg la... dgn tshirt & kain batik, aku jemput die masuk & duduk... masa tu la die tanya..

“awak ni pengantin ke?”

“ ha’ah, bakal pengantin. Kenapa?”

“x kan x solek2 kot nak kawin?”
“la... sy nak solat asar dulu la, br nak solek2 pun”

Cameraman tu leh wat muka blur. Siap ckp lg, sempat ke? Aku gelak je la...
ayah jemput tok kadi dari pejabat agama islam dtg umah... tp, tok kadi nyer punyela smart, sampai org ingat diela pengantin nye... hehehehe... papepun, ayah yg nikahkan kami...
Alhamdulillah, aku bergelar isteri kpd Abdul Razak dgn sekali lafaz... dah nikah tu, ingat nak terus solat sunat pengantin je sblm batalkan air sembahyang tu.. tp, tok kadi tu ckp, buat kemudian la... sbb takut org tertunggu2... anyway, layan la gamba masa akad nikah ni

masa ni ketibaan rombongan pengantin lelaki

berdebar menunggu saat tu...




saat dinikahkan ayah... yg baju hitam tu la tok kadi nye... hensem kan....hehehehe...




pertama kali bersentuhan tangan... hihihihi... mcm kene kejutan elektrik kejap... hahahaha




yg ni sebelum rombongan lelaki sampai... jenuh cameraman tu nak ajar aku wat gaya manja mcm ni... manala aku reti nak bergamba2 mcm ni... hehehehe

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... part 2

Masa raya, aku raya kat kg.. bile call abg, abg ckp, family abg nak anta rombongan meminang lps2 raya... segannye nak bgtau ayah masa tu... tp, bgtau la jugak... x bgtau kang, x bertunang lak aku nih... so, tanggal 17/12/2004, aku dpt status baru... tuning org... x buat kenduri pun, buat makan2 utk rombongan abg jek... sedara mara pun mak ayah x jemput... mana yg ada je... yg tlg mak masa tu, jiran2 kat umah mak... so, layanla gambar2 bertunang ni ye... (gambar ni x penah ditayangkan di mana2 pun sblm ni... hehehehe)

waktu ni tgh sessi perbincangan antara ayah & ayah abg... tp, yg lawak nye.. isi prbincangan nye, Cuma mereka berdua je yg tau... sbb yg lain2 x dgr...


bawah ni plak masa sarung cincin

Yg sarung cincin ni lah arwah mak abg... masa ni, die dah x larat sgt dah sbnrnya.. tp, dia gagahkan gak diri, sbb nak jumpa bakal menantu yg dia dah tunggu lama... sebelah die plak mummy, mak sedara abg...

bawah ni gambar arwah mak abg, mak dgn aku dgn hantaran2 yg x seberapa
ni masa makan...


yg baju putih kat gamba bawah ni la abg... (nmpk kurus sikit kan waktu ni? hehehehe)



sbnrnya, die dtg sbb nak tunjuk jln je... masa tgh duk discuss2 tu, die duk dlm kete.. alih2 time mkn, die dijemput sekali... malu sungguh die time ni...

Ni aku dgn arwah tokki....(i miss u, tokki)

ni plak hantaran tunang dari pihak aku... simple jek... tu pun, ayah marah sbb ada wat sirih junjung... serba salah aku, sbb sirih junjung tu kwn adik aku yg wat...

ni plak aku di hari pertunanganku... hehehehe


So, kami bertunang setahun... bleh dikatakan tempoh yg agak lama... tp, nak wat mcm mana, nak kumpul duit dulu... lps bertunang, kami wat keputusan, nak kurangkan jumpa.. wlupun sbnrnya, dari sblm tunang lg, kami ni mmg jarang jumpa.. bile kire2, adala 4 kali kot kitorang jumpa, ....so, lps tunang tu, adalah 2 kali jumpa, sblm kitorang kawin... tu pun sbb ada bende nak kene beli... sbb apa kami x mo jumpa??? Sbb, bile jumpa tu, mmg terasa kuatnye godaan syaitan ni... dulu, bile tgk org2 yg couple2 duk pegang2 tgn, selalu terfikir, mesti ke pegang tgn bile bercouple? Tp, bile aku sendiri ade rasa mcm tu, fahamla... mmg kuat godaan syaitan ni... so, kami x mo la hanyut.. so, jln selamat, jgn jumpa... hehehehe....

Monday, 7 December 2009

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... hehehehe

poyo je tajuk ni... hehehehe... sbnrnya entry2 kali ni khas utk menjelang tarikh anniversary perkahwinan aku... kire mcm flash back balik la... saje je nak ingat2 balik... nak melayan perasaan ... hehehehe...

BuNGa Yg SiNGLe

aku mmg x penah bercinta dari sekolah, masuk university, lps tu... bla... bla.. anyway, wlupun aku x penah bercinta, aku juga manusia biasa.. ada perasaan, ada nafsu... bkn x penah aku minat kat org... tp, minat diam2 je la... usha2 dari jauh je... sbb dulu masa kat uni. ke sekolah ke, aku ni mmg jenis x ckp dgn lelaki... even dah besar & dah kawin ni pun, klu aku x kenal, atau aku x bese... mmg susah aku nak sembang sgt... aku minat that guy sbb dia pemalu, x byk ckp, x social & dari penampilan dia, aku rasa die ada ciri2 pemimpin yg baik... tp, mcm aku tulih td, aku perati dari jauh je la... bile dah abis study, tup2 aku dpt tau die dah kawin... frust jugakla... tp, aku tahu, jodoh ni di tgn Allah... so, aku redha... Allah tau apa yg terbaik utk hambaNya...

bila aku start keje, disbbkan bidang yg aku ambik ni, lebih kpd org lelaki, maka, majority, member kat tmpt keje aku lelaki la... 1st job aku kat pusat servis kereta.. aku jd technical executive & aku satu2 perempuan yg pegang jawatan tu selain 2 org pompuan lain yg keje as kerani kat situ... so, bg aku, member is member... nak gurau2 x kisahla kasar ke x... aku x kisah... as long as, jgn lebih dari batas2 pergaulan dlm islam. So, okla... ramai geng2 aku kat sana... tp, dlm ramai2 geng tu, ada la sorang yg mencuit perasaan aku jugak... bkn apa, dlm ramai2 tu, die sorang je yg sembahyang.. aku tau, sbb surau kat situ satu je, so, take turn la bile nak solat... aku selalu berebut nak guna surau dulu dgn die ni... hihihihi... tp, mcm bese, klu aku suka pun, aku diam je... just minat2 gitu je la...

lps setahun aku keje kat situ, aku tukar keje lain plak... so, 2nd job aku, engineer kat kilang buat pisau industry. Yg ni lg ramai la geng lelaki... sbb aku satu2nye engineer pompuan... atas aku ada sorang lg engineer, lps tu, bawah aku, supervisor, department leader & finally operator... tp, aku ni mmg jenis sempoi... campak mana2 pun aku x kisah.. as long x menghalang aku as muslimah... kat sini, mmg geng2 aku close giler... kuteng, huzaini (panjang), saidan, man kering, ravi, en azhar, abg azhar (geng loyar buruk aku), & ramai lg la... so, bile dah bunga sekuntum je, ade gak la yg nak masuk2 daun... tp, aku adalah aku... klu setakat member nak hu ha hu ha... bleh... aku x kisah punye... tp, klu bab layan2 jiwang nih... sorry la... tmbh lak, aku bkn nak cari pakwe... aku nak cari suami yg mampu bimbing keluarga, yg bleh aku hormati...

tp, yela... umur makin bertambah... masa aku menginjak ke usia 25 tahun... dah byk plak suara2 duk tanye, bile plak aku nak kawin... adik aku yg no 2, anak dah 3 org dah... dlm masa yg sama, adik aku yg no 3 lak citer, yg die dah ada pakwe... die pun duk tanye2 aku, bile aku nak kawin ni... so, dlm x kisah, aku terasa la jugak... tp, mcm yg aku dah tulis td, aku x nak cari pakwe... aku nakkan seorang suami, ketua keluarga... kwn lelaki aku mmg ramai.. lebih ramai dr pompuan.. & terus terang, aku lg rapat dgn kwn2 lelaki dr kwn2 pompuan... (sal, kwn baik aku tu special case aa...) ada suara2 yg kata, aku ni memilih sgt... of course aku kene pilih.. x kan, nak main tangkap muat jek... dah terang2 kwn2 aku x memenuhi criteria yg aku nak... don’t take me wrong... kriteria2 aku simple je, tp, susah sgt nak cari... aku nak org yg bleh membimbing.. so, maknanya, agama perlu ditekankan la... no bersentuhan2 kulit dgn yg bkn muhrim selagi belum halal, sembahyang kene jaga, wlupun, yg sunat, x mampu nak wat... yg wajib tu kene buat... dan lg satu, die menyayangi aku kerana Allah... simple je kan???

*********************************************

SaaT PeRKeNaLaN


Masa tu, aku dah give up fikir pasal jodoh... sampai aku terfikir, andai kata adik aku yg no 3 tu dah nak kawin, & masa tu aku masih belum jumpa pasangan aku, aku nak bawak diri.. pegi belajar oversea, so, time kenduri kawin adik aku tu, aku x de... hihihihi... lawak bile tingat2 balik ape yg aku fikir ni... lps tu, aku pun ckp la dgn mak...

“mak, uni dah x mo fikir pasal kawin ni... ada jodoh, adala... andai kata, ada org nak kat uni, atau ada sapa2 tanya, mak jelah uruskan... mak dgn ayah jelah menilai sama ada org tu sesuai ke x.. mak lebih kenal uni ni mcm mana, ape pendirian uni.. sbb pendirian uni sama mcm pendirian mak & ayah.. uni x nak korbankan pendirian uni hanya disbbkan cakap2 org keliling”

Tup tup... x lama lepas tu, aku dikenalkan dgn abg... tp, x penah jumpa... duk bersms & calling2 jek... tp, masa tu, x de la ucapan2 kasih syg ni... kami duk tukar2 pandangan pasal agama, pasal tokoh2 islam, pasal isu2 semasa... tp, lama2 mcm terdetik rasa syg dlm hati ni... masa aku berkawan ni, mmg aku cerita kat mak... sampaila satu hari, lps 3 bulan kami berkwn, abg ajak jumpa... serba salah aku nak wat keputusan.. sbb aku x penah kuar dating!!! Setakat lepak ramai2 dgn geng2 aku adalah... wlupun, selalunya, dlm geng tu aku sorang je pompuan... tp, tu lain... sbb, mmg x de heart feeling nye... finally, dgn terketar2 aku ni nak minta izin dari ayah... & sungguh x disangka2 ayah izinkan.. siap pesan, jaga tingkah laku sbg muslimah... ayah percayakan uni....

So, tmpt pertemuan kami yg pertama adalah.... jeng jeng jeng.... Berjaya Times Square... saja gi situ, sbb msg2 x penah ke situ... jln sama2 tp, boleh muat 2 org lagi kat tgh2 antara kami... hihihihi... disbbkan tu, ada satu insiden, aku tertinggal luar lif, sbb abg dah masuk dulu... hahahaha... kelam kabut la, abg ni kuar lif kat tingkat lain, patah balik kat tingkat yg aku tertinggal lif tu... hahahaha...

Anyway, sbnrnya mlm sblm aku jumpa abg, aku wat solat istikharah, mintak petunjuk... andai nye abg adalah jodohku, detik kan lah dlm hati aku... Alhamdulillah, sepanjang aku bersama abg tu, mmg terdetik dlm hatiku yg abg la orgnye yg aku cari2 selama ni... dan yg wat aku bertambah suka, sbb x sekalipun die cuba pegang tgn aku... lps balik dari jumpa abg, mlm tu, kami sembang dlm telefon... br la kami sama2 luahkan perasaan... tp, abg yg luahkan perasaan dulu tau... hihihihi

Lps tu, mak tanya, mcm mana aku dgn abg? Serius ke? Aku pun jawab,


“Alhamdulillah, ciri2 yg uni cari mmg ada, nak kata kami bercinta tu x de la.. tp, bohongla, klu uni ckp, uni x de pape perasaan terhadap dia...”

mak kata, "x pe la.. mak faham.. insyaAllah, klu ada jodoh, Allah akan permudahkan..."

X lama lepas tu, abg ckp, abg nak jumpa mak dgn ayah... sbb sblm perhubungan kami pegi lebih jauh, abg nak mak dgn ayah kenal abg...abg nak mintak restu diorang... apepun pandangan diorang abg akan terima, sbb papepun, aku tetap anak mak dgn ayah... so, abg dtg umah jumpa mak & ayah... aku ni risau jugak, takut2 mak ayah x suka... sbb jenis aku ni, klu mak ayah x suka, nanti aku pun jd tawar hati... tp, Alhamdulillah... semuanya berjalan lancar... komen mak,


“mmm... razak tu baik sgt... uni ni baran.. takut kene buli jek nanti”

hihihihi.. dah jumpa tu, lps abg sembang2 dgn ayah, dengar la azan asar... apa lagi, sembahyang jemaah la abg dgn ayah.. ayah suh jd imam, tp, abg segan, sbb ayah lg tua kan... nasib bek ayah bg pass gak wlupun abg x jd imam... hehehehe.. anyway, masa abg jumpa ni, lg seminggu nak puasa...

**************************************************

ok... ni dulu utk hari ni... esok sambung lak...

Friday, 4 December 2009

eaTiNG FRuiTS

br dpt email ni dari member aku... baca... jgn x baca...

It's long but very informative
We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths. It's not as easy as you think. It's important to know how and when to eat.
What is the correct way of eating fruits?
IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS!
FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH.
If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.
FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD.
Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so.
In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil....
So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! You have heard people complaining — every time I eat watermelon I burp, when I eat durian my stomach bloats up, when I eat a banana I feel like running to the toilet, etc — actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach. The fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat!
Graying hair, balding, nervous outburst, and dark circles under the eyes all these will NOT happen if you take fruits on an empty stomach.
There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter. If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight.
When you need to drink fruit juice - drink only fresh fruit juice, NOT from the cans. Don't even drink juice that has been heated up. Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all. You only get to taste. Cooking destroys all the vitamins.
But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it. You can go on a 3-day fruit fast to cleanse your body. Just eat fruits and drink fruit juice throughout the 3 days and you will be surprised when your friends tell you how radiant you look!
KIWI: Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange.
APPLE: An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.
STRAWBERRY: Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals.
ORANGE : Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer.
WATERMELON: Coolest thirst quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene — the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium.
GUAVA & PAPAYA: Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content.. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes.
Drinking Cold water after a meal = Cancer!
Can u believe this?? For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.
A serious note about heart attacks
HEART ATTACK PROCEDURE': (THIS IS NOT A JOKE!) Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting. Be aware of intense pain in the jaw line. You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms. Sixty percent of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know the better chance we could survive.

Wednesday, 25 November 2009

ALLAH tahu apa yang terbaik untuk kite.....

mmm.... dlm aku menantikan jawapan utk sume job application yg aku dah anta, mmg aku mengharapkan sgt2 berita gembira... tp, x dinafikan, bila hari berganti hari, minggu berganti minggu, aku rasa down sgt2... semangat yg berkobar2 kian layu... makin lemah semangat.. makin rasa mcm x de harapan utk aku tinggalkan tmpt yg byk menekan perasaan aku ni...

ade jugak a few of my friends yg tanye status aku, sama ada aku dah dpt keje lain ke belum... aku ckp belum... dah anta, tp, x de reply papepun... ade jugak yg bertanya, dah ckp ke usaha aku? ada bgn mlm ke, mintak dr Allah? nak seribu daya, dah ckp seribu ke daya aku tu?... tp, aku rasa, x perlu la aku jwb soalan tu, sbb tu antara aku dgn Allah... aku sendiri pun x tau, sama ada dah cukup ke usaha aku... tp, yg pasti, aku x penah berenti berdoa... cuma, x de la aku mintak agar diberikan pekerjaan yg aku apply tu... aku cuma mintak, ya Allah, berikanlah yg terbaik untukku dan keluarga ku... andai ini yg terbaik utk ku, tabahkan hatiku, kuatkan semangatku utk redha... sbb apapun yg aku lakukan, aku mengharapkan redha dari Nya.. aku nak hidup ku, kaluargaku diberkati Allah... cuma, aku x dpt mengelak dari rasa terkilan bile adenye diskriminasi terhadap aku.. sbb tu aku mohon, agar dikuatkan semangat ku...

bkn aku x penah dipandang sinis oleh org... tp, lantakla org tu nak ckp ape, yg penting kedudukan kite di mata Allah... sbb tu, Allah dah pesan, klu bab2 urusan dunia, jgn bandingkan diri kite dgn yg lebih bagus dr kite.. tp, bandingkan keadaan kite dgn yg lebih teruk dari kite agar kite lebih bersyukur... kite rasa, dugaan kite dah kuat sgt dah.. tp, masih ada lg, org lain yg lebih hebat dugaannya dr kita... yg mungkin klu Allah turunkan pd kite, kite x mampu nak menanggungnya... tp, klu urusan akhirat, bandingkanla amalan kite dgn org yg lebih byk amalannya, agar kite berusaha utk menambahkan amalan...

apa2pun, mmg Allah yg tahu apa yg terbaik untuk kita... kita perlu berusaha, berdoa, bertawakkal... tp, rezeki, ajal, maut... sume tu urusan Allah... jgn sekali2 dipertikaikan... ingatla, kita ni sbnrnya angkuh... diikutkan amalan kita, kdg2 apa yg Allah bg tu sbnrnya x layak pun utk kita... tp, Allah bg jugak...

Tuesday, 24 November 2009

TaG DaRi iNTaN, aiN, Nae & uMMi

dah byk hari dah aku perasan aku kene tag ni... tp, aku wat2 x nmpk jek dulu.. tunggu aku rajin la br jawab tag nih. lagipun, aku x byk beli brg utk rayyan,, mcm blur gakla nak jwb soklan nih...hehehehe

... alih2, aku nmpk satu statement dr blog si ummi nih... 'Nak TAG orang ker?? ok la... aku TAG hang munira.. aku tengok hang tak kena TAG pun.. wakakakakaka '

tu yg br terbukak hati nak jawab tag nih...

List 5 expensive baby-related product i don't regret buying.(Definition of expensive is something priced 200 onwards)

1. pam spectra 3... mmg berbaloi sgt2 sbb bile pam tu, x kuarkan bunyi yg kuat.. so, leh la pam sambil nyorok2 bawah meja... hehehehe... tp, tulah, kesal, x dpt nak nyusukan rayyan sampai umo 2 thn... atas sbb2 yg aku sendiri je yg tau... bkn x nak, tp, tekanan perasaan yg amat hebat, tmbh lak dgn rayyan yg kuat menggigit sampai aku nangis2, hingga menyebabkan pengeluaran susu makin kurang & kurang... tp, aku bersyukur, utk anak sulung ni, aku berjaya gak bf rayyan sampai umur 1 thn... insyaAllah, utk adik2 die, pengalaman, kesilapan yg penah berlaku sblm ni akan dijadikan panduan...
2. ape lg eh... puas la fikir, ape bende mahal yg aku penah beli kat rayyan... rasanya x de kot... sbb, brg2 mcm stroller (present dr officemate aku), katil baby (guna hok dari generasi adik aku yg dah form 5 skg ni), buai (mmg x guna, tp, adela adik aku bg hok anak2 die nye), car seat (mmg x beli)

List 5 cheap baby-related product worth buying. (Definition of cheap is something priced 200 below)

1. jwpn hok ni pun susah gak... sbb byk bende aku x beli... klu murah2 pun, baju2 dgn toys rayyan je la... lps tu, buku2 die... tu pun, hok murah nye la.... tp, mmg barbaloi la... klu x berbaloi, x ber baju lak rayyan nih... hehehehe

List 5 baby-related product i regret buying. (yg ni senang sikit aku nak jwb)

1. walker... knp aku regret beli walker ni? sbb rayyan pakai kejap sgt... tu pun, die x suka, sbb die x bebas... die lg suke berjln sambil pegang bende2 mcm kerusi ke, bende2 yg lg tinggi dr die utk berjln. lg satu, die kuat memanjat.. so, klu pakai walker, mmg die x sukela.. sudahnye, bkn die duk dlm walker, die berjln sambil tolak walker tu dari luar... kire walker tu jd mcm tmpt berpegang die jela... bile dah tgk mcm tu, sbb risaukan keselamatan die, walker tu terus disimpan dlm bilik stor jek... sbb tu aku regret beli walker ni... dahla mahal...(tp, x taula, kot adik2 die nanti leh lak lekat dgn walker ni)

2. yg tmpt enjut2 tu... x tau ape nama die... ni pun rugi gak beli, sbb die x suke duk atas tu... bkn leh duk diam... lgpun, rayyan ni mmg x suke di henjut2.. so, mmg membazir la bende alah ni...

So, skg ni nak tag sape eh? jap2... check balik list member yg dah ada baby & x jwb & kene tag lg..... (student2 x leh la eh... korang mane ade baby lg... hihihihi)
1. T
2. Kak Liza ( blog dah bersawang dah tu kak oi...)
3. Faridah
4. Ney (ibu mifzal arsyad)
5. Na (mama luqman hakimi)
6. Hana
7. Nani (mama hafiy)
8. CT
9. Jannah (mama naufal)
10.sape2 la yg rasa nak wat tag ni... yg sudi singgah blog ni... ;)

Monday, 23 November 2009

KeTiKa CiNTa BeRTaSBiH....

masa penulis novel ni tgh top dgn karya "Ayat2 cinta", adik aku ada beli novel hasil tulisan die yg lain... "Ketika Cinta Bertasbih". bile tgk ade 2 siri novel ni, mcm malas la aku nak start... bkn apa, aku ni pantang jumpa buku... klu jumpa buku, sume keje akan terbengkalai... sbb aku mesti nak abiskan sumenye.. tp, bile adik aku ckp, cerita ni lebih best dari ayat2 cinta... aku pun baca la...

bile dah baca, mmg berbaloi aku spend masa utk habiskan novel tu... suke dgn nama2 watak dlm citer ni, especially, nama2 watak perempuan... anna alfathunnisa', afifatul qana'ah... suke dgn kisah cinta diorang yg bkn kisah cinta biasa....

anyway, tibe2 aku sentuh pasal novel ni, sbb aku duk dgr kat radio yg cerita ni dah di filemkan... so, tertanye2 gak aku, adakah movie nye sehebat novel nye... tgk trailer movie ni, mmg nmpk mcm best jek.... ni yg rasa mcm nak tgk jek ni....




Saturday, 21 November 2009

NaK PiNJaM RaYYaN?????

2 hari lps, masa ambik rayyan dekat umah ummi (bbsitter br rayyan bahasakan die ummi), ummi ni ckp dgn aku,

“munira, isnin dgn selasa ni ummi nak cuti. Nak pegi pedas, jenguk anak ummi yg tgh ambik spm tu”

“oo... bile nak pegi tu?”

“hari ahad, selasa tu ummi balik la sini... mmm... klu munira x keberatan, leh x ummi bawak rayyan blk sana... ramai yg nak jumpa die ni”

(adess... 3 hari aku x jumpa rayyan... sanggup ke aku?.. NO!!! X sanggup aku.... x de geng nak gaduh, leh wat aku buntu)

“x pela, ummi... susah kan ummi je nanti... x pe, nanti sy mintak suami sy ambik cuti... rasanya, boleh kot”

“oooo... klu mcm tu x pe la... tp, klu suami x leh cuti, bgtau la.. sbb mmg ummi nak bawak rayyan ke sana... x nyusahkan ummi pun”...

Huh... lega... serius, aku mmg x sanggup berpisah dari rayyan... klu setakat 2-3 jam, aku leh accept lg... tp, klu sampai 2-3 hari... x sanggup aku... huhuhuhu... mmg la rayyan ni x kisah nak pegi mana2 & dgn sape2pun, tp, aku kisah....

Selalu gak krul(suami zura, ex bbsitter yg pregnant tu) dtg umah, bawak rayyan jln2... jln2 ke mana lg, klu bkn umah mak ayah krul, mak zura... sbb nenek2, datuk, pakcik2, makcik2 angkat rayyan ni nak main... tu x masuk lg bbsitter yg lama, kak azah merangkap mama rayyan nih... tp, aku x kisah la... sbb kejap je...

Tu pun, bile boring2, mula la aku wat ayat kat abg, “boringla, klu rayyan ade nih, leh gak ajak gaduh, sakat2 die sampai nangis... rindu la nak dgr die nangis...”

Abg geleng kepala jek... mak dgn anak same je... mak kuat mengusik, anak pun kuat mengusik gak... hehehehe

Friday, 20 November 2009

BiLa NiH???? (part 2)

Aku suka rangkap tu sbb itula yg aku rasa skg ni.... aku nak start citer la ni...

mmm... x sampai setahun aku kat sini, head of dept (HOD) propose aku jd programme coordinator (pc). Tp, at the same time, aku masih lg lecturer la... Cuma, as pc, aku kene deal tentang hal2 yg berkaitan dgn program & student2 under program tu especially problematic students. Mula2, aku ok lg wlupun, keje mmg byk giler... mana x nye, nak wat preparation utk mengajar lg, nak manage program lg, meeting lg... tp, ok lg, sbb perhatian kat abg belum start berkurang pun lg...

lps tu, aku start master class aku... masa tu dah start rasa huru hara dah... yerla, dgn tmpt keje, lps tu, klu ade kelas, kene gi kelas plak kat upm.. lps tu, dah start clash dah tugasan kat tmpt keje dgn tugasan study aku... yerla, bile dah bergelar student ni, kene siapkan assignmentla, wat case study la, presentation lg, prepare utk exam lg... tmpt keje aku ni lak, x de pun nak consider pasal aku yg tgh study part time... financial support mmg x de la dari tmpt keje ni, aku support sendiri, bayar bulan2... moral support pun x de... workload tetap byk... even aku dah jd pc, total hour mengajar tetap byk... x pela, aku sabar lg.... tp, perhatian kat abg dah start berkurang.. mana x nye, klu hari ade kelas kat upm, pkl 10 mlm la br aku sampai ke umah...

sampai la aku dpt tau aku pregnant... so, aku step down dari jd pc... sbb aku x mampu nak bg 100% commitment pada sume bende yg aku kene buat... of course bile pregnant, aku nak concentrate lebih pada kandungan aku yg dah lama aku tunggu... tp, still, aku x mampu nak bg 100% tumpuan pada abg... komitmen aku sbg isteri terkorban sikit sbb terlalu byk komitmen lain... mmg aku rasa bersalah sgt2 masa ni... so, lps tu, aku cuma jadi lecturer biasa, student, isteri & bakal ummi... aku ingat dgn melepaskan jwtn pc tu, aku leh la menarik nafas lega sikit... tp, aku silap... jadual aku jd lebih pack.. dah la pack, kelas tinggi2 lak tu... hampir sumenye kat tingkat 2 dgn 3. Bygkan la masa aku tgh sarat, tiap2 hari duk naik, turun tangga dari pagi sampai malam... padahal, masa tu, diorang tau, aku pregnant & sibuk dgn study lg... nak menangis aku struggle siapkan sumenye... prepare utk mengajar, design soalan assignment & exam utk student, tanda paper diorang lg and at the same time, struggle nak siapkan assignment2 master aku, presentation, study utk exam lg....

bila aku dah bersalin, lg berat tanggungjawab aku... dgn nak layan anak dan suami, tugasan mengajar, master classes lg... balik mlm... betul2 menguji kekuatan semangat aku... byk kali aku hampir2 berputus asa.. rasa mcm nak let go sumenye... study aku, keje aku... biar la aku duk ulit anak aku je... sbb dgn die je saat2 yg hati aku terasa tenang, terubat dgn keletah2 die.... tp, aku kuatkan jugak semangat dlm keterpaksaan.... sekali lg HOD approach aku, mintak aku jd pc... tp, aku x nak, dgn alasan master aku x abis lg... dahla kelas mengajar pun byk, student pun ramai... x sanggup aku nak tmbh menghuru harakan hidup aku yg dah sedia huru hara nih.... x lama lps tu, HOD baru plak naik... die pun approach aku, mintak aku jd pc... tp, again aku tolak dgn alasan yg sama... tambah lak, tu sem terakhir utk master aku... mmg dah semestinye, itula the busiest semester among all of the semesters yg aku dah ambik sbb nak kene siapkan project & thesis... so, HOD baru ni kate, x pe, nanti aku dah abis master die akan tanye aku lg... x pela, masa tu mmg aku x mo fikir pape pasal pc nih, sbb aku nak concentrate pada master aku... tp, HOD tu cuma faham tang decision aku x mo jd pc, tp, bab komitmen keje, die tetap x faham... bayangkan, masa semester yg paling bz utk aku, die bagi aku 24 jam masa mengajar dgn bilangan student yg dekat 200 org!! Mcm nak giler aku struggle nak wat sume keje2 tu... byk kali gak aku menangis kat meja aku, kat umah... sbb dah x tahan sgt dah....

seminggu sblm final presentation project master aku, HOD ni panggil aku lg sekali, tanye decision aku pasal jawatan pc tu... aku ckp la, aku x abis master lg, x leh nak fikir pape... die leh jawab dgn muka terkejut nye, eh, x abis2 lg ke master? Apasal lambat abis? Dlm hati aku... stupid question... mcm mana aku nak abis cepat, klu bg aku keje yg byk giler sampai rasa mcm di luar kemampuan aku.... aku rasa masa tu mcm nak hempuk je muka die... last2, aku nangis lg kat meja aku... huhuhuhu... aku betul2 tertekan masa tu....
Alhamdulillah, akhirnye, abis gak master aku... seminggu lepas konvo, HR call aku, mintak aku submit copy of cert master dgn academic transcript yg aku br dpt. Aku happy la gak, sbb HR dah mintak, maknanya die nak update status aku, then, revise gaji aku... tp... hampeh... rupenye, diorang mintak cert aku, just utk update record je, so, bleh tunjuk kat org luar yg bilangan lecturer yg dah ada master dah bertambah.....

Kwn aku ada tanye, knp x mintak je dgn mgmt suh revise gaji aku? Prinsip aku senang je... diorang mmg kene revise gaji aku... apasal aku nak suh2 plak...? bkn diorang x tau aku dah dpt master... diorang call tu pun bkn sbb aku bgtau diorang aku dah ada master, tp, sbb diorang tau aku ambik cuti utk konvokesyen, jd secara automatic nye, aku dah ada master la.... aku x nak gaji aku di revise sbb aku yg suh.. sbb aku tau, klu mcm tu la keadaan nye, diorang akan tambah menghuru harakan hidup aku yg dah sedia huru hara ni biar setimpal dgn gaji yg diorang dah naik kan... padahal, klu ikut qualifications & experiences aku, gaji aku mmg underpay!! Lps aku dah abis master, sekali lg aku tolak offer HOD utk jd pc... kali ni x de alasan yg aku bg.. sbb jauh di sudut hati aku, aku dah tawar hati.....

2 bln lepas, 2nd boss lak yg panggil aku.... ni mmg bos besar la... sbb most of decision comes from her. Dia ckp die dpt yg aku dah abis master. Die tanye result aku... bile aku bgtau, die mcm surprised dgn result aku & time2 tu gakla die tanye apa pdpt aku klu mgmt nak anta aku sambung phd lak... (dlm hati aku, die dah takutla tu bile dgr result master aku sbb die takut aku blah tmpt lain). Lps tu, die pun pujuk la aku suh jd pc.. tp, aku tetap x nak... lps tu, die tanye gaji aku agaknye sbb nak pancing aku la kot... bile aku mention baper, die terus wat muka terkejut... die ckp, gaji aku underpay sgt2... even, klu aku x de master, gaji aku tu consider underpay sbb aku ada experience.. ni bile dah ada master ni, lg la underpay... lps tu, die pun ckp... x pe, nanti die akan revise gaji aku.. aku just gelak dlm hati... x pe... wait n see je....

Tp, sampai skg, mana ada revise pun.. gaji aku tetap sama gak... last 2 weeks, HOD dtg approach aku lg utk jwtn pc tu... again, aku tolak.. sbb aku mmg dah jauh hati... klu aku x bagus sampai menyebabkan diorang x mo revise gaji aku, fine... tp, apasal sibuk2 nak suh aku pegang tanggungjawab as pc lg? If i’m good, knp plak, bile tang gaji aku, benefit aku msg2 wat x tau jek?

Aku mmg terkilan... terkilan sgt2... tmbh terkilan, bile tau ade staff lain yg masuk kemudian dari aku,very less experience dari aku, sbb lps abis degree, die sambung master, then terus join tmpt keje ni, tp, gaji die dah almost RM 5k! Aku lak, masuk sini, dgn experience from industry for almost 4 years (aku bkn keje x berkaitan tau... aku engineer), masuk sini, dah more than 3 ½ years, dah dpt master, tp, gaji half dr staff nih. So unfair!!!! Aku x marahkan staff tu, tp, aku marah dgn mgmt tmpt keje ni... sbb aku melayu kan? Sbb aku muslim kan?

So, skg, faham la knp aku dah tawar hati kan? Sbnrnya bkn aku x bersyukur dgn ape yg aku dpt skg... Cuma, aku rasa terkilan dgn diskriminasi & penindasan yg berlaku di sini... sbb tu aku nak pergi dari sini... aku mengharapkan tmpt keje yg lbh baik dr sini, yg akan lebih menghargai aku...
Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru

itulah impian aku

Whatever, don’t take me wrong... even, aku dah tawar hati... aku cuma tawar hati dgn tmpt keje aku... tp, aku x penah tawar hati dgn career aku sebagai pendidik... the only satisfaction yg aku dpt di sini hanyalah bila aku mengajar dlm kelas, bile deal dgn student2 aku.....

BiLa NiH???? (part 1)

*aiseh... dah taip pnjg2, leh hilang plak... so, kali ni aku taip dlm word dulu, br copy paste... hehehehe

*******************************************************

Okla... rini, aku nak citer pasal penantian aku yg aku duk mention dlm entry sblm ni.... sbnrnya, aku tgh tunggu jawapan utk job application yg aku dah anta... tp, dah 3 minggu dah ni, x de jawapan pape pun... huhuhuhu...

Ni yg malas nak apply nih... bile apply mula la duk ternanti2... seksa nye duk dlm penantian nih... tp, klu x apply, aku dah x sanggup dah nak stay sini... x larat sgt2 dah... hati ni dah tawar sgt2 dah... huhuhuhu...

Knp aku tawar hati? Sat gi aku citer... sblm tu, layan video lagu nih... sbnrnya, aku x layan sgt pun lagu2 ni, unless klu penyanyi die kumpulan hijjaz... dgn kelunakan suara munif(vocalist hijjaz) tu, mmg aku layan sgt2 la.... anyway, lagu yg nak dilayan ni, aku terdengar masa aku naik kete sape ntah... ter’suka’ lak dgn rangkap yg mula2 & akhir lagu tu...


Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
Dan aku, ku layu di situ....

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku....


Thursday, 19 November 2009

TaHNiaH aiMaN & MaR...

pagi td, tgh aku sibuk2 duk prepare sample utk submit final result ke exam unit, tibe2 bunyi sms masuk kat hp aku... rupenye sms dr mak aku... bile baca2 je...

"aiman dapat 5A!!!!"

alhamdulillah.... seronoknye aku rasa... walaupun dlm hati aku, x jangka pun adik aku leh dpt keputusan mcm tu.. mana x nye, mak sampai sakit2 dada marah die suh study... die ni suka sangat main... main game komputer la, main fb la, main dgn kwn2 lg... aku ingat lg, masa aku dlm pantang, mak sampai suh anak sepupu aku yg sekelas dgn die dgt umah, wat keje sekolah sama2... sbbnye, die main dlm kelas, x pay attention apa yg cikgu ajar dlm kelas... so, die x tau ape keje rumah yg kene wat...

masa mula2 mak ayah pindah ke t'ganu, risau gak kami ni, takut die x leh sesuaikan diri dgn sekolah kat sana... alih2, die lak yg jd taiko kat sana... hehehehe... sampai cikgu kenal la die ni... dgn selalu kene denda sbb x siap keje sekolah la... main dlm kelas la...



tu yg bile tau die dpt 5A tu, mcm rasa x caya pun ade... lps tu, aku terus la call die... ckp2 dgn die jap, lps tu sembang dgn ayah lak... bile sembang dgn ayah pun, rasa mcm kelakar pun ye... mana x nye... ayah ckp, masa mula2 cikgu nak announce result upsr tu, cikgu tu ckp la, dlm kelas die ni, ada 18 org dpt 5A, 12 org 4A 1B, lps tu baper org ntah, 3A & finally, ade sorang dpt 2A... ayah ni dlm hati dah ckp dah... mmm... aiman la tu yg dpt 2A tuh... sekali bile cikgu announce nama yg dpt 5A, nama aiman ni yg disebut dulu.. yerla, nama die kan ahmad aiman... awal la disebut... terkejut la ayah dengar... berdebar pun x hilang2 lg... hihihihihi



lps sembang dgn ayah, aku sambung la wat keje aku... tghr plak, adik aku yg bawah aku call.. nama die mar..(aku penah cite sblm ni, anak die dah 3 org.. yg sulung umur 6 thn, yg no 2 tu lak kembar seiras, umur 5 thn)... duk sembang2 dgn die, die plak mengkhabarkan berita gembira lain plak kat aku... aku nak dpt anak sedara lg!!!! alhamdulillah... bertambah lg anak buah yg nak panggil aku mak long nih....



yg lawaknye, aku tanye die, anak2 die dah tau belum... die ckp dah tau dah... klu yg sulung tu, tiap2 hari tanye.. mak.. mak dah berak ke?

hahahahha... ayat soklan die bknla maksudkan buang air besar tu... tp, maksud die, baby dah kuar ke... kan baby kuar ikut bawah tu... adoi la.... sabar je la...



anyway, dua berita gembira aku terima hari ni... alhamdulillah... di saat hati aku berduka, ada berita gembira wat pengubat hati ni.. wlupun sikit.... moga2 lps ni, aku plak yg sampaikan berita gembira... sesungguhnye, aku mmg mengharapkan sesuatu.... aku harap sgt2 akan berita gembira tu sampaikan, tiap2 hari, hp ni x penah jauh dari aku... tp, ntahla... dah 3 minggu lebih aku menghitung hari, masih tiada jawapan.... apakah bende yg aku tunggu2 itu???? tungguuuuuuuu, ade mase nanti, aku update kat entry yg lain.... hehehehe

Monday, 9 November 2009

'ahmad tontoyan'.... hehehehe

mesti pelik kan dgn tajuk entry kali ni... sbnrnya tula, nama panggilan manja si ahmad rayyan ni yg diberi oleh krul, merangkap kwn abg & bapak angkat si rayyan ni... krul ni suami zura (ex bbsitter rayyan yg tgh pregnant skg ni). knp die panggil 'ahmad tontoyan'? ntah... aku pon x tau... tp, nama tu mmg mcm sesuai dgn budak kecik yg nakal nih... tgk jela gamba kat bawah nih... konon2 alim, berkupiah sumer... tp, kat blkg tu, dah mcm puting beliung dikejekan dek ahmad tontoyan nih... hahahaha



yg ni plak, die gi ambik topi abi die, lps tu wat aksi mcm nak takutkan org... adesss... pening kepala ummi & abi dibuat budak kecik nih...



yg kat bawah ni plak kronologi akal ahmad rayyan nak panjat meja solek kat bilik aku... lps sume bende dia dah 'kemas' kat atas lantai tu, die mmg berhajat besar nak kemas meja solek plak... tp, aku x kasi die naik atas meja tu... so, aku sorok sume meja kecik, kerusi utk meja solek aku tu sbb x mo kasi die panjat... alih2, lps die bertafakur kejap, memikirkan mcm mana nak naik atas meja tu, maka, die tarik drawer kedua kat meja solek tu, lps tu, dia panjat masuk... then... taraaa..... dah dpt naik atas meja.... adoi... pening lg kepala ummi dgn abi sbb die dpt menepis sume bende yg aku sendiri x terfikir pun.... ni lah akal si ahmad tontoyan nih.... ;p



Tuesday, 3 November 2009

aHaD YG LaLu....

akhirnya setelah 2 minggu berlalu, br la ade citer nak dikongsikan... hehehehe... sbnrnya, bkn x de citer, tp... x de mood nak tulis blog... citer pasal bln syawal ritu pon x dishare kan lg... byk faktor yg menyumbang kepada kemalasan aku nak update blog... antara faktor utama tu, sbb aku kelam kabut dgn urusan pindah umah la... lg satu, sbb dekat2 hjg semester, so, aku bz menanda assignment student... disbbkan faktor2 ni, aku malas la nak edit2 gamba... so, entry pasal raya, nanti dulu...

anyway, jom baca citer pasal hari ahad yg lalu dulu.... sbnrnya, ahad br ni, aku plan nak pi jenguk calon menantu aku, Arissa Insyirah... hehehehe... (kak liza, ni calon je tau...hehehe). Arissa ni anak kawan baik aku, Sal... Sal ni bkn setakat kwn baik aku dunia akhirat.. tp, dah mcm adik beradik dah pun... dulu, masa kitorang bujang2 la, selalu la, die lepak umah mak ayah aku.. kdg2 aku lepak umah bujang die... sbb mak ayah die duk perak... tp, duk perak pun, hubungan tu mmg rapat... even, family sal ni dtg masa aku nikah... sal ni plak jd cik andam aku.. (cik la sbb masa tu die x kawin lg... hehehehe)... byk rahsia yg kitorang kongsi bersama.. termasukla kisah cinta die yg penuh ranjau berduri... hehehehe... mm... bile citer pasal sal ni, tetiba aku rasa rindu kat die.... huhuhuhuhu

anyway, hasrat aku nak jenguk calon menantu aku x kesampaian gak... sbb die balik taiping ahad tu... kuciwa... kuciwa.... tp, x pela... nanti die dah abis pantang, dah blk shah alam, blehla aku gi melawat... harap2 masa tu, rayyan dah semakin behave la bile gi umah org... bkn ape, kene tunjuk perangai baik2 sikit depan calon mak mentua nih... hahahahaha...

plan asalnye, nak singgah umah En Azhar kat kajang, lps tu, terus ke shah alam... tp, disbbkan x jd ke shah alam, perjlnn hari ahad tu sampai kajang je la... en azhar ni officemate lama aku masa aku keje kat salah sebuah kilang kat shah alam.. sblm aku jd lecturer kat kolej ni la... officemate, tp, bknla kitorang keje kat office sbb kitorang ni bhgn production.. en azhar ni senior engineer, aku lak dikira mcm junior... tp, x la junior mana... hehehehe... yg lain2 lak supervisor, line leader. tu sume geng2 merepek, merapu, belasah aku... kire aku ni mcm rose among the thorns la...

ok, sambung citer balik... lama sungguh aku x jumpa en azhar. dia pun dah x keje kat kilang tu dah... die dah jd research officer kat public agency... nmpk la die enjoy keje kat situ... berbanding masa keje kat kilang dulu tu... almaklumla, kilang komunis... hehehehe... sbnrnya aku gi jumpa die sbb nak mintak die isi referee form for my job application... okla, lps die dah isi tu, sembang2 dekat sejam, rayyan plak dah start mem'bebas'kan diri die... so, kami pun cepat2 la mintak diri...

skg ni, mmg aku x leh nak lepak lama2 umah org klu bawak rayyan... faham2 jelah...

okla, aku rasa setakat ni jelah dulu citer aku... tiba2 je hilang mood nak teruskan merepek... sbb pakcik2 dlm ofis ni buat bising plak.... tension aku...


Friday, 16 October 2009

DoNaT... oH... DoNaT

entry pagi ni nak citer pasal kuih donat lak....

pagi ni, on the way gi keje, singgah kat gerai sorang makcik ni... mmg dah byk hari dah teringin nak mkn donat yg die jual tu... smlm singgah pun donat nye dah abis... so, td, mmg niat nye, nak beli nasi lemak dgn kuih donat la... tgk2, nasi lemak dah abis... donat lak tinggal 2 je... so, disbbkan nasi lemak dah abis, suhla makcik tu bungkuskan karipap $1, burger malaysia tu $1, donut tu 2 ketul...

tibe-tibe..........

terdengar sore sorang budak kecik ni... "tok... nak kuih donut"

makcik ni pun ckp, "ala, donut dah x de... acik ni br je beli... karipap bleh?"

budak kecik ni pun ckp... "x nak... nak donat"

buat aku serba salah plak... maka, akhirnya, aku bersuara,"x pe la makcik... bg donut tu kat adik ni je la"...

so, x merasa la aku mkn donat tu... makcik tu offer gak kuih keria kat aku. kan bentuk die mcm donut... tp, aku ckp... x pe la... kuih yg ade ni pun dah ckp....

sepanjang perjlnn gi keje ni, tibe2 je duk teringat2 kat donut tu... ni tgh menaip pun duk tingat lg... adesss..... tp... donat makcik tu mmg sedap... sbb aku dah penah rasa... agaknye sbb tula cepat lakunya.... nmpk gayanya lps ni, mmg kene pegi awal la ni... nak merebut donat impian... muahahahaha...

Wednesday, 14 October 2009

Allah yang kucintai...

mmm.... tiba2 je terngiang2 lagu "Allah yang kucintai" kat telinga aku... ala... lagu tema utk citer sinetron kat tv3 pkl 6.30 ptg sampai 7.30 mlm tu... tajuk citer tu "Matahariku"... aku mmg suka sgt tgk citer tu... bkn apa, suka tgk telatah budak2 dlm citer tu... suka jugak pengisian yg kdg2 di share dlm telatah budak2 yg mencuit hati... dahla comel2 sumenye... rayyan plak paling suka part lagu die la... comel... ni senikata lagu tu...

Allah yg ku cintai
Allah yg ku sayangi
Allah selalu ku puja, selalu ku puji dan kutaati

Allah bukan manusia
Allah bukannya dewa
Allah bukannya patung, bukannya gunung, bukannya bulan


Allah Allah (2x)
Tiada tuhan selain Allah
Muhammad utusan Allah
Kita semua ciptaan Allah

Allah tuhan yg esa
Tiada tuhan selain dia
Penciptaan alam semestar
Berserta seluruh isinya

Muhammad utusan tuhan
Membawa kitab Al-Quran
Wajib kita amalkan
Itulah jalan keselamatan

Allah Allah (x2)
Tiada tuhan selain Allah
Muhammad utusan Allah
Kita semua ciptaan Allah
Kita semua ciptaan Allah

Tuesday, 13 October 2009

ReCoVeRiNG PRoCeSS........

i'm back with recovering process... hehehehehe.... first of all, sorry la pasal entry yg lepas... emosi tgh x stabil... menulis pun, x guna kewarasan fikiran tp, mengikut emosi sgt2....

well, after a few days merehatkan minda dgn family, especially spend more time with Ahmad Rayyan, alhamdulillah, emosi dah stabil sikit... dlm bbrp hari ni, byk bende yg aku renungkan dlm diri sendiri... aku ingat blk segala anugerah yg Allah dah penah bagi... dan yg masih aku kecapi hingga sekarang.... rasa menyesal pulak, sbb x mensyukuri nikmat yg Allah bagi... ya Allah, ampunkan dosaku.... kuatkanlah iman ku, ya Allah....


Friday, 9 October 2009

semangat yg kian pudar

lately nih, x taula knp... sensitif benar hati ni... cepat je tersentuh... air mata ni pun byk sungguh stok... asyik tumpah jek... atas pelbagai reason... rasanya, smlm dah 3 hari berturut2 aku menangis.... ntahla....

the truth is, kdg2 aku cemburu melihat keadaan org sekeliling aku... segalanya nmpk senang di mata aku... ye la, nak dpt keje hebat, senang... nak kawin, senang... nak dpt anak senang... dah dpt anak, nak tambah anak pun senang... ade yg dah 7 thn keje, career progress diorang mmg hebat... tp, aku.... x de ape yg hebat... dah grad, dpt keje pun bese2 je... kawin pun bleh dikatakan lambat berbanding adik aku... nak dpt anak, lg la... dekat 2 thn kawin, br dpt anak... kehidupan family lak, susah nak komen... hanya Allah tau ape yg aku tanggung selama ni... ni rayyan dah masuk 1 thn 5 bln, teringin nak ada anak lg... tp, aku sedar kemampuan diri sendiri....

uish... kotornya hati ini... aku sedar, aku x leh rasa mcm ni... Allah tahu ape yg terbaik utk hambaNya... smlm, luahkan perasaan pada abg... abg tegur... rezeki, jodoh, usia, maut... tu semua rahsia Allah... yg penting kite sabar... jgn jemu2 mintak pada Allah... Allah tahu apa yg Dia buat... jgn kite sesekali persoalkannya... klu pandang semuanya pada negatif side, mmg kite x bersyukur dgn apa yg Allah bagi kat kita... mungkin apa yg kite alami sekarang, kifarah dari Allah atas dosa2 yg lepas... mungkin juga Allah beri ujian pada kita utk menguatkan iman kite... papepun, itu tandanya Allah syg kan kita... Allah x nak kita lupa diri... kita x tau sume tu...

astaghfirullahalazim... ampunkan dosa hambaMu ini, ya Allah... cepat betul syaitan ni cucuk jarum... thanks abang kerana menyedarkan aku.... I LOVE U.... aku tau, wlu ape yg berlaku, abang je la org yg paling memahami aku... bkn family aku, bkn kwn2 aku wlu mcm mana rapat pun kami.... mungkin aku patut meng'invisible'kan diri dr kwn2 aku buat masa ini... sbb hati aku ni perlu dibersihkan....

bile aku renung2kan balik... wlupun, lps grad, aku x dpt keje hebat mcm certain kwn2 aku, alhamdulillah, dpt jugak aku keje.. wlupun aku kawin lambat banding adik2 aku... alhamdulillah, ada jugak jodoh aku... wlupun, lambat aku nak dpt anak, alhamdulillah, Allah kurniakan jugak aku zuriat yg bernama Ahmad Rayyan... klupun, hidup aku x semewah org2 lain, alhamdulillah, rezeki tu masih Allah cukupkan... dlm susah payah aku nak habiskan master, Alhamdulillah, habis gak master aku... wlupun gaji aku x sebesar mana, tp, alhamdulillah, ada peningkatan sedikit dari 7 thn lps bile aku mula cari pengalaman bekerja...

ya Allah, bantulah hambaMu ini dlm menjalani kehidupan ini... aku cuma pohon, agar hilangkan rasa duka ini agar aku ckp kuat utk menempuh sume ini... sememangnya aku inginkan perubahan dlm hidupku agar menjadi lebih baik... tp, andainya, aku masih belum bersedia, bantulah hambaMu ini utk mempersiap sediakan diri ku.. kuatkan imanku ya Allah, agar x terpengaruh dgn hasutan syaitan....

Monday, 5 October 2009

takde tajuk.... :p

bile dlm keadaan kelam kabut mcm ni, mood nak update blog mmg x de... malas betul nak update, citer terbaru aku... tp, tu la, utk mengelakkan blog ni bersawang, kenela update gak...

sambungan dari kisah pindah umah dlm entry yg lepas... alhamdulillah, barang sume dah di angkut ke umah sewa yg baru ni... tp, tang nak mengemas tu yg aku blur... brg aku x byk pon sbnrnya... bawak naik lori ritu pun x de la mkn space besar sgt... tp, yg aku pening, brg yg kecik2 ni... pinggang mangkuk, periuk, buku2... kain2... brg2 mak aku masa diorang pindah dulu, kotak barang adik aku.. so, bile aku nak kemas, aku jd blur... x tau nak kemas yg mana dulu... tu x campurdgn brg2 abg yg ntah bile die nak gune... mujur sabtu dgn ahad br ni, aku x keje... so, sabtu tu, seharian, menyusun baju2 masuk dlm almari... tp, yg ber hanger je la... kain2 yg berlipat nye, x dpt nak susun sbb abg gi longgokan dlm satu longgokan kain yg byk giler yg buat mood aku nak memilih, lipat dan susun dlm almari terjejas... tambah lak dgn sambil kemas, sambil bersilat dgn rayyan... huhuhuhuhu...

ahad lak, kemas dapur, dgn ruang tamu sikit... tu pun dapur x habis kemas... mana x nye, dah susun elok2, tgk2 ade lg x bersusun... ambik susun, ade selonggok lg kat tmpt lain... pening kepala aku ni... rayyan lak, pantang lepa, mesti die masuk dapur... ambik periuk la, mangkuk la, senduk la... x ter halang dah aku, die nih.... sian die, kdg2 tgn aku ni cepat je ketuk tgn die... dah la, aku ni 'temper' je semenjak due menjak nih... stress kot....

kemas ruang tamu, tp, tv x leh nak on lg... sbb x de aerial... dulu duk apartment, x yah pakai aerial, cucuk je kat dinding... dulu, ade aerial aku penah beli... tp, bile pindah apartment tu, abang yg 'baik hati' sgt ni, pegi bg kat kwn die... la ni, terpaksa la pegi beli aerial lain... mesti ade yg tanye, knp x pasang astro jek... ntah, aku x minat astro... 6 channel yg kat tv bese ni pun kdg2 leh melalaikan aku dr tanggungjawab... klu astro, x taula nak ckp....

kat ruang tamu tu, langsir pun x pasang lg... mcm aku ckp, bile dah serabut mcm ni, mood aku pun terjejas sekali... disbbkan langsir tu x pasang lg, lampu kat ruang tamu pun x dipasang... bkn ape, nanti jenuh aku nak bertudung dlm umah sendiri... so, dlm bbrp mlm ni, mmg sunyi jek umah.. dahla sunyi, gelap lak tu... boring sungguh... rayyan pun mcm boring sbb mcm terperap dlm umah yg malap... so, die pun no choice, terpaksa tido awal... x pe la... jap lg, ingat nak gi giant, nak cari aerial tv...

bilik tgh pun x abis kemas lg... bkn ape, tu bilik utk tetamu tu sbnrnya... klu org dtg beraya, nak tumpang solat, leh solat kat bilik tu.. so, kenela kemas kan...

so, itula citer dlm bbrp hari ni... mmg bz, x berkesempatan nak pegi beraya pun lg... pegi beraya pun masa awal2 blk dr kg.. tu pun pegi umah ex-bbsitter rayyan yg tgh pregnant skg ni... ptg smlm, ade student aku yg call, ckp nak dtg beraya kat umah... tp, dgn terpaksa nye aku x bg diorang dtg... bkn sbb x sudi.. tp, sbb umah aku belum ready utk dilawati... segan gak aku... ikutkan hati, mmg nak sgt ajak org dtg umah... nantila, insyaAllah, aku wat mkn2 gak nanti... TUNGGUUUUU.....

mmm... dlm bbrp hari ni, sbb aku duk sibuk wat keje... angkat & susun meja, tolak almari buku, angkat buku2 yg byk, lps tu susun, lps tu angkut pinggan2 periuk, susun2 pulak... tibe2 lps tu, perut aku ni rasa cramp, mcm nak senggugut time period tu... risau pulak aku... nak ikutkan, bestfriend aku, cik p tu lmbt lg nak dtg nye... tu yg lps tu, aku slow down... tu salah satu faktor la tu, yg melambatkan aku kemas2 umah aku... bgtau abg, tu yg abg ckp, wat keje mcm tenaga tu byk sgt je... bkn nak tunggu die pun... mmm... bkn aku x nak lepas kat die susun2, kemas2 umah ni... tp, aku perlukan die utk jaga rayyan... klu die kemas pun, nanti, ape2 die akan refer kat aku gak... sudahnya, aku yg jaga rayyan, tmbh serabut dgn urusan2 kemas umah ni lak... tu yg malas tu.. lg pun, kesian kat abg... dlm beberapa hari sblm ni, die duk uruskan trasnportation brg2 dari umah lama ke umah skg ni... dgn jaga rayyan siang tu lg... so, bile aku cuti ni, turn aku lak la kemas2 brg ni.... wlupun, bkn abg yg suh....

anyway, tu jela citernye... umah aku yg skg ni, x la besar... tp, selesa la rayyan nak berlari ke sana sini... ade laman sendiri, bleh parking kete dlm kwsan umah... lebih privacy dari umah yg dulu... toilet pun satu je, bilik air pun satu je... tp, okla... sbb kami berdua je... cuma, jauh di sudut hati aku, aku mengharapkan dptla aku keje lain x lama lg.. so, bleh aku settle down kat mana2....


Sunday, 27 September 2009

PiNDaH?????? huhuhuhuhuhu

selalu mcm ni, tgh excited nak citer, cite yg best.. mesti ade citer x best yg aku kene share dulu... bkn x bleh x share, tp, ni blog aku kan... kene citer gak kat sini.... huhuhuhu...

pagi raya kedua, abg dpt sms dari tuan umah, suh kitorang pindah dr umah yg kitorang duk skg by end of this month... kejam kan... dlm masa yg singkat, kitorang disuruh kuar dr umah... alasan nye, anak die nak duk umah ni... abg try mintak extend.. yer ar, mana nak cari umah dlm masa yg singkat ni... tmbah2 lak, kami sekeluarga kat kg... blk seremban ni cuma, hari raya kelima tu... tp, dgn berlagaknya die ckp tu, umah dia... x leh extend... by next week, hr rabu tu, die dtg nak ambik kunci umah... huhuhuhuhu... KEJAM!!! langsung aku x de mood nak beraya...

blk dr kg, hari khamis... sampai umah pun dah malam... ingatkan, nak la susun2 kuih dlm bekas kuih raya, nak susun atas meja sume... tp, dah kene pindah ni, nak hias2 umah apenye... jumaat tu, seharian cari umah sewa... tp, yg herannye, umah kosong mmg byk, tp, x de no utk di contact... smlm sabtu pun, pegi cari umah sewa gak... and finally, hari ni, dpt gak umah sewa baru kat tmn bukti kat paroi tu... ptg td, pegi tgk umah, dah jumpe tuan umahnye sekali... alhamdulillah, umah x lah besar, tp, ok la... utk kami sekeluarga... umahnya pun dekat dgn surau... insyaAllah, esok abg start angkut brg ke umah tu....

yg sedihnye, org lain kuar jln2 satu family sbb pegi beraya.. tp, kitorang ni, sibuk kuar cari umah sewa baru... rasa mcm merempat tepi jln jek... huhuhuhuhuhu... mmg kejam tuan umah skg ni... x pe la... byk bende yg aku kene renungkan pada diri sendiri... byk bende yg x kene ni, sbb tu, lps satu, satu perkara yg jadi kat kami sekeluarga...

mmm... ingatkan pindah umah sbb aku dpt keje lain... tp, rupenye, lebih cepat dari sangkaan aku... huhuhuhu... x pe la... lps raya ni, operasi mencari keje lain, akan giat dijalankan... nanti anta sijil kat kak liza, mintak tlg di certified true copy kan.. lps tu... operasi mengepos sume application utk apply keje lain.... wish me luck ye sume reader2 blog ku... moga Allah kurniakan bende yg lebih baik dari semasa ke semasa utk keluarga kami.....


MaHLiGai KaSiHKu


Daisypath Anniversary tickers

Amanah Allah






Daisypath Happy Birthday tickers