Sunday, 27 September 2009

PiNDaH?????? huhuhuhuhuhu

selalu mcm ni, tgh excited nak citer, cite yg best.. mesti ade citer x best yg aku kene share dulu... bkn x bleh x share, tp, ni blog aku kan... kene citer gak kat sini.... huhuhuhu...

pagi raya kedua, abg dpt sms dari tuan umah, suh kitorang pindah dr umah yg kitorang duk skg by end of this month... kejam kan... dlm masa yg singkat, kitorang disuruh kuar dr umah... alasan nye, anak die nak duk umah ni... abg try mintak extend.. yer ar, mana nak cari umah dlm masa yg singkat ni... tmbah2 lak, kami sekeluarga kat kg... blk seremban ni cuma, hari raya kelima tu... tp, dgn berlagaknya die ckp tu, umah dia... x leh extend... by next week, hr rabu tu, die dtg nak ambik kunci umah... huhuhuhuhu... KEJAM!!! langsung aku x de mood nak beraya...

blk dr kg, hari khamis... sampai umah pun dah malam... ingatkan, nak la susun2 kuih dlm bekas kuih raya, nak susun atas meja sume... tp, dah kene pindah ni, nak hias2 umah apenye... jumaat tu, seharian cari umah sewa... tp, yg herannye, umah kosong mmg byk, tp, x de no utk di contact... smlm sabtu pun, pegi cari umah sewa gak... and finally, hari ni, dpt gak umah sewa baru kat tmn bukti kat paroi tu... ptg td, pegi tgk umah, dah jumpe tuan umahnye sekali... alhamdulillah, umah x lah besar, tp, ok la... utk kami sekeluarga... umahnya pun dekat dgn surau... insyaAllah, esok abg start angkut brg ke umah tu....

yg sedihnye, org lain kuar jln2 satu family sbb pegi beraya.. tp, kitorang ni, sibuk kuar cari umah sewa baru... rasa mcm merempat tepi jln jek... huhuhuhuhuhu... mmg kejam tuan umah skg ni... x pe la... byk bende yg aku kene renungkan pada diri sendiri... byk bende yg x kene ni, sbb tu, lps satu, satu perkara yg jadi kat kami sekeluarga...

mmm... ingatkan pindah umah sbb aku dpt keje lain... tp, rupenye, lebih cepat dari sangkaan aku... huhuhuhu... x pe la... lps raya ni, operasi mencari keje lain, akan giat dijalankan... nanti anta sijil kat kak liza, mintak tlg di certified true copy kan.. lps tu... operasi mengepos sume application utk apply keje lain.... wish me luck ye sume reader2 blog ku... moga Allah kurniakan bende yg lebih baik dari semasa ke semasa utk keluarga kami.....


Wednesday, 16 September 2009

KaD RaYa uTK SeMua.... SiLaLaH aMBiK, GaNTuNG KaT uMaH MSG2...

lps dah gantung2 kad raya yg diterima ni, br leh bagi kad raya utk kawan2.... silala ye, ambik kad raya ni... x kisahla sama ade yg jd follower secara langsung atau x langsung.. silent reader pun dialu2kan..
ade 2 kad raya ni ye.. satu utk kwn2, satu utk student... pilihla ye....




KaD RaYa DaRi KaWaN2....

sbnrnya nak letak kad raya utk kwn2.. tp, rasanya sblm letak kad raya utk kawan2, lebih baikla letak kad raya dari kawan2 dulu.... hehehehehe..

anyway, entry kali ni, x dapekla nak wat entry speacial specific utk sape yg kasi, sbb dah lebih dari dua... so, nila kad raya nye... yg akan ditambah dari semasa ke semasa...

ni kad raya dari ejja... dpt dua kad rayanye... satu hok general nye.. satu lg special.. siap ade gamba penerima lg... hehehehe... time kasih...



ni dari nae


ni dari ct zuraimah
ni lak dari ain...


ni dari ieda... ibu arissa...



dari ct...


dari intan

kad dari nani


kad dari ayu... siap ade duit raya lg tu... hehehehehe





time kasih sume... selamat hari raya dari kami sekeluarga....

Saturday, 12 September 2009

KaD RaYa DaRi NeY (iBu MiFZaL)

Salam....

entry kali ni khas utk kad rayan yg kwn aku bagi... Ney @ Ibu Mifzal... ney ni sbnrnya kwn lama aku masa study kat uia dulu... kitorang satu umah masa kat matric UIA tu.... satu course pun ye... anyway, thanks ye ney for the card... selamat hari raya, maaf zahir batin gak dari kami sekeluarga...




Thursday, 10 September 2009

MaJLiS KoNVoKeSYeN UPM Ke 33

hehehehe...setelah sebulan majlis konvokesyen aku berlalu, br la berkesempatan nak update kat dlm blog nih.... tp, kire ok la...ngam2 sebulan.... hehehehehe...

okla, majlis konvokesyen upm sbnrnya start 8/8 sampai 11/8. tp, sessi aku jatuh pada 11/8 tu... frust gak la sbb x sekali dgn su (member aku) yg ambik course engineering management.. diorang nye sessi awal2 nye.. dahla sessi aku hari selasa... x dapat nak ajak kwn2 aku dtg majlis konvo aku...

tp, papepun, aku tetap happy sbb berjaya gak aku konvo lps segala susah payah yg terpaksa aku tempuh semasa bergelar, pelajar, pekerja, isteri & ibu.. masa study ni jugak la, Allah kurniakan Rayyan pada aku.. kire kitorang sama2 study, wat presentation, assignment, masa rayyan dlm perut aku...

anyway, sambung citer pasal majlis konvo aku... kebetulan sblm majlis konvo aku, aku kene demam teruk... sumenye start lps aku balik dari majlis konvokesyen student aku ahad tu... blk tu, terus demam teruk... sampai aku terpaksa mc hari isnin tu.. tp, mmg aku x larat sgt2... lps tu, isnin tu jugak, aku bgn2 tido, tibe2 muke aku bengkak... aku pun x tau knp,... tp, x de plak gatal2... agaknye effect demam kot... aku risau gak, mcm mana nak konvo esoknye tu nanti... tp, tawakkal jela...

mlm tu, mak ayah sampai dari kg sbb diorang nak attend konvo aku... mmg pntg bg aku diorang attend konvo ni, sbb diorang antara pendorong terkuat aku utk aku teruskan perjuangan aku sblm ni....

pagi selasa tu, demam aku ade lg sbnrnya.. tp, aku cepat2 mkn panadol, blehla thn utk 4 - 5 jam, hopefully... sampai2, aku dah nak kene berkumpul kat tepi dewan... aku tanye gak abg, nak masuk x dlm dewan dgn ayah? klu abg masuk, mak la jaga rayyan... bile dah discuss2 tu, abg decide biar mak ayah je yg masuk.. yer ar, mak dah lama x jaga rayyan... x tau sgt pe'el si rayyan ni sgt... aku pun terfikir gak, sian kat mak kang nak kejar2 si rayyan tu...

so, sblm masuk dewan, sempat gakla bergambar jap dgn mak ayah kat depan dewan...


bawah ni lak gamba masa aku ambik ijazah tu dari datuk lim ah lek...


sementara aku kat dlm dewan, rayyan lak melasak dgn abg kat kete... tgk jela muke die tu....

gamba kat bawah ni, lps abis majlis konvo aku... x byk tmpt aku ambik gamba... aku pun dah start rasa x sedap badan... dah start rasa seram sejuk... org plak punyela ramai... mmg x dpt nak ambik gamba... ni pun nak ambik gamba ni, kene beratur dulu...

sementara ambik2 gamba tu, rayyan dgn seronok nye me round kawasan... siap lari2 dari atuk... hehehehe

tgkla tu, punyela seronok dpt lepas bebas...

gamba bawah ni lak, gamba dgn kwn2 aku yg ambik master sama2 aku, sama2 gi class dulu... sbnrnya ada a few lg kwn2 aku, tp, msg2 dah ada agenda sendiri... ni pun kebetulan aku terserempak dgn diorang dua org ni.. yg hujung sekali tu jemi, yg tgh tu lak zarina...

yg ni lak gamba aku sorang2... tgkla muke x sihat... bengkak kat muke pun x surut sepenuhnye lg...


finally, gamba aku dgn rayyan... special gamba ni, sbb die pun sama2 struggle dlm perut aku dulu.... hehehehehe




aLKiSaH Di HaRi SaBTu(5/9/09) ~ KiSaH 2

sbnrnya hari sabtu yg sama ni gak, aku dpt jemputan berbuka pose kat umah kak liza... abg mmg x leh ikut la sbb die niaga songkok kat ampangan tu... so, mmg lg sekali aku kene la bawak rayyan ni je ke umah kak liza tu... & of course, kenela drive sendiri gak...

sblm gi tu, aku tingat bg ckp, die tingin nak mkn kuih sagu... ala, yg kaler merah, salut dgn kelapa tu... so, memandangkan ritu, aku x buka pose kat umah, aku pun watla kuih sagu tu, sambil masak lauk2 buka pose utk abg... ingat klu kuih sagu tu ade lebih, leh ar bawak sikit ke umah kak liza... tp, tgk2 x byk pun dpt... abg lak mmg suke betul dgn kuih tu... mm, x pela... bnk rezeki diorang nak rasa kuih yg aku wat ni....

lps dah siap masak, siap2kan aku dgn rayyan, pkl 6 lbh br la berjaya bertolak dari umah... mcm bese, dlm kete, rayyan duk atas riba... memandangkan aku pun dah lmbt, so, aku decide lalu highway... terkial2 aku nak bayar tol dgn rayyan atas riba ni... ada gak masanya, rayyan nak berdiri sambil pulas2 steering... tp, aku marah la die, ni dialog aku dgn die...

ummi : rayyan! kalo x mo duk diam mcm ni, gi duk seat sebelah balik la...
rayyan : (sambil tunjuk seat sebelah tu) uh?... oh... uh.... ah... uh....(lps tu geleng kepala, then, sambung pegang stering) maknanya sblh? x nak la... ok, duk diam...

dah nak dekat sampai umah kak liza tu, lg sekali die tertido kat riba aku... sampai2 umah kak liza tu, die still tido... tp, elok je aku sampai depan pagar umah, die terdengar sore anak2 kwn aku tgh main, terus terjaga......

anyway, majlis berbuka pose kat umah kak liza ni, mmg meriah sungguh... ramai yg dtg... T, noy, ina, yatie, eyna, faridah, ain... sume dtg satu family... mmg happening sungguh.. plg happening, bile anak2 wat projek diorang... mana x nye, si suami2 dgn hal diorang, isteri2 lak bz bergosip... anak2 bz main, bergasak, berebut... hahahahaha...

tp, tula, aku ni segan la jugak... dahla sampai plg lewat... x bawak pape lak tu... menolong pun x sgt.... campur dgn kerenah si rayyan tu lg... adoi la.... harap2 tuan umah x serik nak jemput aku sekeluarga lg.... hihihihihi...

blk tu, lg sekali, dugaan drive dgn rayyan atas riba... kali ni, aku x lalu highway... saje decide nak lalu jln dalam... tp, aku x lalu la kat depan pasar ampangan... cari nahas je klu lalu situ, sbb akan tersangkut dgn jem yg sesak giler.... so, aku lalu jln pantai, masuk ikut panchor, then... taraaaa.... sampai umah aku... alhamdulillah, selamat sampai... sampai2 umah, rayyan leh sambung men.. sampai aku gaduh2 dgn die nak suh tido... hihihihihi

p/s: utk kisah kedua ni x de gamba, sbb aku bkn ade kamera pun....

aLKiSaH Di HaRi SaBTu(5/9/09) ~ KiSaH 1

seperti bese, aku rasa aku org yg plg lmbt update citer yg berlaku di hari sabtu yg lepas.... hihihihihihi..... byk betul hutang aku kat blog nih... tp, x pe... settle slow2.... okla, hari sabtu br ni, adalah hari sabtu yg memenatkan bg aku tp, penat2 pun, seronok.... kite mule dari pagi sabtu tu yg merupakan kisah yg pertama...

************************************************************

wlupun sepatutnye setiap sabtu pertama, tmpt keje aku sepatutnye cuti, tp, sabtu ni, kene keje sbb ganti utk sabtu minggu raya nanti... so, terpaksala pegi keje... kebetulan lak, abg ada keje dgn kwn die... so, nak x nak, kenela aku bawak rayyan gi ofis... sbnrnya risau gak nak bawak rayyan ni... bkn ape, die bkn bleh duduk diam kat tmpt die... dahla aku mmg x de baby car seat dlm kete tu... so, tawakkal je la drive ke ofis... bese klu bawak die dekat2 pun, kdg2 tersasar2 gak time drive sbb rayyan ni oanjat duduk atas riba aku masa tgh drive... ni kan plak nak gi ofis aku yg ambik masa 45 minit perjlnn dari umah... sape yg tau mcm mana keadaan jln nak gi ofis aku tu tau la mcm mana... dgn jln yg bengkang bengkok kat bukit mantin tu.....

papepun, aku berjaya gak sampai dgn selamat kat ofis... dgn rayyan duk atas riba... huhuhuhuhu..... tp, mmg dugaan betul bile bawak rayyan ke ofis ni... sbb die jenis yg x takut org... muka inesen jek... mcm muka budak baik... tp, hakikatnye, lasak bkn main tu....abis sume tmpt nak di explore nye... bilik lecturer kat sini bkn sorang satu, tp, dlm satu bilik, ada byk compartment utk lecturer2.. ala, mcm dlm bilik guru kat sekolah tu... so, rayyan ni me round satu compartment ke satu compartment... msg2 lak tgh bz siapkan sampel result student degree, nak anta ke exam unit... ape lagi, terpaksala aku biar die round2 jap dlm bilik aku tu... lps aku siapkan satu part, aku bawak die jln2 kat luar.... huh... sukela die leh lepas bebas... ikutkan hati die, nak jln ke hjg blok len, sbb die nmpk ramai org kat situ.... tp, x leh la aku lepas, kang big boss nmpk, mau aku kene marah sbb bawak anak ke ofis....

tgh jln2 tu, sekali die ternampak ade dua budak pompuan yg tua setahun ke dua tahun dari die... punyela seronok si rayyan ni, sbb finally die nmpk budak2 kat ofis ni... die ape lg, terus lari kat budak2 pompuan tu, siap peluk & cium lg.... tp, aku x la lama kat situ sbb tu bkn dept aku... tu anak lecturer dept lain.... tmbh lak, aku nak sambung keje aku lak....

masa aku sambung keje aku tu, die pun sambungla aktiviti2 merayau2 dlm bilik aku tu... mujur lo (kwn aku) sanggup tukar2 turn dgn aku bawak rayyan jln2.... tp, lps die dah abis bawak jln2 tu, die citer kat aku... rayyan ni asyik kenekan die je.... dah elok lo ni follow die jln... nanti tiba2 rayyan ni akan lari tukar direction ke blkg.... lps tu, bile org pegi kat die, terus die lari lg laju.... hahahahaha... br tau rayyan ni suke kenakan org... mcm tula aku kat umah... bile aku x kasi die gi dapur, die wat2 la mcm die x nak gi dapur... tp, bile tgk aku masuk bilik je, die terus lari gi dapur.... rayyan... rayyan.....

dah abis jln2 tu, dah dekat nak abis waktu ofis dah... so, aku x nak la die jln2 dah... aku pun letak satu lg kerusi kat meja aku, biar die duduk kat situ... so, inilah kejenye....


tgn lg satu sibuk duk pegang mouse.... ntah pape ntah... disbbkan masa dah nak blk dah, so, aku bgla die usik sekejap laptop aku.... hihihihihi

perjlnn balik pun mencabar gak.. sbb kat luar tu panas... rayyan ni lak, aku rasa die dah ngantuk sgt... yela, bgn awal pagi tu, lps tu x tido2... dgn penat lg merayau kat kolej ni... dlm kete, ngamuk2 nak duk atas riba aku... so, lg sekali, terpaksala drive dgn rayyan atas riba... br 15 minit perjlnn, die tertido... terlentok2 tido atas riba aku yg tgh drive nih.... hihihihi... sampai je kat umah, ingat nak angkat die, biar die sambung tido atas katil... tp, dan2 tu die jaga... x tido2 dah sampai ptg.....



Wednesday, 9 September 2009

TRiP To KuCHiNG ~ DaY 4 (LaST DaY)

akhirnya, baru leh menyudahkan citer trip ke kuching aku sekeluarga 2 bln yg lepas.... hehehehehe.... mcm bese, aku malas & bz.... hehehehehe...

anyway, ni citer masa hari ke 4 aku di kuching... & ni hari last aku kat kuching... mcm yg aku citer masa day 3 tu, mlm tu aku tido kat umah kwn mak & ayah aku (cik nah & pakcik khairy)... pagi tu, cik nah ajak kitorang jln2... memandangkan anak bujang die ade kat umah... so, leh la anak die drive kete bawak kitorang jln2...

1st tempat kitorang gi adalah Kampung Budaya Sarawak... tp, x masuk pun... sbb x ramai org... tmbh lak ticket nak masuk je $60 sorang... tp, apis, anak cik nah tu ckp, klu student price dlm $15 sorang... aku mmg ade bawak student card aku, tp, malas nak guna... sbb kalau kitorang berdua je yg nak masuk, campur dgn rayyan, mcm x berbaloi je... so, ambik gamba je la kat pintu masuk tu... gamba bawah ni la, cik nah dgn anak bujang die.. rayyan lak, dgn pacifier dlm mulut sbb die br bgn dr tido... tgh blur...

lps tu, kitorang gi ke muzium kuching.... x de ape sgt pun... muzium pasal kucing je la... aku rasa sbg pengunjung muzium ni, x wajar rasanya dikategorikan muzium ni sbg bgnn bersejarah... hehehehehe... nak tau sbbnye? tgk jela antara gamba2 yg aku ambik....

ada anak beranak A-L-O-N-G... ALONG!!!! (nyanyi mcm dlm citer ALONG tu ye... hehehehehe)

tgk jela aksi rayyan dlm gamba kat atas ni... sonok die dpt jumpe kucing2 yg byk... die hulur tgn sambil gosok2 jari die, konon2 panggil kucing la tu.... hahahahahha

gamba bwh ni lak, rayyan nak tunjuk berani, leh gosok kucing... hehehehehe... rayyan ni sbnrnya, suke sgt kucing... tp, die penggeli dgn bulu kucing... so, klu ade kucing, die cuma, akan gi dekat sambil hulur tgn die, lps tu keliling2 je kucing tu......


ni satu lg bende lawak aku jumpe kat dlm muzium ni... cover depan album group iron maiden... sbb ape cover album ni jd bahan pameran???? sbb die ade gambar mumia kucing tu.... hehehehehe

ade lg bende lawak yg aku x ambik gamba... citer pasal Hello Kitty pun ade.... hahahahaha....

lps jln2 kat muzium tu. cik nah suh anak die bawak kitorang gi kedai kek lapis dayang salhah... rupe2nya kek lapis dayang salhah ni mmg glamer.... adela beli sikit kek lapis bawak balik... masa kat dlm kedai ni, kite leh gi tgk mcmmana diorang wat kek lapis... tp, masa aku masuk tu, diorang tgh wat kek gulung... lg satu, dlm kedai ni, die siap sediakan tmpt duduk dgn hidangan kek2 lapis mcm2 jenis utk dirasa....

lps gi kedai kek lapis ni, cik nah ajak gi jln2 lg... die bawak gi tgk bangunan ADUN yg baru, dgn istana Yang Terutama Negeri Sarawak (klu kat negeri2 kat semenanjung tu, maknanya sultan la....) then, lps tu, br balik umah cik nah balik... sbb kitorang sume dah lapar... lps tu aku dgn abg pun nak kemas2 brg utk blk mlm tu nanti....

mlm tu, pakcik khairy antar kitorang ke lapangan terbang.... dah settle sume, terus la menunggu kat balai berlepas tu.... barula terasa penat, 4 hari jln2 kat kuching... tambah lak, flight delay sampai sejam lebih... mcm yg aku penah citer pasal kisah sedih yg menguji kesabaran dlm entry aku hok dulu2 tu....
ni gamba dlm flight... rayyan dah selamat dibuai mimpi... hehehehehe

sekianla citernye tentang trip kami sekeluarga ke Kuching.....


Tuesday, 8 September 2009

MiMPi???????

rini dah 8/9... dah seminggu blog x ber update.... dah nak naik sawang dah ni ha.... hehehehehhe... bkn ape, terasa lately ni life is bz... bile check2 balik, aku bz dgn ape, aku pun x tau... hihihihi... tp, terasa masa tu cepat sgt berlalu.. mungkin gak sbb bln pose kot...

saje je entry kali ni tulis tajuk mimpi... pagi td, masa siap2 nak gi keje, abg ckp dgn aku... zura(ex bbsitter rayyan yg pregnant skg ni) bgtau kat somi die yg die mimpi rayyan dapat adik.... die suh somi die bgtau abg.... hihihihihihi...

bile dgr abg ckp mcm tu kat aku... tergelak2 la kami somi isteri ni di pagi2 hari... alangkah indahnye kalau mimpi tu jd kenyataan... hihihihihi... tp, aku sendiri dah byk kali mimpi aku pregnant... aku rasa adalah dlm 3 kali dah aku mimpi aku pregnant kan adik rayyan... tp, x de muncul2 pun berita gembira tu... heheh...

so, kesimpulan yg aku dgn abg wat adalah, rayyan dpt adik tu maknanya bile zura tu bersalin nanti ar... tula adik rayyan yg sbnrnya....

p/s bkn x teringin nak pregnant lg... tp, sume tu ketentuan Allah kan....




Tuesday, 1 September 2009

RaYYaN... RaYYaN....

mmm... 2 hari bercuti kat umah, hari ni rasa mcm malas je nak gi keje.... huhuhuhu... bile la nak happy gi keje ni... atau dgn soalan lain, bile la nak dpt keje lain ni... sbb aku mmg dah x happy dah keje kat sini... huhuhuhu...

anyway, entry kali ni, bkn nak citer pasal tmpt keje aku.. tp, nak citer pasal kerenah si rayyan... 2 hari cuti, wat aku nmpk kelasakan & kenakalan rayyan ni... mmg patutla, zura x sanggup nak jaga rayyan... tmbh die tgh mabuk2 pregnant skg ni... dan aku leh bayangkan kesiannya kat abg kene buli dgn rayyan....

kisah sabtu mlm...

mlm, lps aku solat terawikh (solat kat umah je, wat sorang2... nak gi surau, x percaya aku nak bawa rayyan nih), aku ajak rayyan baring sebelah aku depan tv... yer ar, abg x de.. sbb die dah gi niaga... aku lak dah ngantuk gile.... aku tgk rayyan pun dah bape kali genyeh2 mata, tanda2 die nak tido ar.... elok die baring, aku yg terlelap dulu....

aku rasa ada dlm 15 minit aku terlelap... tibe2 aku terasa rayyan panjat tepi aku dari blkg sbb aku baring mengiring.. tp, yg herannye, aku rasa belakang aku basah... aku bukak2 je mata, tgk2 rayyan basah kuyup... dari kepala sampai ke kaki... baju dgn seluar die x yah ckp la... rupe2nye die pegi main air dlm bilir air.... istighfar panjang aku... dlm fikiran ni, klu jd ape2, aku x sedar... ya Allah..... alhamdulillah, kau lindungi anak ku...

aku apa lg, bukak sume baju die, bilas2 badan die, sbb aku x tau die main ape lg dlm bilik air tu.. masuk2 bilik air, aku tgk abis baju2 kotor die yg dlm baldi yg aku standby nak basuh, die masukkan ke dlm lubang tandas.... huhuhuhu...

lps pakaikan die baju lain, aku terpaksa ambik tindakan drastik dgn menutup sume lampu dlm umah tu... bergelap la kami dua beranak ni... bkn ape... bile dah gelap, pendek la sikit langkah si rayyan ni... lepas dah bersilat2 dgn rayyan ni, br la die tido.....


kisah di hari ahad....

abang gi tolong kwn die wat wiring.. so, aku berdua2an lg la dgn rayyan... pagi sampai tghr tu ok lg.. rayyan main pun x dela sampai ke dapur... bilik air pun aku dah tutup pintu rapat2... paling2 pun, die main dgn menan2 dia... bile die dah leka dgn menan die... aku pun layan la tgk tv.... rayyan ni lak bile tgk aku x hiraukan die sgt, die pun ape lg, panjat2 belakang aku, lps tu menjunam ke depan.... mcm aku ni kerusi gym lak dibuatnye... bile tgk aku maintain cool jek, die pun dtg depan aku... lps tu pegang pipi aku, sambil menyengetkan kepala die depan muka aku.. lps tu sengih.... hehehehehhe...... aku tgh wat muke serius, terus tergelak... rayyan... rayyan...

ptg tu, aku ingat nak wat donut.. tp, yis dgn telur x de... marjerin pun dah habis... x gi shopping lg... abg lak blk lmbt... sampai2 umah pun dah pkl 6.15 ptg... so, x jdla wat donut... so, masak lauk utk berbuka je la... menu nye, udang masak lemak cili api dgn kacang buncis goreng dgn telur...

tp, dlm sibuk masak tu, terpaksala bersilat dgn rayyan gak lg... rajin betul die nak 'menolong'... aku ambik bawang, standby nak kupas kulit... tinggalkan kejap.. tgk2 dah hilang... ambik bawang lain lak... gi basuh tgn jap... tgk2 bawang tu hilang... cari punye cari, rupenye si rayyan yg ambik... tau x die wat ape? die gi susun bawang2 tu atas kerusi ruang tamu aku.... aku pun gi la kat die nak ambik bawang2 tu... berkecapuih die lari masuk bilik... sbb die tau, aku x kasi die main bawang... hahahahaha...

bile dah start masak tu, dugaan lg dgn si rayyan ni... ade ke diangkutnya botol minyak yg aku x buka lg tu, bawak gi ruang tamu... adoi la.... mmg nak kene pasang pagar la ni maknanya... x larat aku nak bersilat time masak... tgn nak kacau kuali, kaki nak halang die masuk dapur, mulut membebel...... dah rasa mcm elastigirl (watak isteri mr incredible dlm citer incredible tales tu) je aku rasa.... hehehehehe...

tp, okla, siap gakla segala lauk pauk yg jd menu kami sekeluarga utk buka pose... dan yg wat aku suka, rayyan makan nasi dgn berseleranye... dgn lauk2 yg aku wat tu.. puas hati... hehehehehe


kisah hari isnin...

hari ni hari kemerdekaan negara yg ke 52 thn.. tp, x dela kitorang pegi sambut kat dataran mana2... baik sambung tido... hehehehehe.... rayyan pun bgn lewat pagi tu... letih sgt main hari ahad tu agaknye... letih membuli aku dan dibuli oleh aku... hehehehehe

umah yg aku kemas sabtu tu, dah mcm tongkang pecah balik aku rasa... rayyan la punye keje... menan2 die bersepah2... klu suh kutip, die kutip tp, separuh jln je... sbb masa die kemas2 tu, die terjumpa plak menan yg die nak main.... tu belum masuk time mood die rajin nak baca buku... abis buku2 dan majalah2 aku di'baca'nya... yg wat aku x larat nye, ade pulak baju2 bersih die dicampurkan dgn baju2 yg nak dibasuh... kdg2 aku rasa, baju tu sampai brp kali aku basuh, tp, pakainye x pun... tu rayyan la tu.....

ptg tu, aku siap2 nak masak kat dapur... rini sambung la hajat aku nak wat donut di samping lauk2 buke pose yg lain... lps2 aku dah siap siang ikan sume... rayyan ni mmg betul2 wat aku geram... asyik la nak masuk dapur.... aku pun ape lg.. suh abg goreng ikan sbb aku nak bawak rayyan masuk bilik... abg geleng2 kepala je.. sbb die tau ape aku nak buat... buat ape lg... membuli si rayyan la.... hehehehehe...

dlm bilik, aku baringkan die atas katil, lps tu, aku peluk die, x lepas2.... menjerit2 rayyan dlm pelukan aku.... hehehehehe... aku suke.. aku suke.... x lama lps tu, abg masuk... ni la ayat abg pada aku...

"kuat betul mengusik... tu yg rayyan tu pun kuat mengusik gak"

hehehehehe..... bile aku dah lepas rayyan tu... rayyan tu leh lak genyeh2 mata sambil wat2 sore nangis... lps tu die sengih... adoi... dah pandai berlakon menangis2 plak dah.... hahahahaha....

lps2 berbuka tu, mcm bese la, abg dah kuar gi niaga.. tinggal la aku berdua2an dgn rayyan lg... duk layan die main, tibe2 jari die tersepit kat bakul menan die... bile dah lepaskan jari die tu, terus die cucuk jari die masuk mulut aku sambil mulut die wat aksi meniup... nak suh aku tiup rupenye... lps aku tiup tu, die gi balik kat bakul menan die, dipukulnye bakul menan tu sambil mulut membebel marahkan bakul dlm bahasa die... marah kat bakul tu rupenye sbb wat jari die sakit... hahahahahaha


gitula kisah gelagat si rayyan dlm 2 hari aku cuti nih... n waktu menaip utk entry ni pun, aku teringat2 lg gelagat2 die... gelagat masa tgk azan kat tv... skg ni, die dah tau, lps je kalimah lailahaillallah tu, kene baca doa lps azan... die pun ape lg, sambil tadah tgn baca doa, mulut die pun terkumat kamit sama.... hihihihihi... klu time solat lak, aku mesti akan letakkan sejadah sebelah aku utk die.... masa aku nak pakai telekung tu, die mesti sibuk nak hulurkan kain kat aku suh pakai, lps tu, hulurkan telekung utk aku pakai... lps tu, mula la sibuk nak ikut aku solat... yg wat aku tergelak tu, time takbir... org sebut Allahuakbar.. tp, die sebut awwah, terus rukuk....





BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi