Wednesday, 22 December 2010

BuDaK SeKSi MeLuKiS...

hari ni, angin utk mengupload gambar dtg tiba2... so, dah 3 album aku upload kat facebook tu... hehehehe... dlm membelek2 gamba dlm simpanan ni, terjumpa la gamba budak seksi ni melukis... hehehehe








ni la attire dia kat umah... balik je dari jalan mana2, first thing yg dia akan buat, cabut baju & seluar dia... bila tanya kenapa.. dia jawab, rayyan sejuk la...

BiLa NaK BuaT PHD?????

yesterday, there was an event of new centre's opening ceremony in the university. Of course, kak tina & me were there since the centre is also part of our faculty... boleh dikatakan, bachelor degree programme under the centre is run by our faculty member... so far, i haven't been assigned teaching students under this programme... not yet kot... hehehehe

anyway, bukan pasal event tu yg aku nak citer kat sini... cuma, smlm, masa high tea session tu, kami duduk bersama2 dgn professor2 yg keje dlm fakulti yg sama... masa tu lah, timbul soalan dari one of the professor.. bila aku dgn kak tina nak wat phd..

mmm... bila ye nak buat phd????

ntahla... klu ikut aku, mmg la nak wat secepat yg mungkin... almaklumla, umur dah makin bertambah.. tahun ni dah 31 tahun (baru ada kekuatan mengaku umur sendiri... sbb dah leh terima hakikat ada angka 3 kat depan tu.. hehehehe).. so, klu aku tangguh2, umur berapa pulak, baru aku nak dapat phd ni.. lps tu, cita2 aku tinggi, at least, biarla dapat jadi assoc prof sebelum aku pencen... abis tu... phd pun x lepas2, mana nak dpt title prof ni... hehehehe

then, one of the professor said.. klu buat dgn dia, sekejap je.. 2+1 years.. x yah lama2 buat phd ni... tapi, syaratnye, kene duduk la kat industry full time... for me, x de masalah tang duduk kat industri tu... sbb aku ni mmg dah lama rindu nak balik ke kilang balik... rindu saat2 jadi industrial engineer dulu... dah lama dah aku tinggalkan profession tu bila aku decide utk jadi pensyarah 5 tahun yang lalu... mmm... interesting proposal to be considered for doing my phd...

cuma, masalah besar aku skg ni, aku masih tercari2 apa bidang yg aku nak buat untuk phd aku ni... manufacturing engineering ni besar scope nye... klu masa master dulu pun, aku sampai tension2 nak fikir tajuk apa nak wat utk final project aku.. ni kan plak phd yg susah giler ni.. mcm one of my professor dulu penah cakap, phd ni equivalent to 'permanent head damage'.. hehehehe... even, kawan aku penah cakap... buat phd ni, umpama, ko pegi survey tapak kubur ko sendiri.. lps tu, ko korek lubang kubur ko sendiri... lps tu, ko masuk dalam lubang tu, then ko kambus diri ko sendiri... huhuhuhu... cuak.. cuak..

aku ingat lagi masa interview nak keje kat sini dulu, one of the professor asked me, i want to do research for my phd in what area? mmm... aku cuma terfikirkan pasal process jek.. sbb sbnrnya aku mmg minat something yg hands on... dulu, masa degree, aku wat research on wire cut edm machine... seronok operate machine tu dgn partner.. then, dah cut various types of materials, kaji plak that material properties of the cut material... tp, bila aku keje, aku terus masuk bahagian industrial engineering which is much more related to the manufacturing system pulak... lps tu, bila aku shift ke education line, i was assigned to teach quality engineering, engineering design plak... bila aku wat master, aku wat in manufacturing system engineering... skg ni, kat sini, aku kene ajar CAD/CAM plak... adoi... blur.. blur.. nak wat phd in manufacturing process ke, manufacturing system ke, engineering design...

really need hidayah & guidance dari Allah, right now... huhuhuhuhu

Tuesday, 21 December 2010

GuRiNDaM JiWa....

sangat suka dgr lagu ni.... terasa membuai2 je perasaan bila dengar lagu ni... sungguh touching... rasa mcm dilamun cinta jek... hehehehehe



anyway, aku mmg penggemar lagu2 klasik... ingat lagi bbrp tahun dulu, masa gi car booth sale kat shah alam... ada org tua main alat muzik & nyanyi lagu dara pujaan... sanggup aku tunggu sampai lagu tu abis... tp, bkn la tunggu depan2 org tu... nyorok2 la sikit... bila dah abis tu, terus masuk duit dlm tabung dia tu, sbb dia dah menghiburkan hati aku... sbnrnya, teringin je nak suh dia nyanyi lagi sekali lagu tu... tp, aku malu... hehehehehe

MuFFiN CiP CoKLaT

hari ni aku bawak bekal muffin ke office.... sbb malam tadi, tiba-tiba datang angin nak membaking... akhirnya, tercapai gak hajat rayyan nak makan kek yg ummi wat... dlm entry sblm2 ni, rayyan request masa dia tgh kene cirit birit... dah lama dah tu request nye... cuma, angin ummi nya nak membaking tada mari... hehehehe

so, bila mood dah ade ni, sudahnye, pkl 1 pagi jugak la baru aku dpt melelapkan mata... sbb operasi membaking pun bermula lambat... dptla 22 biji muffin.. lps di angkut oleh rayyan & ummi, tinggalla 16 biji... byk jugak rayyan makan... 4 biji dia angkut sorang jek... mmg betul2 teringin la tu...


so, inilah rupe muffin nye...


aku bawak x byk pun... dlm 10 biji je... balance tinggal kat umah, tinggal utk abi rayyan...

nak tergelak pulak pagi ni, bila bgn2 tido, tgh siap2kan si rayyan, abg tegur... ai... ni dtg angin membakar kek la ni, tiba2 je ada muffin bawah tudung saji...

dlm hati, mesti abg terkejut balik2 dari keje pkl 3 pagi tadi, tgk2 elok je tersusun muffin terhidang atas pinggan bawah tudung saji... hehehehe

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi