Wednesday, 27 January 2010

No TuRNiNG BaCK....

pagi td, tiba2 bos panggil aku... die ckp die baru je discuss dgn top mgmt smlm... & die ckp, 2nd big boss nak aku stay, klu bleh nak pujuk aku suh jgn berenti dari tmpt ni... siap die suh bos aku tanye aku, baper salary yg aku dpt kat tmpt baru nanti... lps tu, 2nd big boss tu sendiri ckp yg die nak jumpa aku, nak discuss lg... so, aku ckp la... RMX.X k... aku bgtau jujur la... sbb aku x mmg dah nekad nak berenti... klu die nak counter offer pun, aku x mo... x sanggup lg aku diperbodohkan kat sini...

x lama lps tu, bos aku panggil aku balik... die ckp, die dah call 2nd big boss tu, bgtau... x lama lepas tu, HR call die... diorang suh tanye pulak... klu diorang counter offer sama atau lebih dari amount yg aku dpt tu, aku nak stay x? aku ckp la, aku x mo stay... terusla bos aku ni ckp, klu mcm tu, x pe la... diorang just nak kan kepastian sama ada aku bleh dipujuk lg x... bile dah dgr jwpn aku, dan2 tu, 2nd big boss yg beria2 nak jumpa aku & pujuk aku tu, terus x jadi nak jumpa aku... mmm... nmpk sgt diorang ni x bersungguh pun nak suh aku stay... wlupun, sbnrnya aku mmg berharap aku x perlu jumpa big boss tu... tp, bile tgk cara diorang layan aku bile tau aku nak berenti ni, nmpk sgt aku ni bkn la dihargai sgt... mana ada inisiatif nak pujuk aku... klu setakat janji palsu nak naikkan gaji aku... dah 5 bulan dah berlalu... mana ada gaji aku di revise2 pung... ni bile aku nak berenti, ada la ura2 kata nak naikkan gaji aku... tu pun, leh tanye lagi tu, klu diorang naikkan gaji aku, aku stay ke x... mmg sungguh berkira komunis2 ni... oleh sbb tu, aku pun perlu berkira jugak dgn diorang... aku akan buat apa yg perlu aku buat.... then... bubbye... harap2nya, tmpt akan dtg adalah yg terbaik utk kami... no more turning back... klu turn pun, utk jumpa geng2 aku kat sini je...

Tuesday, 26 January 2010

20 SeKoLaH BeRPReSTaSi TiNGGi (SBT) 2010

smlm, duk tgk kat tv pasal Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran Malaysia mengumumkan senarai 20 Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) 2010.

Senarai2nya adalah:

1. Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) (P) Sri Aman, Petaling Jaya, Selangor.
2. Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor.
3. Sekolah Dato’ Abdul Razak, Seremban, Negeri Sembilan.
4. Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak.
5. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, Selangor.
6. SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur.
7. Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah.
8. Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan.
9. Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang.
10. SMK Sultanah Asma, Alor Setar, Kedah.
11. SMK (P) St. George, Pulau Pinang.
12. Sekolah Menengah Sains (SMS) Tuanku Syed Putra, Perlis.
13. Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya.
14. SMS Muzaffar Syah, Melaka.
15. Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Bintang Utara, Kuala Lumpur.
16. SK Zainab (2), Kota Bharu, Kelantan.
17. SK Taman Tun Dr. Ismail 1, Kuala Lumpur.
18. SK Convent Kota, Taiping, Perak.
19. SK Bukit Damansara, Kuala Lumpur.
20. SK Bandar Baru Uda 2, Johor Bahru, Johor.

bile duk belek2 list nih... mmm... mana sekolah lama aku? zaman kegemilangannya dah terkubur dah ke? tingat lg dulu, masa zaman aku la... sekolah tu mmg top... result PMR terbaik, SPM terbaik, STPM terbaik... siap masa zaman result SPM batch aku kuar... pengumuman result SPM dibuat kat sekolah aku oleh Menteri Pendidikan masa tu... (skg dah jadi Perdana Menteri la... )

so, mana menghilangnya sekolah tu? x kan kegemilangan nye cuma seketika? mmm... wallahua'lam...

pssttt...anyway, wlupun aku x sukakan sekolah aku tu, tp, aku x pernah doakan kejatuhan sekolah tu

Friday, 22 January 2010

MiMPi.... ;-)

malam tadi aku bermimpi... mimpi yg aku rasa macam real jek... aku mimpi nak bersalin!!!! huhuhuhu

tp, besela... dah namanya mimpi, mmg bercampur2 la... aku mimpi, aku balik kg sbb nak bersalin kat hospital X(nama terpaksa dirahsiakan... hehehehe).. so, lps tu aku masuk wad sblm bersalin... tp, yg herannye, environment kat hospital tu x sama pun dgn hospital X ni sbb dulu kan aku bersalinkan rayyan kat situ... anyway, dlm citer tu, aku kata tu hospital X la.. kat situ, aku jumpa 2 ex-schoolmate aku.. diorang tu pun tgh menunggu nak bersalin gak... yg lawaknye, aku x nmpk pun perut msg2 memboyot... tp, msg2 mmg citer mcm msg2 mengandung la... sorang kwn aku masuk labor room dulu... bile die masuk tu, aku sambung sembang2 dgn kwn sorang lagi... tibe2, terasa seluar basah.. rupe2nye air ketuban pecah... dlm mimpi tu, konon2 aku adala rasa sakit sikit... dlm masa tu, ada sorang artis ni mengandung gak.. (aku pun x ingat sape artis tu.. yg lawak nye, siap artis pun masuk sekali dlm mimpi aku ni... hehehehe) tp, artis ni duk merengek2 sakit... lps tu, aku ni dah siap2 nak dimasukkan ke labor room.. terus aku terjaga....

bile terjaga tu, termenung kejap aku ni... mcm mana leh mimpi nak bersalin ni... recall blk ape yg aku fikir mlm td, ape yg aku tgk mlm td... tp, rasanya, aku x de fikir papepun... tp, mimpi tu mmg terasa real sgt... siap aku terjaga tu, duk berdebar2 lg ni...

papepun, korang jgn wat spekulasi pape... masuk mimpi ni, dah 4 kali aku mimpi berkaitan pregnant ni... yg kelakar nye, dlm mimpi pregnant sblm2 ni, aku siap pegi check up lg... hahahha... tp, mimpi jela... realiti nye belum lagi... wlupun, rayyan tu mmg obvious sgt nak adik.. pantang jumpa baby, mesti nak peluk & cium. klu tgk aku dukung baby, die bkn jeles, tp, die pun nak dukung & riba baby jugak...

kdg2 aku saja je ckp kat rayyan... rayyan ni baby ke? ala...ala... baby... manjanya baby ni... nanti die mesti wat gaya x puas hati... sbb die rasa die bkn baby... hehehehe

SeDiKiT ReNuNGaN....

ReNuNG~ReNuNGKaNLaH...

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s
Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.
Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.
Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...
Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...
Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Wednesday, 20 January 2010

JaLaN2 HaRi aHaD

kali ni baru leh citer pasal aktiviti hari ahad baru ni.... tp, citer jela... gambo2 x de.. makcik ni x kaya, x mampu nak beli kamera lg... hehehehe...

anyway, ahad baru ni, mcm aku dah ckp dlm entry sblm ni, kami ke klang & shah alam... dgn misi melawat baby baru... mula2 plan nak gi sekali dgn zalina... tp, x jd sbb die ada hal kat umah... nak tangguh2 lagi, x nak la.. sbb dah tangguh dah sblm ni... lg pun, best friend aku yg kat shah alam tu ada kat umah... kang tangguh2 kang, die x de plak...

so, bertolak dari umah dlm pkl 1 ptg... abg la yg decide nak try guna jln dalam yg lalu ikut banting tu... lokasi pertama adalah rumah faridah(member forum HA), pegi melawat dia & baby irsyad zafran. comel.... muka sebijik mcm irfan.. cuma, versi tembam sikit... hehehehe... rayyan plak, masuk2 je dlm umah, bile tgk ada baby, terus meluru kat baby... dia gi cium la, peluk la... siap baring sebelah baby lg... cium baper kali cium... tp, yg wat aku seriau tu, sbb rayyan ni kan x leh dipercayai sgt.. sbb die suka & geram tgk baby.. bile geram tu, mcm2 bende die leh buat,... die siap pegang muka baby sbb nak angkat kepala baby tu.. adoi... luruh jantung aku nih... menangis la baby irsyad dibuatnya... huhuhuhu.. akak mintak maaf tau ida.... duk umah ida x de la lama sgt.. tp, sempat la makan bubur kacang+durian, kuih karipap dgn kuih koci kat umah ida tu... sempat jugak la, rayyan dgn irfan bergaduh sbb berebut mainan... hehehehe

lps umah ida, kami ke shah alam plak sbb nak pegi umah sal, bestfriend aku.. sal ni dah abis pantang dah pun, anak die pun dah nak masuk 3 bulan, baru la aku dpt tgk muka calon menantu ku ini... ngeh3x.. nama baby nye Arissa Insyirah... bile sampai umah sal, lg sekali, bile tgk je ada baby, rayyan terus meluru nak cium si baby arissa tu... adoi la... jenuh jd pengawal kat umah sal... bile dah angkat baby arissa dari playing mat, playing mat tu jd tmpt mainan si rayyan plak... siap buat2 selimut la.. lps tu, time hisap susu, beria die baring kat atas playing mat arissa... huhuhuhu... malu ummi dgn abi tau... hehehehe... kat umah sal, sembang2, mkn2, lps solat maghrib baru la kami bertolak ke klang balik... tp, sblm bertolak tu, rayyan la beria2 di ciumnye arissa tu.. byk kali plak tu cium... pegang tgn arissa, lps tu cium balik... sayang sgt dia dgn baby....

balik ikut klang jugak sbb nak singgah umah ayah abg kat tmn seri medan, sijangkang... singgah umah ayah kejap je sbb dah lewat.. esoknye nak keje plak... lewat2 kang, mesti nanti esoknye rasa malas nak gi keje tu jd melampau2 sgt... on the way balik tu la bertembung dgn 'polis kopi' tu....

so, ni jela bebelan aku pasal ahad yg lepas... gamba2 nanti dulu... masih menunggu utk dicuri dari fb sape2.. hehehehe....

Tuesday, 19 January 2010

PoLiS & DuiT KoPi

actually, citer ni aku nak post smlm kat dlm blog ni... tp, disbbkan berita gembira yg aku terima smlm, aku hold dulu la citer ni... ni kisah benar ni... hehehehe

hari ahad baru ni, kami sekeluarga pegi klang, lps tu, shah alam... masa on the way pegi tu, saja je try lalu jln dlm... x penah pegi klang, lalu banting.. bese nye, ikut highway je... so, on the way pegi tu ok la... jumpa la dgn umah2 yg perlu kami pegi.. (umah2 sape??? tu next entry la... wat masa ni, nak citer pasal duit kopi ni je dulu...)

on the way balik, dah mlm... lps solat maghrib kat umah sal, kami pun siap2 la nak bertolak balik... lalu jln dlm td lagi sbb nak singgah umah ayah abg kat tmn seri medan... lepak umah ayah sampai pkl 10.30 lebih... lps tu, bertolak nak balik umah kami kat senawang ni... dlm perjlnn tu, tibe2 kete sume gerak slow... kami ni duk kire2, mesti ada road block ni... tp, msg2 lepak jela... yer ar, selama ni, klu ada road block ke ape ke, x penah la plak kene tahan... alih2... sampai kat kete kitorang, ada sorang polis melayu ni suluh cermin kete aku... mula2 die suluh kat sticker2 kete aku yg ada unsur2 hijau putih itu... lps tu, die suluh muka abg plak... lps tu, dia suluh road tax kete plak... tup2...

"berhenti tepi, encik..."

aik, apasal plak... terkejut sungguh kami suami isteri ni... yerla, rasa nya x de wat salah pape pun...

dah berenti tu, die suluh dlm kete plak... lps suluh2 tu, die suh abg tekan brek... lps tu, die ckp la... "lampu brek ketiga x de ni.. mcm mana ni?"

"lampu brek tu dah pecah. ada kat dlm bonet blkg kete ni, nak tgk ke?"

"bagi lesen encik..."

time ni, polis melayu tu suh polis india lak handle kami suami isteri... lps tu, dia tanyala mcm mana bleh pecah... abg pun ckp la.. kat tmpt keje aku ni, tiap2 kali kuar je dari tmpt keje ni, guard akan bukak bonnet belakang... mula2 tertanggal je... byk kali dah tampal... last2 pecah terus...

polis india tu pun ckp la... "susah la ini mcm... ni kompaun ni, encik kene pegi bayar kat IPD ******** sana... leceh la ini mcm... "

dgn selamba abg jwb... " x pe... nak bayar tu x de masalah punye... aku mmg byk kawan keje kat IPD tu..."

dan dan tu la, polis ni ckp..." sy boleh tolong punye.. tp, bagila duit kopi ke minum ke sikit"

aku dlm hati, "ini mcm ka?"

adakah abg bg duit kopi yg diminta tu???? jeng jeng jeng... biarlah rahsia... hikhikhik... anyway, bile aku dgr conversation antara abg dgn polis tu, barula aku faham, knp die suruh kete kami berenti... sbbnya, jln tu jln dlm... jarang kete lalu... tambah lak masa tu dah pkl 11 lebih mlm dah.. tgk plak plate no kete aku ni CAP (pahang mari).. so, tahan dgn niat nak cari makan la tu... bile aku perati2, kete2 yg berenti sumenye bkn no plate selangor, kl atau n9.. kete depan aku, no plate johor, blkg aku, no plate kelantan...

lps tu, knp die suluh2 dlm kete kami lps kami berenti kan kete? sbb dia nak cari kesalahan kami yg boleh dijadikan alasan utk mintak duit kopi... yerla, kami x memotong double line, kami x drive melebihi had laju... so, bile die suluh2 dlm kete tu, mmg dia nmpk kete aku x de lampu brek ketiga... saja2 je suh tekan brake pulak, konon2 nak nampakkan die tau ape kesalahan kami nih... blah ar...

lps dah settle sume, dah smbg perjlnn balik tu, kami pon sembang2 la... duk fikir2 balik, ape jadi, klu time dia suluh2 tu, x jumpa pape kesalahan... apa agaknye die nak cari pasal lg... benci betul aku dgn polis2 yg suka cari duit kopi ni....

Monday, 18 January 2010

ALHAMDULILLAH... ALHAMDULILLAH....

Alhamdulillah…. Akhirnya penantian aku terjawab pagi ni… sbnrnya, dlm bbrp hari ni, mmg aku rasa down sgt2… tgk jela entry sblm ni… dlm hati ni fikir, x dpt la ni kot… sbb sepanjang hari jumaat tu, aku tunggu call, tp, x de pun… pagi td pun, masa gi ofis, aku tanye member aku pasal time table baru aku… terus die ckp, ye ye je nak ambik tau… bkn ko nak berenti dah ke? Bile ko nye last day… aku pun gelak2 ckp, x dpt kot… sbb aku dah terkena sumpahan kolej ni… lps tu, terus aku blah pegi tmpt duduk aku… masa kat meja aku tu, tiba2 je rasa sebak tu dtg blk… lps tu, aku pun siap2 la nak pegi exam board meeting… sambil2 belek hp, nak bawak ke x…manila tau kot2 dpt call yg aku tunggu2 tu… last2, aku terfikir… x dpt kot… dr aku sedih tunggu2 call tu, baik aku tinggalkan aje… so, aku silent kan hp aku, & tinggalkan dlm meja… masa aku nak kuar tu, aku nmpk mcm meja aku bergegar2… tgk2 no dari tmpt yg aku tunggu2 tu yg naik…. Terus berderau darah ni tau… menggigil2 tgn ni nak pick up call….

So, bile dah terima call ni, terubat la segala kekecewaan… terjawab segala persoalan… terungkai segala resah di hati ni… ALHAMDULILLAH… YA ALLAH… AKU BENAR2 BERSYUKUR…. MOGA INI YG TERBAIK UNTUKKU SEKELUARGA….

Ape2pun, skg ni, kene tunggu surat offer dari tmpt tu… lps tu, baru bg keputusan kat ump sama ada aku accept atau x & then, decide bile nak report duty… td, call abg… abg gelakkan aku sbb dlm bbrp hari ni, die la yg duk menghadap air mata aku ni… nasib bek x tlg tadah… hehehehe… lps tu call mak plak... mak ckp, Alhamdulillah… mak baru je doa pagi2 ni… moga2 ada berita gembira dari aku… mak ckp, aiman tiap2 hari call mak tanye, aku dah dpt keputusan ke blm… mak nak call aku, tp, takut aku tgh frust… sbb x de receive2 call pun dari tmpt tu last week… Alhamdulillah, pagi ni br dpt call tu….

Anyway, td baru je receive sms dr prof yg penah call aku ritu… die wish tahniah… die siap bg no fon dekan fakulti lg utk aku confirmkan bile aku leh report duty…. So, skg ni, x tau lg la sama ada aku patut bg 2 months notice kat tmpt keje aku skg ke, atau shorter than that.. nak discuss dgn future boss dulu… hehehehe

Wlu mcm mana pun, aku mmg bersyukur sgt2…. Allah je yg tau apa yg aku rasa skg… terima kasih byk2 ya Allah… dlm kealpaan aku, dlm aku duk berputus asa seolah2 tidak bersyukur atas segala nikmatMu, Kau masih sudi mengabulkan permintaan aku… terasa kerdilnya diri ini… terasa rendahnya diri ini di sisiMu…

Saturday, 16 January 2010

terharu + kecewa

2 hari lepas, aku terima call dari su (mak sedara aku).. saje je die call, nak tanye mcm mana interview hari tu... x lama lps tu, mak pulak call, tanye, mcm mana... ade dpt pape keputusan x? Kata mak, adik aku yg dah masuk sekolah sains kat Bandar yg aku interview tu, sibuk telefon mak, tanye kak yong nye dah dpt keputusan ke belum... ade gak aku call kak mi (sepupu aku) yg duk shah alam.. die pun ckp, moga2 dptla aku kat situ... kwn2 aku ramai gak yg mendoakan... mak sedara aku yg kat kg yg aku ziarah masa interview hari tu pun doakan aku dapat... aku terharu... sbb ramai yg mendoakan....

Tp, kini... dah seminggu lebih berlalu... even, masa interview ritu, aku ada tanye, bile aku leh dpt keputusan sama ada aku berjaya atau tak... pihak yg interview aku ckp, end of this week... smlm, hari jumaat, hari last bekerja dlm minggu ni... x de pun aku receive jawapan dari tmpt tu... aku ni bleh dikatakan x berenggang la dari hp aku... sbb aku mmg mengharapkan sgt2 berita gembira dari sana... tp... hingga kini, hp ku membisu je dari call yg aku tunggu2....

Honestly, saat aku tulis entry ni, aku kecewa... hati ku ni terluka sgt2... seriously, aku x nak berharap pape... sungguh pun, hakikatnye, aku dah x sabar nak tinggalkan tempat ni... tempat yg byk memberikan kisah duka dlm hidup aku... tempat yg byk menumpahkan air mata aku... tmpt yg wat aku terjatuh dan rasa x mampu nak bangkit sbb tiap kali aku nak bangkit, mcm ada batu besar yg menghimpap aku... yg tahan aku dari berdiri tegak... tmpt ni bkn merujuk pd tmpt keje aku je.. tp, merangkumi negeri ni... mmg negeri yg aku duduk ni, dah byk buat aku sedih... dari masa sekolah lg... aku ingatkan, bile dah abis sekolah, aku dah ada hidup baru... bile aku terpaksa kembali bertapak di negeri ni, x de lg kisah sedih... tp, aku silap... kisah sedih slps aku dah berumahtangga lebih menyeksakan dari zaman persekolahan lg....

Smlm, tambah buat aku menjeruk rasa bila result student degree yg aku dah submit tiba2 terpaksa diubah markahnya... alasan yg diberikan sbb assessment aku x menepati scheme yg disediakan oleh pihak university sana... padahal, dah 3 semester berturut2 aku ajar subject ni, 2 sem yg lepas, x de komen langsung pasal ni... even, masa aku hantar assignment utk di verified kan dr pihak sana, x de feedback papepun... tibe2 kali ni, lain plak citernye... aku mula terasa mcm kredibiliti aku dipertikaikan...

Balik keje smlm, masa aku luahkan perasaan aku kat abg, aku menangis semahu2nya... air mata ni dah x leh nak tahan dah... rasa mcm down sgt2... tp, apa yg mampu abg buat... apa yg mampu aku buat... hanyala bersabar & mintak pada Allah byk2...

Ya Allah, ubatilah luka di hati ini... sembuhkanlah aku dari kekecewaan ini... andai tmpt tu yg terbaik utkku, permudahkanlah urusan ku... tp, andai itu bkn yg terbaik utk ku, tabahkanlah hatiku... bantulah aku utk redha... kuatkanlah semangatku utk menempuh hari2 yg mendatang di sini.. kerana sesungguhnya, andai di tanya tentang kesanggupan ku utk kekal di sini, terus terang aku nyatakan, aku dah x mampu... bantulah aku, ya Allah.....

Friday, 8 January 2010

ALHAMDULILLAH... LEGA....

Alhamdulillah, lega.... hari yg aku duk tunggu2 sampai x lena tido, x de selera makan, sampai cemas ,berdebar, sesak nafas selama berhari2 dah pun ditempuhi.... bile??? Sbnrnya, interview tu hari rabu br ni... aku ambik cuti 2 hari, rabu & khamis... hari ni baru aku start keje balik....

Sbnrnya, aku dah blk kg since selasa mlm lg... lps balik dari keje, siap2kan sume bende yg patut dibawak, lps tu, terusla bertolak... tumpang bermlm kat umah ayah cik... bak kata abg, klu kete kitorang ni Toyota alphard ke, leh ar, bertolak awal2 pagi dari umah ke tmpt interview tu... tp, kete kitorang ni iswara alpat... menangis2 kete ni kang, sbb speed dari umah nak ke tmpt interview yg terletak kat kg aku nih... hahahaha

mmm... nak tau ape komen aku pasal interview nih? Huh, komen aku... ni la antara interview2 yg tough yg penah aku pegi... mcm dlm entry yg sblm ni, 1st interview, kene gi kat fakulti dulu... klu berjaya peringkat fakulti, br la, interview peringkat university dulu... tu pun, berjaya peringkat fakulti, x bermakna aku berjaya dpt keje tu... adoi... cuak.. cuak...

Anyway, pagi tu pkl 8 pagi, selepas dah sesat2 kat dlm university tu, akhirnya jumpa la fakulti yg aku kene pegi interview tu... duduk kat bilik meeting, prepare laptop & projector utk mock teaching sume... waktu ni, dah x gelabah dah... sbb dah masuk dlm bilik meeting tu dah... pkl 9 pg, br interview tu start.... panel of interviewer nye 5 org prof & sorang pendaftar.. mula2, mcm bese la, perkenalkan diri, dah kene tanye mcm2, br la diorang suh start mock teaching tu.... Alhamdulillah, mock teaching berjln lancar even though br beberapa slides aku presented. Lps tu, sambung blk la sessi interview tu... sejam setengah gakla, aku dlm bilik meeting tu... soklan bertubi2 tu... mmg rasa penat dah sbnrnya...

Lps sessi interview tu, aku kene duk luar jap sbb diorang nak discuss sama ada aku berjaya ke x... Adalah dlm 5 minit aku tunggu kat luar... bila dorang kuar dari bilik meeting tu, terus pendaftar tu jumpa aku.. bgtau yg aku berjaya dlm interview peringkat fakulti ni... so, aku dah terpilih utk 2nd interview peringkat university plak... tp, yg wat aku cuak balik tu, pendaftar ni siap ckp, doa la byk2 supaya Berjaya dlm interview peringkat university ni, sbb naib cancelor nye mmg strict gile... adoi... sakit blk perut aku ni ha...

Since interview peringkat university ni pkl 2 ptg... so, abg ajak aku pegi umah pakcik hasan (pakcik aku, abg ayah). Tambah plak, mak ckp pakcik hasan tu kene stroke... ingatkan nak pegi sekejap je, alih2, isteri die, dah masak nasi la plak... lps tu, sibuk2 nak masak lauk... tp, x sampai hati plak aku tgk die nak masak2 ni.. yer ar, pakcik hasan kene stroke, isteri die plak mata mmg x nmpk dua2 belah... adala anak2 die kat umah, tp, lelaki... so, aku pun tlg masak lauk2 kat umah tu... elok, pkl 12.30, aku siap masak, lps tu, makan... dah sudah sume tu, kami pun mintak diri la nak kuar... tp, ok la... bile sibuk masak tu, x de la masa nak layan rasa cemas nak interview ptg tu...

Sampai university balik, pkl 1.50... kali ni, x pegi fakulti dah... sbb peringkat university ni, wat kat bangunan university... aku ingat interview ni dgn cancelor je... masuk2 je dlm bilik tu... mak ai, aku kene berdepan dgn vice cancelor, timbalan vice cancelor, dean utk sume fakulti... x silap aku, ada dlm 10 org kat dlm bilik tu... huh, mencabar sungguh... yerla, sbb die nak pastikan diorang pilih staff yg betul2 serius dgn university ni & yg bleh contribute ke arah university development ni lg... ada setengah jam aku kat dlm tu... sblm kuar tu, aku tanye la, agak2 how fast can i get the result... diorang ckp, maybe by end of next week...

mmm... harap2 dapat la... abg ada gak tanye aku, apa perasaan aku skg? Rasa2 dpt x? Mmm... ntahla... ikutkan harapan, mmg nak la dpt... tp, klu ikut prestasi aku masa interview, aku rasa mcm dpt... tp, aku takut nak percaya pada perasaan aku... yerla, mana la tau, kot2 aku syok sendiri ke... tmbh lak, ada satu soklan tu yg aku dok tingat2 sampai skg... knp aku x registered dgn board of engineers Malaysia? Adoi... honestly, aku sendiri pun x tau knp... mungkin sbb aku x de kesedaran ke arah tu, lps tu, x de pendedahan pun pasal board of engineer Malaysia ni... yer ar... kat tmpt keje aku skg, bknnye org peduli aku register ke x.. yg penting, aku wat keje mcm yg diorang nak... masa interview tu, siap panel tu ckp, rugi la awak x mintak... klu nak dpt title IR, wajib registered dgn board of engineers ni... huhuhuhu... jgnla sbb ni, aku x dpt keje ni... skg ni, aku dok surf pasal board of engineer Malaysia, pasal IEM la ni... br dpt kesedaran... harap2 masih belum terlambat la... huhuhuhuhu

anyway, dlm aku berharap... rasa cemas tu dah hilang.. leh la menarik nafas lega.... Alhamdulillah... skg ni, kene byk berdoa & tawakkal je la... moga2 ada rezeki aku di situ nanti.... aminnn....

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi