Monday, 29 November 2010

KeJaMNYa aKu..... :(

selepas sekian lama hal tu dah berlalu... tiba2, hari ni, air mata ni mengalir balik... luka lama yg dekat hati ni rupanya masih belum sembuh.... tiba2, aku terasa sebak.. dan tiba2 aku terasa aku ni kejam...

KEJAM? ye... kejam... kejam sebab aku x penah kenalkan rayyan pada dia.. kejam sbb, aku x pernah sediakan ruang utk rayyan kenal dia.... ntahla... aku mmg dah maafkan dia.. tapi, aku x penah boleh lupa apa yg dia penah buat pada aku... & disbbkan itu, cukupla aku maaf kan dia.. tp, utk berhubung semula... ntahla....

Friday, 19 November 2010

Ya Allah.... KaBuLKaN LaH Doa aNaKKu....

entry kali ni just nak share pasal doa rayyan nak adik... hehehehe... dah byk kali dah rayyan ni mintak adik...

smlm... masa tgk tv dgn rayyan... rayyan dtg dekat aku... tiba2 je letak kepala dia kat perut aku yg berisi kan lelemak tepu nih...

rayyan: ummi.. nak baby ummi ( sambil gosok2 perut ummi)
ummi: rayyan nak adik ke? tp, dlm perut ummi x de baby lg...
rayyan: nak...
ummi: kalau mcm tu, rayyan mintak dgn Allah... bacalah doa..
rayyan: (sambil menadah tgn) Ya Allah... rayyan nak baby ummi.....
ummi: (dalam hati) aminnn... kabulkan lah doa anakku...

^^

Wednesday, 10 November 2010

KiSaH aBu YG CoMeL.... ^^

Abu... mcm nama org dulu2 kan... hehehehe... abu sbnrnya seekor arnab yg comel & manja yg skg ni menetap bersama dgn mak & ayah aku di kampong... kisah hidup nya sedih... tp, skg dah happy la... hihihihi.. saje nak bercerita pasal abu bila belek2 gamba2 dia yg ada dlm simpanan aku...

Ni gambar2 ayah (putih) & ibu abu...






Sebenarnya, ibu abu telah melahirkan 7 ekor anak arnab yg comel2... tp, masa aku balik kg, yg tinggal cuma 3 ekor... yg lain2 tewas dlm berjuang... ada yg mati tanpa sbb.. tahu2 dah keras dah kat bawah umah depa... ada yg mati selepas didera oleh anak2 sedara aku..(mujur rayyan x de dlm citer penderaan itu... ngeh3x)


Beberapa hari lps tu, ibu abu lak mati sbb keracunan makanan.. tinggal la tiga ekor... tp, mereka bertiga pun x lama... x lama lps ibunya mati, ptg tu, salah sekor abg abu telah dikendurikan oleh ibu kucing & anak2 nye yg baru lahir jugak...

Tinggal la abu & abgnya yg sgt aktif... so, ni lah rupa ibu angkat abu & abgnya.... dibagikan susu... dimandi... siap tidur sekali dgn ibu angkat nya ni...



ni gambar abg abu


tp, kebahagiaan tu pun x lama... satu subuh, abg abu mcm bese suka berlari2 kat dlm bilik tu... tiba2, terus stop & terbaring... x lama lps tu, abg abu pun mati... tanpa apa2 sebab pun.... huhuhuhuhu....

Tinggalla abu seekor je... padahal masa mula2 tgk dia, aku ingatkan dia cacat sbb adik beradik dia dah leh jln & berlari, dia x leh lg... kaki dia lembik je... dahla nmpk lemah je... ingatkan dia la yg x leh survive... dahla masa kecik tu, abu ni x comel... Nampak mcm anak tikus jek... x mcm abg2 dia... x sangka plak dia yg sekecik ni,



Skg dah jd secomel ini...






Comel kan???? ^^

ayah abu lak masih hidup... masih men'duda' hingga kini... hehehehe

Monday, 8 November 2010

HaDiaH????? ;p

tiba-tiba hari ni dapat hadiah dari seseorang... siap dgn card lg tu.....



tp, tu cuma satu propaganda je... hakikatnya adalah....



ini adalah projek student aku untuk subject CAD/CAM yg aku ajar sem ni... hehehehe... kiranya ni first group of student yg hantar... ada lagi 34 group belum hantar... tarikh hantar x due lg pun sbnrnya... saje je nak wat publisiti utk group yg dah anta awal... tupun, klu diorang terserempak dgn blog madam diorang nih... hehehehe
so, mari kita tgk, apekah isi 'hadiah' ni sbnrnya????


kesian depa ni... terpaksa berkampung di lab cad/cam sbb nak siapkan project cad/cam... buat keje machining dari pagi sampai ke pagi esoknya.. lps tu sambung sampai ke ptg.... hehehehe
tp, nak wat mcm mana kan... ni lah kisah hidup student yg perlu ditempuh... hehehehe... tp, papepun, ni bukan maksudnya group depa ni akan dapat A eh... hehehehe

Pe'eL RaYYaN....

rayyan skg amat suka menguji kesabaran ummi.... & pe'el yg menguji kesabaran ummi tu mmg sejibik dgn pe'el ayahsu rayyan masa dia kecik2 dulu... pe'el yg wat nenek rayyan naik syeikh.. skg ni, umi plak yg nak naik syeikh bila rayyan wat pe'el mcm tu.... eiii... x tau la nak kata... kdg2 rasa mcm budak kecik ni makin kecik je ummi tgk.... ummi x mo marah2 rayyan... tp, ntah la...

nak tau apa pe'el nye? meh layan citer nih....

cerita 1
hari tu, dah siap2 nak gi keje dah... rayyan lak mmg gi sekali dgn ummi sbb taska rayyan dlm tmpt ummi keje gak... abi rayyan dah babai mula2 tu.. tp, rayyan masa tu tgh sibuk nak baring kat blkg... alih2, ummi dah gerak & dah kuar simpang umah dah, tiba2 rayyan kata nak babai abi... bila ummi cakap, umah dah jauh, rayyan mengamuk sedahsyat2nya dlm kete... terpaksala, ummi patah balik & lalu depan umah balik semata2 rayyan nak babai, wlupun, abi nya dah tutup pintu & masuk umah... nasib baik dia x ngamuk sbb abi dia x de kat depan umah...


cerita 2
balik keje, singgah kat pasaraya jap... saja je jln2 nak window shopping kat pasaraya yg baru bukak tu... dah abis jln2 tu, time nak naik kete... rayyan sibuk nak masuk kete ikut pintu blkg

ummi: rayyan, naik la ikut pintu depan...
rayyan: x nak.. rayyan nak naik ikut blkg...
ummi: x pe la... klu mcm tu.. (sambil membiarkan rayyan naik ikut pintu blkg, then tutup pintu blkg sblm masuk ikut pintu driver)

dah keluar dari simpang pasaraya, dekat jalan besar

rayyan: uwaaa... rayyan nak naik ikut depan!!!!!!
ummi: la.. td kan rayyan nak naik ikut blkg... kete byk & tgh laju2 ni...
rayyan: naik naik ikut depan!!!!! uwaaaa!!!!!!

so, sepanjang perjlnn tu, mengamuk2 dia dlm kete sbb nak suh patah balik ke pasaraya tadi & turunkan dia, so, dia leh naik ikut pintu depan pulak... grrrr.... panas sungguh hati ni...

cerita 3
abi suapkan rayyan daging burger ayam... lps tu, dia cakap dia x nak dah... so, abi nye pun gigit la daging ayam tu sikit...

rayyan: rayyan nak burger! rayyan nak burger! (sambil mengamuk2)
abi: la... tadi kata x nak... nah, ada lg ni... ambik makan...
rayyan: x nak, nak daging burger tadi.... (maknanya dia nak daging burger yg masa belum kene gigit tadi)
maka, terjadila adegan melompat2 si rayyan, ngamuk2, nangis2.. sungguh menguji kesabaran.. mujur situasi tersebut terjadi pada abi... sbb abi nye penyabar... klu ummi... tu yg nmpk makin kecik je budak kecik tu....

cerita 4 (balik kampung)
ummi nak basuh berak si rayyan ni... sbb dia dah berak dlm pampers... since skg ni, rayyan nak buat sume bende sendiri, so, ummi just biarkan dia bukak pampers sendiri... sekali, tersangkut plak side yg ber gam tu, so, susah nak bukak... so, ummi pun tlg la bukak kan... then, terus basuh punggung nya tu... lps abis basuh, masa nak pakaikan pampers

rayyan: rayyan nak bukak pampers tadi!!!! uwaaaaa....
ummi: tadi kan, rayyan x boleh bukak... ummi tlg la bukak kan...
rayyan: nak bukak pampers tadi!!!! nak bukak pampers tadi!!!!!!

adess... sakit sungguh hati ni dibuatnya... apa yg terjadi seterusnya, rasanya x perlulah diceritakan...

cerita 5 (smlm, on the way balik umah dari kg)
dlm perjlnn, nmpk kambing warna hitam kat tepi jln...

rayyan: ummi.. meow ummi...
ummi: bukan meow la...
rayyan: eh.. anjing la
ummi: bukan anjing.. tu kambing la... mcm mana bunyi kambing?
rayyan: mbek... mbek...

dah lepas 1 km dari tmpt nmpk kambing tu...

rayyan: nak tgk kambing!!!!!!! nak tgk kambing!!!! uwaaaa!!!!
ummi: (argggghhhhhhh.... tension)... kan rayyan dah tgk td... dah lepas dah la..
rayyan: nak tgk kambing!!!!!!

menyirap sungguh darah ummi ni... dahla smlm, msg2 bawak kereta mcm makan angin... tambah plak si teruna kecik ni wat perangai plak... abi nye plak mmg x ikut ummi blk kg... so, mengawal perasaan sambil drive kete... pekikan2 si kecik kat blkg tu, ummi cuba utk x hiraukan, sampai la dia senyap sendiri kat blkg tu....


tu la antara cite pe'el si rayyan ni... byk lg kisah pe'el mencari pasal dia ni... nampaknya dia dah menunjukkan simptom2 anak bongsu or anak tunggal la ni... sbb dulu, dlm adik beradik aku... pe'el dia sebijik mcm pe'el adik bongsu aku yg belajar kat sekolah sains tu.... huhuhuhu... adekah ini tanda2 aku perlu memberikan adik kpd rayyan???? jeng jeng jeng...

Thursday, 4 November 2010

~SaKiT GiGi~

hnssss... dah 3 hari dah ni menanggung sakit gigi.. sampai x leh tido mlm... tambah plak rayyan yg kene cirit birit... adoi la... mcm2 dah aku wat... letak garam kat gusi yg sakit tu... kumur dgn listerine la... sakitnye hilang kejap je... lps tu, dtg balik... bila sakit tu dtg, berdenyut2 rasanya.... mkn painkiller pun x jln... huhuhuhu

nak jumpa doktor gigi, takut.... tp, ni rasa mcm x tertanggung dah sakitnya... tgkla, jap2 lg.. kene kumpul kekuatan semangat dulu nak gi jumpa doktor gigi ni....

Wednesday, 3 November 2010

uMMi... NaK KeK uMMi...

sian rayyan... dlm bbrp hari ni, dia kene cirit birit.. tu yg smlm, terpaksa ambik emergency leave tu sbb nak bawak dia pegi klinik... sampai2 klinik smlm, mujurla x de org.. so, x la lama menunggu... sementara nak jumpa doc tu, rayyan ni mcm bese la... main2 kat mainan dlm klinik tu... duk memanjat2, melompat2... mcm x sakit plak ummi tgk...

bila dah masuk tu, baru la dia duk diam.. diikut sume yg doc suh... bila dah jumpa doc ni, br la tau pantang larang2 bila sakit perut or cirit birit or muntah2... doc tu siap tulis kat kertas, suh ummi simpan dlm purse... dia siap pesan, suh bgtau org lain, klu ada simptom2 mcm yg aku sebut td...

pantang larangnya adalah:

1. jangan minum susu atau minuman bersusu & makan makanan bersusu pun x dibenarkan sama sekali... sbb susu ada laktosa yg akan menyebabkan perut bertindak balas dgn cepat.. mmm... patut la bila ummi bg rayyan minum susu je, lps tu, rayyan buang air mencurah2... huhuhuhu... lps tu, ummi decide x mo bg susu dah.. rayyan mintak plak biskut tiger... lps mkn biskut tiger pun keadaan sama yg berlaku.. rupanya biskut tiger tu adalah mknn berasaskan susu...

2. jgn makan santan...

3. makanan berminyak pun x leh gak...

4. buah2an pun x leh gak... sbb buah ni melawaskan proses pembuangan air besar tu... skg ni, dia dah terlebih lawas... so, kene avoid mkn buah...

yg doc recommend adalah, minum soya... alhamdulillah, smlm, bila rayyan minum soya smlm, stop la proses pembuangan yg mencurah2 tu... smlm dpt 3 jenis ubat dari doc tu... ubat angin, ubat probiotic (air garam) & ubat cirit birit... ubat angin tu ubat biasala, yg dlm botol, minum ikut sukatan nya... tp, yg probitoc & cirit birit tu ubat serbuk yg kene bancuh dgn air masak... cuak gak masa bancuh ubat cirit birit tu... sbb ubat nya warna hitam.. rasanya tu adalah charcoal (arang)... bila bancuh, mmg hitam la warna air nya... tp, okla... rayyan x culas makan ubat... sume ubat2 tu dia mkn dgn steady nye... hehehehehe

cuma, ptg smlm... sedih je bila rayyan pegi dapur & mintak. "ummi... nak kek ummi"

teringin la tu... tiba2 je mintak... mmg rayyan sgt suka mkn kek yg ummi selalu wat tu...

mmm... sabar eh syg... nanti bila perut dah baik, ummi wat kek balik....

~M.a.R.a.H~

aku sgt marah pagi ni bila i got a call from my heartbroken friend yg dikecewakan oleh insan bergelar lelaki... mmm... x tau nak ckp apa, tapi, aku mmg geram dgn org yg suka mempermainkan perasaan org lain.

dulu, my bestfriend pernah lalui situasi yg sama, bila dia diberikan harapan, tp, rupa2nya, si dia sudah berpunya... knp mesti diberikan harapan, klu, dlm hati, x de niat pun utk hidup bersama... sbnrnya aku x kisah klu yg menjadi mangsa tu seorang playgirl ke playboy ke.. yg x kisah nak kuar dgn any opposite sex. tapi klu seseorang tu, yg mmg selama ni berpegang pd prinsip, x de couple2 or bercinta2 ni... tiba2 hati nye diketuk oleh somebody & that somebody try to change her principles dgn memberikan harapan palsu... aku mmg x leh terima...

aku teringat lg dulu, mcm mana sakitnya kwn aku disbbkan terluka dgn cinta yg x kesampaian & mcm mana aku cuba hilangkan kesunyian di hati dia & mcm mana dia berusaha utk bangkit dari kekecewaan itu... aku faham, betapa sakitnya putus cinta wlupun aku x bercinta pun sblm2 ni...

cuma, aku marah... knp perlu diberikan harapan... sedangkan hakikatnya, hati sudah berpunya... pada aku, apa yg aku nampak lelaki tu cuma nak mengisi kekosongan hati dia di saat tunang or awek dia ada kat tmpt lain... kira mcm, klu kat sana x de, kat sini ade... yg aku bengang, bila dah tau, org ni kecewa, masih nak expect org layan dia mcm sblm2 ni... masih nak ajak kuar berdua.. masih nak ajak bersembang2 dlm hp.. masih nak ajak ber sms2 mcm sblm ni... seolah2 x de pape yg berlaku... come on la... leave her alone... jgn diganggu hati nya lg.... ya.. jodoh pertemuan mmg di tgn Allah.. tp, klu x de niat pun utk perhubungan yg lebih serius, jgnla sibuk2 nak bg harapan kat org... klu starting nye dah x cantik di mata Allah.. sambungan nya pun mungkin x cantik. klu nak cantik, usaha utk mencantikkan perkara yg x cantik tu lebih la sikit sbb kita nakkan keredhaan Allah kan...

buat yg kecewa... tabahkanlah hatimu... dia bukan yg terbaik utkmu.. insyaAllah, moga Allah menggantikan yg lebih baik...

buat yg bercinta... ingat.. letak Allah di sempadan hatimu, agar kasih syg & cinta kita kpd manusia atau makhluk Allah x kan melebih kasih syg & cinta kita kpd Allah yg menciptakan segala2nya.... bila kasih syg Allah lebih dr segala2nya, insyaAllah, syaitan x mampu nak menghasut kalian utk menyakitkan hati & perasaan org lain.....

Monday, 1 November 2010

BiLa uMMi MaSuK DaPuR...

lately nih, mmg aku jarang sgt memasak... lately nih je ke? hehehehe.. sbnrnya, mmg dah lama x de mood nak masak... tp, bkn la x masak langsung.. cuma, mood rajin memasak tu x la seperti masa aku mula2 memasuki alam rumahtangga dulu.. klu masa mula2 kawin dulu, mcm masakan nak di try... tp, bila dah start serabut dgn mcm2 komitmen, mood tu makin lama makin hambar... lg pun, saje je, malas nak tunjuk skill aku yg mcm2 kat dapur tu... hehehehe.. (yg ni alasan x leh blah...)

papepun, dlm malas2 nak memasak, klu tibe2 dtg mood nak masuk ke dapur, mcm2 la yg terhasilnya... anyway, last week, tibe2 je teringin nak mkn roti canai.. mungkin disbbkan kedai makan yg aku dgn member aku, kak tina pegi pagi2 tu, x de jual roti canai... pekerja dia yg wat roti canai tu cuti... so, agak kecewa la jugak... maka, hari jumaat tu, mlm tu, sambil2 melayan rayyan main & tgk tv, tangan ni pun turut menguli roti canai... ada jugak la si kecik tu tanye, ummi wat ape tu? sbb dia tgk aku khusyuk menguli.. mcm best jek main2 tepung ni... nasib baik dia x join sekali. wlupun, tgn dia ada gak la gatal2 nak mencelup dlm tepung tu....

lps uli2 & biar smlmn, pagi tu, dptla menunjuk bakat terpendam menebar roti canai kat abg... hehehehe... maklumla, dah lama x menebar.. dulu, masa mak wat roti canai, ade gak la nyibuk2 menebar roti utk diri sendiri.. hihihihihi... maka ini lah hasilnya....


"TaDi"

rayyan skg sgt suka bercakap bila time mood byk cakap dia dtg.. kdg2 sampai x terlayan dah ummi ni dgn kepetahan dia bercakap... tp, tu ar.. byk cakap, tp, pelat.. especially bila nak sebut 's', 'r'... adoi la... sape la ajo dia cakap pelat ni.. klu dgn ummi ke abi ke, mmg x penah ajar langsung sebut pelat2 ni... hehehehe

anyway, klu bercerita, rayyan ni sgt suka guna perkataan "tadi"...

situasi 1 (dalam kereta dgn ummi)

rayyan: ummi, tadi kan.. rayyan naik kete atuk...
ummi: bukan tadi la... tp, hari tu rayyan naik kete atuk..
rayyan: ooo hari tu eh ummi...
x pasal2 ummi tergelak... hahahaha

situasi 2 (tgh tgk berita tv3)
kebetulan masa tu, ada tunjuk gamba kete, bas accident...

rayyan: ummi, tadi acik accident (nama panggilan ayah cik dia la)... berlanggar ummi... moto jatuh... acik darah....(excited sungguh bercerita)
ummi: bukan tadi la... dulu... bulan lepas la, ayah cik accident...
rayyan: oo... bulan lepas eh ummi...
ummi: hahahahaha

tu bila guna perkataan "tadi".. ada satu lg expression yg ummi x leh tahan bila dgr dia bercerita... iaitu.. "bessaaaarrrr sangat" siap dgn tgn2 lagi...

kalau time dlm kete tibe2 ade lori yg besar lalu kat sebelah... siapla, mulut dia bercerabih x abih2 citer betapa besarnya lori tu... tp, ade sekali tu, dia ni sungguh2 la nak citer..

rayyan: ummi, tadi kan... bla bla bla bla... bessaarrr sgt.. (siap dgn tgn tunjuk gaya)
ummi: err... apa yg besar... ummi x faham la...
rayyan: bla bla bla (sambung citer lagi...) besssaaarrr sgt...
ummi: apa yg besar? rayyan eh yg besar?
rayyan: bukan!!! rayyan comel...
ummi: ceh.. perasan... hahahaha.. ummi x penah cakap rayyan comel pun...

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi