Wednesday, 22 December 2010

BuDaK SeKSi MeLuKiS...

hari ni, angin utk mengupload gambar dtg tiba2... so, dah 3 album aku upload kat facebook tu... hehehehe... dlm membelek2 gamba dlm simpanan ni, terjumpa la gamba budak seksi ni melukis... hehehehe








ni la attire dia kat umah... balik je dari jalan mana2, first thing yg dia akan buat, cabut baju & seluar dia... bila tanya kenapa.. dia jawab, rayyan sejuk la...

BiLa NaK BuaT PHD?????

yesterday, there was an event of new centre's opening ceremony in the university. Of course, kak tina & me were there since the centre is also part of our faculty... boleh dikatakan, bachelor degree programme under the centre is run by our faculty member... so far, i haven't been assigned teaching students under this programme... not yet kot... hehehehe

anyway, bukan pasal event tu yg aku nak citer kat sini... cuma, smlm, masa high tea session tu, kami duduk bersama2 dgn professor2 yg keje dlm fakulti yg sama... masa tu lah, timbul soalan dari one of the professor.. bila aku dgn kak tina nak wat phd..

mmm... bila ye nak buat phd????

ntahla... klu ikut aku, mmg la nak wat secepat yg mungkin... almaklumla, umur dah makin bertambah.. tahun ni dah 31 tahun (baru ada kekuatan mengaku umur sendiri... sbb dah leh terima hakikat ada angka 3 kat depan tu.. hehehehe).. so, klu aku tangguh2, umur berapa pulak, baru aku nak dapat phd ni.. lps tu, cita2 aku tinggi, at least, biarla dapat jadi assoc prof sebelum aku pencen... abis tu... phd pun x lepas2, mana nak dpt title prof ni... hehehehe

then, one of the professor said.. klu buat dgn dia, sekejap je.. 2+1 years.. x yah lama2 buat phd ni... tapi, syaratnye, kene duduk la kat industry full time... for me, x de masalah tang duduk kat industri tu... sbb aku ni mmg dah lama rindu nak balik ke kilang balik... rindu saat2 jadi industrial engineer dulu... dah lama dah aku tinggalkan profession tu bila aku decide utk jadi pensyarah 5 tahun yang lalu... mmm... interesting proposal to be considered for doing my phd...

cuma, masalah besar aku skg ni, aku masih tercari2 apa bidang yg aku nak buat untuk phd aku ni... manufacturing engineering ni besar scope nye... klu masa master dulu pun, aku sampai tension2 nak fikir tajuk apa nak wat utk final project aku.. ni kan plak phd yg susah giler ni.. mcm one of my professor dulu penah cakap, phd ni equivalent to 'permanent head damage'.. hehehehe... even, kawan aku penah cakap... buat phd ni, umpama, ko pegi survey tapak kubur ko sendiri.. lps tu, ko korek lubang kubur ko sendiri... lps tu, ko masuk dalam lubang tu, then ko kambus diri ko sendiri... huhuhuhu... cuak.. cuak..

aku ingat lagi masa interview nak keje kat sini dulu, one of the professor asked me, i want to do research for my phd in what area? mmm... aku cuma terfikirkan pasal process jek.. sbb sbnrnya aku mmg minat something yg hands on... dulu, masa degree, aku wat research on wire cut edm machine... seronok operate machine tu dgn partner.. then, dah cut various types of materials, kaji plak that material properties of the cut material... tp, bila aku keje, aku terus masuk bahagian industrial engineering which is much more related to the manufacturing system pulak... lps tu, bila aku shift ke education line, i was assigned to teach quality engineering, engineering design plak... bila aku wat master, aku wat in manufacturing system engineering... skg ni, kat sini, aku kene ajar CAD/CAM plak... adoi... blur.. blur.. nak wat phd in manufacturing process ke, manufacturing system ke, engineering design...

really need hidayah & guidance dari Allah, right now... huhuhuhuhu

Tuesday, 21 December 2010

GuRiNDaM JiWa....

sangat suka dgr lagu ni.... terasa membuai2 je perasaan bila dengar lagu ni... sungguh touching... rasa mcm dilamun cinta jek... hehehehehe



anyway, aku mmg penggemar lagu2 klasik... ingat lagi bbrp tahun dulu, masa gi car booth sale kat shah alam... ada org tua main alat muzik & nyanyi lagu dara pujaan... sanggup aku tunggu sampai lagu tu abis... tp, bkn la tunggu depan2 org tu... nyorok2 la sikit... bila dah abis tu, terus masuk duit dlm tabung dia tu, sbb dia dah menghiburkan hati aku... sbnrnya, teringin je nak suh dia nyanyi lagi sekali lagu tu... tp, aku malu... hehehehehe

MuFFiN CiP CoKLaT

hari ni aku bawak bekal muffin ke office.... sbb malam tadi, tiba-tiba datang angin nak membaking... akhirnya, tercapai gak hajat rayyan nak makan kek yg ummi wat... dlm entry sblm2 ni, rayyan request masa dia tgh kene cirit birit... dah lama dah tu request nye... cuma, angin ummi nya nak membaking tada mari... hehehehe

so, bila mood dah ade ni, sudahnye, pkl 1 pagi jugak la baru aku dpt melelapkan mata... sbb operasi membaking pun bermula lambat... dptla 22 biji muffin.. lps di angkut oleh rayyan & ummi, tinggalla 16 biji... byk jugak rayyan makan... 4 biji dia angkut sorang jek... mmg betul2 teringin la tu...


so, inilah rupe muffin nye...


aku bawak x byk pun... dlm 10 biji je... balance tinggal kat umah, tinggal utk abi rayyan...

nak tergelak pulak pagi ni, bila bgn2 tido, tgh siap2kan si rayyan, abg tegur... ai... ni dtg angin membakar kek la ni, tiba2 je ada muffin bawah tudung saji...

dlm hati, mesti abg terkejut balik2 dari keje pkl 3 pagi tadi, tgk2 elok je tersusun muffin terhidang atas pinggan bawah tudung saji... hehehehe

Monday, 29 November 2010

KeJaMNYa aKu..... :(

selepas sekian lama hal tu dah berlalu... tiba2, hari ni, air mata ni mengalir balik... luka lama yg dekat hati ni rupanya masih belum sembuh.... tiba2, aku terasa sebak.. dan tiba2 aku terasa aku ni kejam...

KEJAM? ye... kejam... kejam sebab aku x penah kenalkan rayyan pada dia.. kejam sbb, aku x pernah sediakan ruang utk rayyan kenal dia.... ntahla... aku mmg dah maafkan dia.. tapi, aku x penah boleh lupa apa yg dia penah buat pada aku... & disbbkan itu, cukupla aku maaf kan dia.. tp, utk berhubung semula... ntahla....

Friday, 19 November 2010

Ya Allah.... KaBuLKaN LaH Doa aNaKKu....

entry kali ni just nak share pasal doa rayyan nak adik... hehehehe... dah byk kali dah rayyan ni mintak adik...

smlm... masa tgk tv dgn rayyan... rayyan dtg dekat aku... tiba2 je letak kepala dia kat perut aku yg berisi kan lelemak tepu nih...

rayyan: ummi.. nak baby ummi ( sambil gosok2 perut ummi)
ummi: rayyan nak adik ke? tp, dlm perut ummi x de baby lg...
rayyan: nak...
ummi: kalau mcm tu, rayyan mintak dgn Allah... bacalah doa..
rayyan: (sambil menadah tgn) Ya Allah... rayyan nak baby ummi.....
ummi: (dalam hati) aminnn... kabulkan lah doa anakku...

^^

Wednesday, 10 November 2010

KiSaH aBu YG CoMeL.... ^^

Abu... mcm nama org dulu2 kan... hehehehe... abu sbnrnya seekor arnab yg comel & manja yg skg ni menetap bersama dgn mak & ayah aku di kampong... kisah hidup nya sedih... tp, skg dah happy la... hihihihi.. saje nak bercerita pasal abu bila belek2 gamba2 dia yg ada dlm simpanan aku...

Ni gambar2 ayah (putih) & ibu abu...






Sebenarnya, ibu abu telah melahirkan 7 ekor anak arnab yg comel2... tp, masa aku balik kg, yg tinggal cuma 3 ekor... yg lain2 tewas dlm berjuang... ada yg mati tanpa sbb.. tahu2 dah keras dah kat bawah umah depa... ada yg mati selepas didera oleh anak2 sedara aku..(mujur rayyan x de dlm citer penderaan itu... ngeh3x)


Beberapa hari lps tu, ibu abu lak mati sbb keracunan makanan.. tinggal la tiga ekor... tp, mereka bertiga pun x lama... x lama lps ibunya mati, ptg tu, salah sekor abg abu telah dikendurikan oleh ibu kucing & anak2 nye yg baru lahir jugak...

Tinggal la abu & abgnya yg sgt aktif... so, ni lah rupa ibu angkat abu & abgnya.... dibagikan susu... dimandi... siap tidur sekali dgn ibu angkat nya ni...



ni gambar abg abu


tp, kebahagiaan tu pun x lama... satu subuh, abg abu mcm bese suka berlari2 kat dlm bilik tu... tiba2, terus stop & terbaring... x lama lps tu, abg abu pun mati... tanpa apa2 sebab pun.... huhuhuhuhu....

Tinggalla abu seekor je... padahal masa mula2 tgk dia, aku ingatkan dia cacat sbb adik beradik dia dah leh jln & berlari, dia x leh lg... kaki dia lembik je... dahla nmpk lemah je... ingatkan dia la yg x leh survive... dahla masa kecik tu, abu ni x comel... Nampak mcm anak tikus jek... x mcm abg2 dia... x sangka plak dia yg sekecik ni,



Skg dah jd secomel ini...






Comel kan???? ^^

ayah abu lak masih hidup... masih men'duda' hingga kini... hehehehe

Monday, 8 November 2010

HaDiaH????? ;p

tiba-tiba hari ni dapat hadiah dari seseorang... siap dgn card lg tu.....



tp, tu cuma satu propaganda je... hakikatnya adalah....



ini adalah projek student aku untuk subject CAD/CAM yg aku ajar sem ni... hehehehe... kiranya ni first group of student yg hantar... ada lagi 34 group belum hantar... tarikh hantar x due lg pun sbnrnya... saje je nak wat publisiti utk group yg dah anta awal... tupun, klu diorang terserempak dgn blog madam diorang nih... hehehehe
so, mari kita tgk, apekah isi 'hadiah' ni sbnrnya????


kesian depa ni... terpaksa berkampung di lab cad/cam sbb nak siapkan project cad/cam... buat keje machining dari pagi sampai ke pagi esoknya.. lps tu sambung sampai ke ptg.... hehehehe
tp, nak wat mcm mana kan... ni lah kisah hidup student yg perlu ditempuh... hehehehe... tp, papepun, ni bukan maksudnya group depa ni akan dapat A eh... hehehehe

Pe'eL RaYYaN....

rayyan skg amat suka menguji kesabaran ummi.... & pe'el yg menguji kesabaran ummi tu mmg sejibik dgn pe'el ayahsu rayyan masa dia kecik2 dulu... pe'el yg wat nenek rayyan naik syeikh.. skg ni, umi plak yg nak naik syeikh bila rayyan wat pe'el mcm tu.... eiii... x tau la nak kata... kdg2 rasa mcm budak kecik ni makin kecik je ummi tgk.... ummi x mo marah2 rayyan... tp, ntah la...

nak tau apa pe'el nye? meh layan citer nih....

cerita 1
hari tu, dah siap2 nak gi keje dah... rayyan lak mmg gi sekali dgn ummi sbb taska rayyan dlm tmpt ummi keje gak... abi rayyan dah babai mula2 tu.. tp, rayyan masa tu tgh sibuk nak baring kat blkg... alih2, ummi dah gerak & dah kuar simpang umah dah, tiba2 rayyan kata nak babai abi... bila ummi cakap, umah dah jauh, rayyan mengamuk sedahsyat2nya dlm kete... terpaksala, ummi patah balik & lalu depan umah balik semata2 rayyan nak babai, wlupun, abi nya dah tutup pintu & masuk umah... nasib baik dia x ngamuk sbb abi dia x de kat depan umah...


cerita 2
balik keje, singgah kat pasaraya jap... saja je jln2 nak window shopping kat pasaraya yg baru bukak tu... dah abis jln2 tu, time nak naik kete... rayyan sibuk nak masuk kete ikut pintu blkg

ummi: rayyan, naik la ikut pintu depan...
rayyan: x nak.. rayyan nak naik ikut blkg...
ummi: x pe la... klu mcm tu.. (sambil membiarkan rayyan naik ikut pintu blkg, then tutup pintu blkg sblm masuk ikut pintu driver)

dah keluar dari simpang pasaraya, dekat jalan besar

rayyan: uwaaa... rayyan nak naik ikut depan!!!!!!
ummi: la.. td kan rayyan nak naik ikut blkg... kete byk & tgh laju2 ni...
rayyan: naik naik ikut depan!!!!! uwaaaa!!!!!!

so, sepanjang perjlnn tu, mengamuk2 dia dlm kete sbb nak suh patah balik ke pasaraya tadi & turunkan dia, so, dia leh naik ikut pintu depan pulak... grrrr.... panas sungguh hati ni...

cerita 3
abi suapkan rayyan daging burger ayam... lps tu, dia cakap dia x nak dah... so, abi nye pun gigit la daging ayam tu sikit...

rayyan: rayyan nak burger! rayyan nak burger! (sambil mengamuk2)
abi: la... tadi kata x nak... nah, ada lg ni... ambik makan...
rayyan: x nak, nak daging burger tadi.... (maknanya dia nak daging burger yg masa belum kene gigit tadi)
maka, terjadila adegan melompat2 si rayyan, ngamuk2, nangis2.. sungguh menguji kesabaran.. mujur situasi tersebut terjadi pada abi... sbb abi nye penyabar... klu ummi... tu yg nmpk makin kecik je budak kecik tu....

cerita 4 (balik kampung)
ummi nak basuh berak si rayyan ni... sbb dia dah berak dlm pampers... since skg ni, rayyan nak buat sume bende sendiri, so, ummi just biarkan dia bukak pampers sendiri... sekali, tersangkut plak side yg ber gam tu, so, susah nak bukak... so, ummi pun tlg la bukak kan... then, terus basuh punggung nya tu... lps abis basuh, masa nak pakaikan pampers

rayyan: rayyan nak bukak pampers tadi!!!! uwaaaaa....
ummi: tadi kan, rayyan x boleh bukak... ummi tlg la bukak kan...
rayyan: nak bukak pampers tadi!!!! nak bukak pampers tadi!!!!!!

adess... sakit sungguh hati ni dibuatnya... apa yg terjadi seterusnya, rasanya x perlulah diceritakan...

cerita 5 (smlm, on the way balik umah dari kg)
dlm perjlnn, nmpk kambing warna hitam kat tepi jln...

rayyan: ummi.. meow ummi...
ummi: bukan meow la...
rayyan: eh.. anjing la
ummi: bukan anjing.. tu kambing la... mcm mana bunyi kambing?
rayyan: mbek... mbek...

dah lepas 1 km dari tmpt nmpk kambing tu...

rayyan: nak tgk kambing!!!!!!! nak tgk kambing!!!! uwaaaa!!!!
ummi: (argggghhhhhhh.... tension)... kan rayyan dah tgk td... dah lepas dah la..
rayyan: nak tgk kambing!!!!!!

menyirap sungguh darah ummi ni... dahla smlm, msg2 bawak kereta mcm makan angin... tambah plak si teruna kecik ni wat perangai plak... abi nye plak mmg x ikut ummi blk kg... so, mengawal perasaan sambil drive kete... pekikan2 si kecik kat blkg tu, ummi cuba utk x hiraukan, sampai la dia senyap sendiri kat blkg tu....


tu la antara cite pe'el si rayyan ni... byk lg kisah pe'el mencari pasal dia ni... nampaknya dia dah menunjukkan simptom2 anak bongsu or anak tunggal la ni... sbb dulu, dlm adik beradik aku... pe'el dia sebijik mcm pe'el adik bongsu aku yg belajar kat sekolah sains tu.... huhuhuhu... adekah ini tanda2 aku perlu memberikan adik kpd rayyan???? jeng jeng jeng...

Thursday, 4 November 2010

~SaKiT GiGi~

hnssss... dah 3 hari dah ni menanggung sakit gigi.. sampai x leh tido mlm... tambah plak rayyan yg kene cirit birit... adoi la... mcm2 dah aku wat... letak garam kat gusi yg sakit tu... kumur dgn listerine la... sakitnye hilang kejap je... lps tu, dtg balik... bila sakit tu dtg, berdenyut2 rasanya.... mkn painkiller pun x jln... huhuhuhu

nak jumpa doktor gigi, takut.... tp, ni rasa mcm x tertanggung dah sakitnya... tgkla, jap2 lg.. kene kumpul kekuatan semangat dulu nak gi jumpa doktor gigi ni....

Wednesday, 3 November 2010

uMMi... NaK KeK uMMi...

sian rayyan... dlm bbrp hari ni, dia kene cirit birit.. tu yg smlm, terpaksa ambik emergency leave tu sbb nak bawak dia pegi klinik... sampai2 klinik smlm, mujurla x de org.. so, x la lama menunggu... sementara nak jumpa doc tu, rayyan ni mcm bese la... main2 kat mainan dlm klinik tu... duk memanjat2, melompat2... mcm x sakit plak ummi tgk...

bila dah masuk tu, baru la dia duk diam.. diikut sume yg doc suh... bila dah jumpa doc ni, br la tau pantang larang2 bila sakit perut or cirit birit or muntah2... doc tu siap tulis kat kertas, suh ummi simpan dlm purse... dia siap pesan, suh bgtau org lain, klu ada simptom2 mcm yg aku sebut td...

pantang larangnya adalah:

1. jangan minum susu atau minuman bersusu & makan makanan bersusu pun x dibenarkan sama sekali... sbb susu ada laktosa yg akan menyebabkan perut bertindak balas dgn cepat.. mmm... patut la bila ummi bg rayyan minum susu je, lps tu, rayyan buang air mencurah2... huhuhuhu... lps tu, ummi decide x mo bg susu dah.. rayyan mintak plak biskut tiger... lps mkn biskut tiger pun keadaan sama yg berlaku.. rupanya biskut tiger tu adalah mknn berasaskan susu...

2. jgn makan santan...

3. makanan berminyak pun x leh gak...

4. buah2an pun x leh gak... sbb buah ni melawaskan proses pembuangan air besar tu... skg ni, dia dah terlebih lawas... so, kene avoid mkn buah...

yg doc recommend adalah, minum soya... alhamdulillah, smlm, bila rayyan minum soya smlm, stop la proses pembuangan yg mencurah2 tu... smlm dpt 3 jenis ubat dari doc tu... ubat angin, ubat probiotic (air garam) & ubat cirit birit... ubat angin tu ubat biasala, yg dlm botol, minum ikut sukatan nya... tp, yg probitoc & cirit birit tu ubat serbuk yg kene bancuh dgn air masak... cuak gak masa bancuh ubat cirit birit tu... sbb ubat nya warna hitam.. rasanya tu adalah charcoal (arang)... bila bancuh, mmg hitam la warna air nya... tp, okla... rayyan x culas makan ubat... sume ubat2 tu dia mkn dgn steady nye... hehehehehe

cuma, ptg smlm... sedih je bila rayyan pegi dapur & mintak. "ummi... nak kek ummi"

teringin la tu... tiba2 je mintak... mmg rayyan sgt suka mkn kek yg ummi selalu wat tu...

mmm... sabar eh syg... nanti bila perut dah baik, ummi wat kek balik....

~M.a.R.a.H~

aku sgt marah pagi ni bila i got a call from my heartbroken friend yg dikecewakan oleh insan bergelar lelaki... mmm... x tau nak ckp apa, tapi, aku mmg geram dgn org yg suka mempermainkan perasaan org lain.

dulu, my bestfriend pernah lalui situasi yg sama, bila dia diberikan harapan, tp, rupa2nya, si dia sudah berpunya... knp mesti diberikan harapan, klu, dlm hati, x de niat pun utk hidup bersama... sbnrnya aku x kisah klu yg menjadi mangsa tu seorang playgirl ke playboy ke.. yg x kisah nak kuar dgn any opposite sex. tapi klu seseorang tu, yg mmg selama ni berpegang pd prinsip, x de couple2 or bercinta2 ni... tiba2 hati nye diketuk oleh somebody & that somebody try to change her principles dgn memberikan harapan palsu... aku mmg x leh terima...

aku teringat lg dulu, mcm mana sakitnya kwn aku disbbkan terluka dgn cinta yg x kesampaian & mcm mana aku cuba hilangkan kesunyian di hati dia & mcm mana dia berusaha utk bangkit dari kekecewaan itu... aku faham, betapa sakitnya putus cinta wlupun aku x bercinta pun sblm2 ni...

cuma, aku marah... knp perlu diberikan harapan... sedangkan hakikatnya, hati sudah berpunya... pada aku, apa yg aku nampak lelaki tu cuma nak mengisi kekosongan hati dia di saat tunang or awek dia ada kat tmpt lain... kira mcm, klu kat sana x de, kat sini ade... yg aku bengang, bila dah tau, org ni kecewa, masih nak expect org layan dia mcm sblm2 ni... masih nak ajak kuar berdua.. masih nak ajak bersembang2 dlm hp.. masih nak ajak ber sms2 mcm sblm ni... seolah2 x de pape yg berlaku... come on la... leave her alone... jgn diganggu hati nya lg.... ya.. jodoh pertemuan mmg di tgn Allah.. tp, klu x de niat pun utk perhubungan yg lebih serius, jgnla sibuk2 nak bg harapan kat org... klu starting nye dah x cantik di mata Allah.. sambungan nya pun mungkin x cantik. klu nak cantik, usaha utk mencantikkan perkara yg x cantik tu lebih la sikit sbb kita nakkan keredhaan Allah kan...

buat yg kecewa... tabahkanlah hatimu... dia bukan yg terbaik utkmu.. insyaAllah, moga Allah menggantikan yg lebih baik...

buat yg bercinta... ingat.. letak Allah di sempadan hatimu, agar kasih syg & cinta kita kpd manusia atau makhluk Allah x kan melebih kasih syg & cinta kita kpd Allah yg menciptakan segala2nya.... bila kasih syg Allah lebih dr segala2nya, insyaAllah, syaitan x mampu nak menghasut kalian utk menyakitkan hati & perasaan org lain.....

Monday, 1 November 2010

BiLa uMMi MaSuK DaPuR...

lately nih, mmg aku jarang sgt memasak... lately nih je ke? hehehehe.. sbnrnya, mmg dah lama x de mood nak masak... tp, bkn la x masak langsung.. cuma, mood rajin memasak tu x la seperti masa aku mula2 memasuki alam rumahtangga dulu.. klu masa mula2 kawin dulu, mcm masakan nak di try... tp, bila dah start serabut dgn mcm2 komitmen, mood tu makin lama makin hambar... lg pun, saje je, malas nak tunjuk skill aku yg mcm2 kat dapur tu... hehehehe.. (yg ni alasan x leh blah...)

papepun, dlm malas2 nak memasak, klu tibe2 dtg mood nak masuk ke dapur, mcm2 la yg terhasilnya... anyway, last week, tibe2 je teringin nak mkn roti canai.. mungkin disbbkan kedai makan yg aku dgn member aku, kak tina pegi pagi2 tu, x de jual roti canai... pekerja dia yg wat roti canai tu cuti... so, agak kecewa la jugak... maka, hari jumaat tu, mlm tu, sambil2 melayan rayyan main & tgk tv, tangan ni pun turut menguli roti canai... ada jugak la si kecik tu tanye, ummi wat ape tu? sbb dia tgk aku khusyuk menguli.. mcm best jek main2 tepung ni... nasib baik dia x join sekali. wlupun, tgn dia ada gak la gatal2 nak mencelup dlm tepung tu....

lps uli2 & biar smlmn, pagi tu, dptla menunjuk bakat terpendam menebar roti canai kat abg... hehehehe... maklumla, dah lama x menebar.. dulu, masa mak wat roti canai, ade gak la nyibuk2 menebar roti utk diri sendiri.. hihihihihi... maka ini lah hasilnya....


"TaDi"

rayyan skg sgt suka bercakap bila time mood byk cakap dia dtg.. kdg2 sampai x terlayan dah ummi ni dgn kepetahan dia bercakap... tp, tu ar.. byk cakap, tp, pelat.. especially bila nak sebut 's', 'r'... adoi la... sape la ajo dia cakap pelat ni.. klu dgn ummi ke abi ke, mmg x penah ajar langsung sebut pelat2 ni... hehehehe

anyway, klu bercerita, rayyan ni sgt suka guna perkataan "tadi"...

situasi 1 (dalam kereta dgn ummi)

rayyan: ummi, tadi kan.. rayyan naik kete atuk...
ummi: bukan tadi la... tp, hari tu rayyan naik kete atuk..
rayyan: ooo hari tu eh ummi...
x pasal2 ummi tergelak... hahahaha

situasi 2 (tgh tgk berita tv3)
kebetulan masa tu, ada tunjuk gamba kete, bas accident...

rayyan: ummi, tadi acik accident (nama panggilan ayah cik dia la)... berlanggar ummi... moto jatuh... acik darah....(excited sungguh bercerita)
ummi: bukan tadi la... dulu... bulan lepas la, ayah cik accident...
rayyan: oo... bulan lepas eh ummi...
ummi: hahahahaha

tu bila guna perkataan "tadi".. ada satu lg expression yg ummi x leh tahan bila dgr dia bercerita... iaitu.. "bessaaaarrrr sangat" siap dgn tgn2 lagi...

kalau time dlm kete tibe2 ade lori yg besar lalu kat sebelah... siapla, mulut dia bercerabih x abih2 citer betapa besarnya lori tu... tp, ade sekali tu, dia ni sungguh2 la nak citer..

rayyan: ummi, tadi kan... bla bla bla bla... bessaarrr sgt.. (siap dgn tgn tunjuk gaya)
ummi: err... apa yg besar... ummi x faham la...
rayyan: bla bla bla (sambung citer lagi...) besssaaarrr sgt...
ummi: apa yg besar? rayyan eh yg besar?
rayyan: bukan!!! rayyan comel...
ummi: ceh.. perasan... hahahaha.. ummi x penah cakap rayyan comel pun...

Thursday, 28 October 2010

TuTuP auRaT... TuTuP auRaT... JaNGaN BaGi DiLiHaT

mmm... terngiang2 suara budak nyanyi lagu tutup aurat ni... x silap, lagu nasyid ni dulu, ada kumpulan budak2 yg nyanyi... kumpulan Anakku Sayang rasanya... search jugak kat google tadi... tp, x jumpa la plak... mmm... x de rezeki nak dgr suara kanak2 cilik ni nyanyi... dulu2, ada la kaset kumpulan nasyid ni.. tp, skg ni dah x tau ke mana dah... huhuhuhu

anyway... rasa terpanggil nak cakap pasal isu aurat ni... biarla.. jadi isu panas pun, panas la... bende ni bkn hukum yg aku create sendiri... ni Allah yg suruh... suruh kita tutup aurat... beberapa hari lepas, aku sengaja mencari artikel yg berkaitan dengan Islamic Fashion Festival yg sibuk diperkatakan, hingga mendorong kepada demonstrasi umat2 islam yg tidak berpuas hati.. ternyata, bila aku tgk gamba2 fesyen yg diperagakan... astaghfirullahalazim.. mmg sungguh2 wat darah aku mendidih.. marah sbb makin melampau2 msg2 menghina islam... dahla makin ramai umat islam yg tidak menutup aurat.. x cukup dgn tidak menutup aurat, kali ni menghina definisi aurat itu sendiri...

dunia mmg benar2 sudah menghampiri akhir zaman... sbnrnya, dah lama aku pendam perasaan marah ni... marah bila org2 islam yg bijak berbicara tentang islam, tapi, tak nak menutup aurat... ada jugak yg cakap... ala.. tutup aurat x semestinya dia baik... ramai je org yg tutup aurat, tapi, x solat, asyik mengumpat pasal org lain... perintah Allah pun, byk yg x buat...

mmm... knp la nak dibandingkan dgn keburukan org? x nak ke jadi org yg lebih baik dari itu... kita ni klu nak muhasabah diri, nak improve diri kita... sepatutnya bandingkan la dgn kelebihan org lain agar kita akan berusaha utk renew amalan kita pada Allah agar menjadi hamba Allah yg lebih baik dari hari ke hari sebelum kita menutup mata...

perumpamaan aku mudah je... cuba bygkan botol kicap yg bertutup & x bertutup... ye.. ada kicap yg sedap, & ada yg x sedap... cuma, yg bertutup itu terhindar la dari ditinggalkan sisa2 buangan sang lalat atau bendasing2 yg lain....

ya Allah... moga diberikan hidayah kepada kami sume agar dapat mengikut segala suruhan Mu. tetapkanlah iman kami utk terus mendukung keislaman kami walau dalam apa jua keadaan sekalipun... andai kami kecewa, kuatkan la iman kami utk terus beriman kepadaMu...


p/s:aku suka baca statement kat satu video yg dipost oleh salah sorang anak murid aku pasal tutup aurat...

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1673486885873&ref=mf

saya pernah tanya kpd mak saya, knp byk permpuan yg xnak pakai tudung??? sedangkan allah dah suruh di dalam al-Quran? mak saya jawab, 'mereka dah fikir yg mereka tu lebih terror dari allah.'

Friday, 22 October 2010

TeST...TeST

sorry, tertinggal lg nak update blog ni.. konon nak update citer raya.. since syawal pun dah lama berlalu.. lupakan jela niat nak bercerita kisah raya... hehehehe.. tgkla, klu rajin, share pictures je la nanti... tu pun klu rajin... kuikuikui...

anyway, kita citer pasal lain plak... last night, aku conduct test 2 utk student2 aku... buat sekali harung utk 2-2 program (manufacturing & mechatronic).. bkn apa, subject yg sama.. cuma, beza program je.. x kuasa la aku nak design soalan2 test yg berbeza2 klu wat hari yg berlainan & x kuasa jugak aku nak booking class di waktu yg lain utk wat test semata2.. so, mlm tadi, terpaksala booking 2 class for the test.. satu utk program manufacturing, satu utk program mechatronics.. sbb student nye ramai... satu program pun dah 60++ students. memandangkan, test tu diabuat serentak, of course, x mampu la aku utk berada di dua tmpt serentak pada masa yg sama.. maka slps, membodek2 en abi... bersetujula beliau utk menolong aku menjaga test dia salah satu class... tp, klu dah aku & en abi terlibat jaga test, mesti ar si budak kecik tu ada sekali... (package maa... hehehehe)

so, masa jaga test tu, rayyan sibuk la menjadi 'ekor' ummi nih... x nak plak dia ikut abi nye.. klu x , besenya, manja sgt dgn abi... bila dah jadi 'ekor' ummi nih, apa lagi, mengekor je la kejenye.. bila student angkat tgn tanya soklan & aku pegi kat student tu utk bg explanation, diapun menyibuk sekali... lps tu, bila aku kat depan, suka plak dia melompat kat atas stage kat depan tu... tp, bila student aku kacau2 dia, lari plak nyorok blkg ummi dia ni...

tp, yg wat aku tergelak tu, dia tersengih2 bila aku guna mic utk brief student aku & buat announcement... suka betul dia tgk ummi dia guna mic... finally, masa student dah balik, aku pun tgh berkemas nak balik, dia pun cakap... "hehehehe.. tadi ummi nyanyi"

Tuesday, 5 October 2010

TaK MuNGKiN KeRaNa SaYaNG....

Setiba di persimpangan,

Langkah kita tak lagi sehaluan

Bermula di saat itu

Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini

Tiada yang abadi

Yang patah tumbuh

Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku

Tiada ruang di hati buatmu

Namun harusku akui

Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali sekala ada

Ada rindu yang datang tiba2

Tak mungkin kerana sayang

Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini

Tiada yang abadi

Yang patah tumbuh

Yang hilang berganti

FiKiRaN & PeRaSaaN YaNG TeRGaNGGu...

Dlm beberapa hari ni... mmg fikiran & perasaan aku terganggu... org cakap, jgn dilayan perasaan itu.. tp, ia umpama angin yg menyapa aku sekali sekala & mengganggu perasaan & fikiran aku... puas aku tepis, tp, ia datang jugak...

knp selepas sekian lama, aku tiba2 teringatkan dia, seseorang dari kisah silam aku? huhuhu.. Ya Allah... berikan ketenangan dlm hatiku ini.. teguhkan imanku kepadaMu... jauhkanlah rumahtanggaku dari fitnah & godaan syaitan.. aku sayangkan suamiku & anakku...

Wednesday, 22 September 2010

Di aTaS SeJaDaH CiNTa

Cinta sesuatu yg indah, anugerah dari Allah jika ia bersulamkan iman dan ia akan semakin kuat bila matlamat insan2 yg bercinta itu hanya untuk mencari keredhaan Allah

ingin aku kongsikan karya Habiburrahman yg bg aku sungguh menyentuh perasaan... x salah kita bercinta.. tapi, biarlah cinta yg berlandaskan cinta pada Allah... aku paling suka ayat yg diungkapkan oleh Zahid dlm suratnya kepada Afirah..


Aku ingin mengobati kehausan jiwa ini dengan secangkir air cinta dari surga. Bukan air timah dari neraka.

*******************************************


KOTA KUFAH terang oleh sinar purnama. Semilir angin yang bertiup dari utara membawa hawa sejuk. Sebagian rumah telah menutup pintu dan jendelanya. Namun bahang hidup kota Kufah masih terasa. Di serambi masjid Kufah, seorang pemuda berdiri tegap menghadap kiblat. Kedua matanya memandang teguh ke tempat sujud. Bibirnya bergetar melantunkan ayat-ayat suci Al-Quran. Hati dan seluruh gelegak jiwanya menyatu dengan Tuhan, Pencipta alam semesta. Orang-orang memanggilnya “Zahid” atau “Si Ahli Zuhud”, karena kezuhudannya meskipun ia masih muda. Dia dikenal masyarakat sebagai pemuda yang paling tampan dan paling mencintai masjid di kota Kufah pada masanya. Sebagian besar waktunya ia habiskan di dalam masjid, untuk ibadah dan menuntut ilmu pada ulama terkemuka kota Kufah. Saat itu masjid adalah pusat peradaban, pusat pendidikan, pusat informasi dan pusat perhatian.

Pemuda itu terus larut dalam samudera ayat Ilahi. Setiap kali sampai pada ayat-ayat azab, tubuh pemuda itu bergetar hebat. Air matanya mengalir deras. Neraka bagaikan menyala-nyala dihadapannya. Namun jika ia sampai pada ayat-ayat nikmat dan surga, embun sejuk dari langit terasa bagai mengguyur sekujur tubuhnya. Ia merasakan kesejukan dan kebahagiaan. Ia bagai mencium aroma wangi para bidadari yang suci.

Tatkala sampai pada surat Asy Syams, ia menangis, “fa alhamaha fujuuraha wa taqwaaha. qad aflaha man zakkaaha. wa qad khaaba man dassaaha …” (maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketaqwaan, sesungguhnya, beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu, dan sungguh merugilah orang yang mengotorinya …) Hatinya bertanya-tanya. Apakah dia termasuk golongan yang mensucikan jiwanya. Ataukah golongan yang mengotori jiwanya? Dia termasuk golongan yang beruntung, ataukah yang merugi? Ayat itu ia ulang berkali-kali. Hatinya bergetar hebat. Tubuhnya bergoncang. Akhirnya ia pengsan


Sementara itu, di pinggir kota tersergam sebuah rumah mewah bagai istana. Lampu-lampu yang menyala dari kejauhan nampak berkerlap-kerlip bagai bintang bertaburan. Rumah itu kepunyaan seorang saudagar kaya yang memiliki kebun kurma yang luas dan haiwan ternak yang tak terhitung jumlahnya. Dalam salah satu kamarnya, seorang gadis jelita sedang menari-nari riang gembira. Wajahnya yang putih susu jelas kemerahan terkena sinar yang terpancar bagai tiga lentera yang menerangi ruangan itu. Kecantikannya sungguh mempersona.


Gadis itu terus menari sambil mendendangkan syair-syair cinta, “in kuntu ‘asyiqatul lail fa ka’si musyriqun bi dhau’ wal hubb al wariq …” (jika aku pencinta malam maka gelasku memancarkan cahaya dan cinta yang mekar …) Gadis itu terus menari-nari dengan riangnya. Hatinya berbunga-bunga. Di ruangan tengah, kedua orangtuanya menyungging senyum mendengar syair yang didendangkan putrinya.


Sang ibu berkata, “Abu Afirah, putri kita sudah menginjak dewasa. Kau dengarkanlah baik-baik bait syair yang ia dendangkan.” “Ya, itu syair-syair cinta. Memang sudah saatnya dia bernikah. Kebetulan siang tadi, di pasar aku berjumpa dengan Abu Yasir. Dia melamar Afirah untuk putranya, Yasir.” “Bagaimana, kau terima atau…?” “Ya sudah pasti aku terima. Dia ‘kan masih kerabat sendiri dan kita banyak berhutang budi padanya. Dialah yang dulu mebantu kita waktu kesusahan. Di samping itu Yasir itu gagah dan tampan.” “Tapi bukankah lebih baik kalau minta pendapat Afirah dulu?”


“Tak perlu! Kita tidak ada pilihan kecuali menerima pinangan ayah Yasir. Pemuda yang paling sesuai untuk Afirah adalah Yasir.” “Tapi, engkau tentu tahu bahwa Yasir itu pemuda yang tidak baik.” “Ah . Nanti jika sudah menikahi Afirah, dia pasti juga akan berubah dan taubat! Yang penting dia kaya raya.”


Pada saat yang sama, di sebuah kelab mewah, tak jauh dari pasar Kufah. Seorang pemuda tampan dikelilingi oleh teman-temannya. Tak jauh darinya seorang penari melenggak lenggokan tubuhnya diiringi suara gendang dan seruling. “bangun, Yasir. Penari itu mengerlingkan matanya padamu!” bisik temannya. “Be…benarkah?” “Benar. cepatlah. Dia penari tercantik kota ini. Jangan kau sia-siakan kesempatan ini, Yasir!” “Baiklah. Bersenang-senang dengannya memang impianku.” Yasir lalu bangkit dari duduknya dan beranjak menghampiri sang penari. Sang penari mengulurkan tangan kanannya dan Yasir menyambutnya.


Keduanya lalu menari-nari diiringi irama seruling dan gendang. Keduanya benar-benar hanyut dalam kelenaan. Dengan gerakan mesra penari itu membisikkan sesuatu ketelinga Yasir, “Apakah Anda punya waktu malam ini bersamaku?” Yasir tersenyum dan menganggukan kepalanya. Keduanya terus menari dan menari. Suara gendang memecah hati. Irama seruling melengking-lengking. Aroma arak menyengat nurani. Hati dan pikiran jadi mati.


Keesokan harinya. Usai solat Duha, Zahid meninggalkan masjid menuju ke pinggir kota. Ia mahu menziarah saudaranya yang sakit. Zahid berjalan dengan hati terus berzikir membaca ayat-ayat suci Al-Quran. Ia sempatkan ke pasar sebentar untuk membeli buah tangan buat saudaranya yang sakit. Zahid berjalan melewati kebun kurma yang luas. Saudaranya pernah bercerita bahwa kebun itu milik saudagar kaya, Abu Afirah. Ia terus melangkah menapak jalan yang membelah kebun kurma itu.


Tiba-tiba dari kejauhan ia melihat titik hitam. Ia terus berjalan dan titik hitam itu semakin membesar dan mendekat. Matanya lalu menangkap di kejauhan sana perlahan bayangan itu menjadi seorang sedang menunggang kuda. Lalu sayup-sayup telinganya menangkap suara, “Toloong! Toloong!!” Suara itu datang dari arah penunggang kuda yang ada jauh di depannya. Ia menghentikan langkahnya. Penunggang kuda itu semakin jelas. “Toloong! Toloong!!” Suara itu semakin jelas terdengar. Suara seorang perempuan. Dan matanya dengan jelas bisa menangkap penunggang kuda itu adalah seorang perempuan.


Kuda itu berlari kencang. “Toloong! Toloong hentikan kudaku ini! Ia tidak boleh dikendalikan!” Mendengar itu Zahid agak cemas. Apa yang harus dia lakukan. Sementara kuda itu semakin dekat dan tinggal beberapa belas meter di depannya. Cepat-cepat ia menenangkan diri dan membaca shalawat. Ia berdiri tegap di tengah jalan. Tatkala kuda itu sudah sangat dekat ia mengangkat tangan kanannya dan berkata keras, “Hai kuda makhluk Allah, berhentilah dengan izin Allah!” Bagai pasukan mendengar perintah panglimanya, kuda itu meringkek dan berhenti seketika. Perempuan yang menunggangnya terpelanting jatuh. Perempuan itu mengaduh.


Zahid mendekati perempuan itu dan menyapanya, “Assalamu’alaiki. Kau tidak apa-apa?” Perempuan itu mengaduh. Mukanya tertutup cadur hitam. Dua matanya yang bening menatap Zahid. Dengan sedikit merintih ia menjawab pelan, “Alhamdulillah, tidak apa-apa. Hanya saja tangan kananku sakit sekali. Mungkin terkehel saat jatuh.” “Syukurlah kalau begitu.” Dua mata bening di balik cadur itu terus memandangi wajah tampan Zahid. Menyadari hal itu Zahid menundukkan pandangannya ke tanah. Perempuan itu perlahan bangkit. Tanpa sepengetahuan Zahid, ia membuka cadarnya. Dan tampaklah wajah cantik nan mempesona, “Tuan, saya ucapkan terima kasih. Kalau boleh tahu siapa nama Tuan, dari mana dan mahu ke mana Tuan?”

Zahid mengangkat mukanya. Takala matanya menatap wajah putih bersih lagi mempersona. Hatinya bergetar hebat. Syaraf dan ototnya terasa dingin semua. Inilah untuk pertama kalinya ia menatap wajah gadis jelita dari jarak yang sangat dekat. Sesaat lamanya keduanya beradu pandang. Sang gadis terpesona oleh ketampanan Zahid, sementara gemuruh hati Zahid tak kalah hebatnya. Gadis itu tersenyum dengan pipi merah merona, Zahid tersadar, ia cepat-cepat menundukkan kepalanya. “Innalillah. Astagfirullah,” gemuruh hatinya. “Namaku Zahid, aku dari masjid dalam perjalaann menziarahi saudaraku yang sakit.”


“Jadi, kaukah Zahid yang sering dibicarakan orang itu? Yang hidupnya cuma di dalam masjid?” “Tak tahulah. Itu mungkin Zahid yang lain.” kata Zahid sambil membalikkan badan. Ia lalu melangkah. “Tunggu dulu Tuan Zahid! Kenapa tergesa-gesa? Kau mau kemana? Perbincangan kita belum selesai!” “Aku mau melanjutkan perjalananku!” Tiba-tiba gadis itu berlari dan berdiri di hadapan Zahid. Jelas Zahid tergamam. Hatinya bergetar hebat menatap aura kecantikan gadis yang ada di depannya. Seumur hidup ia belum pernah menghadapi situasi seperti ini.

“Tuan aku hanya mau bilang, namaku Afirah. Kebun ini milik ayahku. Dan rumahku ada di sebelah selatan kebun ini. Jika kau sudi silakan datang ke rumahku. Ayah pasti akan senang dengan kehadiranmu. Dan sebagai ucapan terima kasih aku hadiahkan ini.” Gadis itu lalu mengulurkan tangannya memberi sapu tangan hijau muda. “Tidak usah.” “Terimalah, tidak apa-apa! Kalau tidak Tuan terima, aku tidak akan memberi jalan!” Terpaksa Zahid menerima sapu tangan itu. Gadis itu lalu beredar sambil menutup kembali mukanya dengan cadur. Zahid melangkahkan kedua kakinya melanjutkan perjalanan.


Saat malam datang membentangkan jubah hitamnya, kota Kufah kembali diterangi sinar rembulan. Angin sejuk dari utara semilir mengalir. Afirah terpekur di kamarnya. Matanya berkaca-kaca. Hatinya basah. Pikirannya bingung. Apa yang menimpa dirinya. Sejak kejadian tadi pagi di kebun kurma hatinya terasa gundah. Wajah bersih Zahid bagai tak hilang dari pelupuk matanya. Pandangan matanya yang teduh menunduk membuat hatinya sedemikian terpikat. Mengimbau bicara orang tentang kesalehan Zahid.

Seorang pemuda di tengah kota bernama Zahid semakin membuat hatinya tertawan. Tadi pagi ia menatap wajahnya dan mendengarkan tutur suaranya. Ia juga menyaksikan wibawanya. Tiba-tiba air matanya mengalir deras. Hatinya merasakan aliran kesejukan dan kegembiraan yang belum pernah ia rasakan sebelumnya. Dalam hati ia berkata, “Inikah cinta? Beginikah rasanya? Terasa hangat mengaliri sarafnya. Juga terasa sejuk di dalam hati. Ya Rabbi, tak aku nafikan aku jatuh hati pada hamba-Mu yang bernama Zahid. Dan inilah untuk pertama kalinya aku terpesona pada seorang pemuda.

Untuk pertama kalinya aku jatuh cinta. Ya Rabbi, izinkanlah aku mencintainya.” Air matanya terus mengalir membasahi pipinya. Ia teringat sapu tangan yang ia berikan pada Zahid. Tiba-tiba ia tersenyum, “Ah sapu tanganku ada padanya. Ia pasti juga mencintaiku. Suatu hari ia akan datang kemari.” Hatinya berbunga-bunga. Wajah yang tampan bercahaya dan bermata teduh itu hadir di pelupuk matanya.


Sementara itu di dalam masjid Kufah tampak Zahid yang sedang menangis di sebelah kanan mimbar. Ia menangisi hilangnya kekhusyukan hatinya dalam solat. Ia tidak tahu bagaimana harus dilakukan kini. Sejak ia bertemu dengan Afirah di kebun kurma tadi pagi ia tidak mampu mengendalikan gelora hatinya. Aura kecantikan Afirah melingkar kuat dalam relung relung hatinya. Aura itu selalu melintas dalam solat, baca Al-Quran dan dalam apa saja yang ia kerjakan. Telah di cuba berulang kali menepis jauh-jauh aura pesona Afirah dengan melakukan solat sekhuyuk-nya namun usaha itu sia-sia.

“Ilahi, kasihanilah hamba-Mu yang lemah ini. Engkau Maha tahu atas apa yang menimpa diriku. Aku tak ingin kehilangan cinta-Mu. Namun Engkau juga tahu, hatiku ini tak mampu mengusir pesona kecantikan seorang makhluk yang Engkau ciptakan. Saat ini hamba sangat lemah berhadapan dengan daya tarik wajah dan suaranya Ilahi, berilah padaku cawan kesejukan untuk meletakkan embun-embun cinta yang menitis dalam dinding hatiku ini. Ilahi, tuntunlah langkahku pada garis takdir yang paling Engkau redhai. Aku serahkan hidup matiku untuk-Mu.” Terisak Zahid mengharu biru pada Tuhan Sang Pencipta hati, cinta, dan segala keindahan semesta.

Zahid terus meratap dan mengiba. Hatinya yang dipenuhi gelora cinta terus ia paksa, menepis noda-noda nafsu. Anehnya, semakin ia meratap embun-embun cinta itu semakin deras mengalir. Rasa cintanya pada Tuhan. Rasa takut akan azab-Nya. Rasa cinta dan rindu-Nya pada Afirah. Dan rasa tidak ingin kehilangannya. Semua bercampur dan mengalir sedemikian hebat dalam relung hatinya. Dalam puncak munajatnya sekali lagi dia pengsan.

Menjelang subuh, dia terbangun. Dia tersentak terkejut. Dia belum solat tahajjud. Beberapa orang tampak tengah asyik beribadah bercengkerama dengan Tuhannya. Dia menangis, menyesal. Biasanya dalam waktu begini dia sudah membaca dua juz dalam solatnya. “Ilahi, jangan kau gantikan bidadariku di surga dengan bidadari dunia. Ilahi, hamba lemah maka berilah kekuatan!” Dia bangkit, lalu berwudhu, dan solat tahajjud. Di dalam sujudnya ia berdoa, “Ilahi, hamba mohon redha-Mu dan surga. Amin. Ilahi lindungi hamba dari murkamu dan neraka. Amin. Ilahi, jika boleh hamba titipkan rasa cinta hamba pada Afirah pada-Mu, hamba terlalu lemah untuk menanggung-Nya. Amin. Ilahi, hamba memohon ampunan-Mu, rahmat-Mu, cinta-Mu, dan ridha-Mu. Amin.”

Pagi hari, seusai solat dhuha, Zahid berjalan ke arah pinggir kota. Tujuannya jelas yaitu melamar Afirah. Hatinya mantap untuk melamarnya. Di sana ia disambut dengan baik oleh kedua orangtua Afirah. Mereka sangat senang dengan kunjungan Zahid yang sudah terkenal ketakwaannya di seluruh penjuru kota. Afiah keluar untuk membawa minuman lalu kembali ke dalam. Dari sebalik tirai, ia mendengarkan perbicaraan Zahid dengan ayahnya. Zahid mengutarakan maksud kedatangannya, yaitu melamar Afirah. Sang ayah diam sesaat. Ia mengambil nafas panjang. Sementara Afirah menanti dengan debaran jawaban ayahnya. Keheningan mencengkam sesaat lamanya. Zahid menundukkan kepala ia pasrah dengan jawaban yang akan diterimanya. Lalu terdengarlah jawaban ayah Afirah, “Anakku Zahid, kau datang terlambat. Maafkan aku, Afirah sudah dilamar Abu Yasir untuk putranya Yasir beberapa hari yang lalu, dan aku telah menerimanya.” Zahid hanya mampu menganggukan kepala. Ia sudah mengerti dengan baik apa yang didengarnya. Dia tidak mampu menyembunyikan kepedihan hatinya. Ia mohon diri dengan mata berkaca-kaca. Sementara Afirah, lebih tragis keadaannya. Jantungnya nyaris pecah mendengarnya. Kedua kakinya seperti lumpuh seketika. Lalau dia pun pengsan saat itu juga.

Zahid kembali ke masjid dengan kesedihan tak terkira. Keimanan dan ketakwaan Zahid ternyata tidak mampu mengusir rasa cintanya pada Afirah. Apa yang ia dengar dari ayah Afirah membuat nestapa dijiwanya. Ia pun jatuh sakit. Suhu badannya sangat panas. Berkali-kali ia pengsan. Ketika keadaannya kritis, seorang jamaah membawa dan merawatnya di rumahnya. Dia sering mengigau. Dari bibirnya terucap kalimat tasbih, tahlil, istigfhar dan … Afirah. Kabar tentang derita yang dialami Zahid ini tersebar ke seluruh kota Kufah. Angin pun meniupkan khabar ini ke telinga Afirah. Rasa cinta Afirah yang tak kalah besarnya membuatnya menulis sebuah surat pendek,

Kepada Zahid,
Assalamu’alaikum. Aku telah mendengar betapa dalam rasa cintamu padaku. Rasa cinta itulah yang membuatmu sakit dan menderita saat ini. Aku tahu kau selalu menyebut diriku dalam mimpi dan sedarmu. Tak mampu kuingkari, aku pun mengalami hal yang sama. Kaulah cintaku yang pertama dan aku inginkan agar kaulah pendamping hidupku selama-lamanya. Zahid, Kalau kau mahu. Aku tawarkan dua hal padamu untuk mengubati rasa haus kita berdua. Pertama, aku akan datang ke tempatmu dan kita bisa memadu cinta. Atau kau datanglah ke kamarku, akan aku tunjukkan jalan dan waktunya.

Wassalam
Afirah

Surat itu ia titipkan pada seorang pembantu setianya yang paling dipercaya. Ia berpesan agar surat itu sampai ke tangan Zahid. Tidak boleh ada orang ketiga yang membacanya. Dan meminta jawaban Zahid saat itu juga. Hari itu juga surat Afirah sampai ke tangan Zahid. Dengan hati berbunga-bunga Zahid menerima surat itu dan membacanya. Setelah tahu isinya seluruh tubuhnya bergetar hebat. Ia menarik nafas panjang dan beristighfar sebanyak-banyaknya. Dengan berlinang air mata ia menulis untuk Afirah :

Kepada Afirah,

Salamullahi’alaiki, Benar aku sangat mencintaimu. Namun sakit dan deritaku ini tidaklah semata mata karena rasa cintaku padamu. Sakitku ini karena aku menginginkan sebuah cinta suci yang mendatangkan pahala dan diredhai Allah ‘Azza Wa Jalla’. Inilah yang kudamba. Dan aku ingin mendamba yang sama. Bukan sebuah cinta yang menyeret kepada kenistaan dosa dan murka-Nya. Afirah, Kedua tawaranmu itu tak ada yang kuterima. Aku ingin mengobati kehausan jiwa ini dengan secangkir air cinta dari surga. Bukan air timah dari neraka.

Afirah, “Inni akhaafu in ‘ashaitu Rabbi adzaaba yaumin ‘adhim!” ( Sesungguhnya aku takut akan siksa hari yang besar jika aku durhaka pada Rabb-ku. Az Zumar : 13 )

Afirah, Jika kita terus bertakwa. Allah akan memberikan jalan keluar. Tak ada yang mampu aku lakukan saat ini kecuali menangis pada-Nya. Tidak mudah meraih cinta berbuah pahala. Namun aku sangat yakin dengan firmannya : “Wanita-wanita yang tidak baik adalah untuk laki-laki yang tidak baik, dan lakilaki yang tidak baik adalah buat wanita-wanita yang tidak baik (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka. Bagi mereka ampunan dan rizki yang mulia (yaitu surga).” Karena aku ingin mendapatkan seorang bidadari yang suci dan baik maka aku akan berusaha kesucian dan kebaikan. Selanjutnya Allahlah yang menentukan. Afirah, Bersama surat ini aku sertakan sorbanku, semoga bisa jadi pelipur lara dan rindumu. Hanya kepada Allah kita serahkan hidup dan mati kita.

Wassalam, Zahid

Begitu membaca jawapan Zahid itu Afirah menangis. Ia menangis bukan karena kecewa tapi menangis karena menemukan sesuatu yang sangat berharga, yaitu hidayah. Pertemuan dan percintaannya dengan seorang pemuda saleh bernama Zahid itu telah mengubah jalan hidupnya.

Sejak itu ia menanggalkan semua gaya hidupnya yang penuh keduniaan. Ia berpaling dari dunia dan menghadapkan wajahnya sepenuhnya untuk akhirat. Serban putih pemberian Zahid ia jadikan sejadah, tempat dimana ia bersujud, dan menangis di tengah malam memohon ampunan dan rahmat Allah SWT. Siang ia puasa malam ia habiskan dengan bermunajat pada Allah swt. Di atas sajadah putih ia menemukan cinta yang lebih agung dan lebih indah, yaitu cinta kepada Allah SWT. Hal yang sama juga dilakukan Zahid di masjid Kufah. Keduanya benar-benar larut dalam samudera cinta kepada Allah SWT. Allah Maha Rahman dan Rahim. Beberapa bulan kemudian Zahid menerima sepucuk surat dari Afirah :

Kepada Zahid,

Assalamu’alaikum,Segala puji bagi Allah, Dialah Tuhan yang memberi jalan keluar hamba-Nya yang bertakwa. Hari ini ayahku memutuskan tali pertunanganku dengan Yasir. Beliau telah terbuka hatinya. Cepatlah kau datang melamarku. Dan kita laksanakan pernikahan mengikuti sunnah Rasululullah SAW. Secepatnya.

Wassalam, Afirah

Seketika itu Zahid sujud syukur di mihrab masjid Kufah. Bunga-bunga cinta bermekaran dalam hatinya. Tiada henti bibirnya mengucapkan hamdalah

Tuesday, 21 September 2010

MiMPi LaGi....

Mlm tadi aku bermimpi lg.. mimpi indah yg cuma sekadar mimpi je.. ntah bila nak jd kenyataan.. huhuhuhu... sblm ni, dah 3 kali aku mimpi aku pregnant.. ade salah satu mimpi tu, aku siap mimpi gi check up lg... cuma, mimpi kali ni, aku bkn pregnant.. tp, aku mimpi aku bersalin...

Dlm mimpi aku tu, aku seolah2 tersedar dari tido.. sedar2, dgn baju pesakit warna hijau kat hospital.. lps tu, aku tanye nurse kat situ, mana baby aku.. aku dah bersalin ke.. aku bersalin normal ke operate? Nurse tu senyum je... dia ckp, aku bersalin operate, sbb aku pengsan sblm pegi hospital.. disbbkan aku pengsan tu, org anta aku ke hospital.. dia bawak sorang baby pompuan.. aku rasa tu la anak aku dlm mimpi tu.. nurse tu ckp, ni anak puan.. baby girl, berat 3.17 kg (siap ada berat tu yg x leh blah tu)

Masa aku duk nyusukan baby tu, tibe2 mak dtg.. tanye aku, mcm mana aku leh ada kat hospital.. aku pun ckp la... aku mmg x sedar pape... yg aku tau, aku pening, lps tu, x sedar pape dah.. sedar2 dah ada kat hospital & dah bersalin dah pun.. lps tu, aku terjaga..

Huh.. mmg terasa mcm real je bila aku cite kat mak.. mcm seolah2 aku mmg tgh tunggu hari, tibe2 je aku pengsan... akibatnya, the whole day aku mengantuk... sbb x cukup tido.. rasa mcm x tido jek... huhuhu.. kan best klu mimpi tu jd kenyataan,, tp, ntahla... nak dpt rayyan ni pun susah.. x taula bila plak yg 2nd and next2 akan menyusul...

Monday, 6 September 2010

WeeKeND WiTH RaYYaN....

Weekend kali ni, aku x pegi mana2.. so, menghabiskan masa sepanjang hari berdua je dgn rayyan... tp, teruji jugakla kesabaran aku ni.. huhuhuhu... yer la, weekend sblm2 ni, wlupun abg x de, but, i’m not really alone with Rayyan.. weekend pertama tanpa abg, at least, adik aku, aiman, yg sekolah kat kuantan ni ade temankan aku dgn rayyan... so, rayyan sibuk main dgn ayahsu dia... weekend kedua, which is last week, aku blk kg... so, rayyan busy dgn geng2 sepupu dia... tp, weekend kali ni, adik aku tu dah blk kg, aku plak, malas nak blk kg lg sbb nak raya nanti, nak balik kg lg...

~Sabtu~
Rayyan masih behave mcm bese la... projek2 dia masih belum mampu menguji kesabaran aku ni.. wlupun, ade ketikanya aku marah.. tp, marah gitu2 jela... tupun, bile aku ckp, ummi x nak layan rayyan dah.. rayyan main la sorang2... nanti die pun dtg la kat aku, hulur tgn, sambil ckp.. ummi.. maaf, ummi... ok la.. baikla blk..

Ptg tu, rasa teringin plak nak mkn ikan bakar dgn air asam... so, dlm kesibukan bersilat dgn rayyan kat dapur tu, dptla siapkan menu ptg tu, nasi makan dgn ikan bakar+ air asam.. Cuma, aku modified sikit air asam tu jd pedas.. sbb klu x pedas, kurang sikit selera nak makan.. tmbh2 duk berdua je dgn rayyan ni...

Mlm, lps maghrib, saje bawak rayyan jln2 naik kete... lg pun, aku ingat nak beli balang utk isi kuih2 raya... wlupun, kat umah tu, mana ade kuih raya pun lg... hehehehe... sampai2 kat pasaraya tu, tgk2 tmpt parking dah penuh... so, ape lg, tawafla kami due beranak dlm kete ni... pusingan yg pertama, berenti jap sbb nak usha2 kot ade kete lain yg nak kuar ke... so, aku ckp la dgn rayyan... x de parking la rayyan.. mcm mana ni? Terus rayyan tunjuk satu tmpt yg mmg la kosong... tp, aku x berani la parking kat situ, situ tu tmpt perking bengkel baiki kete... so, x pe la, aku pusing lg satu round.. last2, dgn nekad, aku parking kat bahu jln... sambil berdoa byk2, x jd pape kat kete aku ni... elok je parking... rayyan dgn selambanya... good ummi.. good... pandai ummi... lps tu, siap hulur ibu jari tgn die lg, konon2 nak celet... hehehehe.. rayyan.. rayyan...

~Ahad~
Pagi, aku sakit kepala... perut masuk angin agaknya... yerla... mkn ikut dan je... rayyan lak dah bgn... so, aku ckp dgn dia, rayyan... ummi sakit kepala ni.. ummi lelap jap eh... rayyan main elok2... x pun gi tgk kartun tu... die pun, ckp ok, lps tu terus picit kepala aku sikit.. then, aku x sedar pape dah... x sampai stgh jam pun aku terlelap... sedar2, cotton bud berterabur atas katil.. aku rasa, mesti cotton bud yg aku letak kat atas almari baju aku jatuh ni... ok lg.. tibe2 aku nmpk cermin mata ku bkn setakat bengkok, tp, patah... cermin plak 2-2 ntah ke mana.... mmg cedera parah la spek aku tu & x bleh diselamatkan dah... huhuhuhu... adusss.... sakit sungguh hati ni... mengamuk jugakla aku jap... tu satu hal...

Lps tu, aku cari kunci kete plak, x jumpa2... huhuhuhu... tambahla hangin satu badan ni... & disbbkan terlalu geram dgn rayyan, aku terus call abg... dgr je suara abg.. ape lg, menangis la aku ni sambil cerita kegeraman aku pasal sume yg dah berlaku... huhuhuhu... sungguh... kesabaran aku teruji jugak... lps satu, satu.. dibuatnya... huhuhuhu....

Tgh hari, marah aku baru nak reda.. aku pun sendukkan nasi dlm mangkuk rayyan.. sbb die nak mkn sendiri... suh mkn kat meja, x nak... die nak mkn kat depan tv.. x pe lg... x lama lps tu, die dtg mkn kat meja plak... mmm... tp, mcm bese la, nak mkn pun main jugak... tgh die mkn tu, die leh angkat mangkuk nasi die & die nak mkn yg mcm dlm iklan maggi tu... yg tonggang mangkuk kat mulut tu... abis berterabur sume nasi2 atas lantai.... tu x masuk lg, die curah sume air minum dia kat dlm mangkuk nasi dia tu... sabo jela... bergenang dah air mata aku ni... dlm sabo2, hinggap gak la cubitan aku kat tgn dia... sbb geram sgt.. die dah lepas mkn, aku kemas meja... tgk2, lantai kat depan tv pun penuh gak dgn nasi2 rayyan... adoi... terus aku duduk kutip nasi tu, sambil nangis.. sakit sungguh dada aku ni menahan marah.. tp, bila rayyan tgk aku nangis, x jerit2 marah dia, terus die dtg kat aku, sambil hulur tgn & say... ummi, maaf.. ummi... huhuhu.. so, okla... baik la blk, aku dgn rayyan...

Lps die tido ptg tu.. br la aman dunia ni jap... so, aku pun memulakanla projek kuih raya... projek la konon... mcm byk je kuih nak buat... hehehehe... tp, keamanan dunia tu kejap je... sbb lps tu, si rayyan tu bangun la plak... mujur die x mengacau sgt... Cuma, kejap2 dia dtg sambil mengayuh basikal ke dapur... datang utk pow kuih raya... satu dulang kuar dari oven, ade la 3 bijik di pow nye... sudahnya, aku kire, die je dah angkut dekat 20 biji kuih raya.. okla kan... klu x de org dtg beraya umah aku pun, ade yg tukang makan kuih raya nye.. hehehehe... papepun, tahun ni, disbbkan mak bg aku oven letrik dia... so, leh la aku try2 wat kuih raya... tp, setakat ni, baru 1 jenis je la yg aku dah buat... biskut chocolate rice... gambar aku x ambik... malas... hehehehe.. baca citer jela... klu teringin nak tgk and/or makan, kene dtg umah aku... hehehehe

Monday, 30 August 2010

BaLiK KaMPuNG... 26/8/2010 ~ 29/8/2010

Fuh.. penat... keluhan aku hari ni... tp, penat2 pun, seronok... x la terasa sgt kesepian merindukan si dia... hehehehe...

Mcm yg aku bgtau before, hari khamis tu, lps dah ambik aiman & lps tu solat asar kat ofis aku, kami gi ambik rayyan kat taska dulu & then terus bertolak blk ke dungun.. lbh kurang pkl 5 lebih la bertolak kuar gambang ke dungun tu.. kete punyela byk... so, msg2 slow je la... ngantuk plak aku rasa masa drive tu.. mujur radio kecik tu x berenti2 berbunyi.. sbb sepanjang prjlnn tu, dia x tido pun.. excited sgt nak blk umah nenek.. asyik tanye, mana umah nenek.. jenuh aku nak jawab.. agaknye, die rasa lama sgt dah dlm kete, x sampai2 pun lg umah nenek.. anyway, azan maghrib berkumandang masa sampai bandar dungun.. berenti jap, bkak pose dgn air kotak & roti sambal tuna. Lps tu, continue prjlnn & sampai umah mak, pkl 7.30mlm.. si rayyan tu punyela excited bila dah sampai umah nenek, mula la kalut cari selipar, nak terjun dri kete, nak masuk umah nenek.. hehehe.. sampai2 org2 kat umah pun blm mkn lg.. ayah dgn hasan, adik aku yg no 5 tu, berbuka kat surau.. bkn buka apepun, mkn kurma & minum air kat sana, lps tu, terus solat maghrib berjamaah.. lps solat maghrib tu, br diorang blk umah, mkn.. so, dptla kami ni berbuka pose berjamaah.. di samping rayyan yg x berenti2 berckp... sampai x terlayan kami sume ni dibuatnya.. hehehe

Esoknye, ma(adik aku) sampai dgn anak2nya. ape lg, bermula la projek rayyan bersama sepupu2nya. si adam (anak sedara baru) plak makin tembam.. huhuhu.. rayyan mcm bese, teramat la geram & rindukan si adam ni. asyik nak peluk & cium je. aku yg x bg dia cium sbb dia selsema. disbbkan tu, bila ada tu senyum kat dia, tgn dia mula ar x tentu arah, x tau nak pegang adam tang mana... sbb terlalu geram.. hahaha.. papepun, mmg betul2 kecoh ar umah mak aku tu.. hehehehe

Hari sabtu plak, mak ajak pegi shopping kat kuala Terengganu. so, mak, ayah, aku, ma, rayyan & adam pegi sekereta. ingatkan nak pegi pasar payang, tp, x jd ar. so, ayah terus bawak kami ke mydin. mmg beso mydin nyer & manusia punyela ramai. sampai nak berjln pun susah. rupe2nya kat blkg mydin tu ade plak tmpt mcm bazaar, tp, jual baju2 & kelengkapan raya. rambang mata la jugak tgk tudung2 nya. tp, harga mmg boleh tahan mahalnya. papepun, dptla aku beli baju raya utk aku. utk rayyan, x de lg.. sbb x de yg berkenan di hati. utk abg pun x de, sbb abg dah pesan, dia x mo baju melayu sbb baju melayu dia dah byk. so, dia kata dia nak cari tshirt sendiri. pandai2 dia la nanti. blk tu, mmg penat. tp, okla. dpt gak aku gi shopping raya. klu aku dekat kuantan, dgn rayyan. x terbawak aku nak jln2 kat bdr kuantan tu. anyway, blk dari KT, dah pkl 4.30 ptg. mujur dah solat zuhur kat mydin. sampai2, solat asar & lps tu, dah siap2 nak berbuka dah. si budak2 kecik ni plak, mcm bese, agenda main x abis2. & asyik gaduh je. rayyan pun dah pandai gaduh & cari pasal dah skg dgn sepupu2 dia semenjak dia dah pegi taska ni. ape lg, kejap2 org ni nangis, kejap yg tu nangis, kejap kang, dia plak yg nangis. tu baru 4 org cucu2 nenek bergabung. x masuk lg si adam yg kecik lg tu. x masuk lg dgn sepupu2 dia yg kat kl jugak lg.

Hari ahad, bersamaan dgn smlm... dah nak blk kuantan dah. esok keje. bkn x leh ambik cuti, saje malas nak ambik cuti. rugi jek, ambik 1 hari cuti.. abg bkn ada kat umah pun. tmbh lak, aiman dah kene balik sekolah dia hari ahad. pengetua sekolah dia dah awal2 lg bg warning, jgn nak tambah2 cuti sampai selasa.. hehehehe.. so, pagi tu, dlm pkl 10.30 pagi, sempat lg ayah bawak mak, aku, aiman & rayyan ke Bandar t’ganu. ingat nak singgah tukar duit raya sekali, tp, bank tu dah tampal notis, penukaran duit raya cuma akan bermula 1/9. so, terusla gi kedai kain laila rawas textiles. mak nak cari kain nak wat baju kurung utk cucu2 pompuan nye yg 4 org tu. ayah lak belikan selipar utk rayyan. apelagi, sonokla die berlari2 dlm kedai kain tu. sampaikan, masa nak pilih baju melayu utk dia, jenuh salesgirl kedai tu kejar rayyan keliling kedai, sbb nak acukan baju tu, nak tgk size tu sesuai x dgn rayyan ni.. hehehehe.. papepun, dptla rayyan sehelai baju melayu dari nenek plak. blk dari kedai kain, singgah, kedai baju lak kat Bandar tu. adoi, rambang mata aku dgn mak aku, tgk blouse2 kat kedai tu. knp aku x tau, ade kedai2 baju yg best2 kat dungun ni. maknanya, lps2 ni, ter’paksa’ la aku ajak abg singgah tiap2 kali blk kg.. hehehehe

Lps balik dari Bandar dungun tu, terus bersiap2 nak balik. dekat pkl 3 gak la aku bertolak dari umah mak. rayyan, naik je kete, lps babai2 atuk, nenek & ayah chik dia, terus mintak susu & tido. letih sgt ar tu. tp, drive kete masa2 tu, mmg sungguh mencabar. aku mmg ngantuk gile. dah nak terlelap dah sambil drive. last2 berenti kat petronas teluk kalong, isi minyak & basuh muka. ingat nak lelap jap kat situ. tp, mcm sunyi jek. so, teruskan jela perjlnn. Alhamdulillah, pkl 5 tu sampai permatang badak. singgah bazaar jap, buat bekalan aiman sikit & aku pun, beli jugak juadah utk aku berbuka posa. sbb, aku mmg x larat nak masak. sampai sekolah aiman, dah pkl 5.30 ptg. lps tu, sampai umah, dlm pkl 5.45 ptg. sampai2 umah, sayu je rasa. tibe2 teringat kat kekasih hati. rayyan plak, leh nangis2, x mo turun dari kete. aku tanye la knp.. dia cakap, ayyan indu nenek.. nak nenek.. nak gi umah nenek... adoi.. lg la aku sayu. sian dia, sure dia pun rasa kesunyian yg aku rasa. last2 aku pujuk dia, & tanye dia... rayyan x mo main basikal ke? barula dia turun dari kete & meluru ke basikal dia...

Lps berbuka, aku mmg rasa ngantuk sgt2.. tp, berusaha utk menahan mata ni, sampai lps solat isya’. lps solat, buat susu utk rayyan & terus ajak dia tido. tp, dia x tido pun, aku je yg tido. aku sedar2 pkl 1 pagi... tu pun, sbb dia dtg kejut aku, samba batuk2 mcm nak muntah... aku bawak ke bilik air, gosok2 blkg dia bg dia muntah... br la lega... bawak dia naik atas katil, baru la dia tido....

Hari ni, aku gi keje... penat mmg x hilang lg... tp, klu aku duk umah, confirm, lagi penat sbb asyik tido jek.. mujur la rayyan x buat perangai masa gi taska pagi ni...

Saturday, 28 August 2010

TRaGeDi 27/8/2010

Fuh... tajuk mcm suspen je kan... hehehehe.... sbnrnya, nak cite apa yg berlaku mlm tadi... smlm, lepas solat witir, niatnya nak la baca quran sikit... tgh2 baca tu, mengantukla yg amat sgt... so, lps satu helai muka surat, aku pun baring jap dlm bilik... terus tertido... tiba2 aku rasa mcm ada org kejut aku, bgtau ciksah (mak sedara aku) yg dtg singgah solat terawikh kat surau arwah atuk aku dah nak balik dah... so, aku ni bgn la konon2 nak salam dgn ciksah tu.. tiba2 aku nmpk ayah berlari2 dari surau ke umah, lps tu, kelam kabut minta telefon umah... heran gak aku.. tmbh lak, aku baru terjaga dari tido...

Rupe2nya, ayah call org TNB, bgtau yg tiang lampu yg di seberang jalan depan surau terbakar... bila dah dgr ayah ckp dgn tnb tu, br la aku nmpk tiang lampu yg terbakar... siap meletup2 lg... mula2 kuar spark je, tp, lps tu, siap kuar bunga api lg... dpt la free show bunga apoi sblm malam merdeka... cuak gak sbb tiang letrik tu meletup2 & percikan api tu, jatuh2 atas jln raya sambil kete yg byk lalu lalang di bawahnya...

Tp, respon dari tnb ni mmg lmbt la... lama gak tiang tu terbakar... sampai satu kampong blackout. Dahla lampu jln pun dah padam. Gelap jek.. mujur la mlm tadi bulan penuh, cerah la sikit. ustaz yg turut ada kat surau tu call bomba plak... bila bomba sampai, jammed la kejap kat depan umah ni... x lama lps tu, bomba pun padamkan api.. lps bomba padamkan api tu, barula org tnb tu dpt start buat keje2 pembaikan..tp, teruk gakla keadaan tiang letrik tu... wayar letrik dah hampir2 putus dah... rasanya klu lambat sikit bomba tu padamkan api tu, mmg dah putus dah wayar tu.. & lebih bahaya sbb wayar tu akan tercampak atas jln raya.... dgn arus letrik yg masih mengalir....

Sudahnya, kami tido dlm gelap la kat umah ni smlm... kejadian berlaku pkl 10 lebih sampai la pkl 2.30 pagi, br ada letrik balik....

Thursday, 26 August 2010

KRoNoLoGi RaMaDHaN 1431 H - part 2

11 Ramadhan – sahur, aku gorengkan burger daging & ayam utk adik aku.. aku lak, abiskan nasi & lauk berbuka smlm... cukup la kan... siangnya, puas la si rayyan tu main dgn ayahsu nye... sampai adik aku dah x larat nak melayan... hehehe.. so, memandangkan adik aku ade kat umah, x dela aku cincai2 je masak mcm sblm ni... sian lak kat dia... mesti nak merasa masakan umah.. so, ptg tu, aku wat pudding susu + koko.. nama ape, aku x tau.. reka sendiri2 jek.. hehehe.. lps tu, aku wat ikan kerisi masak asam pedas dgn telur bungkus... Alhamdulillah, menambah aku tgk adik aku mkn... hehehe.. puas hati...

12 Ramadhan – sahur, mcm bese aku gorengkan daging burger utk adik aku.. aku lak, abiskan nasi & lauk berbuka... (senangkan, x membazir pun... hehehehe). Ptg tu, anta adik aku, adik aku nak singgah PARAM... so, aku singgah ke PARAM depan sekolah die tu lg... dah alang2 kat situ, aku pun mcm malas nak masak.. sbb dah pkl 5.30 dah pun.. nak anta adik aku lg.. pkl bape lak nak sampai umah... so, aku pun beli nasi kerabu (dah lama teringin), sata & kuih roti khurasan (roti tu, ade inti daging, lps tu, die balut dgn kulit popia, then goreng).. blk tu, siap2 utk berbuka, jamahla nasi kerabu... adeh... manis leting... budu x de rasa langsung... sambal pun x de rasa... tekak betul2 x de selera... rayyan yg sibuk mkn & hamper habis la dia mkn.. agaknye dia suka kot rasanya.. lps tu, aku rasa roti tu lak... pun manis gak.... huh... x leh terima sungguh, mknn yg sepatutnya rasa daging tp, manis... huhuhuhu... tp, x pe la, aku mkn separuh, lps tu, gi solat... lps solat, tgk2 si rayyan tgh makan roti tu sungguh2... so, biarkan jela... yer la selama ni, aku bising die x mo mkn.. ni time dia ada selera, biarkan jela... sudahnya, aku rasa mcm serik nak beli kat PARAM lg...

13 Ramadhan – kali kedua aku x terkejut sahur... huhuhuhu... sabo jela... tp, blehla posa sampai maghrib... hehehehe ... blk keje, aku goreng ikan masin yg ayah abg tinggalkan utk aku.. lps tu, goreng telur dadar sikit... then masak nasi... kholas... siapla menu utk berbuka aku.. simple... rayyan kaco2 aku pun, x la rasa terganggu sgt kat dapur tu.. sbb menu simple jek..

14 Ramadhan – sahur, aku makan 3 keping roti gardenia dgn tuna... jadila... minum lak, minuman bijirin HADI’s sbb takut lapar sgt lak nanti.. Alhamdulillah, ok jek... balik keje, masak nasi, prepare bhn2 utk menggoreng.. kali ni aku wat nasi goreng kampong lak... dgn air sirap bandung laici... sedap plak tgk iklan kat tv... hehehehe

15 Ramadhan – sahur, mcm besela, menghabiskan lauk2 masa berbuka smlm.. hihihihi... Cuma, utk berbuka tu, aku teringin nak makan ikan bakar.. so, blk keje tu, terus keluarkan ikan kembung dari freezer... prepare bahan2 utk berbuka... then, siapla ikan bakar percik dgn telur bungkus.. utk tambah selera, tumbuk2 cili api & gaul dgn tempoyak... rayyan mkn jugak, tp, awal2 je dia makan.. lps tu, abis air dicurahnye dlm mangkuk nasi dia... huhuhuhu... disbbkan aku x mo marah2 dia, aku Cuma mampu cakap, ummi posa.. ummi x nak la ckp dgn rayyan... terus die dtg kat aku... ummi,... maap.. maap sambil hulur tgn nak salam.... rayyan... rayyan...

16 Ramadhan – hari ni la... sahur mcm bese, menghabiskan lauk2 smlm... tmbh lak, ptg ni aku nak blk dungun... so, confirm la rumah tu akan ditinggalkan sampai hari ahad ni.. so, mmg wajarla segala sampah sarap, sisa2 mknn dibuang... jap lg, dlm pkl 3.30 ptg, gi ambik aiman, adik aku kat sekolah dia... lps tu, bawak balik ke ofis aku, solat asar, lps tu, baru ambik rayyan.. then, terus bertolak ke dungun... moga2 perjlnn kami ni selamat... insyaAllah, amin....

RaGaM NoR MaSHiTaH aLYa BeRPuaSa...

Break jap dari kronologi ramadhan yg seterusnya... skg ni nak citer pasal Nor Mashitah Alya... sepupu rayyan, anak sulung kepada mak ngah rayyan merangkap adik aku yg no 2.. tahun ni, dia dah darjah satu... so, tahun ni kire tahun pertama la dia start puasa... nak tergelak ada, kesian pun ade.. hehehehe

Hari pertama posa (ni citer adik aku la), okla, die posa... Cuma, ptg tu, ayah dia bawak pegi PARAM.. konon2 sbg galakan pada dia, sbb dia posa... adik2 dia yg kembar tu, awal2 lg dah kecundang sbb menurut kata mereka, cikgu taska diorang yg suh makan... so, kat PARAM tu, dia mintak nak beli satay... lepas bayar tu, dia cepat2 pegang plastic satay tu... so, jln la... tgh2 jln tu, ayah die pandang la dia.. tgk, dah suku dari daging pertama tu dah masuk dlm mulut dia... rasanya dia x ingat dia posa... excited sgt jumpa satay tu.. org tgh lapar lak tu... hihihihi.. cepat2 ayah die ambik satay tu, simpan dlm plastic... mana yg dia dah telan tu, halal kan jela... since ni 1st day dia posa... kitorang consider dia x batal lg la... mau x nya, dah dekat pkl 6 dah pun.. lg pun, dia x sengaja...

Masa aku balik kg lak... jenuh suh dia jgn main kat meja makan... adik2 dia lak x posa.. so, ada air milo atas meja makan tu... nyaris2 dia nak minum dah air milo tu... hehehehe... besar sungguh godaan utk budak yg baru start posa ni... ptg tu, aku bawak dia pegi PARAM.. request dia nak ice blended.. dah beli ice blended tu, kitorang jln2 lg.. lps tu, kitorang tanye dia
Kami : Kakak, nak beli apa lg utk mkn berbuka?
Kakak: Nak beli air
Adik aku : Beli air buat ape lg? Kan kakak dah beli ice blended?
Kakak: Yg tu utk minum kat umah...
Adik aku: Abis tu, nak beli air lg, buat apa?
Kakak: yg ni nak buat minum skg...
Aku: hahahaha... kakak lupa ke kakak posa?
Anak sedara aku terus senyap... dia lupa la tu.... hahahaha

Next day, aku kan gi pasar dungun dgn ayah, abg, ayah abg... balik tu, aku bawak balik buah duku... kakak ni punyela excited nmpk buah sbb die mmg suka mkn buah... terus jerit, yeay... ade buah... okla, aku terus letak atas meja... tup2 dgr org jerit, kakak!! Kakak posa la... aku tgk2, dia dah buka dah kulit buah duku tu... satu ulas dah ada dlm mulut dia... terus suh die kuarkan & kumur dlm bilik air... x lama lps tu, mak aku gi letak buah rockmelon yg dah dipotong2 tu plak kat atas meja utk adik2 dia sbnrnya... tgh sembang2 tu, aku dgr adik aku jerit... kakak!!.. mashitah th gigit buah tu plak... dia plak bila dgr mak die jerit panggil dia, leh lak terpinga2... pandang2 keliling dia... aku pun cakap, kakak posa la... muka dia bersalah gila, sbb dia x ingat... terus dia letak balik buah tu... adoi,,, kesian tp, lawak... hahahaha

mmm... rayyan kecik lg... leh gelak tgk anak2 sedara la dulu... x tau la rayyan ni nanti mcm mana... hehehehe

KRoNoLoGi 1 - 10 RaMaDHaN 1431H

Since ni bulan ramadhan, kiter citer pasal apa yg berlaku dlm bulan ramadhan ni pulak la... tp, byk yg dah lupa... almaklumla, skg ni, aku ni mcm ada short term memory loss sikit... byk minum air semut agaknye... mcm mana nak wat phd ni.. belum wat phd dah short term memory loss... klu dah wat phd... jd permanent head damage plak... nauzubillah.... Anyway, ni kronologi dari 1 Ramadhan sampai 15 Ramadhan

1 Ramadhan - x ingat langsung, apa yg aku makan utk sahur & berbuka... mungkin sbb bukan aku yg masak kot, tp, en abg yg masak... hehehehe.. Cuma, yg aku ingat, aku gi keje awal, sbb bersempena 1 Ramadhan ni jugakla aku wat test 1 utk student2 aku di awal pagi... hehehehe... lebih barokah (alasan aku utk student2 aku)

2 Ramadhan – since abg masak lebih utk berbuka smlm nye tu, mknn yg sama jugakla wat sahur... maklumla, tekak2 kami ni ok jek... asal kan x basi kan... x mo membazir... hehehehe... anyway, ptg tu, blk je dari keje, terus rush siap2kan barang, sbb kami nak bertolak ke klang, nak ambik bapa mertua ku, utk berpuasa dgn kami kat sini... so, pkl 6 bertolak, singgah berbuka kat hentian sebelah lanchang.. mujur abg mmg dah standby masak nasi goreng ayam dgn pengat durian... blehla wat berbuka di tgh jln... kami sampai umah ayah abg pkl 10.30 mlm... tido la kat sana satu malam...

3 Ramadhan – sahur kat umah ayah abg, mkn simple2 jek.. x ingat gak menu2 nya.. kali bkn sbb aku x masak.. tp, mmg aku dah lupa. hehehehe.. bertolak dari umah ayah, pkl 7.30 pg.. mmg sengaja kuar awal, sbb nak rushing ambik adik aku, aiman yg sekolah kat sek men sains kuantan. Sampai2 umah aku, dah pukul 12 tghr.. lps se jejaka2 ni abis solat jumaat, terus gi ambik adik aku & zass.. terus menuju ke dungun, umah mak ayah aku.. saje je bawak ayah abg ke umah mak ayah aku.. seronok sikit, rasa kemeriahan berbuka puasa.. sampai2 terhidu la keharuman kuah laksa penang mak.. heheheh.. nyam.. nyam.. my feveret.. x ckp dgn kuah laksa penang, mak wat kuah lemak plak, utk mkn dgn laksa jugak.. aku tgk, ayah abg punyela berselera mkn laksa lemak tu.. sbb dia x penah makan, katanya.. hehehehe

4 Ramadhan – siangnya, bese la, sume org posa.. x de ape yg menarik nak diceritakan except aku tergelak dgn keletah anak sedara aku berpuasa.. (insyaAllah, nanti aku cerita next entry eh) papepun, ptg tu, aku dgn abg bawak dia pegi PARAM.. sbg hadiah sbb dia berpuasa.. tp, besela, budak baru belajar berpuasa.. mcm2 hal la bila pegi PARAM.. balik, dah dekat2 nak berbuka.. kali ni berbuka, makan nasi dgn gulai tempoyak ikan parang.. huh.. sedap.. tambah plak, dgn sambal belacan buah binjai yg mak wat.. terangkat beb.. aku tgk ayah abg mkn dgn penuh berselera.. siap cakap dgn mak, sambal tu, dia nak tapau nanti.. hehehehe.. sbnrnya, masa gi PARAM tu, aku ada beli kuih NEKBAK yg dah dimasak.. ingat nak makan (sbb aku mmg cari kuih ni bila bulan posa).. alih2, anak2 sedara aku lak yg makan... so, apa yg tinggal tu, aku bagi kat ayah abg la.. sbb dia x penah makan.. komen dia.. fuh.. sedap.. byk betul mknn sedap2 kat ganu ni.. hehehehe

5 Ramadhan – siang tu, bawak ayah abg pegi pasar dungun.. dapat la aku beli bekalan kuih NEKBAK mentah utk bawak blk umah & jugak keropok keeping.. aku suke.. aku suke.. hehehehe.. tghr tu bertolak balik kuantan dgn bekal yg penuh dlm kereta.. campur plak dgn brg2 yg ayah abg shopping kat pasar dungun tu.. sampai2 kuantan, adik aku, aiman ni nak singgah PARAM plak.. so, singgahla PARAM yg kat taman tas, berdepan dgn sekolah dia.. alang2 dah singgah tu, kami pun beli la sekali mknn utk berbuka.. tp kan PARAM ni mmg betul2 tmpt utk kaut keuntungan je.. ayah abg beli satay, tp, satay nye keras & liat. tp, memandangkan dah beli, x kan nak buang lak kan.. so, makan jugak la..

6 Ramadhan – hari ni aku keje, lpas sahur, terus siap2 nak pegi keje & siap2 kan rayyan sekali.. so, tinggal la lelaki2 tu di rumah.. abg pun dah janji nak bawak ayah ke Bandar.. sbb ayah cakap dia nak belikan mainan utk rayyan.. rayyan lak, mentang2 die tau atuk ade kat umah, sampai2 taska, die leh wat perangai x mo masuk dlm.. aduh.. sabo jela. last2 aku tinggalkan jugak dia kat taska tu. balik2 tu, tgk atuk nye dah belikan kapal terbang mainan. ape lg, sampai tido pun peluk kapal terbang. hehehe

7 Ramadhan – hari ni last aku bersahur dgn abg dlm bulan Ramadhan tahun ni.. huhuhuhu.. sedih.. abg bertolak ke klang pkl 12 tgh.. anta ayah abg dulu, lps tu, br ke seremban. tido umah membe die la sepanjang sampai raya pertama sbb die niaga songkok kat bazaar ampangan yg sibuk itu. so, on the way aku balik umah, singgah kat stall kat area kedai runcit dalam taman perumahan umah aku, beli la laksa satu bungkus.. tp, bila beli ni, sungguhla x menyelerakan. x tau la mmg sbb mknn tu yg x menyelerakan atau pun sbb hati ni yg kesepian merindukan sesorang.. chewah.. hehehehe

8 Ramadhan - aku x terbangun sahur!!! Sabo jela.. nasib bek perut dah bese.. hehehe.. gi keje mcm bese.. balik keje tu, terus kuarkan ikan dari dlm peti ais, goreng2 cincai2, lenyek cili utk sambal tempoyak.. so, tula lauk utk aku berbuka & juga lauk utk aku sahur on the next day.. hehehehe.. tp, berbuka posa dgn rayyan, mmg sungguh2 menguji kesabaran.. time dia makan tu ok la.. tp, bila die start request bende bukan2 tu, lps tu ngamuk2, tu yg wat aku istighfar byk kali tu...

9 Ramadhan – nothing much to tell... Cuma, blk dari keje tu, aku gaul2 isi ikan goreng yg lbih2 tu, & then goreng nasi... siap la menu utk aku berbuka today & bersahur tomorrow... ;)

10 Ramadhan – hari ni kat tmpt keje, aku ada training the whole day... so, balik lambat... lps ambik rayyan kat taska, rushing plak ke sekolah adik aku, sbb die dibenarkan balik bermalam hujung minggu sepanjang bulan posa ni... lps ambik dia, dah pkl 6 lebih dah.. so, kitorang singgah PARAM kat permatang badak plak... okla... mknn nye lebih menepati citarasa tekak pantai timur aku ni... beli ayam percik utk wat lauk & sata as dessert... balik, terus masak nasi...

-------To be continued -------

* ambik nak... sampai berturut2 entry dlm satu hari.. betul2 operasi buang sawang nih... hehehehe

LoYaR BuRuK RaYYaN

Rayyan mmg sgt loyar buruk dgn aku... yg heran nya dgn aku je... dgn abi dia, x de la sgt.. kdg2 terlebih manja lak dgn abi dia... suami aku ckp, mmg patut ar rayyan tu loyar buruk dgn ummi sbb ummi die selalu loyar buruk, kenakan dia...

Scene 1

Ummi: Rayyan, mana hp ummi... tadi Rayyan main kan...
Rayyan: (dgn muka x bersalah)... ade.. ade... (sambil tunjuk dlm lubang hidung dia & cuba kuarkan hp dari dlm hidung dia)
Ummi nye terus tergelak besar...

Scene 2

One day, aku tanye dia nak makan apa, sbb aku lapar, tp, x de idea nak makan apa
Ummi: Rayyan, ummi lapar ar... nak makan apa eh?
Rayyan: inga ayyan, nak? (telinga rayyan nak?)
dalam hati... aduh, terkena dah aku... mmg selama ni, aku selalu main2 dgn dia, nak makan telinga dia la, ketiak die la....
Ummi: (jawapan cover).. x nak ar.. mana cukup telinga rayyan...
Rayyan: ok... kaki ayyan, nak?
Ummi: (tergelak) kaki rayyan? X sedap .. x nak la...
Rayyan: sedap ummi kaki ayyan... nyum... nyum...
Ummi: hahahahahaha


Byk lg citer ntah pape... tp, x ter recall aku dgn keletah2 dia yg selalu wat aku gelak & jugak wat aku naik hangin kdg2 tu....

skg ni dia tgh gian main basikal yg abi dia baru belikan... basikal yg dua roda tu, tp, masih ada 2 roda kecik kat tayar blkg tu... siap wat aksi senget2 lg... cuma, yg kelakarnye, disbbkan kaki die x sampai nak kayuh full cycle, die kayuh separuh2... tp, mmg laju la dia bawak... kdg2 aku riso gak... tgh2 masak kat dapur, tibe2 je basikal die meluru ke dapur... menjerit la aku marah kat dia, suh main kat depan...

BeRSiH2 SaWaNG SiKiT.... ;-p

HACCUM... HACCUM... terbersin-bersin makcik masuk umah nih... sawang dah penuh... sampai x nmpk dah segala langsir2 kat dlm umah nih... lalang2 pun dah jd hutan dah... hehehehe... punyela lama x masuk umah sendiri.. gi umah org je rajin... hehehehe

mmm... bkn apa, semenjak2 dah bertukar environment ni, mcm malas je nak jenguk2 umah ni... tmbh plak, sblm aku tinggalkan blog ni, tangan ni dgn gatalnye, tlh menukar segala setting2, konon2 nak cat baru la, nak tukar langsir baru.. finally, gini lak jd nya, abis link2 yg aku buh dlm list hilang, friends list yg aku dah group2 kan pun hilang... bertambah2 la hilang mood aku nak berblog...tp, kali ni, aku x mo la umah ni terus terbiar... kang jd pusat ternakan antu raya lak... hehehehe... ambik mood sambil dengar lagu2 maheir zein nih...

byk citer yg aku x tercerita... anyway, past is past... biar aku summarykan je la ape yg berlaku kat dlm hidup aku... mcm aku penah announce sblm ni, Alhamdulillah, aku dah memulakan tugas sbg pensyarah kat tmpt baru di negeri kelahiran aku pada 29/3/2010... kire aku ni diumpamakan mcm sireh pulang ke gagang ar ni... hehehehe... jarak antara aku dgn mak ayah aku pun cuma sebelah2 negeri je... sblm ni, selang satu negeri kan... so, bila dah dekat ni, kejap2 terjongol la aku satu family dekat umah mak ayah aku... dan semenjak kami ni rajin balik kg, rayyan yg sungguh berat mulut pun mula start nak bercakap... dan hasilnya skg ni, kdg2 tu, aku dah x larat nak melayan celoteh2 & loyar2 buruk dia (loyar buruk tu sbb aku selalu kenakan dia, skg turn dia lak kenakan aku... hehehehe)

so far, tugas di tempat baru ni Alhamdulillah, ok... wlupun, adakalanya agak sibuk dgn tugasan selain dari mengajar, aku puas hati.. sbb sibuk2 pun, masih berkaitan dgn akademik.. x la mcm tmpt keje aku sblm ni, terlalu sibuk dgn tugas2 yg merepek2... hehehehe... papepun, culture shock la jugak sblm ni... antara sbb2 aku culture shock:
1. Too many u turn... dah la tmpt nak u-turn tu sume jauh2... pendek kata, asal kuar je dari umah, confirm akan melalui u turn ni, unless, aku nak beli barang kat dlm tmn yg aku duduk ni... nak blk umah pun, akan melalui u turn gak... adess... pening2... 2 minggu pertama aku kat sini, rasa mcm tension jek bila nak kuar, sbb malas nak uturn2 ni... tp, skg ni, aku dah ok dah...
2. Gomen culture & private culture x sama... mula2 tu, terasa la otak aku mcm lembap sikit... maklumla, aku masuk masa student tgh final exam.. lps tu, diorang cuti long sem. Bulan 7 baru start new sem.... tp, skg ni, dah ok dah... dah tau ape expectation from the university on us as the lecturer...
Students sume ok... maklumla, IPTA kan... very strict about the attendance. Cuma, yelah, aku masih baru di sini... x sempat nak buat geng lg dgn student2 kat sini, mcm aku dgn student2 kat tmpt lama...

Anyway, cukupla kot pasal tmpt keje aku ni... kite cite pasal rayyan plak... 1st two months kami kat sini, rayyan stay dgn abi dia kat umah... maklumla, nak survey2 kat mana nak anta rayyan, dgn tugas aku utk mengajar yg x tentu masa ni... susah gak tu... tp, mmg aku decide nak anta dia pegi taska je.. biar dia belajar berkawan... tmbh lak, dia mmg suka berkawan... survey punye survey, dpt tau kat university ni, ade taska utk anak2 staff... so, bulan 6, aku start anta rayyan... first 2 weeks tu, sayu jugakla hati... sbb rayyan nangis time aku nak tinggal... tanye2 gak pengasuh taska tu, lama ke rayyan tu nangis?.. diorang ckp, x dela... die berlakon je lebih... elok, kete aku tinggalkan taska tu, terus senyap & main dgn kwn2 dia.. lps 2 weeks, Alhamdulillah, dah x nangis dah.. siap turun kete sendiri, bawak beg sendiri lg, gi masuk taska tu.. & memandangkan dia dah bleh sesuaikan diri, dia la yg jd taiko kat taska tu... siap ade geng gaduh, geng main air dlm bilik air... sampai pening pengasuh2 tu dibuatnya... aku gelak je... aku ckp dgn abi dia, rayyan dah tunjuk taring ar tu... hahahaha.. papepun, ok ar... skg ni, aku pegi & balik keje sama2 dgn rayyan... so, adela radio non stop yg duk teman aku dlm kete tu... ade masa dia nyanyi la, bercerita ntah pape ntah... kdg2 aku nyanyi, dan dia akan mula tepuk2 tgn sambil goyang2 badan... hehehehe...

Klu blk kg, aku kesian kat ayam2 mak aku... penat la depa ni marathon lari keliling umah kene kejar dgn rayyan... bila mak aku ambik, bg kat dia, x nak plak... dia suh lepas, sbb dia nak kejar je... adess... sian dgn ayam2 tu, x cukup tanah berlari... hahahaha... tu belum masuk dia bergabung dgn sepupu2 dia... mcm2 projek la.. sampaikan bila msg2 tido, nenek nye terus mengeluh lega... hehehehe

Ok ar... cukup kot utk warm up balik umah ni... habuk2 pun nmpknya dah semakin berkurangan... tgk ar, kejap2 lg, klu aku rajin, aku update blog ni lg... hehehehe

Thursday, 18 March 2010

2 TaBiaT BaWa Ke NeRaKa

Untuk dikongsi bersama

Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di suatu Eid, di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'. Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW. Baginda pun pergi ke sana, dan memberi salam dan mberi tazkirah seperti berikut:

"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka".

Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?"

Rasulullah SAW menjawab, "Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada 2 tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:

1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami."


Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :
1. Banyak beristighfar
2. Banyak bersedekah.

Keterangan:
Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah ialah seperti contoh di bawah:

Contoh 1
Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibat geram dan marah kita mungkin berkata,
"Driver bas ni dah mampus agaknya."
Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanita memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, hatta suami pun kena sumpah.

Contoh 2
Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata
"Celaka punya gas. Masa ni jugak nak habis."
Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidak mengiktiraf kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang telah ditunaikan oleh suami.

Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami yang kurang faham. Rasulullah SAW berkata,"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akan berkata ,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak"
(Terjemahan langsung dari Arab).

[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut:

"Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun']

Rasulullah SAW sambung lagi ,'Mana-mana isteri yang berkata, "Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugur pahala-pahala amalannya.' Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi.

Fadhilat beristighfar:

a. Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 X sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)." Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendiri melakukannya lebih dari 100 X sehari. Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita.

b .Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita"

c. Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanya dalam bentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak. Sedekah tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit. Sedekah juga termasuk:

1. Tuturkata/percakapa n yang baik. Yang paling utama ialah terhadap keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya bagaimana hendak menambat hati suami.

Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda
dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda.

Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum
meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW telah bertanya beliau, dan jawab Jibril, "Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tuturkatanya".

2. Memberi salam.

3. Memaniskan wajah.

Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah."

Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi :
"Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah."

Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang.

MaHLiGai KaSiHKu


Daisypath Anniversary tickers

Amanah Allah






Daisypath Happy Birthday tickers