Sunday, 14 October 2012

~Al-Fatihah~

Pagi smlm aku dikejutkan dgn berita salah seorang student yg pernah aku ajar last year telah kembali ke rahmatullah sebab kemalangan... sbnrnya, masa aku dpt berita tu, aku tgh dlm dewan konvokesyen sbb terlibat dlm perarakan masuk dewan as staf akademik. so, sepanjang dlm dewan tu, dlm duk menunggu, baca buku... terbayang2 muka arwah. teringat2 masa dlm kelas, masa presentation project diorang utk subject yg aku ajar, teringat2 gak masa dia dtg jumpa aku lepas masa kelas...

seingat aku, arwah mmg seorang yg baik & rajin... hormat org lain termasukla lecturer. aku rasa tiap kali aku bertembung dgn arwah, tak pernah la dia palingkan muka & buat2 x kenal mcm sesetengah student kat fakulti.

aku pun x pasti apa citernye.. tapi, masa aku bertembung dgn one of student aku masa aku tgh beratur utk berarak masuk ke dewan utk konvokesyen sesi kedua tu... student tu ckp, arwah sempat lg main futsal dgn kwn2 dia mlm tu.. cuma, awal pagi tu dia bertolak nak balik ke kampung dia kat kluang, tp, accident dekat mersing. tau tu sbb ada kwn arwah call pagi tu, tp bomba yg angkat bgtau arwah accident.

balik dari majlis konvokesyen, mlm tu, baru la dpt citer selanjutnya.. katanya dia naik myvi dgn 2 org lagi kwnnya... accident kat mersing tu dengan trailer. 2 org meninggal, sorang lg parah kat hospital. yg meninggal kat tmpt kejadian tu termasukla arwah.

smlm duk belek2 gamba kat facebook, terjumpa la gambar ni... gambar ni diambil lepas presentation project untuk subject yg aku ajar. arwah, adalah yg berdiri next to me. tinggi orgnya...

 

Ya Allah, moga rohnya ditempatkan di kalangan hamba-hambaMu yang soleh. mati itu pasti, hidup insyaAllah. dia telahpun dijemput mengadap Allah. tapi, kita yg masih hidup tak tau lagi mcm mana caranya akan dijemput pergi.

Thursday, 11 October 2012

KiSaH aNaK2 BeRBuLu...

rasanya boleh agak kan anak2 berbulu tu ape kan... hihihihi.. anyway, skg ni terubat la kesunyian abg rayyan tu kat umah ni... klu x, asyik drama air mata jek.. asal org dtg umah jap, lps tu, balik, mula la sedih, nak sebak bagai.. then, finally, banjir.. asal nak blk kg, drama lagi... ayat2 sedih pun mula ar kuar... rayyan sunyi... x de org nak dtg umah kita... bla.. bla... so, drama king...

minta maaf la rayyan.. ummi tau rayyan nak sgt adik... tp, nak wat mcm mana... sume tu di luar kemampuan ummi & abi... huhuhuhu

papepun, forget about cite sedih2 tu... :) rayyan ni selain ada ciri2 abg yg baik, dia sgt syg pada binatang, especially, kucing.. asal nampak kucing tepi jln, sume dia suh bawak balik... ummi je x layan... bkn ape, keadaan x mengizinkan & mungkin jugak x de rezeki nak adopt kucing2 tu.. ada sekali tu, hampir2 nak bawak balik mak kucing ke umah... kucing tu duk mintak sgt mknn dgn aku masa kat ofis tu.. alih2 dia lari, lps aku masukkan dlm kete.. takut agaknya sbb naik kete.. so, x de la rezeki.. then, adik aku kat unisel lak contact aku, tanya nak x kucing comel, umur dlm 6 thn.. tp, sian, x penah tgk2 dunia luar.. tup2 tuan dia nak buang sbb putus cinta.. aku pun apa lagi, mmg tgh cari kucing kan... setuju je la... tp, dari minggu ke minggu nak ambik.. last2, tuan dia x jadi nak bagi.. then, adik aku tu pegi ke shelter house kat kepong.. adala tiga ekor kitten available for adoption.tp, msg2 x sihat & serba kekurangan.. finally, dia adopt tiga2... & aku ambik two of them.. sekor jantan tapi buta, sekor lg betina tp selsema teruk & sakit mata sebelah... yg jantan, nama sky.. yg betina, nama wawa. kitorang bawak la balik dari kl ke kuantan mlm tu jugak.. tp, sepanjang perjalanan tu, sume x nak duk dlm cage. so, wawa baring kat dada aku, sky baring atas riba... sampai sakit pinggang aku duk tegak kat dlm kete tu... tp, x pela... demi anak2... hehehehe

rayyan x yah ckpla.. sgt2 excited.. bg dia, budak2 tu mmg dah mcm adik2 dia la.. siap ajak main pistol sama2 lagi... hahahaha...

papepun, budak2 tu masih lg on antibiotik.. nak kene follow up check up lg kat klinik... nantila, bila2 aku citer pasal depa satu2... gamba pun sama.. malas nak upload utk entry kali ni... ;p

p/s: aku tewas lg pada pujuk rayu budak kecik berbulu kat ofis.. akhirnya, bawak balik gak kat umah sbb kesian tgk dia terkontang kanting ptg tadi... huhuhu.. nantila aku citer dlm entry2 akan dtg...

Sunday, 7 October 2012

KeRJa YaNG PaLiNG HeBaT....

sbnrnya entry kali ni ditujukan khas buat golongan2 yg suka mengutuk kerjaya org lain sbb rasa kerjaya diri lebih hebat dari org lain... (peduli hape aku depa ni baca ke x... yg penting ni blog aku..kuikuikui)

dah lama aku nak tulis, tp, ni baru berkesempatan.. beberapa minggu or beberapa bulan yg lalu (akupun x ingat), agak kecoh dgn statement sorang budak engineer yg nama dia apa ntah, duk kutuk2 kerjaya sebagai guru. aku pun x de la ambik port sgt... then, lps tu, cikgu2 pun apa lagi of course akan rasa marah kan... klu aku pun aku marah.. tp, yg x bestnyer, ade pulak cikgu2 yg hangin dgn statement budak kecik engineer ni, bagi statement2 yg mengutuk keje engineer... ish..ish... bagi aku tindakan tu amatla tidak bijak... so, apa agaknya yg membezakan mereka dgn budak engineer hingusan itu? sama je kan.. ibaratnya, klu depa kata budak kecik tu bodoh, ambik nak, cercaan tu kene kat btg hidung sendiri jugak la...

actually, bknla aku nak back up budak hingusan tu.. cuma, aku sebagai ex engineer, agak hangin gakla bila kata keje engineer ni, klu nak mc anytime pun boleh... klu nak tambah mc pun leh suka2 jek... nak cuti pun ikut suka jugakla... apa, korang ingat sume engineer keje dgn kilang or company mak bapak diorang sendiri ke? sbb tu la aku kata, statement itu sgtla tidak cerdik...

bagi aku, keje apepun, ada susah & senang nyer.. & kalau kita x tau pun situasi sbnr sesuatu kerja, kita tak LAYAK pun nak condemn keje2 org nih... mcm aku, aku mmg x layak untuk kutuk keje cikgu sbb aku x penah jadi cikgu.. yg aku tau, masa aku keje as engineer for almost 5 years tu, nak mc mmg susah.. bkn sbb bos x bagi.. tp, sbb aku rasa bertanggungjawab terhadap tugas aku.. balik pun lambat.. mujur rumah aku dekat je... kdg2 tu keje pun bawak balik umah... tido pukul 2-3 pagi tu bese ar... bkn x penah keje hari sabtu or ahad... tp, of course ada sebab la.. x kan suka2 hati nak pegi keje ke kilang yg berkunci & dipenuhi oleh entiti lain... marah depa nak berparty masa org x de.. hehehehe

bila aku tukar profesyen as lecturer pun sama gak... x cukup dgn kelas yg byk giler & student yg ramai giler... kene jadi programme coordinator lak masa tu... campur pulak dgn study master part time... sampai byk kali gakla aku nangis kat meja aku... alamak.. keje lecturer pun x rileks gak...

ingat bila dah jadi lecturer kat IPTA, leh rileks giler2... tp, sama gak... walaupun, aku cuma mengajar 9 ke 10 jam seminggu.. byk lagi tugas lain yg kene buat... keje2 management, keje2 mentoring students, meeting sana sini, kertas kerja sana sini, wat lecture notes, wat soalan assignment, quizzes, tests, final exams, projects mcm nak pecah kepala hotak... 24 jam sehari pun x cukup... huhuhuhu.. sama gakla bz nyer...

tapi, even though aku dah experience beberapa jenis kerjaya di beberapa jenis company (private & government), aku tetap X LAYAK nak compare keje sape2 dgn keje sape2... budak hingusan tu, as engineer, penah ke jadi cikgu? x penah kan... so, ko x layak cakap kerjaya cikgu tu lekeh... cikgu2 plak... ko penah jadi engineer? x penah gak kan.. so, x layah jugak nak kutuk2 keje engineer... pendek kata, kita as org2 yg cerdik pandai ni perlula pandai menggunakan mulut & fikiran... if u dont know anything, please shut your mouth off supaya tidak terserlah ketidak bijakan anda.... peace....

Saturday, 6 October 2012

HoMe SWeeT HoMe....

Assalamualaikum... :)

alhamdulillah, masih mampu update blog... :) anyway, kali ni, kite citer2 pasal rumah plak.. alhamdulillah, selepas beberapa tahun bekerja, aku dapat beli rumah sendiri... rumah kecik je, tp, ok la.. family aku pun x besar... setakat aku, abi & rayyan jek. then, ada pulak bilik utk tetamu... okla tu as my first house...

anyway, ingatkan ritu, nak tunggu confirm keje baru nak beli umah... konon2 nak guna government's housing loan. tp, bila fikir2 balik... umur dah makin byk... rumah pulak makin lama makin mahal. so, lepas membuat survey dekat perumahan2 baru kat sini, terberkenan la dgn design rumah kat satu perumahan ni... x siap pun lagi, sbb under construction lg.. ikutkan katanya hjg tahun ni leh siap.. tp, ntahla... so far bila gi tgk, nmpk mcm progress nya agak slow...

papepun, aku doa sgt agar segala urusan berjln lancar. x sabar dah rasanya nak duk rumah sendiri... dah dekat 7 thn, menyewa umah org.. dgn peel tuan rumah yg mcm2 nyer... sabo je la... huhuhu

so, layan je la gamba2 ni... ambik kat catalog yg dia bagi tu je... :)


yg ni just illustration on how the house should looks like... umah aku bkn mcm yg tepi sekali... sbb yg tu umah dua tingkat.. ikutkan, aku dgn abi mmg berkenan dgn umah yg tepi sekali.. sbb siap ada laman sendiri, tingkat atas, ada balkoni & ruang tuk keluarga.. tp, apakan daya... pemaju tu buat rumah dua tingkat tu sikit sgt... dah abis... so, umah aku yg mcm umah no 2 tu.. satu setengah tingkat je... bawah 2 bilik, atas 2 bilik lg



yg ni plak pelan pemaju utk tmn perumahan tu... so, since ni baru fasa pertama, rumah aku of course la yg masuk dlm kawasan dgn line merah tu...

 
and finally, nilah layout dlm umah aku tu... porch dia klu ikutkan leh masuk 2 biji kete... masuk2 jumpa ruang tamu, ruang mkn, dapur & 2 bilik tido.. tingkat atas lak, 2 bilik tido lagi... & yg aku suka tu, dari bilik atas, aku leh ngintai2 org kat ruang tamu.. terasa mcm anak dara yg nak dirisik la plak... hehehehe
 

Monday, 1 October 2012

P.H.D

ok, i'm back... kali ni rasa mcm nak luah rasa pasal nak buat phd plak... dah lama dah nak share perjlnn nak wat phd ni.. bkn apa, buat kenang2an utk masa akan dtg.. kotla ada rezeki, tercapai jugak hasrat nak dpt phd tu, leh ar belek2 blk citer2 lama yg penuh pancaroba ni... huhuhu.. ingat nak letak la title phd 1, lps tu, sambung phd 2.. tp, malas la pulak... malas nak keep track episod2 kat dlm blog nih... ;p

anyway, aku sbnrnya jeles dgn kwn2 aku yg dah berjaya mendapatkan phd... (jeles yg baik eh, bukan dengki...) aku ni lak duk terkial2 lagi mencari arah... area of interest mcm dah dpt, tp, masih lg samar2... mungkin sbb lps aku dpt degree dlm manufacturing engineering dari UIA dulu, aku tak fokus pada research. mana x nya, bila keje as production engineer kat kilang, sume bende dah ada... klu buat pape improvement, sumenye yg ad hoc nyer improvement... sbb nak kejar deadline kan... yes, keje mmg tip top, bos pun syg (statement syok sendiri.. hehehehe), tp, at the same time, research methodology tu mmg ditinggalkan la...

lepas kawin, aku tukar keje, jadi lecturer pulak utk student2 mechanical engineering dekat one of private college kat n9. klu kat kolej private, lgla x peduli pasal research2 ni... yg penting mengajar & buat keje2 merepek yg lain... then, masa aku jadi lecturer tu, aku wat master part time... tp, by coursework la... so, again, aku x berapa involve lagi dgn research2 ni...

then, bila aku dah abis master, aku pegi interview kat tmpt keje aku skg ni, Prof2 tu pun tanya, aku nak wat phd dlm bidang apa... alamak... tu la soalan cepu emas yg paling susah aku nak jawab huhuhu.. sbb manufacturing engineering tu sgt besar sbnrnya. ada process, ada system, ada design... so, bila nak wat phd ni, kene menjurus terus pada satu area... background aku lak dah rojak... masa degree, aku nyer strength dekat process.. (tp, aku dpt award best student in design... x tau la mcm mana diorang evaluate sampai aku leh dpt award kat situ.. :) ). bila keje, terus jadi production engineer, dah masuk area manufacturing system pulak... dekat 5 tahun aku keje kilang... then, bila jadi lecturer kat kolej swasta tu, dah campur2, sbb aku leh ajar hampir sume subject manufacturing and mechanical.. masa tu, subject design ada, subject system pun ada... wat master pulak in manufacturing system... so, sume tu buat aku dlm dilema.... huhuhuhu

annyway, lps dah mengajar 2 tahun setengah kat sini, dah consult dgn bos, aku rasa mcm dah nampak sikit2 kot, area yang aku nak wat... area yg mana tu, nanti2 la aku share bila2 termasukla knp aku jadi berminat ke situ pulak.... ;p

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi