Tuesday, 25 January 2011

BiLa RaYYaN TeNGoK TV

dulu, masa rayyan kecik2 lagi, dia x suka sgt tgk citer2 kat tv ni kecuali citer hantu.. suka sangat tgk citer hantu... kita ni dah terkejut2, dia lak tgk citer hantu tu dgn seriusnya... lagi satu favourite show dia iklan... tp, bila dah makin besar ni, barula dia minat tgk citer kartun especially kartun2 kat tv9 tu... start dari wonderpets dan seterusnya, sbb bila rayyan dah start tgk citer wonderpets, dia akan conquer tv sampai la kartun2 sume dah abis... sampaikan masa rayyan duk umah dekat 3 minggu sbb kene chicken pox tu, abi dia sampai dah naik muak dah tgk citer2 kartun tu sbb episod dah berulang2... lps tu, skg ni, apa yg dia tgk, mula la nak dipraktikkan kat real world ni...

hari tu, aku, abg & rayyan naik kete, on the way nak gi ambik cik de rayyan kat terminal kuantan... masa on the way tu, tiba2 muncul sekor cicak kat windscreen depan kete kami ni.. tapi, cicak tu duk belah luar la.... aku ni dah geli geleman dah ni tgk cicak tu terjenguk2 kat muka kami ni... tp, masih ada hati lagi nak usik rayyan ni..

ummi: rayyan, ummi nampak cicak.. abisla.. dia nak masuk dlm kete, nak gi kat rayyan.. mcm mana ni?
rayyan: ha'ah.. cicak.. cicak... cicak nak jatuh.. cicak dalam kesusahan... pegang kuat2 cicak.. jangan takut.. jangan takut...

muka dia mmg concern sungguh akan keselamatan cicak tu... tiba-tiba, diapun nanyi..

rayyan: apa yang penting? kerjasama... apa yang penting? kerjasama...
ummi & abi: hahahahaha... (rupa2nya dia ingat dia wonderpet, yg nak menyelamatkan haiwan lain dlm kesusahan)

pagi ni plak, masa dah nak sampai kat taska, hujan renyai2... since aku on wiper, dgr la bunyi wiper tu yg kuat kat cermin kete...

rayyan: bunyi apa tu, ummi?
ummi: bunyi wiper...
rayyan: hah? wiper??? wiper! jangan berbunyi! wiper! jangan berbunyi! oh.. man....
ummi: hahahahaha... ni wiper la.. bukan swiper si musang tu... hahahaha

rupa2nya, dia duk bayang kan watak swiper the fox dlm citer dora, the explorer tu...

tu belum lagi dia tiru aksi kamen rider dragon knight... mmg tu favourite show aku & rayyan tu... bila dah abis citer tu, mula la nak tiru aksi kamen rider time nak transform tu... siap ada gaya lagi, wat keluar kad & pasang kat belt.. lps tu, bila nak tambah power, dia pun tiru aksi kamen rider yg wat keluar kad dari belt & pasang kat lengan lak.... hari tu, mak ayah aku dtg umah... dia pun suh ajak la ayah aku main2 kamen rider dgn dia... dia ambik satu lego, atuk ambik satu lego.. konon2 mcm kad yg kamen rider gunala... lps tu, ayah aku saja je wat aksi yg salah.. punyala marah dia bila tgk.. bersungguh2 ajar atuk dia gaya kamen rider yg sebenar... hahahaha

Tuesday, 18 January 2011

aku tak mampu...

sungguh2 di persimpangan dilema... nak buat ke tak... nak buat, but i'm not strong enough... aku belum cukup kuat utk bertemu dia... luka yg dia tinggalkan terlalu dalam... & the honest is, aku belum pulih lagi... kalau aku jumpa dia, luka itu akan berdarah kembali... it hurts me so much.... Ya Allah, kumohon petunjuk dariMu, Ya Allah....

Wednesday, 5 January 2011

cian rayyan.. kene chicken pox...

1st entry dlm tahun baru... rayyan kene chicken pox... sian jek kat budak kecik tu, abih penuh bintik2 merah satu badan...

tapi, mcm biasa.. dia bkn nye duduk diam.. panjat sana, panjat sini, lompat sana, lompat sini... siap leh wat aksi akrobatik lagi tu... rasanya, semenjak dia kene chicken pox ni, dia lebih lasak dari masa dia sihat ritu... agaknye nak hilangkan kegatalan2 yg dia rasa kot... ada gak dia garu2 tmpt bintik2 tu... tp, aku tegur, bgtau dia.. rayyan x sihat, nampak bintik2 merah tu? tu tandanya rayyan x sihat la.. jgn garu, nanti lambat baik... time dia ingat okla, x garu.. tp, time dia x ingat, masa syok2 tgk tv ke, syok2 hisap susu ke, masa tu jugakla tangan dia syok menggaru...

mujur dia x meragam.. ada hikmahnya kene masa musim2 hujan ni.. sbb cuaca sejuk je, x panas.. so, dia x la rasa berlengas dgn peluh sangat.. tido pun lena jek...





(terpaksa ambik gamba masa dia tido.. sbb masa dia jaga, faham2 sendiri la....)


rayyan ni kene chicken pox rasanya berjangkit masa dia pegi zoo or masa dia gi pwtc hari tu.. x pun, masa dia & sepupu2nya main kat tmn tasik shah alam... sbnrnya, 24-26/12/2010, kitorang satu FAMILY pegi jalan2 kat kl.. percutian KELUARGA.. saja bubuh huruf besar utk FAMILY & KELUARGA tu.. sbb percutian kali ni bkn mellibatkan rayyan & family, tp, ada atuk, nenek, mak ngah, pak ngah, cikde, ayahcik, ayahsu rayyan serta geng2 sepupu & dua pupu rayyan:diah, robi, mashitah, hanisah, hamizah & adam... kitorang sewa homestay kat gombak 2 malam..

seronokla budak2 ni berjalan... balik dari jln2, isnin & selasa tu, aku ada bengkel lak kat vistana hotel kuantan.. so, terpaksala rayyan stay dgn abi dia sbb nak ke taska rayyan totally berlainan arah dgn tmpt bengkel aku ni... rabu tu, ingat nak la anta rayyan ke taska, tgk2 dah start ada bintik2 merah kat badan dia.. bila gi klinik, sah.. rayyan kene chicken pox.. huhuhuhu... la ni, kuarantin la kat umah...

tu yg sibuk tanya bila kitorang kuar nak jemur baju ke.. x pun, dia nmpk aku pakai tudung ke.. ummi.. kita nak gi mana ummi? nak gi jalan ke?

aku pun jawab.. kita x pegi mana2 la.. rayyan x sihat lagi.. tu, bintik2 tu x hilang lg.. maknanya rayyan x sihat lg la tu...

terus dia gi ambik losyen calamine tu, suh sapu kat badan dia... dia cakap rayyan nak cepat baik, nak gi sekolah...

kesian je tgk dia bila aku balik keje smlm... dia duk berdiri kat depan pagar, panggil anak jiran sebelah yg tgh main badminton depan umah...

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi