Thursday, 31 December 2009

GaRa2 TaK KeRuaN

ni nak citer sikit apekah yg telah terjadi gara2 diri aku yg x keruan skg ni... sbnrnya, mmg aku dah start resah, x keruan, semenjak dpt panggilan utk gi interview tu lg.. resah & x keruan, bkn sbb aku x mo keje tu... tp, sbb nak la... lps tu, dah lama x pegi interview kan.. (maklumla, aku begitu 'setia' dgn tmpt keje aku skg ni, sampai x de cari keje lain pun.. dah dekat 4 thn aku kat sini) lps dpt call smlm, lg la aku gelabah... hihihihi...

anyway, nak citer kisah yg terjadi pagi smlm ni... smlm, aku terlewat 10 minit kuar dari umah aku... so, klu terlewat 10 minit, maknanya sampai kolej, confirm2 lebih dari pukul 8 pg nye... so, dgn kelam kabutnye, aku drive gi umah ummi (pengasuh rayyan) yg ambik masa 10 minit gak dari umah aku... ntah mcm mana, sblm sampai simpang kat depan umah die, fikiran aku leh melayang plak... fikir ape ntah, aku pun x ingat... sampai la dah kuar simpang besar, aku tergerak nak toleh sebelah aku...

"astaghfirullah... ummi x anta rayyan plak... adoi, mcm mana leh terlajak nih"

waktu ni, muka rayyan mmg excited sungguh sbb die ingat aku nak bawak die gi tmpt keje aku... maklumla, die mmg cam simpang nak masuk umah pengasuh tu. tmbh lak skg ni, tiap2 pagi wat perangai nak ikut aku gi keje...

aku pun apa lg, terus wat u turn, patah balik umah pengasuh tu.. sampai2 je umah pengasuh tu, rayyan terus wat perangai... x mo turun dari kete... kecewa la tu, sbb harapan yg berbunga2 td tu dah kene potong... hahahaha.. x pasal2, elok2 lewat 10 minit, jd lewat 20 minit....

pagi ni pun nyaris nak terlajak lg... hahahahha... nasib bek aku ingat....

Wednesday, 30 December 2009

takutnyeeee....

sesungguhnya inila apa yg tgh aku rasa skg... rasa mcm nak jerit mintak tolong je, utk hilangkan perasaan ni.... huhuhuhu...

sbnrnya, td, aku received call dari institution yg call aku last week.. pasal panggilan interview tu... tp, last week, yg call tu, prof kat jabatan tu sendiri... tadi, dari main HR institution tu pulak... die call utk bgtau tarikh interview yg formal nye... tup tup, tarikh nye dah dianjakkan cepat seminggu dari tarikh yg prof tu ckp... lps tu, die ckp, interview tu nanti ada 2 session. session pagi, kene wat mock teaching. dari session mock teaching tu nanti la baru diorang wat decision sama ada candidates berjaya ke x ke session ke 2... adoi... cuak nye aku rasa...

mmgla aku lecturer... mengajar student mmg aku dah bese sgt2 dah... public speaking dpn org yg x dikenali pun aku dah bese... .. tp, tibe2 je aku rasa takut yg amat sgt... tadi, tgh tanda paper student degree sbnrnya.. lps dpt call tu, terus rasa mcm x leh wat keje... hati x tenteram... tgn dah sejuk2 dah ni... dada duk berdebar2... adoi... mcm2 yg aku fikirkan, what if i'm not good enough? kecewa la harapan aku nak tukar tmpt keje... am i good? huhuhuhuhu

Ya Allah, bantu lah hambaMu ini... permudahkan segala urusan ku... sesungguhnya, aku mengharapkan tempat yg bakal aku pegi ni, lebih baik dari sekarang... dan aku harap sgt2 aku dapat keje ni... bantulah hambaMu ini ya Allah... tenang kan hati ku.... kuatkan lah imanku....

Wednesday, 23 December 2009

iS THiS GoiNG To Be a 'GOOD'bye????

suspen x tajuk nih? hehehehehe... nak share sikit nih news yg aku dpt pagi nih...

akhirnye, lps bbrp lama menunggu jwpn dari bbrp permohonan yg aku anta, pagi ni, ade la satu yg reply... i received a call from one of the institution located in xxxxxx ( xleh di display lg wat masa nih... bkn ape, sbb x confirm lg dpt ke x...hehehehehe) and my interview session has been scheduled on next month... klu dpt, they will ask me to start work dlm masa yg terdekat... even, subject utk aku mengajar pun dah di assign....

ALHAMDULILLAH!!!!! wlupun x confirm, suku harapan tu berbunga la sikit... tp, takut la gak.. dibuatnye, aku kantoi masa interview, melepas lak harapan aku yg ni... dah lama x pi interview... tp, honestly, i really need to leave this place... really hope that this is really going to be a 'GOOD'bye to this college...

byk yg aku nak wat dlm hidup aku & family aku... nak sambung belajar lg... nak settle down kat mana2... & yg plg penting nak kan keberkatan dari Allah dlm hidup aku... which, i dont think i can get it here... sbb asyik x ikhlas jek... ikhlas pun masa dlm kelas, ngajar anak2 murid...

anyway, citer ni only di announce dlm blog & fb je, maybe... so, wat student2 yg mengikuti perkembangan aku, syyhhh... jgn bgtau sesape... x confirm lg dpt... & please... even korang sayang sgt kat saya (ayat perasan... hehehehe), jgnla doakan sy x dpt, tp, doakan kejayaan sy.... insyaAllah, wlu kite berjauhan, sy x kan lupakan korang nye.... ;)


sambung sikit lg... tibe2 dpt sms dari mak di kampung... adik aku yg dpt 5A upsr ritu dpt sekolah sains yg terletak di tmpt yg sama dgn tmpt yg contact aku pagi td... hihihihihi

Saturday, 12 December 2009

Tragedi Pengantin Baru

smlm masa tgk berita kat tv3, hati aku tersentuh dgn berita tragedi yg menimpa pengantin yg baru bernikah 4 jam menemui ajal dlm kemalangan kereta... ntah mcm mana, sebak sgt aku rasa... x dpt aku bygkan mcm mana perasaan isteri yg baru dinikahinye tu.... aku baca berita dlm berita harian online, ada gambar isteri yg baru kehilangan suami tu... mmg nmpk merah sangat inai kat jari dia....

aku doakan agar dia tabah... suami nya itu adalah hak Allah... jodoh dan maut semuanya ketentuan Allah... anyway, ni keratan berita yg aku copy paste dari
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/BeritaUtama/20091212062835/Article/index_html
Tragedi pengantin baru

Oleh Rashidi Karim


TEH Affifah Shahirah Abd Hamid tidak dapat menahan sebak ketika menziarahi jenazah suaminya, Mohd Ariff Ab Kadir yang maut bersama tiga lagi dalam kemalangan di Kangar tengah hari semalam, selepas pulang dari majlis akad nikah di rumahnya, di Alor Setar. Beliau sempat bersalaman dengan suaminya dan menerima kucupan pada dahinya pada majlis membatalkan wuduk selepas pernikahan pada jam 10 pagi sebelum kemalangan pada jam 1.05 minit tengah hari.



Bakal pensyarah bersama bapa, ibu dan rakan maut nahas dengan bas

KANGAR: Penuntut universiti, Teh Affifah Shahirah Abd Hamid, hanya sempat bergelar isteri selama tiga jam selepas suami yang dinikahinya pagi semalam, meninggal dunia dalam kemalangan ngeri sejurus majlis akad nikah di rumahnya, di Taman Berlian, Alor Setar.

Suaminya, Mohd Ariff Ab Kadir, 23, lulusan Ijazah Kejuruteraan Mekanikal universiti di United Kingdom, meninggal apabila kereta yang dinaikinya untuk pulang ke rumah di Taman Melati Indah, Beseri, dekat sini bertembung dengan bas persiaran di Kilometer 7 Jalan Kangar-Padang Besar pada jam 1.05 minit tengah hari, selepas bernikah kira-kira jam 10 pagi.

Lebih menyedihkan kemalangan turut mengorbankan bapa Mohd Ariff iaitu Ab Kadir Awang, 55, yang memandu kereta dan ibunya, Apsah Othman, 58, serta rakannya, Mohd Farhan Musa, 18 tahun.

Timbalan Ketua Polis Perlis, Asisten Komisioner Zull Aznam Haron, berkata semua mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah

Katanya, siasatan awal mendapati kereta Proton Iswara yang dipandu Ab Kadir, pembantu makmal di Sekolah Menengah Sains Syed Putra, di sini dipercayai terbabas memasuki laluan bertentangan sebelum bertembung dengan bas berkenaan.

MOHD Ariff dan isteri pada majlis akad nikah mereka, semalam.



Mayat mangsa dihantar ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) untuk bedah siasat.

Zull Aznam berkata, pemandu dan 27 penumpang bas persiaran dari Klang, Selangor yang dalam perjalanan pulang dari Padang Besar tidak cedera.

"Kita sudah mengambil keterangan pemandu serta beberapa penumpang bas persiaran terbabit dan kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987," katanya.

Sementara itu, abang Mohd Ariff, Mohd Hazly Ab Kadir, 32, berkata beliau bersama rombongan pengantin lelaki menaiki empat kereta untuk majlis akad nikah Mohd Ariff yang juga anak bongsu tiga beradik itu dengan Teh Affifah, 23 tahun.

ORANG ramai melihat kereta yang remuk bertembung dengan bas mengorbankan tiga beranak (Ab Kadir Awang, Apsah Othman, Mohd Ariff) dan seorang rakan (Mohd Farhan), semalam.

"Saya menaiki kereta lain dan sampai ke rumah terlebih dulu. Tidak lama selepas itu, saya menerima panggilan daripada bapa Mohd Farhan memaklumkan kemalangan itu," katanya.

Beliau berkata, keluarga pengantin lelaki sudah mengadakan persiapan untuk majlis kenduri esok, manakala pihak perempuan hari ini di Taman Berlian.

Katanya, Mohd Ariff mendaftar untuk memulakan kerjaya sebagai pensyarah di Universiti Teknologi Mara Arau, pada Rabu depan.

Mohd Hazly berkata, Mohd Ariff dan Teh Affifah Shahirah, seorang penuntut di sebuah universiti di Australia, berkenalan sejak di bangku sekolah sebelum mengambil keputusan berkahwin.

"Selepas majlis akad nikah, saya melihat arwah adik serta ibu dan bapa begitu ceria dan tidak menduga keriangan mereka berakhir dengan tragedi," katanya.

Kenduri kahwin bertukar majlis tahlil

ALOR SETAR: Majlis kenduri meraikan perkahwinan Teh Affifah Shahirah Abd Hamid, 23, bersama suaminya Mohd Ariff Ab Kadir, 23, yang maut dalam nahas di Kilometer 7 Jalan Kangar-Padang Besar bertukar majlis tahlil dengan pengurusan diambil alih Jawatankuasa Surau Taman Berlian, Anak Bukit, bermula malam tadi.

Setiausaha Jawatankuasa Surau Taman Berlian, Abd Jabir Mokhtar, 50, berkata pada mulanya pihak pengantin perempuan berhasrat mengadakan majlis khatam al-Quran pada sebelah malam diikuti kenduri kahwin hari ini, namun kedua-duanya terpaksa ditukar kepada majlis tahlil.

"Perkara berlaku tanpa diduga dan kami sebagai jiran mengambil alih pengurusan majlis yang tetap perlu diteruskan.

"Kita jalankan majlis seperti biasa dengan menerima 1,500 tetamu yang sudah dijemput selain pihak perempuan juga mengeluarkan belanja besar sekitar RM12,000 untuk majlis ini.

"Sekarang menjadi tugas kami untuk menjayakan majlis tahlil itu dan memastikan semua tetamu dilayan dengan baik.

"Kami bersimpati dengan Teh Affifah dan keluarga kerana mereka memang dikenali sebagai orang yang baik dan mempunyai hubungan akrab dengan jiran.

"Teh Affifah juga seorang gadis yang lemah lembut dan baik budi pekerti," katanya ketika di temui di sini, semalam.

Sementara itu, tinjauan Berita Harian di tempat persiapan kenduri di homestay G Glamour di Taman Kancil 3, Anak Bukit semalam mendapati segala persiapan termasuk pelamin dan bilik pengantin sudah disiapkan dengan rapi oleh pihak pengantin perempuan.

Bagaimanapun tiada ahli keluarga di situ kerana berada di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis berikutan kejadian tidak diingini itu.

Kelihatan lapan daripada sembilan dulang hantaran pengantin lelaki kepada pengantin perempuan di homestay itu yang tersusun dengan kemas untuk majlis yang bakal berlangsung hari ini.


***************************************************

p/s: masih x leh gambarkan perasaan isterinye... sepatutnye esok kenduri.. mcm mana die nak berdepan dgn tetamu yg dtg....... :(

Wednesday, 9 December 2009

4 TaHuN MeNYeMai & MeMBaJa CiNTa....

Alhamdulillah, hari ni, genap 4 tahun, kami menjadi suami isteri... dah byk suka dan duka yg kami tempuh... moga rumahtangga ni mendapat rahmat dan keberkatan Allah, agar die kebahagiaan yg dikecap akan berkekalan dunia dan akhirat.... moga dimurahkan rezeki... untung2, dapat lak rayyan ni adik lg ke... hehehehe

anyway, duk belek2 fail nostalgia2 lama... terjumpa satu senikata lagu ni... yg aku suka sgt dengar masa aku study kat uia dulu... dulu, suka dgr saja2 je... x de feeling dgn sape2... kali ni, leh la feeling kat abg... hehehehe... (yg x kawin lg, tutup mata eh... hahahaha)

I could stay awake just to hear you breathing
Watch you smile while you are sleeping
While you're far away and dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Every moment spent with you
Is a moment I treasure
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
Laying close to you
Feeling your heart beating
And I'm wondering what you're dreaming
Wondering if it's me you're seeing
Then I kiss your eyes and thank God we're together
I just wanna stay with you
In this moment forever, forever and ever
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
I don't wanna miss one smile
I don't wanna miss one kiss
I just wanna be with you
Right here with you, just like this
I just wanna hold you close
Feel your heart so close to mine
And just stay here in this moment
For all the rest of time
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
'Cause I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
Don't wanna close my eyes
Don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing

Tuesday, 8 December 2009

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... part 4


esoknye 10/12/2005, baru la kenduri... tema majlis kawin, warna biru.. tp, khemah warna ungu... ikut warna masa akad nikah.. rombongan abg dtg lepas zuhur... tp, jemputan dtg dr pkl 10 pagi lg... sempat la aku lepak2 dgn member2 tmpt keje aku, sbb diorang kan lelaki, x kan diorang nak cari aku kat bilik pengantin lak kan? Alih2, kwn2 mak aku cari pengantin pompuan... hahahaha... terusla, aku duk dlm bilik je, sementara nak tunggu solat zuhur... lps solat zuhur, sal solekkan aku... (masa nikah tu pun, die gak yg solekkan aku) lps tu, pengantin lelaki sampai... kitorang x de bersanding... ambik2 gamba jer... tmpt pelamin tu, kitorang wat sendiri.. dgn bantuan erin(kwn adik aku). Yg jambak2 bunga kat pelamin, katil sume die la yg wat.. hantaran lak hasil tangan aku dan kwn2 aku...

kenduri aku sempoi je.. x de, meja2 utk mkn beradab pun... sbb kami mmg dah beradab pun... hahahaha... menu masa kenduri tu yg byk.. ayah wat style stall, mcm open house gitu... ada laksa, nasi ayam, nasi minyak...

yg ni plak, cameraman tula suh wat acara potong kek... padahal tu, kek free tu, dapat sbb kitorang beli cup cake utk bg kat tetamu...


so, ni antara gamba2 yg diambik... byk lg... tp, aku malas nak scan2... ambik2 wat syarat jek... tp, aku mmg x leh lupa statement cameraman ni... x penah jumpa pengantin se’sempoi’ ini... hahahaha... mana x nye, time die suh bergambar dlm umah tu, die suh aku pakai kasut yg aku pakai masa sambut abg tu... aku pun lari keluar, gi jinjing kasut sampai tmpt ambik gamba, lps tu, bile die nak ambik gamba br pakai... dah abis ambik gamba tu, aku cabut blk kasut aku, lari2 gi letak kat luar balik....hahahaha... lps tu, masa nak sambut abg tu, sibuk die tanye, mana payung nye... aku ckp la, mana ada... jln mcm ni jela... dah la jln x de slow2 nye... laju mcm bkn pengantin plak... nasib bek die x tgk time aku lepak dgn member aku kat khemah tetamu pagi tu... hahahaha

anyway, ni la antara kenangan yg aku nak share sempena anniversary esok... gamba2 ni x penah diupload kat mana2 pun... baik fs atau fb.. lps2 ni la, klu aku rajin, aku upload la....




ni gamba dgn mak & ayah aku


dgn adik2 pompuan aku... adik2 lelaki, hilang ntah ke mana... hehehhee


antara tetamu yg hadir...



****************************************************
akhirnya, tamatla entry khas sempena hari istimewa esok... hehehehe...

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... part 3

9/12/2005, tarikh kami bergelar suami isteri... so, esok genapla 4 tahun anniversary kami...

akad nikah lepas asar.. saja wat lepas asar... bkn apa, x mo terkejar2.. at least, klu nak solekkan aku pun, aku dah solat asar dah... tp, kelakar gakla.. sbb cameraman nye sampai sblm asar... so, aku mmg x siap lg la... dgn tshirt & kain batik, aku jemput die masuk & duduk... masa tu la die tanya..

“awak ni pengantin ke?”

“ ha’ah, bakal pengantin. Kenapa?”

“x kan x solek2 kot nak kawin?”
“la... sy nak solat asar dulu la, br nak solek2 pun”

Cameraman tu leh wat muka blur. Siap ckp lg, sempat ke? Aku gelak je la...
ayah jemput tok kadi dari pejabat agama islam dtg umah... tp, tok kadi nyer punyela smart, sampai org ingat diela pengantin nye... hehehehe... papepun, ayah yg nikahkan kami...
Alhamdulillah, aku bergelar isteri kpd Abdul Razak dgn sekali lafaz... dah nikah tu, ingat nak terus solat sunat pengantin je sblm batalkan air sembahyang tu.. tp, tok kadi tu ckp, buat kemudian la... sbb takut org tertunggu2... anyway, layan la gamba masa akad nikah ni

masa ni ketibaan rombongan pengantin lelaki

berdebar menunggu saat tu...




saat dinikahkan ayah... yg baju hitam tu la tok kadi nye... hensem kan....hehehehe...




pertama kali bersentuhan tangan... hihihihi... mcm kene kejutan elektrik kejap... hahahaha




yg ni sebelum rombongan lelaki sampai... jenuh cameraman tu nak ajar aku wat gaya manja mcm ni... manala aku reti nak bergamba2 mcm ni... hehehehe

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... part 2

Masa raya, aku raya kat kg.. bile call abg, abg ckp, family abg nak anta rombongan meminang lps2 raya... segannye nak bgtau ayah masa tu... tp, bgtau la jugak... x bgtau kang, x bertunang lak aku nih... so, tanggal 17/12/2004, aku dpt status baru... tuning org... x buat kenduri pun, buat makan2 utk rombongan abg jek... sedara mara pun mak ayah x jemput... mana yg ada je... yg tlg mak masa tu, jiran2 kat umah mak... so, layanla gambar2 bertunang ni ye... (gambar ni x penah ditayangkan di mana2 pun sblm ni... hehehehe)

waktu ni tgh sessi perbincangan antara ayah & ayah abg... tp, yg lawak nye.. isi prbincangan nye, Cuma mereka berdua je yg tau... sbb yg lain2 x dgr...


bawah ni plak masa sarung cincin

Yg sarung cincin ni lah arwah mak abg... masa ni, die dah x larat sgt dah sbnrnya.. tp, dia gagahkan gak diri, sbb nak jumpa bakal menantu yg dia dah tunggu lama... sebelah die plak mummy, mak sedara abg...

bawah ni gambar arwah mak abg, mak dgn aku dgn hantaran2 yg x seberapa
ni masa makan...


yg baju putih kat gamba bawah ni la abg... (nmpk kurus sikit kan waktu ni? hehehehe)



sbnrnya, die dtg sbb nak tunjuk jln je... masa tgh duk discuss2 tu, die duk dlm kete.. alih2 time mkn, die dijemput sekali... malu sungguh die time ni...

Ni aku dgn arwah tokki....(i miss u, tokki)

ni plak hantaran tunang dari pihak aku... simple jek... tu pun, ayah marah sbb ada wat sirih junjung... serba salah aku, sbb sirih junjung tu kwn adik aku yg wat...

ni plak aku di hari pertunanganku... hehehehe


So, kami bertunang setahun... bleh dikatakan tempoh yg agak lama... tp, nak wat mcm mana, nak kumpul duit dulu... lps bertunang, kami wat keputusan, nak kurangkan jumpa.. wlupun sbnrnya, dari sblm tunang lg, kami ni mmg jarang jumpa.. bile kire2, adala 4 kali kot kitorang jumpa, ....so, lps tunang tu, adalah 2 kali jumpa, sblm kitorang kawin... tu pun sbb ada bende nak kene beli... sbb apa kami x mo jumpa??? Sbb, bile jumpa tu, mmg terasa kuatnye godaan syaitan ni... dulu, bile tgk org2 yg couple2 duk pegang2 tgn, selalu terfikir, mesti ke pegang tgn bile bercouple? Tp, bile aku sendiri ade rasa mcm tu, fahamla... mmg kuat godaan syaitan ni... so, kami x mo la hanyut.. so, jln selamat, jgn jumpa... hehehehe....

Monday, 7 December 2009

LoVe SToRY ~ ReVeaLeD.... hehehehe

poyo je tajuk ni... hehehehe... sbnrnya entry2 kali ni khas utk menjelang tarikh anniversary perkahwinan aku... kire mcm flash back balik la... saje je nak ingat2 balik... nak melayan perasaan ... hehehehe...

BuNGa Yg SiNGLe

aku mmg x penah bercinta dari sekolah, masuk university, lps tu... bla... bla.. anyway, wlupun aku x penah bercinta, aku juga manusia biasa.. ada perasaan, ada nafsu... bkn x penah aku minat kat org... tp, minat diam2 je la... usha2 dari jauh je... sbb dulu masa kat uni. ke sekolah ke, aku ni mmg jenis x ckp dgn lelaki... even dah besar & dah kawin ni pun, klu aku x kenal, atau aku x bese... mmg susah aku nak sembang sgt... aku minat that guy sbb dia pemalu, x byk ckp, x social & dari penampilan dia, aku rasa die ada ciri2 pemimpin yg baik... tp, mcm aku tulih td, aku perati dari jauh je la... bile dah abis study, tup2 aku dpt tau die dah kawin... frust jugakla... tp, aku tahu, jodoh ni di tgn Allah... so, aku redha... Allah tau apa yg terbaik utk hambaNya...

bila aku start keje, disbbkan bidang yg aku ambik ni, lebih kpd org lelaki, maka, majority, member kat tmpt keje aku lelaki la... 1st job aku kat pusat servis kereta.. aku jd technical executive & aku satu2 perempuan yg pegang jawatan tu selain 2 org pompuan lain yg keje as kerani kat situ... so, bg aku, member is member... nak gurau2 x kisahla kasar ke x... aku x kisah... as long as, jgn lebih dari batas2 pergaulan dlm islam. So, okla... ramai geng2 aku kat sana... tp, dlm ramai2 geng tu, ada la sorang yg mencuit perasaan aku jugak... bkn apa, dlm ramai2 tu, die sorang je yg sembahyang.. aku tau, sbb surau kat situ satu je, so, take turn la bile nak solat... aku selalu berebut nak guna surau dulu dgn die ni... hihihihi... tp, mcm bese, klu aku suka pun, aku diam je... just minat2 gitu je la...

lps setahun aku keje kat situ, aku tukar keje lain plak... so, 2nd job aku, engineer kat kilang buat pisau industry. Yg ni lg ramai la geng lelaki... sbb aku satu2nye engineer pompuan... atas aku ada sorang lg engineer, lps tu, bawah aku, supervisor, department leader & finally operator... tp, aku ni mmg jenis sempoi... campak mana2 pun aku x kisah.. as long x menghalang aku as muslimah... kat sini, mmg geng2 aku close giler... kuteng, huzaini (panjang), saidan, man kering, ravi, en azhar, abg azhar (geng loyar buruk aku), & ramai lg la... so, bile dah bunga sekuntum je, ade gak la yg nak masuk2 daun... tp, aku adalah aku... klu setakat member nak hu ha hu ha... bleh... aku x kisah punye... tp, klu bab layan2 jiwang nih... sorry la... tmbh lak, aku bkn nak cari pakwe... aku nak cari suami yg mampu bimbing keluarga, yg bleh aku hormati...

tp, yela... umur makin bertambah... masa aku menginjak ke usia 25 tahun... dah byk plak suara2 duk tanye, bile plak aku nak kawin... adik aku yg no 2, anak dah 3 org dah... dlm masa yg sama, adik aku yg no 3 lak citer, yg die dah ada pakwe... die pun duk tanye2 aku, bile aku nak kawin ni... so, dlm x kisah, aku terasa la jugak... tp, mcm yg aku dah tulis td, aku x nak cari pakwe... aku nakkan seorang suami, ketua keluarga... kwn lelaki aku mmg ramai.. lebih ramai dr pompuan.. & terus terang, aku lg rapat dgn kwn2 lelaki dr kwn2 pompuan... (sal, kwn baik aku tu special case aa...) ada suara2 yg kata, aku ni memilih sgt... of course aku kene pilih.. x kan, nak main tangkap muat jek... dah terang2 kwn2 aku x memenuhi criteria yg aku nak... don’t take me wrong... kriteria2 aku simple je, tp, susah sgt nak cari... aku nak org yg bleh membimbing.. so, maknanya, agama perlu ditekankan la... no bersentuhan2 kulit dgn yg bkn muhrim selagi belum halal, sembahyang kene jaga, wlupun, yg sunat, x mampu nak wat... yg wajib tu kene buat... dan lg satu, die menyayangi aku kerana Allah... simple je kan???

*********************************************

SaaT PeRKeNaLaN


Masa tu, aku dah give up fikir pasal jodoh... sampai aku terfikir, andai kata adik aku yg no 3 tu dah nak kawin, & masa tu aku masih belum jumpa pasangan aku, aku nak bawak diri.. pegi belajar oversea, so, time kenduri kawin adik aku tu, aku x de... hihihihi... lawak bile tingat2 balik ape yg aku fikir ni... lps tu, aku pun ckp la dgn mak...

“mak, uni dah x mo fikir pasal kawin ni... ada jodoh, adala... andai kata, ada org nak kat uni, atau ada sapa2 tanya, mak jelah uruskan... mak dgn ayah jelah menilai sama ada org tu sesuai ke x.. mak lebih kenal uni ni mcm mana, ape pendirian uni.. sbb pendirian uni sama mcm pendirian mak & ayah.. uni x nak korbankan pendirian uni hanya disbbkan cakap2 org keliling”

Tup tup... x lama lepas tu, aku dikenalkan dgn abg... tp, x penah jumpa... duk bersms & calling2 jek... tp, masa tu, x de la ucapan2 kasih syg ni... kami duk tukar2 pandangan pasal agama, pasal tokoh2 islam, pasal isu2 semasa... tp, lama2 mcm terdetik rasa syg dlm hati ni... masa aku berkawan ni, mmg aku cerita kat mak... sampaila satu hari, lps 3 bulan kami berkwn, abg ajak jumpa... serba salah aku nak wat keputusan.. sbb aku x penah kuar dating!!! Setakat lepak ramai2 dgn geng2 aku adalah... wlupun, selalunya, dlm geng tu aku sorang je pompuan... tp, tu lain... sbb, mmg x de heart feeling nye... finally, dgn terketar2 aku ni nak minta izin dari ayah... & sungguh x disangka2 ayah izinkan.. siap pesan, jaga tingkah laku sbg muslimah... ayah percayakan uni....

So, tmpt pertemuan kami yg pertama adalah.... jeng jeng jeng.... Berjaya Times Square... saja gi situ, sbb msg2 x penah ke situ... jln sama2 tp, boleh muat 2 org lagi kat tgh2 antara kami... hihihihi... disbbkan tu, ada satu insiden, aku tertinggal luar lif, sbb abg dah masuk dulu... hahahaha... kelam kabut la, abg ni kuar lif kat tingkat lain, patah balik kat tingkat yg aku tertinggal lif tu... hahahaha...

Anyway, sbnrnya mlm sblm aku jumpa abg, aku wat solat istikharah, mintak petunjuk... andai nye abg adalah jodohku, detik kan lah dlm hati aku... Alhamdulillah, sepanjang aku bersama abg tu, mmg terdetik dlm hatiku yg abg la orgnye yg aku cari2 selama ni... dan yg wat aku bertambah suka, sbb x sekalipun die cuba pegang tgn aku... lps balik dari jumpa abg, mlm tu, kami sembang dlm telefon... br la kami sama2 luahkan perasaan... tp, abg yg luahkan perasaan dulu tau... hihihihi

Lps tu, mak tanya, mcm mana aku dgn abg? Serius ke? Aku pun jawab,


“Alhamdulillah, ciri2 yg uni cari mmg ada, nak kata kami bercinta tu x de la.. tp, bohongla, klu uni ckp, uni x de pape perasaan terhadap dia...”

mak kata, "x pe la.. mak faham.. insyaAllah, klu ada jodoh, Allah akan permudahkan..."

X lama lepas tu, abg ckp, abg nak jumpa mak dgn ayah... sbb sblm perhubungan kami pegi lebih jauh, abg nak mak dgn ayah kenal abg...abg nak mintak restu diorang... apepun pandangan diorang abg akan terima, sbb papepun, aku tetap anak mak dgn ayah... so, abg dtg umah jumpa mak & ayah... aku ni risau jugak, takut2 mak ayah x suka... sbb jenis aku ni, klu mak ayah x suka, nanti aku pun jd tawar hati... tp, Alhamdulillah... semuanya berjalan lancar... komen mak,


“mmm... razak tu baik sgt... uni ni baran.. takut kene buli jek nanti”

hihihihi.. dah jumpa tu, lps abg sembang2 dgn ayah, dengar la azan asar... apa lagi, sembahyang jemaah la abg dgn ayah.. ayah suh jd imam, tp, abg segan, sbb ayah lg tua kan... nasib bek ayah bg pass gak wlupun abg x jd imam... hehehehe.. anyway, masa abg jumpa ni, lg seminggu nak puasa...

**************************************************

ok... ni dulu utk hari ni... esok sambung lak...

Friday, 4 December 2009

eaTiNG FRuiTS

br dpt email ni dari member aku... baca... jgn x baca...

It's long but very informative
We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths. It's not as easy as you think. It's important to know how and when to eat.
What is the correct way of eating fruits?
IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS!
FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH.
If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.
FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD.
Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so.
In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil....
So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! You have heard people complaining — every time I eat watermelon I burp, when I eat durian my stomach bloats up, when I eat a banana I feel like running to the toilet, etc — actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach. The fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat!
Graying hair, balding, nervous outburst, and dark circles under the eyes all these will NOT happen if you take fruits on an empty stomach.
There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter. If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight.
When you need to drink fruit juice - drink only fresh fruit juice, NOT from the cans. Don't even drink juice that has been heated up. Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all. You only get to taste. Cooking destroys all the vitamins.
But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it. You can go on a 3-day fruit fast to cleanse your body. Just eat fruits and drink fruit juice throughout the 3 days and you will be surprised when your friends tell you how radiant you look!
KIWI: Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange.
APPLE: An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.
STRAWBERRY: Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals.
ORANGE : Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer.
WATERMELON: Coolest thirst quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene — the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium.
GUAVA & PAPAYA: Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content.. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes.
Drinking Cold water after a meal = Cancer!
Can u believe this?? For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.
A serious note about heart attacks
HEART ATTACK PROCEDURE': (THIS IS NOT A JOKE!) Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting. Be aware of intense pain in the jaw line. You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms. Sixty percent of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know the better chance we could survive.

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi