Friday, 16 November 2012

Rest in Peace, BiBi CoMeL... :'( (12/10/12~13/11/12)




assalamualaikum wrt wbt. dah 3 hari bibi pergi, baru aku punya kekuatan untuk tulis entry specially dedicated for her... teringat lagi, pertemuan aku dgn bibi bermula masa jamuan raya di fakulti. masa tu, aku nampak dia tgh main hide & seek dgn tiga lagi adik beradik dia kat longkang berhampiran dgn blok bilik aku... masa tu, asal nampak org je, terus semua menyorok dlm longkang... geram je rasa... mmg rasa nak bawak balik sume sbb masa tu wawa dgn sky pun aku x kenal lagi... tp, since tgk diorang sonok sgt main sesama sendiri, mak diorang pun ada kat situ, aku lupakan je hasrat tu... then, x lama lepas tu, adik aku bagi aku 2 ekor kitten yg dia ambik kat shelter house kepong, yg diberi nama sky dan walker (but now is called as wawa).

sampaila a month later, which is on 12/10/2012.. aku nampak bibi merayau2 kat corridor depan bilik aku seekor2 tanpa adik beradik dan mak dia... sampai serak2 suara dia merayu2 kat org yg lalu lalang kat situ... lps tu, siap follow aku masuk toilet dan masuk bilik... sygnya, aku x de bawak mknn kucing ke office. aku siap pegi cari mak dia keliling fakulti, kot2 jumpa, mmg aku nak temukan diorang. tp, dari tghr sampai ke ptg, byg mak dia or adik beradik dia langsung aku x nampak... serba salah aku dibuatnya masa tu, antara nak bawak balik or biar je dia kat fakulti sampai aku bawak mknn kucing esoknya...

ptg tu, aku gi main badminton dgn member.. ada gakla terniat, klu sampai aku abis main badminton, dia ada dekat2 dgn tmpt parking sekor2 lagi, mungkin aku nak bawak balik... sian la pulak, klu nak tinggalkan dia sendiri2 je.. sbb malam2, mana ada sape2 kat fakulti tu... habis je main badminton, tgk2 dia duk tunggu dan main2 sendirian kat area parking kete... nampak je aku dan kwn2, terus dia panggil.. at the same time, aku nampak ada sekor kucing jantan yg besar tgh menuju ke arah dia, mcm nak kacau dia... so, that's it... terus aku buat keputusan utk bawak dia balik...

sepanjang dln kete, org yg paling excited adalah rayyan, anak bujang aku tu la... bibi pun leh duk baik je atas riba rayyan... sampai rumah, makan royal canin dgn berselera nye.. langsung x byk bunyi... lapar rupanya bibi ni... masa duk discuss2 pasal nak bagi nama kat dia.. terus la teringat, yg rayyan selalu nyanyi lagu air pasang pagi tu... bila tang nampak bini comel terselit bawah dapur tu, rayyan dah tukar pada nampak bibi comel terselit bawah dapur... bila kitorang tanya bibi tu sape? dia jawab, bibi comel tu anak kucing la... so, kitorang decide bagi nama kat dia bibi comel...

 
 
comel kan gambar kat atas ni? ni gambar masa 1st day aku bawak dia balik rumah... lps makan, duk meround satu umah. alhamdulillah, x susah utk train dia 'membuang' kat dlm litter box. sgt ramah, sume mainan rayyan dia nak main... tu yg buat abg rayyan sgt2 syg kat dia.. wawa dgn sky pulak, mula2 mmg x suka... asyik nak hissing dan lempang je budak kecik ni... tp, dia x kisah... selalu pegi kacau kakak wawa dgn abg sky.. sampai la diorang baik.. especially dgn wawa... asyik berlari je kat dlm rumah ni... jenuh abi dgn rayyan kene kacau masa tido sbb diorang main kejar2 sampai belasah main pijak je abi dgn rayyan yg suka tido kat ruang tamu...
 
ingat lagi, masa mula2 dia dtg rumah, perut buncit... manges penuh kat telinga... alhamdulillah, after a few weeks, aku sempat bawak dia pegi vaksin 1st dose, ambik ubat cacing.. telinga pun dah cantik... berat pun dah naik, dari 700 gm ke 1.1 kg in three weeks. kaki nampak gemuk je, membuat abi dgn ummi geram, rasa nak gigit2 je... :)
 
tp, last week, tiba2 je dia moyok... x nak makan pape... x nak main.. x nak kacau2 ummi dan rayyan... yg aku tau, dia cuma nak manja je dgn aku.. pantang nampak aku bila aku dah balik keje, asyik mengiau je mintak dukung... bila aku gomol2 muka dia, baru dia senyap... aku ingat kan dia sedih sbb wawa tinggalkan dia sbb tgh gatal dgn boyfriend dia... so, dia nak manja2 dgn aku je (aduh, sgt sebak time tulis part ni)
 
 
then, bawak dia ke klinik... dr cakap dia kene jaundice... so, dpt ubat jaundice... ingat nak hantar dia boarding sbb aku nak balik kg. tp, since dia x sihat, aku bawak dia balik kg sekali...
 
 

 
gambar terakhir... dlm kete masa on the way balik kg... dia mmg x larat waktu ni... tp, minta letak atas bahu.... :'(
 
2nd day kat kg, dia makin lemah.. pegi klinik haiwan kerajaan kat kg, tp, diorang just ambik suhu dan bg multivitamin. sungguh tidak membantu... last2, terus ke klinik kat kuantan balik. 2 jam setengah perjalanan balik dr kg... sampai2 ke klinik, pkl 8.15 mlm... dr check, bibi positif kene hawar kucing... or short, virus FPV.. dr ckp harapan 50-50 je.. punca jangkitan, maybe from kutu sbb dia asalnya stray cat, yg mmg ada high chance utk kene virus jahat yg selalu membunuh kucing2. so, bibi kene masuk wad. dr ckp, kene masuk air & bagi ubat 4 jam sekali. hati ni mmg hancur luluh.. menangis2 aku dlm kete sepanjang perjlnn balik ke kg semula.
 
akhirnya, 13/11/12, aku dpt call dr klinik bgtau yg bibi dah pergi buat selama-lamanya... response dia towards medication sgt slow dan finally, dia x dpt diselamatkan. hati aku? hanya Allah yg tau... tapi, aku tau Allah lebih sygkan dia... sekurang2nya sempat sebulan dia merasai kasih syg dari kami sekeluarga...
 
lebih menyayat hati, bila berita tu dikhabarkan pada abg rayyan.. terus dia terdiam dlm kete... then, dia tanya, bibi mati sbb dia ingat rayyan x syg kat dia ke? sbb rayyan main dgn kakak2 semua dan x layan dia ke? rayyan nak tgk bibi... lg sekali aku menangis... aku x sangka yg rayyan pun akan sesedih itu...
 
lps ni, x de lg yg akan kacau ummi bila ummi bukak laptop. x de lagi yg akan jilat bibir ummi, bila ummi x layan dia yg duduk kat depan laptop.
 
 
 
x de lg yg akan manja2 dan main2 dgn ummi dan abg rayyan time nak kami guling2 kat depan tv...
 
 
 
bibi, kami rindu... :'( moga diberi kesempatan untuk bertemu di akhirat nanti...
 

Sunday, 14 October 2012

~Al-Fatihah~

Pagi smlm aku dikejutkan dgn berita salah seorang student yg pernah aku ajar last year telah kembali ke rahmatullah sebab kemalangan... sbnrnya, masa aku dpt berita tu, aku tgh dlm dewan konvokesyen sbb terlibat dlm perarakan masuk dewan as staf akademik. so, sepanjang dlm dewan tu, dlm duk menunggu, baca buku... terbayang2 muka arwah. teringat2 masa dlm kelas, masa presentation project diorang utk subject yg aku ajar, teringat2 gak masa dia dtg jumpa aku lepas masa kelas...

seingat aku, arwah mmg seorang yg baik & rajin... hormat org lain termasukla lecturer. aku rasa tiap kali aku bertembung dgn arwah, tak pernah la dia palingkan muka & buat2 x kenal mcm sesetengah student kat fakulti.

aku pun x pasti apa citernye.. tapi, masa aku bertembung dgn one of student aku masa aku tgh beratur utk berarak masuk ke dewan utk konvokesyen sesi kedua tu... student tu ckp, arwah sempat lg main futsal dgn kwn2 dia mlm tu.. cuma, awal pagi tu dia bertolak nak balik ke kampung dia kat kluang, tp, accident dekat mersing. tau tu sbb ada kwn arwah call pagi tu, tp bomba yg angkat bgtau arwah accident.

balik dari majlis konvokesyen, mlm tu, baru la dpt citer selanjutnya.. katanya dia naik myvi dgn 2 org lagi kwnnya... accident kat mersing tu dengan trailer. 2 org meninggal, sorang lg parah kat hospital. yg meninggal kat tmpt kejadian tu termasukla arwah.

smlm duk belek2 gamba kat facebook, terjumpa la gambar ni... gambar ni diambil lepas presentation project untuk subject yg aku ajar. arwah, adalah yg berdiri next to me. tinggi orgnya...

 

Ya Allah, moga rohnya ditempatkan di kalangan hamba-hambaMu yang soleh. mati itu pasti, hidup insyaAllah. dia telahpun dijemput mengadap Allah. tapi, kita yg masih hidup tak tau lagi mcm mana caranya akan dijemput pergi.

Thursday, 11 October 2012

KiSaH aNaK2 BeRBuLu...

rasanya boleh agak kan anak2 berbulu tu ape kan... hihihihi.. anyway, skg ni terubat la kesunyian abg rayyan tu kat umah ni... klu x, asyik drama air mata jek.. asal org dtg umah jap, lps tu, balik, mula la sedih, nak sebak bagai.. then, finally, banjir.. asal nak blk kg, drama lagi... ayat2 sedih pun mula ar kuar... rayyan sunyi... x de org nak dtg umah kita... bla.. bla... so, drama king...

minta maaf la rayyan.. ummi tau rayyan nak sgt adik... tp, nak wat mcm mana... sume tu di luar kemampuan ummi & abi... huhuhuhu

papepun, forget about cite sedih2 tu... :) rayyan ni selain ada ciri2 abg yg baik, dia sgt syg pada binatang, especially, kucing.. asal nampak kucing tepi jln, sume dia suh bawak balik... ummi je x layan... bkn ape, keadaan x mengizinkan & mungkin jugak x de rezeki nak adopt kucing2 tu.. ada sekali tu, hampir2 nak bawak balik mak kucing ke umah... kucing tu duk mintak sgt mknn dgn aku masa kat ofis tu.. alih2 dia lari, lps aku masukkan dlm kete.. takut agaknya sbb naik kete.. so, x de la rezeki.. then, adik aku kat unisel lak contact aku, tanya nak x kucing comel, umur dlm 6 thn.. tp, sian, x penah tgk2 dunia luar.. tup2 tuan dia nak buang sbb putus cinta.. aku pun apa lagi, mmg tgh cari kucing kan... setuju je la... tp, dari minggu ke minggu nak ambik.. last2, tuan dia x jadi nak bagi.. then, adik aku tu pegi ke shelter house kat kepong.. adala tiga ekor kitten available for adoption.tp, msg2 x sihat & serba kekurangan.. finally, dia adopt tiga2... & aku ambik two of them.. sekor jantan tapi buta, sekor lg betina tp selsema teruk & sakit mata sebelah... yg jantan, nama sky.. yg betina, nama wawa. kitorang bawak la balik dari kl ke kuantan mlm tu jugak.. tp, sepanjang perjalanan tu, sume x nak duk dlm cage. so, wawa baring kat dada aku, sky baring atas riba... sampai sakit pinggang aku duk tegak kat dlm kete tu... tp, x pela... demi anak2... hehehehe

rayyan x yah ckpla.. sgt2 excited.. bg dia, budak2 tu mmg dah mcm adik2 dia la.. siap ajak main pistol sama2 lagi... hahahaha...

papepun, budak2 tu masih lg on antibiotik.. nak kene follow up check up lg kat klinik... nantila, bila2 aku citer pasal depa satu2... gamba pun sama.. malas nak upload utk entry kali ni... ;p

p/s: aku tewas lg pada pujuk rayu budak kecik berbulu kat ofis.. akhirnya, bawak balik gak kat umah sbb kesian tgk dia terkontang kanting ptg tadi... huhuhu.. nantila aku citer dlm entry2 akan dtg...

Sunday, 7 October 2012

KeRJa YaNG PaLiNG HeBaT....

sbnrnya entry kali ni ditujukan khas buat golongan2 yg suka mengutuk kerjaya org lain sbb rasa kerjaya diri lebih hebat dari org lain... (peduli hape aku depa ni baca ke x... yg penting ni blog aku..kuikuikui)

dah lama aku nak tulis, tp, ni baru berkesempatan.. beberapa minggu or beberapa bulan yg lalu (akupun x ingat), agak kecoh dgn statement sorang budak engineer yg nama dia apa ntah, duk kutuk2 kerjaya sebagai guru. aku pun x de la ambik port sgt... then, lps tu, cikgu2 pun apa lagi of course akan rasa marah kan... klu aku pun aku marah.. tp, yg x bestnyer, ade pulak cikgu2 yg hangin dgn statement budak kecik engineer ni, bagi statement2 yg mengutuk keje engineer... ish..ish... bagi aku tindakan tu amatla tidak bijak... so, apa agaknya yg membezakan mereka dgn budak engineer hingusan itu? sama je kan.. ibaratnya, klu depa kata budak kecik tu bodoh, ambik nak, cercaan tu kene kat btg hidung sendiri jugak la...

actually, bknla aku nak back up budak hingusan tu.. cuma, aku sebagai ex engineer, agak hangin gakla bila kata keje engineer ni, klu nak mc anytime pun boleh... klu nak tambah mc pun leh suka2 jek... nak cuti pun ikut suka jugakla... apa, korang ingat sume engineer keje dgn kilang or company mak bapak diorang sendiri ke? sbb tu la aku kata, statement itu sgtla tidak cerdik...

bagi aku, keje apepun, ada susah & senang nyer.. & kalau kita x tau pun situasi sbnr sesuatu kerja, kita tak LAYAK pun nak condemn keje2 org nih... mcm aku, aku mmg x layak untuk kutuk keje cikgu sbb aku x penah jadi cikgu.. yg aku tau, masa aku keje as engineer for almost 5 years tu, nak mc mmg susah.. bkn sbb bos x bagi.. tp, sbb aku rasa bertanggungjawab terhadap tugas aku.. balik pun lambat.. mujur rumah aku dekat je... kdg2 tu keje pun bawak balik umah... tido pukul 2-3 pagi tu bese ar... bkn x penah keje hari sabtu or ahad... tp, of course ada sebab la.. x kan suka2 hati nak pegi keje ke kilang yg berkunci & dipenuhi oleh entiti lain... marah depa nak berparty masa org x de.. hehehehe

bila aku tukar profesyen as lecturer pun sama gak... x cukup dgn kelas yg byk giler & student yg ramai giler... kene jadi programme coordinator lak masa tu... campur pulak dgn study master part time... sampai byk kali gakla aku nangis kat meja aku... alamak.. keje lecturer pun x rileks gak...

ingat bila dah jadi lecturer kat IPTA, leh rileks giler2... tp, sama gak... walaupun, aku cuma mengajar 9 ke 10 jam seminggu.. byk lagi tugas lain yg kene buat... keje2 management, keje2 mentoring students, meeting sana sini, kertas kerja sana sini, wat lecture notes, wat soalan assignment, quizzes, tests, final exams, projects mcm nak pecah kepala hotak... 24 jam sehari pun x cukup... huhuhuhu.. sama gakla bz nyer...

tapi, even though aku dah experience beberapa jenis kerjaya di beberapa jenis company (private & government), aku tetap X LAYAK nak compare keje sape2 dgn keje sape2... budak hingusan tu, as engineer, penah ke jadi cikgu? x penah kan... so, ko x layak cakap kerjaya cikgu tu lekeh... cikgu2 plak... ko penah jadi engineer? x penah gak kan.. so, x layah jugak nak kutuk2 keje engineer... pendek kata, kita as org2 yg cerdik pandai ni perlula pandai menggunakan mulut & fikiran... if u dont know anything, please shut your mouth off supaya tidak terserlah ketidak bijakan anda.... peace....

Saturday, 6 October 2012

HoMe SWeeT HoMe....

Assalamualaikum... :)

alhamdulillah, masih mampu update blog... :) anyway, kali ni, kite citer2 pasal rumah plak.. alhamdulillah, selepas beberapa tahun bekerja, aku dapat beli rumah sendiri... rumah kecik je, tp, ok la.. family aku pun x besar... setakat aku, abi & rayyan jek. then, ada pulak bilik utk tetamu... okla tu as my first house...

anyway, ingatkan ritu, nak tunggu confirm keje baru nak beli umah... konon2 nak guna government's housing loan. tp, bila fikir2 balik... umur dah makin byk... rumah pulak makin lama makin mahal. so, lepas membuat survey dekat perumahan2 baru kat sini, terberkenan la dgn design rumah kat satu perumahan ni... x siap pun lagi, sbb under construction lg.. ikutkan katanya hjg tahun ni leh siap.. tp, ntahla... so far bila gi tgk, nmpk mcm progress nya agak slow...

papepun, aku doa sgt agar segala urusan berjln lancar. x sabar dah rasanya nak duk rumah sendiri... dah dekat 7 thn, menyewa umah org.. dgn peel tuan rumah yg mcm2 nyer... sabo je la... huhuhu

so, layan je la gamba2 ni... ambik kat catalog yg dia bagi tu je... :)


yg ni just illustration on how the house should looks like... umah aku bkn mcm yg tepi sekali... sbb yg tu umah dua tingkat.. ikutkan, aku dgn abi mmg berkenan dgn umah yg tepi sekali.. sbb siap ada laman sendiri, tingkat atas, ada balkoni & ruang tuk keluarga.. tp, apakan daya... pemaju tu buat rumah dua tingkat tu sikit sgt... dah abis... so, umah aku yg mcm umah no 2 tu.. satu setengah tingkat je... bawah 2 bilik, atas 2 bilik lg



yg ni plak pelan pemaju utk tmn perumahan tu... so, since ni baru fasa pertama, rumah aku of course la yg masuk dlm kawasan dgn line merah tu...

 
and finally, nilah layout dlm umah aku tu... porch dia klu ikutkan leh masuk 2 biji kete... masuk2 jumpa ruang tamu, ruang mkn, dapur & 2 bilik tido.. tingkat atas lak, 2 bilik tido lagi... & yg aku suka tu, dari bilik atas, aku leh ngintai2 org kat ruang tamu.. terasa mcm anak dara yg nak dirisik la plak... hehehehe
 

Monday, 1 October 2012

P.H.D

ok, i'm back... kali ni rasa mcm nak luah rasa pasal nak buat phd plak... dah lama dah nak share perjlnn nak wat phd ni.. bkn apa, buat kenang2an utk masa akan dtg.. kotla ada rezeki, tercapai jugak hasrat nak dpt phd tu, leh ar belek2 blk citer2 lama yg penuh pancaroba ni... huhuhu.. ingat nak letak la title phd 1, lps tu, sambung phd 2.. tp, malas la pulak... malas nak keep track episod2 kat dlm blog nih... ;p

anyway, aku sbnrnya jeles dgn kwn2 aku yg dah berjaya mendapatkan phd... (jeles yg baik eh, bukan dengki...) aku ni lak duk terkial2 lagi mencari arah... area of interest mcm dah dpt, tp, masih lg samar2... mungkin sbb lps aku dpt degree dlm manufacturing engineering dari UIA dulu, aku tak fokus pada research. mana x nya, bila keje as production engineer kat kilang, sume bende dah ada... klu buat pape improvement, sumenye yg ad hoc nyer improvement... sbb nak kejar deadline kan... yes, keje mmg tip top, bos pun syg (statement syok sendiri.. hehehehe), tp, at the same time, research methodology tu mmg ditinggalkan la...

lepas kawin, aku tukar keje, jadi lecturer pulak utk student2 mechanical engineering dekat one of private college kat n9. klu kat kolej private, lgla x peduli pasal research2 ni... yg penting mengajar & buat keje2 merepek yg lain... then, masa aku jadi lecturer tu, aku wat master part time... tp, by coursework la... so, again, aku x berapa involve lagi dgn research2 ni...

then, bila aku dah abis master, aku pegi interview kat tmpt keje aku skg ni, Prof2 tu pun tanya, aku nak wat phd dlm bidang apa... alamak... tu la soalan cepu emas yg paling susah aku nak jawab huhuhu.. sbb manufacturing engineering tu sgt besar sbnrnya. ada process, ada system, ada design... so, bila nak wat phd ni, kene menjurus terus pada satu area... background aku lak dah rojak... masa degree, aku nyer strength dekat process.. (tp, aku dpt award best student in design... x tau la mcm mana diorang evaluate sampai aku leh dpt award kat situ.. :) ). bila keje, terus jadi production engineer, dah masuk area manufacturing system pulak... dekat 5 tahun aku keje kilang... then, bila jadi lecturer kat kolej swasta tu, dah campur2, sbb aku leh ajar hampir sume subject manufacturing and mechanical.. masa tu, subject design ada, subject system pun ada... wat master pulak in manufacturing system... so, sume tu buat aku dlm dilema.... huhuhuhu

annyway, lps dah mengajar 2 tahun setengah kat sini, dah consult dgn bos, aku rasa mcm dah nampak sikit2 kot, area yang aku nak wat... area yg mana tu, nanti2 la aku share bila2 termasukla knp aku jadi berminat ke situ pulak.... ;p

Sunday, 23 September 2012

x tau nak bubuh tajuk apa... ;p

Assalamualaikum,

pejam celik, pejam celik, dah hampir sampai penghujung bulan 9 dah dlm tahun 2012 ni... cepatnya masa berlalu... rasa mcm x de ape bende besar yg aku dah buat & capai dlm tahun ni... tp, seriously mmg aku rasa cepat betul masa berlalu.. bak kata kwn aku satu ketika dulu, time flies bukan nye walk.. sbb tu la cepat...

anyway, mmg lama x jenguk blog. papepun, aku dah tukar langsir baru kat umah ni... tukar langsir je la... perabot baru ke, perhiasan ke aku malas nak tambah2... ni langsir ni pun, ambik yg ready made je... x kuasa makcik nak deco2 mcm satu ketika dahulu... huhuhu

so, mmg mcm2 dah jadi... x kan hidup gitu je kan sepanjang menyepi ni kan... (mcm x logik lak klu hidup mcm biasa jek..;p) tp, tu ah... bz... bz... bz.... campur dgn faktor yg paling besar iaitu MALAS... so, mmg x berusik la blog nih... sbb dlm ke bz an aku ni, sempat jek nak main game Hidden Chronicles kat FB tu... hehehehe.. tp, x leh compare la kot main game dgn update blog.. sbb main game tu cuma, cari brg2 tersembunyi jek... nak update blog ni, nak kene wat karangan sume...

okla, takat ni dulu... akan cuba update blog ni dgn citer2 sensasi (sensasi la sgt... ;p) yg dah lepas atau terkini atau akan dtg.... huhuhu

Saturday, 18 February 2012

tak tutup aurat... salah siapa?????

bila tgk tajuk ni, maybe ada yg cakap, aku ni x berfikiran terbuka... x semestinya org yg x tutup aurat tu x baik... ramai je yg tutup aurat tp, perangai x senonoh... aku pun x kata mcm tu... cuma, tipu la klu aku kata aku x kisah tgk org x tutup aurat... sebab tu perintah Allah.. kalau aku x kisah, maknanya aku ni hipokrit... yes, aku boleh berkawan dgn sape2 je... tp, jauh di dasar hati, aku mendoakan agar dibukakan pintu hatinya oleh Allah... yer lah, siapala aku untuk menentukan jalan hidup seseorang... even, hidup aku sendiri, aku x tau mcm mana di masa akan datang... sbb semuanya di luar kemampuan aku sebagai hambaNya...

cuma, yela, aku sedih bila terjumpa or dapat tau org yg pernah menutup aurat, tiba2 berubah... ramai je org yg aku jumpa, family nye dah ok dah... tp, tup tup dia yg berubah... salah siapa? mak & ayah dah berusaha bagi didikan agama.. tegur mana yg x betul, nasihat mana yg betul... tp, bila masing2 dah meningkat dewasa, semua tu berubah... salah mak & ayah ke? mungkin ada yg cakap, x.. itu sume bukan salah mak & ayah... aku berubah, atas sebab aku sendiri yg nak berubah... yes, aku tau Allah x suka... tapi, aku rasa nak bukak aurat jugak....

tp, kesian la kat ayah yg dah tua tu yg kene menanggung dosa anak2 gadisnya selagi masih bawah tanggungjawab dia... sebab tu aku rasa sape yg buat benda2 mcm ni, dia mmg x sayang mak & ayah dia... kalau dah mak & ayah dia pun x sayang, inikan pulak Allah & Rasul... dan aku rasa dari pada menyusahkan mak & ayah, baikla kawin... biar la suami korang je yg tanggung dosa2 korang tuh...

alamak, ter emosi la plak... bukan apa, teringat kisah yg berlaku kat family sendiri... wlupun, bukan pasal tutup aurat pun... tp, mmg ada kisah hitam yg pernah berlaku dlm family aku disbbkan seseorang dlm family aku... hanya Allah yg tau mcm mana luluhnya hati mak & ayah bila anaknya mengguris hati mereka... terasa mcm satu kegagalan dalam mendidik anak2... mungkinkah ni kifarah yg diberikan oleh Allah kepada mak & ayah atas dosa2 yg lalu... aku sendiri pun mcm x percaya benda2 ni boleh berlaku pada family aku... terfikir2 di manakah kurangnya didikan mak & ayah? tak kesian ke anak2 pada mak & ayah (teguran ni utk aku jugak)... betul ke anak2 ni sayang pada mak & ayah sampai sanggup mencalari kepercayaan yg telah diberikan... seronok agaknya bila tgk mak & ayah ni diperbodohkan...

papepun, buat sape2 yg terbaca blog ni (kot ada yg bacala)... pucuk pangkalnya kita kene balik pada Allah jugak... x kirala ape pun masalah yg kita hadapi... tu bukan alasan untuk kita buka aurat kita... kita nak memberontak pada sape sbnrnya? pada Allah yg maha berkuasa tu? fikir2la sendiri......

Monday, 13 February 2012

BiCaRa uSTaZ RaYYaN

ok, kali ni, kita sambung pasal ustaz rayyan ni... almaklumla, dia ni la pemecah kesunyian ummi gi keje & balik keje tiap hari... dlm erti kata lain, mcm dj radio la kat dlm kete... dari awal2 masuk kete sampai la turun kete, & then sambung balik bila masuk umah... mulut bercerabih bercakap.... sampai kdg2 tu, bila dia tanye pape, ummi jawab mmm je... lps tu, dia mesti akan cakap, ummi, cakap la betul2... hehehehe

anyway, satu hari tu, lalu kat tepi kubur. masa tu, kitorang on the way nak balik kampung... rayyan ni sibuk tanya mcm2... ada org ke kat dlm tanah tu? dia baik ke jahat? org yg kene tanam tu dapat jumpa anak dia ke x... waktu tu la, ummi cakap... rayyan ni, org, klu lalu kat kubur, kita baca doa... baca fatihah.... baru la Allah suka.... baru la dia senyap...

semenjak hari tu, asal jumpa kubur je, dia pun baca la fatihah kuat2... nak2 pulak, perjlnn pegi & balik keje mmg lalu kat kubur (maklumla, tmpt keje ummi kan dalam kwasan kampung). satu hari tu, on the way gi keje, bila lal kat kubur, mcm biasa dia pun baca fatihah... lepas dia baca fatihah,

rayyan: ummi, rayyan baca fatihah.. bagus kan rayyan kan...
ummi: ha, bagusla mcm tu.. Allah suka... sejuk sikit org kat dlm kubur tu...
rayyan: sejuk? kenapa sejuk?
ummi: err... yer la... rayyan baca fatihah tu, mcm rayyan bagi hadiah kat org dlm kubur tu....
rayyan: oooo...

after a while,

rayyan: ummi, ummi kenal ke org yg kat dlm kubur tu?
ummi: erk... ummi x kenal la... (ummi dah tersengih lebar dah waktu ni)
rayyan: abis tu, bila kita nak jumpa org yg kat dlm tanah ni?
ummi: mana boleh jumpa dah... org tu dah meninggal, dah kene tanam dah... kalau kita leh jumpa nanti, bila kat akhirat nanti... masa tu, kalau kita baik, Allah suka, kita masuk la syurga... kalau kita asyik buat benda yg Allah x suka je, kita masukla neraka...
rayyan: rayyan nak masuk syurga... nanti dlm syurga ada mainan, ada belon, kan ummi kan?
ummi: :)

satu ketika dahulu



alamak... tiber2 ummi rindu sama ini budak tecit....

tazkirah 2 beranak...

Assalamualaikum wrt.

kali ni nak share 2 entry pasal ustazah ummi & ustaz rayyan pulak... ;) tp, mcm bese la.. citer2 lama je... tibe2 terasa nak menaip pulak waktu ni... bkn sbb free... tp, sbb penat membaca buku... rehatkan mata jap.. (rehat la konon.. hehehehe)

masa tu, ummi dgn ustaz rayyan tgh tgk tv... x ingat apa tajuk citer tu, tp, citer melayu la... nak alih channel lain sbnrnya... tp, budak kecik ni ralit la plak tgk... bese la... dia mmg concern sikit klu tgk drama2 nih... tambah plak, klu drama tu melibatkan emosi yg melampau.. lagila... sbb dia pun drama king... klu menangis tu, beria2 air mata keluar...

anyway, balik ke citer melayu tu, citer tu pasal pompuan ni dah kawin, tp, dia wat affair dgn lelaki lain... rupa2nya lelaki lain tu just nak gunakan dia je... last2, suami dia ceraikan dia talak tiga... ayah dia pulak, meninggal sbb terkejut dgn perangai dia.. lps tu, dia kene tangkap pulak sbb tangkap basah kot... masa tu la dia insaf... so, dia balik umah mak dia... mak dia tak nak terima.. then dia gi kubur ayah dia... nangis2 kat kubur... lps tu, dia cari anak dia... lps tu, dia jadi gila & then mati kene langgar kete... masa tu, ustaz rayyan ni tgk dgn penuh perasaan.. lps tu, bermulala sessi soal jawab dia...

rayyan: kenapa mak dia marah dia?

ummi: mak dia marah la sebab dia buat benda yang Allah tak suka... lepas tu, sebab dia buat benda yg Allah tak suka tu, ayah dia pun sakit... lepas tu, meninggal...

rayyan: meninggal? ayah dia pegi mana? kenapa pulak dia nangis2 kat tanah tu?

ummi: ayah dia dah meninggal la, dah mati... sebab sedih sgt anak dia buat bende yg Allah tak suka... tu dia nangis2 kat tanah tu, sebab ayah dia dah kene tanam kat dlm tanah tu... tak dapat la dia jumpa ayah dia...

rayyan: ooo... dia jadi anak derhaka kan... tp, ummi, apa benda yg Allah tak suka tu?

ummi: err... (dlm hati, mcm mana nak explain ni.. x kan nak cakap dia ada hubungan sulit... so...) dia lawan cakap org tua, dia tak solat... tu sume Allah x suka la tu... tgk, bila Allah x suka, sume org lain pun tak suka jugak.... mak dia tak suka dia, ayah dia pun dah mati, tak dapat jumpa anak2 dia.... lepas tu, dia jadi org gila...

rayyan: hah... org gila yg mcm kat umah nenek tu ke?

ummi: ha'ah... yg mcm kat umah nenek tu la... kan sume org takut nak duduk dekat dgn dia... tapi, ingat ye rayyan... jgn sebut org gila kuat2... sbb nanti org gila tu marah... klu nak sebut, sebut dlm hati jek....

lepas tu, rayyan ni senyap jek... mcm duk termenung pun ade... mcm duk bertafakkur pun ade gak.... tiba2...

rayyan: rayyan tak nak jadi mcm dia... Allah tak suka... nanti, ummi dah kene tanam dalam tanah tu, tak dapat la ummi nak jumpa rayyan dah.... kesian kat ummi...

ummi: erk... ummi yg tak dapat jumpa rayyan eh...

Thursday, 2 February 2012

PiNDaH

memandangkan last entry, aku ada mentioned pasal byk bende yg berlaku yg aku nak share dlm blog.. tp, x tershare2... so, kali ni, aku nak citer pasal pindah yg berlaku tahun lepas, seminggu lepas cuti raya.. bkn pindah rumah... tapi, pindah office sbnrnya.... tapi, bknla maknanya aku tukar tmpt keje... masih lagi universiti yg sama.. cuma, pindah lokasi je.. tu pun, sbb bgnn fakulti dah hampir siap... tp, disbbkan bgnn fakulti tu x siap lagi, terpaksala kami ni menumpang kat bgnn fakulti lain... sampai la skg ni... masih belum siap2 lagi...

anyway, x yah la citer pasal kekecewaan sbb dipaksa berpindah walaupun sbnrnya tak de ape sebabpun yg menyebabkan kami perlu berpindah memandangkan bgnn x siap, hostel x cukup, bla.. bla...

papepun, ni la gamba2 bilik yg tinggal kenangan sewaktu aku di tmpt lama... gamba2 baru, later... bila dah confirm pindah elok2....

the door to my room....




dlm kenangan... on my busy days... sampai terpaksa balik mlm...





sampai tertido2 hero kecik tunggu ummi buat kerja...




dan akhirnya, ditinggalkan dgn paksa rela... huhuhuhu




Tuesday, 31 January 2012

Back in 2012

Alhamdulillah, dah masuk tahun 2012 dah.. i'm back... tapi, x tau la back & can be actively post anything in this blog.. or appear sekali dua, lepas tu hilang pi bertapa balik semula... hehehehe

anyway, lama aku menghilang... so many things happen in my life & due to that, so many things i want to share in this blog... tapi, tu lah... masa sungguh2 x mengizinkan... ntah kenapa, keje tak penah habis.. tibe2 jadi sangat bz... 7 hari seminggu, 24 jam sehari, 60 minit sejam, 60 saat seminit mmg x cukup... huhuhuhu..( tibe2 terngiang2 lagu nasyid kumpulan raihan... ingat 5 perkara sebelum 5 perkara...)

so, memandangkan ni first entry in 2012.. layan jela a few gamba anak bujang acik....







tgh khusyuk main hp...











BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi