Monday, 30 August 2010

BaLiK KaMPuNG... 26/8/2010 ~ 29/8/2010

Fuh.. penat... keluhan aku hari ni... tp, penat2 pun, seronok... x la terasa sgt kesepian merindukan si dia... hehehehe...

Mcm yg aku bgtau before, hari khamis tu, lps dah ambik aiman & lps tu solat asar kat ofis aku, kami gi ambik rayyan kat taska dulu & then terus bertolak blk ke dungun.. lbh kurang pkl 5 lebih la bertolak kuar gambang ke dungun tu.. kete punyela byk... so, msg2 slow je la... ngantuk plak aku rasa masa drive tu.. mujur radio kecik tu x berenti2 berbunyi.. sbb sepanjang prjlnn tu, dia x tido pun.. excited sgt nak blk umah nenek.. asyik tanye, mana umah nenek.. jenuh aku nak jawab.. agaknye, die rasa lama sgt dah dlm kete, x sampai2 pun lg umah nenek.. anyway, azan maghrib berkumandang masa sampai bandar dungun.. berenti jap, bkak pose dgn air kotak & roti sambal tuna. Lps tu, continue prjlnn & sampai umah mak, pkl 7.30mlm.. si rayyan tu punyela excited bila dah sampai umah nenek, mula la kalut cari selipar, nak terjun dri kete, nak masuk umah nenek.. hehehe.. sampai2 org2 kat umah pun blm mkn lg.. ayah dgn hasan, adik aku yg no 5 tu, berbuka kat surau.. bkn buka apepun, mkn kurma & minum air kat sana, lps tu, terus solat maghrib berjamaah.. lps solat maghrib tu, br diorang blk umah, mkn.. so, dptla kami ni berbuka pose berjamaah.. di samping rayyan yg x berenti2 berckp... sampai x terlayan kami sume ni dibuatnya.. hehehe

Esoknye, ma(adik aku) sampai dgn anak2nya. ape lg, bermula la projek rayyan bersama sepupu2nya. si adam (anak sedara baru) plak makin tembam.. huhuhu.. rayyan mcm bese, teramat la geram & rindukan si adam ni. asyik nak peluk & cium je. aku yg x bg dia cium sbb dia selsema. disbbkan tu, bila ada tu senyum kat dia, tgn dia mula ar x tentu arah, x tau nak pegang adam tang mana... sbb terlalu geram.. hahaha.. papepun, mmg betul2 kecoh ar umah mak aku tu.. hehehehe

Hari sabtu plak, mak ajak pegi shopping kat kuala Terengganu. so, mak, ayah, aku, ma, rayyan & adam pegi sekereta. ingatkan nak pegi pasar payang, tp, x jd ar. so, ayah terus bawak kami ke mydin. mmg beso mydin nyer & manusia punyela ramai. sampai nak berjln pun susah. rupe2nya kat blkg mydin tu ade plak tmpt mcm bazaar, tp, jual baju2 & kelengkapan raya. rambang mata la jugak tgk tudung2 nya. tp, harga mmg boleh tahan mahalnya. papepun, dptla aku beli baju raya utk aku. utk rayyan, x de lg.. sbb x de yg berkenan di hati. utk abg pun x de, sbb abg dah pesan, dia x mo baju melayu sbb baju melayu dia dah byk. so, dia kata dia nak cari tshirt sendiri. pandai2 dia la nanti. blk tu, mmg penat. tp, okla. dpt gak aku gi shopping raya. klu aku dekat kuantan, dgn rayyan. x terbawak aku nak jln2 kat bdr kuantan tu. anyway, blk dari KT, dah pkl 4.30 ptg. mujur dah solat zuhur kat mydin. sampai2, solat asar & lps tu, dah siap2 nak berbuka dah. si budak2 kecik ni plak, mcm bese, agenda main x abis2. & asyik gaduh je. rayyan pun dah pandai gaduh & cari pasal dah skg dgn sepupu2 dia semenjak dia dah pegi taska ni. ape lg, kejap2 org ni nangis, kejap yg tu nangis, kejap kang, dia plak yg nangis. tu baru 4 org cucu2 nenek bergabung. x masuk lg si adam yg kecik lg tu. x masuk lg dgn sepupu2 dia yg kat kl jugak lg.

Hari ahad, bersamaan dgn smlm... dah nak blk kuantan dah. esok keje. bkn x leh ambik cuti, saje malas nak ambik cuti. rugi jek, ambik 1 hari cuti.. abg bkn ada kat umah pun. tmbh lak, aiman dah kene balik sekolah dia hari ahad. pengetua sekolah dia dah awal2 lg bg warning, jgn nak tambah2 cuti sampai selasa.. hehehehe.. so, pagi tu, dlm pkl 10.30 pagi, sempat lg ayah bawak mak, aku, aiman & rayyan ke Bandar t’ganu. ingat nak singgah tukar duit raya sekali, tp, bank tu dah tampal notis, penukaran duit raya cuma akan bermula 1/9. so, terusla gi kedai kain laila rawas textiles. mak nak cari kain nak wat baju kurung utk cucu2 pompuan nye yg 4 org tu. ayah lak belikan selipar utk rayyan. apelagi, sonokla die berlari2 dlm kedai kain tu. sampaikan, masa nak pilih baju melayu utk dia, jenuh salesgirl kedai tu kejar rayyan keliling kedai, sbb nak acukan baju tu, nak tgk size tu sesuai x dgn rayyan ni.. hehehehe.. papepun, dptla rayyan sehelai baju melayu dari nenek plak. blk dari kedai kain, singgah, kedai baju lak kat Bandar tu. adoi, rambang mata aku dgn mak aku, tgk blouse2 kat kedai tu. knp aku x tau, ade kedai2 baju yg best2 kat dungun ni. maknanya, lps2 ni, ter’paksa’ la aku ajak abg singgah tiap2 kali blk kg.. hehehehe

Lps balik dari Bandar dungun tu, terus bersiap2 nak balik. dekat pkl 3 gak la aku bertolak dari umah mak. rayyan, naik je kete, lps babai2 atuk, nenek & ayah chik dia, terus mintak susu & tido. letih sgt ar tu. tp, drive kete masa2 tu, mmg sungguh mencabar. aku mmg ngantuk gile. dah nak terlelap dah sambil drive. last2 berenti kat petronas teluk kalong, isi minyak & basuh muka. ingat nak lelap jap kat situ. tp, mcm sunyi jek. so, teruskan jela perjlnn. Alhamdulillah, pkl 5 tu sampai permatang badak. singgah bazaar jap, buat bekalan aiman sikit & aku pun, beli jugak juadah utk aku berbuka posa. sbb, aku mmg x larat nak masak. sampai sekolah aiman, dah pkl 5.30 ptg. lps tu, sampai umah, dlm pkl 5.45 ptg. sampai2 umah, sayu je rasa. tibe2 teringat kat kekasih hati. rayyan plak, leh nangis2, x mo turun dari kete. aku tanye la knp.. dia cakap, ayyan indu nenek.. nak nenek.. nak gi umah nenek... adoi.. lg la aku sayu. sian dia, sure dia pun rasa kesunyian yg aku rasa. last2 aku pujuk dia, & tanye dia... rayyan x mo main basikal ke? barula dia turun dari kete & meluru ke basikal dia...

Lps berbuka, aku mmg rasa ngantuk sgt2.. tp, berusaha utk menahan mata ni, sampai lps solat isya’. lps solat, buat susu utk rayyan & terus ajak dia tido. tp, dia x tido pun, aku je yg tido. aku sedar2 pkl 1 pagi... tu pun, sbb dia dtg kejut aku, samba batuk2 mcm nak muntah... aku bawak ke bilik air, gosok2 blkg dia bg dia muntah... br la lega... bawak dia naik atas katil, baru la dia tido....

Hari ni, aku gi keje... penat mmg x hilang lg... tp, klu aku duk umah, confirm, lagi penat sbb asyik tido jek.. mujur la rayyan x buat perangai masa gi taska pagi ni...

Saturday, 28 August 2010

TRaGeDi 27/8/2010

Fuh... tajuk mcm suspen je kan... hehehehe.... sbnrnya, nak cite apa yg berlaku mlm tadi... smlm, lepas solat witir, niatnya nak la baca quran sikit... tgh2 baca tu, mengantukla yg amat sgt... so, lps satu helai muka surat, aku pun baring jap dlm bilik... terus tertido... tiba2 aku rasa mcm ada org kejut aku, bgtau ciksah (mak sedara aku) yg dtg singgah solat terawikh kat surau arwah atuk aku dah nak balik dah... so, aku ni bgn la konon2 nak salam dgn ciksah tu.. tiba2 aku nmpk ayah berlari2 dari surau ke umah, lps tu, kelam kabut minta telefon umah... heran gak aku.. tmbh lak, aku baru terjaga dari tido...

Rupe2nya, ayah call org TNB, bgtau yg tiang lampu yg di seberang jalan depan surau terbakar... bila dah dgr ayah ckp dgn tnb tu, br la aku nmpk tiang lampu yg terbakar... siap meletup2 lg... mula2 kuar spark je, tp, lps tu, siap kuar bunga api lg... dpt la free show bunga apoi sblm malam merdeka... cuak gak sbb tiang letrik tu meletup2 & percikan api tu, jatuh2 atas jln raya sambil kete yg byk lalu lalang di bawahnya...

Tp, respon dari tnb ni mmg lmbt la... lama gak tiang tu terbakar... sampai satu kampong blackout. Dahla lampu jln pun dah padam. Gelap jek.. mujur la mlm tadi bulan penuh, cerah la sikit. ustaz yg turut ada kat surau tu call bomba plak... bila bomba sampai, jammed la kejap kat depan umah ni... x lama lps tu, bomba pun padamkan api.. lps bomba padamkan api tu, barula org tnb tu dpt start buat keje2 pembaikan..tp, teruk gakla keadaan tiang letrik tu... wayar letrik dah hampir2 putus dah... rasanya klu lambat sikit bomba tu padamkan api tu, mmg dah putus dah wayar tu.. & lebih bahaya sbb wayar tu akan tercampak atas jln raya.... dgn arus letrik yg masih mengalir....

Sudahnya, kami tido dlm gelap la kat umah ni smlm... kejadian berlaku pkl 10 lebih sampai la pkl 2.30 pagi, br ada letrik balik....

Thursday, 26 August 2010

KRoNoLoGi RaMaDHaN 1431 H - part 2

11 Ramadhan – sahur, aku gorengkan burger daging & ayam utk adik aku.. aku lak, abiskan nasi & lauk berbuka smlm... cukup la kan... siangnya, puas la si rayyan tu main dgn ayahsu nye... sampai adik aku dah x larat nak melayan... hehehe.. so, memandangkan adik aku ade kat umah, x dela aku cincai2 je masak mcm sblm ni... sian lak kat dia... mesti nak merasa masakan umah.. so, ptg tu, aku wat pudding susu + koko.. nama ape, aku x tau.. reka sendiri2 jek.. hehehe.. lps tu, aku wat ikan kerisi masak asam pedas dgn telur bungkus... Alhamdulillah, menambah aku tgk adik aku mkn... hehehe.. puas hati...

12 Ramadhan – sahur, mcm bese aku gorengkan daging burger utk adik aku.. aku lak, abiskan nasi & lauk berbuka... (senangkan, x membazir pun... hehehehe). Ptg tu, anta adik aku, adik aku nak singgah PARAM... so, aku singgah ke PARAM depan sekolah die tu lg... dah alang2 kat situ, aku pun mcm malas nak masak.. sbb dah pkl 5.30 dah pun.. nak anta adik aku lg.. pkl bape lak nak sampai umah... so, aku pun beli nasi kerabu (dah lama teringin), sata & kuih roti khurasan (roti tu, ade inti daging, lps tu, die balut dgn kulit popia, then goreng).. blk tu, siap2 utk berbuka, jamahla nasi kerabu... adeh... manis leting... budu x de rasa langsung... sambal pun x de rasa... tekak betul2 x de selera... rayyan yg sibuk mkn & hamper habis la dia mkn.. agaknye dia suka kot rasanya.. lps tu, aku rasa roti tu lak... pun manis gak.... huh... x leh terima sungguh, mknn yg sepatutnya rasa daging tp, manis... huhuhuhu... tp, x pe la, aku mkn separuh, lps tu, gi solat... lps solat, tgk2 si rayyan tgh makan roti tu sungguh2... so, biarkan jela... yer la selama ni, aku bising die x mo mkn.. ni time dia ada selera, biarkan jela... sudahnya, aku rasa mcm serik nak beli kat PARAM lg...

13 Ramadhan – kali kedua aku x terkejut sahur... huhuhuhu... sabo jela... tp, blehla posa sampai maghrib... hehehehe ... blk keje, aku goreng ikan masin yg ayah abg tinggalkan utk aku.. lps tu, goreng telur dadar sikit... then masak nasi... kholas... siapla menu utk berbuka aku.. simple... rayyan kaco2 aku pun, x la rasa terganggu sgt kat dapur tu.. sbb menu simple jek..

14 Ramadhan – sahur, aku makan 3 keping roti gardenia dgn tuna... jadila... minum lak, minuman bijirin HADI’s sbb takut lapar sgt lak nanti.. Alhamdulillah, ok jek... balik keje, masak nasi, prepare bhn2 utk menggoreng.. kali ni aku wat nasi goreng kampong lak... dgn air sirap bandung laici... sedap plak tgk iklan kat tv... hehehehe

15 Ramadhan – sahur, mcm besela, menghabiskan lauk2 masa berbuka smlm.. hihihihi... Cuma, utk berbuka tu, aku teringin nak makan ikan bakar.. so, blk keje tu, terus keluarkan ikan kembung dari freezer... prepare bahan2 utk berbuka... then, siapla ikan bakar percik dgn telur bungkus.. utk tambah selera, tumbuk2 cili api & gaul dgn tempoyak... rayyan mkn jugak, tp, awal2 je dia makan.. lps tu, abis air dicurahnye dlm mangkuk nasi dia... huhuhuhu... disbbkan aku x mo marah2 dia, aku Cuma mampu cakap, ummi posa.. ummi x nak la ckp dgn rayyan... terus die dtg kat aku... ummi,... maap.. maap sambil hulur tgn nak salam.... rayyan... rayyan...

16 Ramadhan – hari ni la... sahur mcm bese, menghabiskan lauk2 smlm... tmbh lak, ptg ni aku nak blk dungun... so, confirm la rumah tu akan ditinggalkan sampai hari ahad ni.. so, mmg wajarla segala sampah sarap, sisa2 mknn dibuang... jap lg, dlm pkl 3.30 ptg, gi ambik aiman, adik aku kat sekolah dia... lps tu, bawak balik ke ofis aku, solat asar, lps tu, baru ambik rayyan.. then, terus bertolak ke dungun... moga2 perjlnn kami ni selamat... insyaAllah, amin....

RaGaM NoR MaSHiTaH aLYa BeRPuaSa...

Break jap dari kronologi ramadhan yg seterusnya... skg ni nak citer pasal Nor Mashitah Alya... sepupu rayyan, anak sulung kepada mak ngah rayyan merangkap adik aku yg no 2.. tahun ni, dia dah darjah satu... so, tahun ni kire tahun pertama la dia start puasa... nak tergelak ada, kesian pun ade.. hehehehe

Hari pertama posa (ni citer adik aku la), okla, die posa... Cuma, ptg tu, ayah dia bawak pegi PARAM.. konon2 sbg galakan pada dia, sbb dia posa... adik2 dia yg kembar tu, awal2 lg dah kecundang sbb menurut kata mereka, cikgu taska diorang yg suh makan... so, kat PARAM tu, dia mintak nak beli satay... lepas bayar tu, dia cepat2 pegang plastic satay tu... so, jln la... tgh2 jln tu, ayah die pandang la dia.. tgk, dah suku dari daging pertama tu dah masuk dlm mulut dia... rasanya dia x ingat dia posa... excited sgt jumpa satay tu.. org tgh lapar lak tu... hihihihi.. cepat2 ayah die ambik satay tu, simpan dlm plastic... mana yg dia dah telan tu, halal kan jela... since ni 1st day dia posa... kitorang consider dia x batal lg la... mau x nya, dah dekat pkl 6 dah pun.. lg pun, dia x sengaja...

Masa aku balik kg lak... jenuh suh dia jgn main kat meja makan... adik2 dia lak x posa.. so, ada air milo atas meja makan tu... nyaris2 dia nak minum dah air milo tu... hehehehe... besar sungguh godaan utk budak yg baru start posa ni... ptg tu, aku bawak dia pegi PARAM.. request dia nak ice blended.. dah beli ice blended tu, kitorang jln2 lg.. lps tu, kitorang tanye dia
Kami : Kakak, nak beli apa lg utk mkn berbuka?
Kakak: Nak beli air
Adik aku : Beli air buat ape lg? Kan kakak dah beli ice blended?
Kakak: Yg tu utk minum kat umah...
Adik aku: Abis tu, nak beli air lg, buat apa?
Kakak: yg ni nak buat minum skg...
Aku: hahahaha... kakak lupa ke kakak posa?
Anak sedara aku terus senyap... dia lupa la tu.... hahahaha

Next day, aku kan gi pasar dungun dgn ayah, abg, ayah abg... balik tu, aku bawak balik buah duku... kakak ni punyela excited nmpk buah sbb die mmg suka mkn buah... terus jerit, yeay... ade buah... okla, aku terus letak atas meja... tup2 dgr org jerit, kakak!! Kakak posa la... aku tgk2, dia dah buka dah kulit buah duku tu... satu ulas dah ada dlm mulut dia... terus suh die kuarkan & kumur dlm bilik air... x lama lps tu, mak aku gi letak buah rockmelon yg dah dipotong2 tu plak kat atas meja utk adik2 dia sbnrnya... tgh sembang2 tu, aku dgr adik aku jerit... kakak!!.. mashitah th gigit buah tu plak... dia plak bila dgr mak die jerit panggil dia, leh lak terpinga2... pandang2 keliling dia... aku pun cakap, kakak posa la... muka dia bersalah gila, sbb dia x ingat... terus dia letak balik buah tu... adoi,,, kesian tp, lawak... hahahaha

mmm... rayyan kecik lg... leh gelak tgk anak2 sedara la dulu... x tau la rayyan ni nanti mcm mana... hehehehe

KRoNoLoGi 1 - 10 RaMaDHaN 1431H

Since ni bulan ramadhan, kiter citer pasal apa yg berlaku dlm bulan ramadhan ni pulak la... tp, byk yg dah lupa... almaklumla, skg ni, aku ni mcm ada short term memory loss sikit... byk minum air semut agaknye... mcm mana nak wat phd ni.. belum wat phd dah short term memory loss... klu dah wat phd... jd permanent head damage plak... nauzubillah.... Anyway, ni kronologi dari 1 Ramadhan sampai 15 Ramadhan

1 Ramadhan - x ingat langsung, apa yg aku makan utk sahur & berbuka... mungkin sbb bukan aku yg masak kot, tp, en abg yg masak... hehehehe.. Cuma, yg aku ingat, aku gi keje awal, sbb bersempena 1 Ramadhan ni jugakla aku wat test 1 utk student2 aku di awal pagi... hehehehe... lebih barokah (alasan aku utk student2 aku)

2 Ramadhan – since abg masak lebih utk berbuka smlm nye tu, mknn yg sama jugakla wat sahur... maklumla, tekak2 kami ni ok jek... asal kan x basi kan... x mo membazir... hehehehe... anyway, ptg tu, blk je dari keje, terus rush siap2kan barang, sbb kami nak bertolak ke klang, nak ambik bapa mertua ku, utk berpuasa dgn kami kat sini... so, pkl 6 bertolak, singgah berbuka kat hentian sebelah lanchang.. mujur abg mmg dah standby masak nasi goreng ayam dgn pengat durian... blehla wat berbuka di tgh jln... kami sampai umah ayah abg pkl 10.30 mlm... tido la kat sana satu malam...

3 Ramadhan – sahur kat umah ayah abg, mkn simple2 jek.. x ingat gak menu2 nya.. kali bkn sbb aku x masak.. tp, mmg aku dah lupa. hehehehe.. bertolak dari umah ayah, pkl 7.30 pg.. mmg sengaja kuar awal, sbb nak rushing ambik adik aku, aiman yg sekolah kat sek men sains kuantan. Sampai2 umah aku, dah pukul 12 tghr.. lps se jejaka2 ni abis solat jumaat, terus gi ambik adik aku & zass.. terus menuju ke dungun, umah mak ayah aku.. saje je bawak ayah abg ke umah mak ayah aku.. seronok sikit, rasa kemeriahan berbuka puasa.. sampai2 terhidu la keharuman kuah laksa penang mak.. heheheh.. nyam.. nyam.. my feveret.. x ckp dgn kuah laksa penang, mak wat kuah lemak plak, utk mkn dgn laksa jugak.. aku tgk, ayah abg punyela berselera mkn laksa lemak tu.. sbb dia x penah makan, katanya.. hehehehe

4 Ramadhan – siangnya, bese la, sume org posa.. x de ape yg menarik nak diceritakan except aku tergelak dgn keletah anak sedara aku berpuasa.. (insyaAllah, nanti aku cerita next entry eh) papepun, ptg tu, aku dgn abg bawak dia pegi PARAM.. sbg hadiah sbb dia berpuasa.. tp, besela, budak baru belajar berpuasa.. mcm2 hal la bila pegi PARAM.. balik, dah dekat2 nak berbuka.. kali ni berbuka, makan nasi dgn gulai tempoyak ikan parang.. huh.. sedap.. tambah plak, dgn sambal belacan buah binjai yg mak wat.. terangkat beb.. aku tgk ayah abg mkn dgn penuh berselera.. siap cakap dgn mak, sambal tu, dia nak tapau nanti.. hehehehe.. sbnrnya, masa gi PARAM tu, aku ada beli kuih NEKBAK yg dah dimasak.. ingat nak makan (sbb aku mmg cari kuih ni bila bulan posa).. alih2, anak2 sedara aku lak yg makan... so, apa yg tinggal tu, aku bagi kat ayah abg la.. sbb dia x penah makan.. komen dia.. fuh.. sedap.. byk betul mknn sedap2 kat ganu ni.. hehehehe

5 Ramadhan – siang tu, bawak ayah abg pegi pasar dungun.. dapat la aku beli bekalan kuih NEKBAK mentah utk bawak blk umah & jugak keropok keeping.. aku suke.. aku suke.. hehehehe.. tghr tu bertolak balik kuantan dgn bekal yg penuh dlm kereta.. campur plak dgn brg2 yg ayah abg shopping kat pasar dungun tu.. sampai2 kuantan, adik aku, aiman ni nak singgah PARAM plak.. so, singgahla PARAM yg kat taman tas, berdepan dgn sekolah dia.. alang2 dah singgah tu, kami pun beli la sekali mknn utk berbuka.. tp kan PARAM ni mmg betul2 tmpt utk kaut keuntungan je.. ayah abg beli satay, tp, satay nye keras & liat. tp, memandangkan dah beli, x kan nak buang lak kan.. so, makan jugak la..

6 Ramadhan – hari ni aku keje, lpas sahur, terus siap2 nak pegi keje & siap2 kan rayyan sekali.. so, tinggal la lelaki2 tu di rumah.. abg pun dah janji nak bawak ayah ke Bandar.. sbb ayah cakap dia nak belikan mainan utk rayyan.. rayyan lak, mentang2 die tau atuk ade kat umah, sampai2 taska, die leh wat perangai x mo masuk dlm.. aduh.. sabo jela. last2 aku tinggalkan jugak dia kat taska tu. balik2 tu, tgk atuk nye dah belikan kapal terbang mainan. ape lg, sampai tido pun peluk kapal terbang. hehehe

7 Ramadhan – hari ni last aku bersahur dgn abg dlm bulan Ramadhan tahun ni.. huhuhuhu.. sedih.. abg bertolak ke klang pkl 12 tgh.. anta ayah abg dulu, lps tu, br ke seremban. tido umah membe die la sepanjang sampai raya pertama sbb die niaga songkok kat bazaar ampangan yg sibuk itu. so, on the way aku balik umah, singgah kat stall kat area kedai runcit dalam taman perumahan umah aku, beli la laksa satu bungkus.. tp, bila beli ni, sungguhla x menyelerakan. x tau la mmg sbb mknn tu yg x menyelerakan atau pun sbb hati ni yg kesepian merindukan sesorang.. chewah.. hehehehe

8 Ramadhan - aku x terbangun sahur!!! Sabo jela.. nasib bek perut dah bese.. hehehe.. gi keje mcm bese.. balik keje tu, terus kuarkan ikan dari dlm peti ais, goreng2 cincai2, lenyek cili utk sambal tempoyak.. so, tula lauk utk aku berbuka & juga lauk utk aku sahur on the next day.. hehehehe.. tp, berbuka posa dgn rayyan, mmg sungguh2 menguji kesabaran.. time dia makan tu ok la.. tp, bila die start request bende bukan2 tu, lps tu ngamuk2, tu yg wat aku istighfar byk kali tu...

9 Ramadhan – nothing much to tell... Cuma, blk dari keje tu, aku gaul2 isi ikan goreng yg lbih2 tu, & then goreng nasi... siap la menu utk aku berbuka today & bersahur tomorrow... ;)

10 Ramadhan – hari ni kat tmpt keje, aku ada training the whole day... so, balik lambat... lps ambik rayyan kat taska, rushing plak ke sekolah adik aku, sbb die dibenarkan balik bermalam hujung minggu sepanjang bulan posa ni... lps ambik dia, dah pkl 6 lebih dah.. so, kitorang singgah PARAM kat permatang badak plak... okla... mknn nye lebih menepati citarasa tekak pantai timur aku ni... beli ayam percik utk wat lauk & sata as dessert... balik, terus masak nasi...

-------To be continued -------

* ambik nak... sampai berturut2 entry dlm satu hari.. betul2 operasi buang sawang nih... hehehehe

LoYaR BuRuK RaYYaN

Rayyan mmg sgt loyar buruk dgn aku... yg heran nya dgn aku je... dgn abi dia, x de la sgt.. kdg2 terlebih manja lak dgn abi dia... suami aku ckp, mmg patut ar rayyan tu loyar buruk dgn ummi sbb ummi die selalu loyar buruk, kenakan dia...

Scene 1

Ummi: Rayyan, mana hp ummi... tadi Rayyan main kan...
Rayyan: (dgn muka x bersalah)... ade.. ade... (sambil tunjuk dlm lubang hidung dia & cuba kuarkan hp dari dlm hidung dia)
Ummi nye terus tergelak besar...

Scene 2

One day, aku tanye dia nak makan apa, sbb aku lapar, tp, x de idea nak makan apa
Ummi: Rayyan, ummi lapar ar... nak makan apa eh?
Rayyan: inga ayyan, nak? (telinga rayyan nak?)
dalam hati... aduh, terkena dah aku... mmg selama ni, aku selalu main2 dgn dia, nak makan telinga dia la, ketiak die la....
Ummi: (jawapan cover).. x nak ar.. mana cukup telinga rayyan...
Rayyan: ok... kaki ayyan, nak?
Ummi: (tergelak) kaki rayyan? X sedap .. x nak la...
Rayyan: sedap ummi kaki ayyan... nyum... nyum...
Ummi: hahahahahaha


Byk lg citer ntah pape... tp, x ter recall aku dgn keletah2 dia yg selalu wat aku gelak & jugak wat aku naik hangin kdg2 tu....

skg ni dia tgh gian main basikal yg abi dia baru belikan... basikal yg dua roda tu, tp, masih ada 2 roda kecik kat tayar blkg tu... siap wat aksi senget2 lg... cuma, yg kelakarnye, disbbkan kaki die x sampai nak kayuh full cycle, die kayuh separuh2... tp, mmg laju la dia bawak... kdg2 aku riso gak... tgh2 masak kat dapur, tibe2 je basikal die meluru ke dapur... menjerit la aku marah kat dia, suh main kat depan...

BeRSiH2 SaWaNG SiKiT.... ;-p

HACCUM... HACCUM... terbersin-bersin makcik masuk umah nih... sawang dah penuh... sampai x nmpk dah segala langsir2 kat dlm umah nih... lalang2 pun dah jd hutan dah... hehehehe... punyela lama x masuk umah sendiri.. gi umah org je rajin... hehehehe

mmm... bkn apa, semenjak2 dah bertukar environment ni, mcm malas je nak jenguk2 umah ni... tmbh plak, sblm aku tinggalkan blog ni, tangan ni dgn gatalnye, tlh menukar segala setting2, konon2 nak cat baru la, nak tukar langsir baru.. finally, gini lak jd nya, abis link2 yg aku buh dlm list hilang, friends list yg aku dah group2 kan pun hilang... bertambah2 la hilang mood aku nak berblog...tp, kali ni, aku x mo la umah ni terus terbiar... kang jd pusat ternakan antu raya lak... hehehehe... ambik mood sambil dengar lagu2 maheir zein nih...

byk citer yg aku x tercerita... anyway, past is past... biar aku summarykan je la ape yg berlaku kat dlm hidup aku... mcm aku penah announce sblm ni, Alhamdulillah, aku dah memulakan tugas sbg pensyarah kat tmpt baru di negeri kelahiran aku pada 29/3/2010... kire aku ni diumpamakan mcm sireh pulang ke gagang ar ni... hehehehe... jarak antara aku dgn mak ayah aku pun cuma sebelah2 negeri je... sblm ni, selang satu negeri kan... so, bila dah dekat ni, kejap2 terjongol la aku satu family dekat umah mak ayah aku... dan semenjak kami ni rajin balik kg, rayyan yg sungguh berat mulut pun mula start nak bercakap... dan hasilnya skg ni, kdg2 tu, aku dah x larat nak melayan celoteh2 & loyar2 buruk dia (loyar buruk tu sbb aku selalu kenakan dia, skg turn dia lak kenakan aku... hehehehe)

so far, tugas di tempat baru ni Alhamdulillah, ok... wlupun, adakalanya agak sibuk dgn tugasan selain dari mengajar, aku puas hati.. sbb sibuk2 pun, masih berkaitan dgn akademik.. x la mcm tmpt keje aku sblm ni, terlalu sibuk dgn tugas2 yg merepek2... hehehehe... papepun, culture shock la jugak sblm ni... antara sbb2 aku culture shock:
1. Too many u turn... dah la tmpt nak u-turn tu sume jauh2... pendek kata, asal kuar je dari umah, confirm akan melalui u turn ni, unless, aku nak beli barang kat dlm tmn yg aku duduk ni... nak blk umah pun, akan melalui u turn gak... adess... pening2... 2 minggu pertama aku kat sini, rasa mcm tension jek bila nak kuar, sbb malas nak uturn2 ni... tp, skg ni, aku dah ok dah...
2. Gomen culture & private culture x sama... mula2 tu, terasa la otak aku mcm lembap sikit... maklumla, aku masuk masa student tgh final exam.. lps tu, diorang cuti long sem. Bulan 7 baru start new sem.... tp, skg ni, dah ok dah... dah tau ape expectation from the university on us as the lecturer...
Students sume ok... maklumla, IPTA kan... very strict about the attendance. Cuma, yelah, aku masih baru di sini... x sempat nak buat geng lg dgn student2 kat sini, mcm aku dgn student2 kat tmpt lama...

Anyway, cukupla kot pasal tmpt keje aku ni... kite cite pasal rayyan plak... 1st two months kami kat sini, rayyan stay dgn abi dia kat umah... maklumla, nak survey2 kat mana nak anta rayyan, dgn tugas aku utk mengajar yg x tentu masa ni... susah gak tu... tp, mmg aku decide nak anta dia pegi taska je.. biar dia belajar berkawan... tmbh lak, dia mmg suka berkawan... survey punye survey, dpt tau kat university ni, ade taska utk anak2 staff... so, bulan 6, aku start anta rayyan... first 2 weeks tu, sayu jugakla hati... sbb rayyan nangis time aku nak tinggal... tanye2 gak pengasuh taska tu, lama ke rayyan tu nangis?.. diorang ckp, x dela... die berlakon je lebih... elok, kete aku tinggalkan taska tu, terus senyap & main dgn kwn2 dia.. lps 2 weeks, Alhamdulillah, dah x nangis dah.. siap turun kete sendiri, bawak beg sendiri lg, gi masuk taska tu.. & memandangkan dia dah bleh sesuaikan diri, dia la yg jd taiko kat taska tu... siap ade geng gaduh, geng main air dlm bilik air... sampai pening pengasuh2 tu dibuatnya... aku gelak je... aku ckp dgn abi dia, rayyan dah tunjuk taring ar tu... hahahaha.. papepun, ok ar... skg ni, aku pegi & balik keje sama2 dgn rayyan... so, adela radio non stop yg duk teman aku dlm kete tu... ade masa dia nyanyi la, bercerita ntah pape ntah... kdg2 aku nyanyi, dan dia akan mula tepuk2 tgn sambil goyang2 badan... hehehehe...

Klu blk kg, aku kesian kat ayam2 mak aku... penat la depa ni marathon lari keliling umah kene kejar dgn rayyan... bila mak aku ambik, bg kat dia, x nak plak... dia suh lepas, sbb dia nak kejar je... adess... sian dgn ayam2 tu, x cukup tanah berlari... hahahaha... tu belum masuk dia bergabung dgn sepupu2 dia... mcm2 projek la.. sampaikan bila msg2 tido, nenek nye terus mengeluh lega... hehehehe

Ok ar... cukup kot utk warm up balik umah ni... habuk2 pun nmpknya dah semakin berkurangan... tgk ar, kejap2 lg, klu aku rajin, aku update blog ni lg... hehehehe

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi