Wednesday, 25 November 2009

ALLAH tahu apa yang terbaik untuk kite.....

mmm.... dlm aku menantikan jawapan utk sume job application yg aku dah anta, mmg aku mengharapkan sgt2 berita gembira... tp, x dinafikan, bila hari berganti hari, minggu berganti minggu, aku rasa down sgt2... semangat yg berkobar2 kian layu... makin lemah semangat.. makin rasa mcm x de harapan utk aku tinggalkan tmpt yg byk menekan perasaan aku ni...

ade jugak a few of my friends yg tanye status aku, sama ada aku dah dpt keje lain ke belum... aku ckp belum... dah anta, tp, x de reply papepun... ade jugak yg bertanya, dah ckp ke usaha aku? ada bgn mlm ke, mintak dr Allah? nak seribu daya, dah ckp seribu ke daya aku tu?... tp, aku rasa, x perlu la aku jwb soalan tu, sbb tu antara aku dgn Allah... aku sendiri pun x tau, sama ada dah cukup ke usaha aku... tp, yg pasti, aku x penah berenti berdoa... cuma, x de la aku mintak agar diberikan pekerjaan yg aku apply tu... aku cuma mintak, ya Allah, berikanlah yg terbaik untukku dan keluarga ku... andai ini yg terbaik utk ku, tabahkan hatiku, kuatkan semangatku utk redha... sbb apapun yg aku lakukan, aku mengharapkan redha dari Nya.. aku nak hidup ku, kaluargaku diberkati Allah... cuma, aku x dpt mengelak dari rasa terkilan bile adenye diskriminasi terhadap aku.. sbb tu aku mohon, agar dikuatkan semangat ku...

bkn aku x penah dipandang sinis oleh org... tp, lantakla org tu nak ckp ape, yg penting kedudukan kite di mata Allah... sbb tu, Allah dah pesan, klu bab2 urusan dunia, jgn bandingkan diri kite dgn yg lebih bagus dr kite.. tp, bandingkan keadaan kite dgn yg lebih teruk dari kite agar kite lebih bersyukur... kite rasa, dugaan kite dah kuat sgt dah.. tp, masih ada lg, org lain yg lebih hebat dugaannya dr kita... yg mungkin klu Allah turunkan pd kite, kite x mampu nak menanggungnya... tp, klu urusan akhirat, bandingkanla amalan kite dgn org yg lebih byk amalannya, agar kite berusaha utk menambahkan amalan...

apa2pun, mmg Allah yg tahu apa yg terbaik untuk kita... kita perlu berusaha, berdoa, bertawakkal... tp, rezeki, ajal, maut... sume tu urusan Allah... jgn sekali2 dipertikaikan... ingatla, kita ni sbnrnya angkuh... diikutkan amalan kita, kdg2 apa yg Allah bg tu sbnrnya x layak pun utk kita... tp, Allah bg jugak...

Tuesday, 24 November 2009

TaG DaRi iNTaN, aiN, Nae & uMMi

dah byk hari dah aku perasan aku kene tag ni... tp, aku wat2 x nmpk jek dulu.. tunggu aku rajin la br jawab tag nih. lagipun, aku x byk beli brg utk rayyan,, mcm blur gakla nak jwb soklan nih...hehehehe

... alih2, aku nmpk satu statement dr blog si ummi nih... 'Nak TAG orang ker?? ok la... aku TAG hang munira.. aku tengok hang tak kena TAG pun.. wakakakakaka '

tu yg br terbukak hati nak jawab tag nih...

List 5 expensive baby-related product i don't regret buying.(Definition of expensive is something priced 200 onwards)

1. pam spectra 3... mmg berbaloi sgt2 sbb bile pam tu, x kuarkan bunyi yg kuat.. so, leh la pam sambil nyorok2 bawah meja... hehehehe... tp, tulah, kesal, x dpt nak nyusukan rayyan sampai umo 2 thn... atas sbb2 yg aku sendiri je yg tau... bkn x nak, tp, tekanan perasaan yg amat hebat, tmbh lak dgn rayyan yg kuat menggigit sampai aku nangis2, hingga menyebabkan pengeluaran susu makin kurang & kurang... tp, aku bersyukur, utk anak sulung ni, aku berjaya gak bf rayyan sampai umur 1 thn... insyaAllah, utk adik2 die, pengalaman, kesilapan yg penah berlaku sblm ni akan dijadikan panduan...
2. ape lg eh... puas la fikir, ape bende mahal yg aku penah beli kat rayyan... rasanya x de kot... sbb, brg2 mcm stroller (present dr officemate aku), katil baby (guna hok dari generasi adik aku yg dah form 5 skg ni), buai (mmg x guna, tp, adela adik aku bg hok anak2 die nye), car seat (mmg x beli)

List 5 cheap baby-related product worth buying. (Definition of cheap is something priced 200 below)

1. jwpn hok ni pun susah gak... sbb byk bende aku x beli... klu murah2 pun, baju2 dgn toys rayyan je la... lps tu, buku2 die... tu pun, hok murah nye la.... tp, mmg barbaloi la... klu x berbaloi, x ber baju lak rayyan nih... hehehehe

List 5 baby-related product i regret buying. (yg ni senang sikit aku nak jwb)

1. walker... knp aku regret beli walker ni? sbb rayyan pakai kejap sgt... tu pun, die x suka, sbb die x bebas... die lg suke berjln sambil pegang bende2 mcm kerusi ke, bende2 yg lg tinggi dr die utk berjln. lg satu, die kuat memanjat.. so, klu pakai walker, mmg die x sukela.. sudahnye, bkn die duk dlm walker, die berjln sambil tolak walker tu dari luar... kire walker tu jd mcm tmpt berpegang die jela... bile dah tgk mcm tu, sbb risaukan keselamatan die, walker tu terus disimpan dlm bilik stor jek... sbb tu aku regret beli walker ni... dahla mahal...(tp, x taula, kot adik2 die nanti leh lak lekat dgn walker ni)

2. yg tmpt enjut2 tu... x tau ape nama die... ni pun rugi gak beli, sbb die x suke duk atas tu... bkn leh duk diam... lgpun, rayyan ni mmg x suke di henjut2.. so, mmg membazir la bende alah ni...

So, skg ni nak tag sape eh? jap2... check balik list member yg dah ada baby & x jwb & kene tag lg..... (student2 x leh la eh... korang mane ade baby lg... hihihihi)
1. T
2. Kak Liza ( blog dah bersawang dah tu kak oi...)
3. Faridah
4. Ney (ibu mifzal arsyad)
5. Na (mama luqman hakimi)
6. Hana
7. Nani (mama hafiy)
8. CT
9. Jannah (mama naufal)
10.sape2 la yg rasa nak wat tag ni... yg sudi singgah blog ni... ;)

Monday, 23 November 2009

KeTiKa CiNTa BeRTaSBiH....

masa penulis novel ni tgh top dgn karya "Ayat2 cinta", adik aku ada beli novel hasil tulisan die yg lain... "Ketika Cinta Bertasbih". bile tgk ade 2 siri novel ni, mcm malas la aku nak start... bkn apa, aku ni pantang jumpa buku... klu jumpa buku, sume keje akan terbengkalai... sbb aku mesti nak abiskan sumenye.. tp, bile adik aku ckp, cerita ni lebih best dari ayat2 cinta... aku pun baca la...

bile dah baca, mmg berbaloi aku spend masa utk habiskan novel tu... suke dgn nama2 watak dlm citer ni, especially, nama2 watak perempuan... anna alfathunnisa', afifatul qana'ah... suke dgn kisah cinta diorang yg bkn kisah cinta biasa....

anyway, tibe2 aku sentuh pasal novel ni, sbb aku duk dgr kat radio yg cerita ni dah di filemkan... so, tertanye2 gak aku, adakah movie nye sehebat novel nye... tgk trailer movie ni, mmg nmpk mcm best jek.... ni yg rasa mcm nak tgk jek ni....




Saturday, 21 November 2009

NaK PiNJaM RaYYaN?????

2 hari lps, masa ambik rayyan dekat umah ummi (bbsitter br rayyan bahasakan die ummi), ummi ni ckp dgn aku,

“munira, isnin dgn selasa ni ummi nak cuti. Nak pegi pedas, jenguk anak ummi yg tgh ambik spm tu”

“oo... bile nak pegi tu?”

“hari ahad, selasa tu ummi balik la sini... mmm... klu munira x keberatan, leh x ummi bawak rayyan blk sana... ramai yg nak jumpa die ni”

(adess... 3 hari aku x jumpa rayyan... sanggup ke aku?.. NO!!! X sanggup aku.... x de geng nak gaduh, leh wat aku buntu)

“x pela, ummi... susah kan ummi je nanti... x pe, nanti sy mintak suami sy ambik cuti... rasanya, boleh kot”

“oooo... klu mcm tu x pe la... tp, klu suami x leh cuti, bgtau la.. sbb mmg ummi nak bawak rayyan ke sana... x nyusahkan ummi pun”...

Huh... lega... serius, aku mmg x sanggup berpisah dari rayyan... klu setakat 2-3 jam, aku leh accept lg... tp, klu sampai 2-3 hari... x sanggup aku... huhuhuhu... mmg la rayyan ni x kisah nak pegi mana2 & dgn sape2pun, tp, aku kisah....

Selalu gak krul(suami zura, ex bbsitter yg pregnant tu) dtg umah, bawak rayyan jln2... jln2 ke mana lg, klu bkn umah mak ayah krul, mak zura... sbb nenek2, datuk, pakcik2, makcik2 angkat rayyan ni nak main... tu x masuk lg bbsitter yg lama, kak azah merangkap mama rayyan nih... tp, aku x kisah la... sbb kejap je...

Tu pun, bile boring2, mula la aku wat ayat kat abg, “boringla, klu rayyan ade nih, leh gak ajak gaduh, sakat2 die sampai nangis... rindu la nak dgr die nangis...”

Abg geleng kepala jek... mak dgn anak same je... mak kuat mengusik, anak pun kuat mengusik gak... hehehehe

Friday, 20 November 2009

BiLa NiH???? (part 2)

Aku suka rangkap tu sbb itula yg aku rasa skg ni.... aku nak start citer la ni...

mmm... x sampai setahun aku kat sini, head of dept (HOD) propose aku jd programme coordinator (pc). Tp, at the same time, aku masih lg lecturer la... Cuma, as pc, aku kene deal tentang hal2 yg berkaitan dgn program & student2 under program tu especially problematic students. Mula2, aku ok lg wlupun, keje mmg byk giler... mana x nye, nak wat preparation utk mengajar lg, nak manage program lg, meeting lg... tp, ok lg, sbb perhatian kat abg belum start berkurang pun lg...

lps tu, aku start master class aku... masa tu dah start rasa huru hara dah... yerla, dgn tmpt keje, lps tu, klu ade kelas, kene gi kelas plak kat upm.. lps tu, dah start clash dah tugasan kat tmpt keje dgn tugasan study aku... yerla, bile dah bergelar student ni, kene siapkan assignmentla, wat case study la, presentation lg, prepare utk exam lg... tmpt keje aku ni lak, x de pun nak consider pasal aku yg tgh study part time... financial support mmg x de la dari tmpt keje ni, aku support sendiri, bayar bulan2... moral support pun x de... workload tetap byk... even aku dah jd pc, total hour mengajar tetap byk... x pela, aku sabar lg.... tp, perhatian kat abg dah start berkurang.. mana x nye, klu hari ade kelas kat upm, pkl 10 mlm la br aku sampai ke umah...

sampai la aku dpt tau aku pregnant... so, aku step down dari jd pc... sbb aku x mampu nak bg 100% commitment pada sume bende yg aku kene buat... of course bile pregnant, aku nak concentrate lebih pada kandungan aku yg dah lama aku tunggu... tp, still, aku x mampu nak bg 100% tumpuan pada abg... komitmen aku sbg isteri terkorban sikit sbb terlalu byk komitmen lain... mmg aku rasa bersalah sgt2 masa ni... so, lps tu, aku cuma jadi lecturer biasa, student, isteri & bakal ummi... aku ingat dgn melepaskan jwtn pc tu, aku leh la menarik nafas lega sikit... tp, aku silap... jadual aku jd lebih pack.. dah la pack, kelas tinggi2 lak tu... hampir sumenye kat tingkat 2 dgn 3. Bygkan la masa aku tgh sarat, tiap2 hari duk naik, turun tangga dari pagi sampai malam... padahal, masa tu, diorang tau, aku pregnant & sibuk dgn study lg... nak menangis aku struggle siapkan sumenye... prepare utk mengajar, design soalan assignment & exam utk student, tanda paper diorang lg and at the same time, struggle nak siapkan assignment2 master aku, presentation, study utk exam lg....

bila aku dah bersalin, lg berat tanggungjawab aku... dgn nak layan anak dan suami, tugasan mengajar, master classes lg... balik mlm... betul2 menguji kekuatan semangat aku... byk kali aku hampir2 berputus asa.. rasa mcm nak let go sumenye... study aku, keje aku... biar la aku duk ulit anak aku je... sbb dgn die je saat2 yg hati aku terasa tenang, terubat dgn keletah2 die.... tp, aku kuatkan jugak semangat dlm keterpaksaan.... sekali lg HOD approach aku, mintak aku jd pc... tp, aku x nak, dgn alasan master aku x abis lg... dahla kelas mengajar pun byk, student pun ramai... x sanggup aku nak tmbh menghuru harakan hidup aku yg dah sedia huru hara nih.... x lama lps tu, HOD baru plak naik... die pun approach aku, mintak aku jd pc... tp, again aku tolak dgn alasan yg sama... tambah lak, tu sem terakhir utk master aku... mmg dah semestinye, itula the busiest semester among all of the semesters yg aku dah ambik sbb nak kene siapkan project & thesis... so, HOD baru ni kate, x pe, nanti aku dah abis master die akan tanye aku lg... x pela, masa tu mmg aku x mo fikir pape pasal pc nih, sbb aku nak concentrate pada master aku... tp, HOD tu cuma faham tang decision aku x mo jd pc, tp, bab komitmen keje, die tetap x faham... bayangkan, masa semester yg paling bz utk aku, die bagi aku 24 jam masa mengajar dgn bilangan student yg dekat 200 org!! Mcm nak giler aku struggle nak wat sume keje2 tu... byk kali gak aku menangis kat meja aku, kat umah... sbb dah x tahan sgt dah....

seminggu sblm final presentation project master aku, HOD ni panggil aku lg sekali, tanye decision aku pasal jawatan pc tu... aku ckp la, aku x abis master lg, x leh nak fikir pape... die leh jawab dgn muka terkejut nye, eh, x abis2 lg ke master? Apasal lambat abis? Dlm hati aku... stupid question... mcm mana aku nak abis cepat, klu bg aku keje yg byk giler sampai rasa mcm di luar kemampuan aku.... aku rasa masa tu mcm nak hempuk je muka die... last2, aku nangis lg kat meja aku... huhuhuhu... aku betul2 tertekan masa tu....
Alhamdulillah, akhirnye, abis gak master aku... seminggu lepas konvo, HR call aku, mintak aku submit copy of cert master dgn academic transcript yg aku br dpt. Aku happy la gak, sbb HR dah mintak, maknanya die nak update status aku, then, revise gaji aku... tp... hampeh... rupenye, diorang mintak cert aku, just utk update record je, so, bleh tunjuk kat org luar yg bilangan lecturer yg dah ada master dah bertambah.....

Kwn aku ada tanye, knp x mintak je dgn mgmt suh revise gaji aku? Prinsip aku senang je... diorang mmg kene revise gaji aku... apasal aku nak suh2 plak...? bkn diorang x tau aku dah dpt master... diorang call tu pun bkn sbb aku bgtau diorang aku dah ada master, tp, sbb diorang tau aku ambik cuti utk konvokesyen, jd secara automatic nye, aku dah ada master la.... aku x nak gaji aku di revise sbb aku yg suh.. sbb aku tau, klu mcm tu la keadaan nye, diorang akan tambah menghuru harakan hidup aku yg dah sedia huru hara ni biar setimpal dgn gaji yg diorang dah naik kan... padahal, klu ikut qualifications & experiences aku, gaji aku mmg underpay!! Lps aku dah abis master, sekali lg aku tolak offer HOD utk jd pc... kali ni x de alasan yg aku bg.. sbb jauh di sudut hati aku, aku dah tawar hati.....

2 bln lepas, 2nd boss lak yg panggil aku.... ni mmg bos besar la... sbb most of decision comes from her. Dia ckp die dpt yg aku dah abis master. Die tanye result aku... bile aku bgtau, die mcm surprised dgn result aku & time2 tu gakla die tanye apa pdpt aku klu mgmt nak anta aku sambung phd lak... (dlm hati aku, die dah takutla tu bile dgr result master aku sbb die takut aku blah tmpt lain). Lps tu, die pun pujuk la aku suh jd pc.. tp, aku tetap x nak... lps tu, die tanye gaji aku agaknye sbb nak pancing aku la kot... bile aku mention baper, die terus wat muka terkejut... die ckp, gaji aku underpay sgt2... even, klu aku x de master, gaji aku tu consider underpay sbb aku ada experience.. ni bile dah ada master ni, lg la underpay... lps tu, die pun ckp... x pe, nanti die akan revise gaji aku.. aku just gelak dlm hati... x pe... wait n see je....

Tp, sampai skg, mana ada revise pun.. gaji aku tetap sama gak... last 2 weeks, HOD dtg approach aku lg utk jwtn pc tu... again, aku tolak.. sbb aku mmg dah jauh hati... klu aku x bagus sampai menyebabkan diorang x mo revise gaji aku, fine... tp, apasal sibuk2 nak suh aku pegang tanggungjawab as pc lg? If i’m good, knp plak, bile tang gaji aku, benefit aku msg2 wat x tau jek?

Aku mmg terkilan... terkilan sgt2... tmbh terkilan, bile tau ade staff lain yg masuk kemudian dari aku,very less experience dari aku, sbb lps abis degree, die sambung master, then terus join tmpt keje ni, tp, gaji die dah almost RM 5k! Aku lak, masuk sini, dgn experience from industry for almost 4 years (aku bkn keje x berkaitan tau... aku engineer), masuk sini, dah more than 3 ½ years, dah dpt master, tp, gaji half dr staff nih. So unfair!!!! Aku x marahkan staff tu, tp, aku marah dgn mgmt tmpt keje ni... sbb aku melayu kan? Sbb aku muslim kan?

So, skg, faham la knp aku dah tawar hati kan? Sbnrnya bkn aku x bersyukur dgn ape yg aku dpt skg... Cuma, aku rasa terkilan dgn diskriminasi & penindasan yg berlaku di sini... sbb tu aku nak pergi dari sini... aku mengharapkan tmpt keje yg lbh baik dr sini, yg akan lebih menghargai aku...
Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru

itulah impian aku

Whatever, don’t take me wrong... even, aku dah tawar hati... aku cuma tawar hati dgn tmpt keje aku... tp, aku x penah tawar hati dgn career aku sebagai pendidik... the only satisfaction yg aku dpt di sini hanyalah bila aku mengajar dlm kelas, bile deal dgn student2 aku.....

BiLa NiH???? (part 1)

*aiseh... dah taip pnjg2, leh hilang plak... so, kali ni aku taip dlm word dulu, br copy paste... hehehehe

*******************************************************

Okla... rini, aku nak citer pasal penantian aku yg aku duk mention dlm entry sblm ni.... sbnrnya, aku tgh tunggu jawapan utk job application yg aku dah anta... tp, dah 3 minggu dah ni, x de jawapan pape pun... huhuhuhu...

Ni yg malas nak apply nih... bile apply mula la duk ternanti2... seksa nye duk dlm penantian nih... tp, klu x apply, aku dah x sanggup dah nak stay sini... x larat sgt2 dah... hati ni dah tawar sgt2 dah... huhuhuhu...

Knp aku tawar hati? Sat gi aku citer... sblm tu, layan video lagu nih... sbnrnya, aku x layan sgt pun lagu2 ni, unless klu penyanyi die kumpulan hijjaz... dgn kelunakan suara munif(vocalist hijjaz) tu, mmg aku layan sgt2 la.... anyway, lagu yg nak dilayan ni, aku terdengar masa aku naik kete sape ntah... ter’suka’ lak dgn rangkap yg mula2 & akhir lagu tu...


Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
Dan aku, ku layu di situ....

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku....


Thursday, 19 November 2009

TaHNiaH aiMaN & MaR...

pagi td, tgh aku sibuk2 duk prepare sample utk submit final result ke exam unit, tibe2 bunyi sms masuk kat hp aku... rupenye sms dr mak aku... bile baca2 je...

"aiman dapat 5A!!!!"

alhamdulillah.... seronoknye aku rasa... walaupun dlm hati aku, x jangka pun adik aku leh dpt keputusan mcm tu.. mana x nye, mak sampai sakit2 dada marah die suh study... die ni suka sangat main... main game komputer la, main fb la, main dgn kwn2 lg... aku ingat lg, masa aku dlm pantang, mak sampai suh anak sepupu aku yg sekelas dgn die dgt umah, wat keje sekolah sama2... sbbnye, die main dlm kelas, x pay attention apa yg cikgu ajar dlm kelas... so, die x tau ape keje rumah yg kene wat...

masa mula2 mak ayah pindah ke t'ganu, risau gak kami ni, takut die x leh sesuaikan diri dgn sekolah kat sana... alih2, die lak yg jd taiko kat sana... hehehehe... sampai cikgu kenal la die ni... dgn selalu kene denda sbb x siap keje sekolah la... main dlm kelas la...



tu yg bile tau die dpt 5A tu, mcm rasa x caya pun ade... lps tu, aku terus la call die... ckp2 dgn die jap, lps tu sembang dgn ayah lak... bile sembang dgn ayah pun, rasa mcm kelakar pun ye... mana x nye... ayah ckp, masa mula2 cikgu nak announce result upsr tu, cikgu tu ckp la, dlm kelas die ni, ada 18 org dpt 5A, 12 org 4A 1B, lps tu baper org ntah, 3A & finally, ade sorang dpt 2A... ayah ni dlm hati dah ckp dah... mmm... aiman la tu yg dpt 2A tuh... sekali bile cikgu announce nama yg dpt 5A, nama aiman ni yg disebut dulu.. yerla, nama die kan ahmad aiman... awal la disebut... terkejut la ayah dengar... berdebar pun x hilang2 lg... hihihihihi



lps sembang dgn ayah, aku sambung la wat keje aku... tghr plak, adik aku yg bawah aku call.. nama die mar..(aku penah cite sblm ni, anak die dah 3 org.. yg sulung umur 6 thn, yg no 2 tu lak kembar seiras, umur 5 thn)... duk sembang2 dgn die, die plak mengkhabarkan berita gembira lain plak kat aku... aku nak dpt anak sedara lg!!!! alhamdulillah... bertambah lg anak buah yg nak panggil aku mak long nih....



yg lawaknye, aku tanye die, anak2 die dah tau belum... die ckp dah tau dah... klu yg sulung tu, tiap2 hari tanye.. mak.. mak dah berak ke?

hahahahha... ayat soklan die bknla maksudkan buang air besar tu... tp, maksud die, baby dah kuar ke... kan baby kuar ikut bawah tu... adoi la.... sabar je la...



anyway, dua berita gembira aku terima hari ni... alhamdulillah... di saat hati aku berduka, ada berita gembira wat pengubat hati ni.. wlupun sikit.... moga2 lps ni, aku plak yg sampaikan berita gembira... sesungguhnye, aku mmg mengharapkan sesuatu.... aku harap sgt2 akan berita gembira tu sampaikan, tiap2 hari, hp ni x penah jauh dari aku... tp, ntahla... dah 3 minggu lebih aku menghitung hari, masih tiada jawapan.... apakah bende yg aku tunggu2 itu???? tungguuuuuuuu, ade mase nanti, aku update kat entry yg lain.... hehehehe

Monday, 9 November 2009

'ahmad tontoyan'.... hehehehe

mesti pelik kan dgn tajuk entry kali ni... sbnrnya tula, nama panggilan manja si ahmad rayyan ni yg diberi oleh krul, merangkap kwn abg & bapak angkat si rayyan ni... krul ni suami zura (ex bbsitter rayyan yg tgh pregnant skg ni). knp die panggil 'ahmad tontoyan'? ntah... aku pon x tau... tp, nama tu mmg mcm sesuai dgn budak kecik yg nakal nih... tgk jela gamba kat bawah nih... konon2 alim, berkupiah sumer... tp, kat blkg tu, dah mcm puting beliung dikejekan dek ahmad tontoyan nih... hahahaha



yg ni plak, die gi ambik topi abi die, lps tu wat aksi mcm nak takutkan org... adesss... pening kepala ummi & abi dibuat budak kecik nih...



yg kat bawah ni plak kronologi akal ahmad rayyan nak panjat meja solek kat bilik aku... lps sume bende dia dah 'kemas' kat atas lantai tu, die mmg berhajat besar nak kemas meja solek plak... tp, aku x kasi die naik atas meja tu... so, aku sorok sume meja kecik, kerusi utk meja solek aku tu sbb x mo kasi die panjat... alih2, lps die bertafakur kejap, memikirkan mcm mana nak naik atas meja tu, maka, die tarik drawer kedua kat meja solek tu, lps tu, dia panjat masuk... then... taraaa..... dah dpt naik atas meja.... adoi... pening lg kepala ummi dgn abi sbb die dpt menepis sume bende yg aku sendiri x terfikir pun.... ni lah akal si ahmad tontoyan nih.... ;p



Tuesday, 3 November 2009

aHaD YG LaLu....

akhirnya setelah 2 minggu berlalu, br la ade citer nak dikongsikan... hehehehe... sbnrnya, bkn x de citer, tp... x de mood nak tulis blog... citer pasal bln syawal ritu pon x dishare kan lg... byk faktor yg menyumbang kepada kemalasan aku nak update blog... antara faktor utama tu, sbb aku kelam kabut dgn urusan pindah umah la... lg satu, sbb dekat2 hjg semester, so, aku bz menanda assignment student... disbbkan faktor2 ni, aku malas la nak edit2 gamba... so, entry pasal raya, nanti dulu...

anyway, jom baca citer pasal hari ahad yg lalu dulu.... sbnrnya, ahad br ni, aku plan nak pi jenguk calon menantu aku, Arissa Insyirah... hehehehe... (kak liza, ni calon je tau...hehehe). Arissa ni anak kawan baik aku, Sal... Sal ni bkn setakat kwn baik aku dunia akhirat.. tp, dah mcm adik beradik dah pun... dulu, masa kitorang bujang2 la, selalu la, die lepak umah mak ayah aku.. kdg2 aku lepak umah bujang die... sbb mak ayah die duk perak... tp, duk perak pun, hubungan tu mmg rapat... even, family sal ni dtg masa aku nikah... sal ni plak jd cik andam aku.. (cik la sbb masa tu die x kawin lg... hehehehe)... byk rahsia yg kitorang kongsi bersama.. termasukla kisah cinta die yg penuh ranjau berduri... hehehehe... mm... bile citer pasal sal ni, tetiba aku rasa rindu kat die.... huhuhuhuhu

anyway, hasrat aku nak jenguk calon menantu aku x kesampaian gak... sbb die balik taiping ahad tu... kuciwa... kuciwa.... tp, x pela... nanti die dah abis pantang, dah blk shah alam, blehla aku gi melawat... harap2 masa tu, rayyan dah semakin behave la bile gi umah org... bkn ape, kene tunjuk perangai baik2 sikit depan calon mak mentua nih... hahahahaha...

plan asalnye, nak singgah umah En Azhar kat kajang, lps tu, terus ke shah alam... tp, disbbkan x jd ke shah alam, perjlnn hari ahad tu sampai kajang je la... en azhar ni officemate lama aku masa aku keje kat salah sebuah kilang kat shah alam.. sblm aku jd lecturer kat kolej ni la... officemate, tp, bknla kitorang keje kat office sbb kitorang ni bhgn production.. en azhar ni senior engineer, aku lak dikira mcm junior... tp, x la junior mana... hehehehe... yg lain2 lak supervisor, line leader. tu sume geng2 merepek, merapu, belasah aku... kire aku ni mcm rose among the thorns la...

ok, sambung citer balik... lama sungguh aku x jumpa en azhar. dia pun dah x keje kat kilang tu dah... die dah jd research officer kat public agency... nmpk la die enjoy keje kat situ... berbanding masa keje kat kilang dulu tu... almaklumla, kilang komunis... hehehehe... sbnrnya aku gi jumpa die sbb nak mintak die isi referee form for my job application... okla, lps die dah isi tu, sembang2 dekat sejam, rayyan plak dah start mem'bebas'kan diri die... so, kami pun cepat2 la mintak diri...

skg ni, mmg aku x leh nak lepak lama2 umah org klu bawak rayyan... faham2 jelah...

okla, aku rasa setakat ni jelah dulu citer aku... tiba2 je hilang mood nak teruskan merepek... sbb pakcik2 dlm ofis ni buat bising plak.... tension aku...


BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi