Saturday, 16 September 2017

MiSCaRRiaGe DaN QuaLiFYiNG eXaM PaRT 1 (FiRST aTTeMPT)



Bismillaahirrahmanirahiiiiim…

Hari ni hari jumaat.. bila ptg2 macam ni, mood nak baca paper pun mulala merudum, campur dgn mengantuk lagi… so, bolehla ambik masa ni utk update blog dgn sambungan dari post aku sebelum ni lps semester pertama aku kat sini..

Tengok tajuk, ada dua perkara yg jadi kat aku masa ni… macam yg aku pernah bagitau sebelum ni, masa aku pegi orientation & masa 1st time jumpa supervisor aku tu, aku diberitahu yang aku kena ambik qualifying exam part 1 lepas habis sem 1 aku kat sini… sebenarnya, masa tahun2 sebelum aku masuk, diorang semua ambik qualifying exam ni lepas second semester, tapi, semenjak batch aku masuk, diorang tukar graduate manual, jadi kena ambik dari 1st sem lagi… so, masa 1st sem tu akum mg stress sbb dgn nak sesuaikan diri dgn environment, dgn nak familiar dgn course yang aku tak familiar, nak belajar balik buat programming matlab lagi, dgn grading system lagi. Untuk programming tu pun, sbb aku takde kawan, mmg struggle study sendiri.. bila buat assignment, pulun la x tido berhari2 buat programming.. sampai tgh buat apa pun selain study, otak ni duk fikir pasal programming especially bila run program, ada error… mulalah stress berhari2… huhuhu… (nila gayanya bila umur dah banyak, nak study balik programming semua bagai…) so, aku mmg tak dpt nak concentrate sgt utk study for qualifying exam ni… just nak recall balik, part 1 qualifying exam ni yang aku kena study balik semua subject yang aku ambik masa undergrad yg dah lebih 15 tahun dulu… banyak pulak tu… ada 7 subjects semuanya… bila dah habis sem 1 tu, dgn masa yang berbaki 3 minggu tu la baru aku pulun study.. seminggu sebelum exam tu, kawan aku dari ump dtg register utk phd jugak dekat buffalo ni… so, sementara tak jumpa rumah utk disewa lagi tu, aku tumpangkan dia & wife dia kat rumah aku… takdela ganggu apapun… sbb aku ada masa study aku yg tersendiri… happy lagi adala… boleh tolong2 apa yang patut.. sama la mcm aku dtg dulu, tak tau apa, adik2 ni banyak juga membantu….

Tapi, tula.. mana nak jangka aku boleh miscarriage sbb aku sendiri pun tak tau aku pregnant.. yg aku tau, mmg dah lama aku tak period.. bila aku period sehari sebelum kawan aku sampai tu, aku ingatkan aku mmg period la…  mesti sape yg baca post aku ni pelik kenapa aku tak rasa aku pregnant walaupun dah 3 bulan tak period… sebenarnya sebelum aku lahirkan idris, anak aku yg kedua ni, aku penah pegi dapatkan rawatan kesuburan sbb rayyan dah besar, tapi, kami still takde rezeki baby kedua… rayyan pulak duk mintak2 nak adik.. masa dptkan rawatan tu, doctor diagnose aku ada PCOS yang menyebabkan aku berbulan2 tak period.. ambik ubat turun darah, baru period… 6 bulan jugak aku berulang ke klinik kesuburan, ambik clomid, cucuk perut pulak nak bagi telur matang, tapi, still tak berjaya… sampai aku malas nak berusaha pape.. tapi, Alhamdulillah, Allah bagi jugak aku rezeki idris ni lepas aku dah redha kalau rayyan sorang je anak aku… So, bila aku tak period berbulan2 kat sini, aku anggap biasala tu, mungkin aku stress, walaupun symptom mabuk2 tu ada.. tapi, masa tu aku anggap, aku mabuk sbb tak tahan dgn wheather sbb masa tu sejuk…

Berbalik pada cerita aku tadi balik… lepas aku period sehari sebelum kawan aku sampai tu, aku mcm pelik jugak… patutnya senggugut hari first period la kan… tapi, aku start senggugut hari ketiga… & darah period tu makin banyak pulak… so, hari keempat tu, lepas pegi2 tgk rumah utk kawan aku tu, kami pegi rumah ainul, kawan aku kat sini sebab dia ajak kami minum petang kat rumah dia.. masa kat rumah dia tula, aku cakap dgn ainul, rasa mcm pelik pulak period kali ni, tiba2 senggugut dtg tgh2 cycle… so, masa lepas makan sambil duduk2 sembang tu, aku dah rasa lain mcm… masuk toilet, Ya Allah, banyaknya darah.. sampai nak bocor2 dah.. bawak jugak bekal pad, tapi, sekejap je pakai dah penuh…last2 terpaksa mintak pad dgn ainul… pakai 2 lapis, tapi, darah merah yg segar tu, menitik2 menembusi pad… aku dah rasa lain macam… cakap dgn ainul, ainul cakap, ‘ke akak pregnant? Cuba check”. Aku pun ambik pregnancy test ainul & check.. Ya Allah, dua line tu naik terang gila… mmg betul aku pregnant… dalam hati, “ni miscarriage ke ni?”… banyak kali aku tukar pad… tapi darah melimpah2 keluar… mula2 ingat esok2 je nak pegi klinik kat campus.. tapi, ainul dgn azrin(husband ainul) insist suruh pegi hospital malam tu jugak.. so, bertolakla kami ke hospital…

Masa dlm perjalanan tu, perut dah semakin sakit… mcm contraction nak bersalin tu.. tapi, takla sekerap mana lagi… sampai ke hospital, lepas daftar tu, sementara nak tunggu turn kena panggil tu, tibe2 sakit makin kuat & kerap. rasa sakit mcm contraction nak bersalin tu tapi, sakit nak bersalin lagi sakitla sebenarnya. darah pun dah byk keluar.. bila kena panggil nama tu, masa nak jalan masuk bilik pesakit tu, mata tiba2 je gelap.. dah nak pitam dah masa tu.. nasib baik dah nak sampai bilik…  bila masuk bilik tu, nurse suruh aku salin baju & naik atas katil.. masa nak naik tu la, seketul darah jatuh atas alas tilam tu.. abg dah mabuk dah tgk darah byk sgt… lepas je darah tu keluar, sakit terus berkurangan.. lepas tu, diorang ambik darah aku & then tolak aku utk scan perut… lepas tu, baru hantar aku balik semula ke bilik pesakit tu… tak lama lepas tu doctor pulak datang bawak result scan aku & then dia seluk la kat bawah tu… dia keluarkan lagi seketul besar separuh genggam lagi dari bawah tu.. lepas tu, dia bagitau, kalau ikut scan, dah takde apa dah dlm rahim aku.. diapun dah keluarkan sisa yg last tu tadi… result darah aku pun dah keluar & memang aku dah pregnant cuma dia tak dpt estimate berapa minggu dah aku pregnant tapi dia cakap bukanlah baru sangat tapi still in the first trimester… aku sedihla juga bila tau tu.. yela, bukan senang nak dapat. Patutla idris buat perangai sgt sejak akhir2 ni… tapi, takpelah, Allah tau apa yang terbaik utk hambaNya… Allah tahu, mungkin aku tak ready lagi sebab Allah tahu struggle aku kat sini… at the same time, Allah nak bagitau, semua ni milik Allah… Allah boleh ambik bila2 masa je… aku redha…

A few days lepas tu, bila pegi exam qualifying exam, aku tak dapat jawab apapun… tgk semua soalan, fikiran aku kosong… mcm aku tak pernah study apapun… dan aku dah boleh agak mesti aku tak lulus exam ni… mcm nak nangis pun ada masa exam tu… duk terfikir, apa masa depan aku kat sini ni… adakah aku akan stay or aku akan balik tanpa PhD? Esoknya aku jumpa advisor aku, bawak semua surat doctor & dia suggest aku hantar email dgn surat doctor dekat graduate director utk school aku so that, takde apa2 tindakan akan dikenakan dekat aku kalau aku tak lulus… Alhamdulillah, director tu bagi peluang utk aku ambik kali kedua tapi, tahun depannya pulak…

Thursday, 31 August 2017

TeNaNGLaH WaHai HaTi....

Bismillaahirrahmanirahiiiiim…

Tenanglah wahai hati... remember why you come here... whatever happen, you still have your beloved husband and beloved kids... you ask for Allah's blessing and maybe this is how Allah filter everything in your life in order to get that redha Allah... belajar dan terus belajar untuk redha.. mungkin ini yang terbaik..

*** baru nak syahdu2, tiba2 ada fire alarm testing.. terkejut semua org kat dlm lab ni sebab takde dapat email awal bagitau pasal testing ni.. so, semua keluar dan berkumpul kat luar...bila dah masuk lab balik, hilang rasa syahdu tu.. mungkin sbb dah tercungap2 turun naik tangga, terbantut rasa nak syahdu.. Allah bagi kejutan sikit pada hati agar jgn dilayan perasaan tu... Allah nak bagitau, Allah ada...

so, dah alang2 menulis ni, buat perkongsian sikit la kot... lama dah tak buat perkongsian.. rindu zaman2 usrah kat uia dulu & juga usrah dgn muslimat dulu ( ni zaman2 anak dara, ikut mak pegi usrah). masa kat ump dulu pun, bila duk bersembang2 dgn jemi, sue & imrah, ada jugak selit2 perkongsian sikit.. so, takdela berhimpun tu jadi perkara yg sia2.. dari duk cakap hal orang kan.. baikla cakap2 pasal amanah Allah, tadarus quran.. barulah perhubungan yg terjalin dibina Allah.. teringat doa rabitah, bila cakap pasal berkumpul ni.. teringat jugak, masa kat uia dulu, ada slot usrah yg wajib semua student uia attend. aku suka baca doa rabitah ni setiap kali doa lepas solat jemaah tu & bila nak mulakan usrah... sebab doa ni bagi aku power untuk mendekatkan hati2 kepada Allah.. jap aku cari gambar doa rabitah ni...
ihsan gambar google

berbalik pada soal hati ni.. hati manusia ni memang mudah berubah mcm tu la jugak iman yg ada turun dan naik.. sebab tu lah kita kena sentiasa muhasabah diri... sebab tu juga la adakalanya Allah ketuk pintu hati dengan di datangkan rasa kesedihan atas sesuatu sebab Allah nak kita kembali kepadaNya.. Adakalanya Allah berikan kemenangan, kejayaan sebab Allah nak tgk sejauh mana kita bersyukur. Adakalanya, Allah bagi peringatan supaya kita renung kembali perjalanan hidup kita yg adakalanya kita menganiaya makhluk Allah yang lain... tapi, kadangkala kita lupa.. Allah bagi kesenangan, kita nikmati kesenangan sampai kita melekakan diri dgn ketenangan tu seolah2 memang patut Allah bagi kita kesenangan tu... bila terjadi sesuatu musibah, kita dgn cepatnya menuding jari pada Allah, oh, ini ujian bagi aku untuk menguji sejauh mana aku mampu bersabar...persoalannya, sabar sangat ke kita sampai kita rasa kita layak untuk diuji? sedangkan mungkin itu kafarah dari Allah atas dosa2 yg telah kita lakukan...

perjalanan hidup aku byk mengajar aku tentang erti redha dan bersyukur.. mak pun selalu cakap, apapun musibah yg kita dapat, fikir yg semua tu kafarah bagi dosa2 yg lalu... tu peringatan Allah tu... aku ingat lagi, aku tak habis lagi final exam, aku dah dapat keja dah... bila dah mudah dpt keja, dgn darah muda, aku cuma mampu bertahan setahun je kat tmpt keje tu... tak cari keje lain pun sbb fikir, senang je nak dpt keja. sekali Allah sampaikan peringatan, sape aku yg nak mendabik dada dgn confident nya rasa, semua orang nak ambik aku keje... 6 bulan aku menganggur... bukan tak dpt panggilan interview ke mana2... setiap kali mintak, dapat panggilan interview.. dan setiap kali interview akan di shortlisted untuk ke peringkat seterusnya... tapi, bila sampai final stage je, mesti tak dapat... masa tu rasa diri hopeless sgt sebab tak boleh nak bantu mak dgn ayah... last2 mak ajak join usrah.. lepas tu, jiran pulak mintak tlg ajar fardhu ain dekat PASTI.. Alhamdulillah, hati kembali terisi, pengalaman betul2 membuka mata aku, rezeki semua di tangan Allah.. jgn sombong dgn Allah... Alhamdulillah, lepas tu, dapat keje dekat je dgn rumah...

dah keje, nak kawin.. tapi, takde calon.. adik yg no 2 dah ada anak 3 dah pun.. adik yg no 3 pulak, sibuk couple nak kawin... bukan takde kawan2 lelaki... member2 kat kilang tu majoriti lelaki... tapi, sebab nak cari pemimpin keluarga yg boleh bimbing aku dan anak2, member sekadar member.. bila adik no 3 tanya bila aku nak kawin sbb dia nak kawin.. aku terus cakap dgn mak, "mak, kalau yan kawin, uni tak kawin lagi, masa kenduri yan nanti uni nak sambung belajar kat luar negara" masa tu, sampai doa kat Allah, kalau memang takde jodoh aku di dunia ni, bantula aku untuk redha supaya aku dapat menjadi seperti rabi'atul adawiyah. masa tu tak doa dah nak dapat jodoh cepat ke apa ke... tapi, yelah... mungkin Allah nak tgk keikhlasan aku utk redha, tup2 Allah temukan aku dgn abg. dan dari masa aku sekolah lagi, aku niat, kalau jumpa jodoh aku, aku nak bercinta selepas kawin... kalau boleh tak nak dating... kalau boleh biar orang yg sama2 nak kan perhubungan yg diredha Allah... Alhamdulillah, aku dgn abg bercinta lepas kawin, walaupun tempoh bertunang tu setahun, boleh kira berapa kali je jumpa.. tupun, ada hasan duk teman sekali... bila jumpa pun, jalan jauh2.. tu yg bila awal2 lepas kawin tu, duk rasa berdosa je duduk berdua2an dgn abg, pegang tangan pun rasa berdosa... hehehe

bila dah kawin, sekali lagi kami diuji, dah setahun lebih kawin, takde anak pun lagi... kecewa, menangis tu selalu sgt dah... last2 aku sambung master, fikir, mungkin takde rezeki zuriat bagi kami... masa tu duk doa kat Allah, kalau mmg takde rezeki zuriat bagi kami, bantula aku untuk redha.. Aku nak redha dengan segala ketentuan Mu... Alhamdulillah, lepas tu, Allah kurniakan kami rayyan sebagai penyeri hidup kami... bila rayyan dah besar, dia sibuk nak adik.. pegi buat treatment kesuburan, beratus habis.. tau2 Doktor diagnose aku ada PCOS.. dia suggest aku buat laparoscopy... akupun cakap dgn abg, mungkin sorang je la kot anak kita... takpe, kita redha ye... tup2, Allah kurniakan idris pulak untuk tambah menyerikan hidup kami... sekali dgn offer nak buat phd dekat canada... dapat rezeki sambung kat USA ni pun rezeki yg Allah bagi secara tak disangka2...

jadi, aku memang percaya rezeki, jodoh, zuriat & segala apa yang ada di dunia ni, semuanya milik Allah... dan Allah tu maha Adil...

Wednesday, 30 August 2017

CaTaTaN PeRJaLaNaN PhD Di BuMi USA ~ SeMeSTeR PeRTaMa

Bismillaahirrahmanirahiiiiim…

31 August 2015, semester pertama aku pun bermula. macam2 perasaan ada.. berdebar, excited, cuak.. semua ada.. mana taknya, aku bukan kenal sape2 pun.. nak kena cakap bahasa inggeris lagi.. dah boleh bayang, nanti mesti susah nak jumpa perempuan dlm kelas aku tu nanti, sebab masa orientation peringkat department, aku sorang je perempuan dekat dlm hall tu. Dan ternyata memang betul pun sangkaan aku… masa aku pegi kelas yg supervisor aku ajar, mmg aku sorang je pompuan dalam kelas.. dahlah sorang je pompuan, pakai tudung pulak tu… bila berada di bumi uncle sam ni, perempuan bertudung dan seorang je, mmg obvious sgt la kan… subject ni pulak subject yg aku tak pernah belajar… optimization in engineering design. Pernahla belajar basic algebra masa undergrad dulu, tapi, tak penah la belajar pasal optimization… Subject lagi satu pulak subject Manufacturing Automation.. tapi, memandangkan ni subject elective untuk undergrad, so, kelas ni campur dengan student undergrad.. kebetulan, ada sorang adik undergrad pompuan ni pun register kelas ni… so, takde la rasa pelik sgt…

Anyway, bila masuk kelas2 ni… terasa diri ni kerdil sangat.. selama ni masa kat Malaysia, ingatkan ok dah speaking English… bila dtg US ni, terasa tak pandainya speaking… masuk kelas, rasa bahasa tu asing sgt.. struggle nak fahamkan apa yg lecturer ajar… kalau kelas automation tu, padahal, aku dah penah ajar subject tu kat student2 aku dulu.. bukan setakat tu, subject tu dan belajar banyak kali masa undergrad & master pun.. tapi, bila lecturer tanya dlm kelas, the way of thinking tu berbeza… teringat pulak kat dekan fakulti kat UMP, sebab dia penah cakap, “nanti bila awak dah pegi sana, awak akan rasa semuanya berbeza… level knowledge diorang berbeza sbb diorang mmg focus on R&D sedangkan kita kat Malaysia ni, lebih kepada end user untuk apa yg diorang dah develop. Bila kita mengajar, kita ajar based on apa yg kit abaca dari buku teks, tapi, diorang ni ajar based on apa yg diorang develop sendiri… tula yang saya nak awak bawk balik bila dah habis phd nanti…”. So, memang betul la apa yg Prof Wan cakap tu…

Tapi, tulah… semester pertama di sini taklah seceria warna2 pelangi tu… penuh dgn air mata je… terasa mcm tak pandai sgt… belajar benda baru, lambat je nak catch up.. tak sama mcm masa undergrad & master dulu… kalau masa master tu, nak score A tu takde masalah pun walaupun masa tu aku sibuk dengan kerja yg banyak gila & pregnant pulak, lepas tu, dpt rayyan pulak.. memangla penah menangis kat depan meja kat tempat keja sebab masa tu keja terlampau banyak, tapi, bukanla rasa mcm sekarang ni… 1st struggle bila nak kena buat group untuk group project bagi setiap course… disebabkan mechanical ni bidang orang lelaki, orang perempuan yg ambik bidang ni, mcm dipandang rendah oleh lelaki2 ni… takde sape nak volunteer nak satu group dgn aku… huhuhuhu.. padahal kat Malaysia, takde masalah pun bila nak buat group ni… bila exam pulak, untuk subject optimization yang dgn supervisor aku ni, susahnya nak score A disebabkan grading scale dia yg berbeza dari Malaysia.. nak dapat A, 93 ke atas baru A. 90-93 tu A-, 85-90 tu B+, 80-94 tu B dan untuk lulus kena make sure dpt B ke atas utk semua subject… so, untuk aku yg biasanya takde masalah utk score, dpt B adalah satu tamparan yg hebat untuk aku… bila jumpa supervisor, supervisor pulak bagi ayat “B and B+ are just average, all my students before got A in my subject”, tu mcm panahan berapi utk hati aku… duk menangis je… assignment pulak mostly kena buat matlab programming pulak… menangis lagi… huwaaa.. menyesal tak belajar matlab programming masa sebelum dtg sini… dahla aku takde geng, buat programming, sorang2 la pecah kepala buat coding & debugging semua tu… kawan2 kelas semua ada geng… memang rasa tersisih sgt2…

Mujur abg & anak2 ada jadi peneman yang setia… urusan rumah semua abg yg buat… kecuali bila ada ajak stdt2 malaysia kat sini dtg makan kat rumah.. so, bila bab masak2 makanan banyak2 tu, aku la yg tukang masaknya… sbb dari kat malaysia lagi, bila buat open house atau majlis pape kat rumah, mmg aku yg masak (tapi, ni masa 1st sem la… lepas dah turunkan ilmu kat abg, sekarang ni, dan bolehla bergabung tenaga dgn abg untuk masak byk2 hehehe..)

Papepun, gitula catatan perjalanan phd di semester pertama ni.. sebab ni flashback je, tak mampu la aku nak cerita detail pasal berapa kali aku menangis, pasal group member aku semester tu… nanti aku sambung lagi flashback lepas habis semester pertama aku kat sini…

Saturday, 26 August 2017

CaTaTaN PeRJaLaNaN PhD Di BuMi USA ~ oRieNTaTioN

Bismillaahirrahmanirahiiiiim…


Dah habis dah cerita pasal persediaan dan journey sebelum sampai US ni, barula boleh share perjalanan hidup bila dah bergelar student di US ni. Tambah pulak, sekarang ni semester fall 2017 baru nak start. Sesuaila dengan mood nak flashback2 ni….

Mcm entry sebelum ni, kami sampai 2 minggu sebelum semester bermula… seminggu yg pertama tu, aku dgn anak2 duduk rumah adik2 undergrad perempuan, abg pulak duduk rumah adik2 undergrad lelaki. Jetlag la jugak, tapi, tak lama sebab si rayyan dgn idris ni takde la jetlag sangat… aktif je, so, ummi dia pun kena la layan kerenah anak2.. tambah pulak duduk menumpang rumah orang… so, nak jetlag pun tak jadi nak jetlag sgt… Alhamdulillah, tak sampai seminggu pun sebenarnya menumpang rumah orang, duk cari2 rumah, dptla rumah utk disewa.. selesa, 2 bilik, tingkat atas.. ruang tamu pun besar… tapi sewa USD 1000 la juga sebulan… kebetulan ada adik2 undergrad Malaysia yg baru sampai pun menyewa kat rumah bawah. Anyway, rumah yg kami sewa ni mcm townhouse.. atas rumah lain, bawah rumah lain, lepas tu, ada basement.. so, kami penyewa2 ni share washing machine dgn dryer dekat basement tu… Since rumah ni sewa dah termasuk gas (yg ni utk heater & dryer.. masa winter, heater ni sangat memainkan peranan.. kalau tak, ketor la kami kat dlm rumah), so, kami cuma perlu uruskan electricity je la… yg ni, kami kena call national grid untuk register account electricity utk rumah & lepas tu, dia akan suruh email document2 penting yg ada gambar… ingat2 lupa dah document tu, tapi, utk menunjukkan identity kita… tak silap aku, aku hantar passport dengan student id.

Anyway, seminggu sebelum start semester tu, kena la attend orientation dekat campus… So, orientation ni ada dua peringkat. Satu peringkat university, satu lagi peringkat department. Untuk peringkat university ni, aku pergi yg wajib pergi je sebab nak university release hold kat status student aku… (kalau kena hold status ni, aku tak boleh register subject pape… tu yg kena release status hold tu).

Untuk peringkat department tu, baru la dengar briefing yang berkaitan dgn program phd aku ni… terkejut ada, cuak pun ada bila dengar briefing. Sebab system mmg tak sama dengan Malaysia.. kat sini, aku kena ambik 48 credit hours of courses and 24 credit hours of dissertation dan kena make sure dapat grade B ke atas untuk setiap course… 48 credit hours courses tu, maknanya ambik courses, kena pegi kelas, buat assignment, project & final exam tu… mcm masa undergrad & masa aku ambik master by course dekat UPM dulu tu… satu course bersamaan dengan 3 credit hours & minimum credit hours aku kena ambik every sem adalah 12 credit hours. So, kenala pandai2 susun jadual untuk fulfill requirement yg ni. At the same time, aku kena buat preparation untuk lulus qualifying exam jugak… yg ni yg paling aku takut sbb qualifying exam ni yg menentukan kita boleh jadi phd candidate ke tak… sebab selagi tak lepas qualifying exam ni, kitorang phd student ni cuma bergelar graduate student je… yg tambah cuak, untuk qualifying exam ni, dia bagi 2 kali attempt je.. kalau tak lulus lepas attempt kedua, kena buang la… sia2 je… huhuhu… dahla qualifying exam ni ada 3 part & kena lulus semua… kalau salah satu je lulus, salah satu lagi tak lulus, pun kena buang jugak… So, component qualifying exam ni mcm ni,
Part I – Core exam (yang ni cover semua subject core mechanical: static & dynamic, mechanics of material, fluid mechanics, thermodynamics and materials science)
Part 2 – Focus area (yg ni berkait dgn focus group dekat dlm mechanical engineering ni… mcm aku, focus area aku kat design and optimization)
Part 3 – Oral examination (yang ni pulak, tak specific, suka hati examiner la nak tanya apa dlm masa sejam.. tapi, untuk ambik exam ni, kena lulus part 2 dulu)
Kalau tanya aku, antara 3 part ni, mana yg susah.. aku akan jawab semua susah… huhuhu… kalau part 1 tu, semua subject tu adala individual subject yg aku ambik masa 1st year and 2nd year undergrad dulu… dan masa ambik dulu, bukan la ambik sekaligus dlm masa satu sem, semuanya ambik berperingkat2 & exam nya pun by subject la… tapi, untuk qualifying ni, aku kena pulun study semua course tu sebab soalan yg keluar boleh jadi dari mana2 topik dlm subject tu & perlu dijawab dalam masa 3 jam. Nak spot soalan pun tak boleh… ni seumpama korang ambik spm, subject fizik, kimia, biology & add math sekaligus dalam satu paper… sedangkan korang belajar subject2 tu dari form 4 sampai form 5. Dahla, lama gila aku tinggal courses2 ni, sebab masa aku first year and second tu, tahun 1998-1999 which is 16 tahun yg dulu… huhuhu, nangis dan nangis lagi… kalau part 2 pulak, focus area tu quite new jugak untuk aku… so, kena ambik kelas, hadamkan betul2 untuk belajar semua tu… Oral examination pulak,…. Pengsan…… sebab soalan yg keluar boleh jadi apa je & bertubi2 keluar dari examiner… perasaan dia mcm pesalah nak kene hukuman tembak, so, kene berdiri kat depan tu dengan rasa helpless…

Lepas orientation tu, baru aku pegi jumpa supervisor aku, finally bersua muka sebab selama ni duk contact through email je… rasanya umur dia baya2 aku je kot.. mungkin tua setahun ataupun sebaya… tapi, yelah… dia hensem ke muda ke, baya aku ke, still rasa gerun sbb dia supervisor aku… huhuhuhu..  anyway, lepas jumpa dia, dia pun suggest untuk aku transfer kredit master aku… Alhamdulillah, dalapatla transfer 27 credit, so, tinggal la 21 credit of courses je untuk aku ambik… tapi, lega tang tu, sekejap je… jadi cuak balik sebab advisor aku cakap, aku wajib ambik qualifying exam part 1 tu, end of first semester ni jugak… aku duk fikir, cukup ke masa aku nak prepare ni… 6 subject tu nak kena pulun study balik… dengan nak hadam courses yg aku ambik lagi sebab quite new bagi aku, dengan nak blend dgn environment study lagi, language lagi… sebab slang American kan…  terus rasa nak nangis.. homesick pun tak hilang lagi, rindu kat mak, ayah, adik2, anak2 sedara, kucing, kawan2….

So, gitula ceritanya sebelum kelas bermula.. nanti aku sambung lagi catatan perjalanan PhD ni..

MaHLiGai KaSiHKu


Daisypath Anniversary tickers

Amanah Allah






Daisypath Happy Birthday tickers