Friday, 14 April 2017

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY BeGiN ~ PaRT 4



Assalamualaikum semua…

Kali ni sambung balik cerita mcm yang dijanjikan dlm post sblm ni. Masa mencari2 university di Canada tu, one of the university di Canada tu ada buat research dlm bidang yang aku berminat. So, aku pun hantar email ke prof tu, bagitau aku berminat nak buat phd and nak jadikan dia as advisor aku.. Alhamdulillah, dia reply and bagi feedback yang positive. So, bermula la sessi discussion dgn prof tu untuk proses permohonan PhD tu. Masa tu baru la ada motivasi nak ambik IELTS balik semula untuk submit PhD application ke university tu dan juga untuk permohonan cuti belajar & biasiswa SLAI KPT.

Second attempt IELTS, aku ambik dekat IDP Subang Jaya lagi sekali. Sebelum pegi ambik tu, kebetulan UMP ada buat kursus IELTS one week sebelum tarikh aku ambik exam tu. So, bolehla support preparation untuk exam tu. Seminggu sebelum exam, aku bertapa je dlm bilik aku kat fakulti tu… buat exercise writing sbb masa sblm2 ni, yg buat spoil result tu part writing aku… Alhamdulillah, bila result keluar, fulfil dahla one of the requirement untuk apply biasiswa KPT tu… tak la gempak manapun.. reading 7.5, listening 8, writing 6.5, speaking 6.5.. so, semua sekali band 7.

Dah dapat result tu semua baru la start buat official application to the university through website dia. Tapi, tulah… take note ye masing2 kalau ada yg berminat nak buat PhD di university kat Canada dan US. Awal2 apply tu, most of the universities kat sini akan mintak official transcript from university yang kita belajar dulu. Bukan kita yang hantar tapi, kita kena request university2 kita yang dulu keluarkan official transcript and sealed it and then submit ke university sana… And trust me, semua tu pakai duit. Tak ingat dah berapa habis, tapi, beratus2 jugak RM habis untuk submit transcript tu (yang ni depends kat university korang). Macam aku, aku kene pegi UIA untuk bachelor degree aku and UPM untuk master aku.

So, lepas dah submit semua tu, university yang aku apply ni pun dah process, prof yang nak jadi advisor aku nipun  dah review dengan committee member dia & finally aku dapat permohonan aku berjaya & aku pun dapat offer letter dari university tu untuk kemasukan January 2014. Masa tu la, aku dapat berita yang tak disangka2.. aku pregnant & due untuk bersalin, 1/1/2014!!! Mana nak sangka.. Rayyan pun dah 5 tahun masa tu.. lama dah dia mintak nak adik… bukan aku tak pernah pegi buat rawatan kat klinik dalam tempoh 5 tahun tu… berbulan2 makan chlomid, lps tu, pegi cucuk kat perut untuk suburkan telur.. sampai gynae yg aku jumpa tu suggest aku buat laparoscopy sbb PCOS aku teruk. Tapi, aku x buat la laparoscopy tu. Aku just stop treatment clinic tu & redha dah fikir, rayyan sorang jela rezeki anak utk aku. Tiba2, rezeki datang serentak…

Dalam masa yang sama, heboh masa tu UMP pulak nak tukar polisi… nak university yang dalam ranking top 200 je & masa tu jugak, digalakkan untuk cari university kat US. Dah serba salah dah masa tu… sbb memikirkan due bersalin sama dgn tarikh daftar PhD di Canada… memang confirm la nak kene tangguh. Tapi, kalua tangguh, polisi baru UMP tu dah berkuatkuasa dah.. mesti tak lepas application utk sambung ke Canada tu sbb university tu x masuk dlm ranking…

Pening jugak masa tu fikir. Offer utk sambung belajar & rezeki untuk pregnant, dua2 memang aku impikan… lama aku berfikir & berdoa mohon diberikan petunjuk… one day, aku terbaca satu artikel dekat fb tentang rezeki Allah.. terus aku tersentak sebab terasa rapuhnya keyakinan aku pada kekuasaan & kehendak Allah. Selama ni bila aku berdoa untuk sambung belajar ni, aku selalu mohon agar Allah bantu aku dalam membuat apa2 keputusan… Allah baru bagi aku rezeki anak yang selama ni aku duk harap sangat, aku dah rasa tertekan.. ni Allah dah bagi aku rezeki anak ni… kenapa tak bersyukur???

So, akhirnya aku buat keputusan untuk tolak permohonan PhD dari university dekat Canada tu… Aku letakkan keyakinan aku pada Allah, yang mungkin university dekat Canada ni bukan yang terbaik untuk aku.. InsyaAllah, kalua aku redha, Allah akan gantikan dengan tempat yang lebih baik untuk aku sambung PhD. Kalau pun tak de rezeki aku untuk buat PhD, ada benda lain yang lebih baik untuk aku. Mungkin aku masih belum betul2 bersedia untuk sambung belajar… bersedia kat sini bukan dari segi ilmu je, tapi, dari segi akhlak aku dgn Allah….

Friday, 24 March 2017

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY BeGiN ~ PaRT 3



So, kali ni sambung balik pasal phd preparation journey… sbnrnya, sebelum aku ambik ielts tu, aku dah start mencari potential universities untuk aku buat phd… dalam mencari tu,  aku tertarik dgn one of the university dekat new Zealand sebab dia ada buat research in cad programming, STEP NC.. tambah pulak bila bukak website prof yang buat research in that area, dia ada one phd student dari Malaysia.. so, aku pun email prof tu tanya kot2 dia boleh terima aku as student dia.. Alhamdulillah, prof tu reply email aku… excited sebab tu la first reply yg aku dapat & reply tu pulak reply positive. Prof tu sudi nak supervise utk phd aku… then, aku send pulak email dekat student prof tu yg dari Malaysia tu.. & she gave a good feedback too… dia cakap, prof tu memang baik tapi, phd ni is a journey… ada pasang & surutnya jugak….

Tapi, bila result ielts yg tidak memberangsangkan tu, aku mcm tak ready je nak repeat ambik ielts lagi sekali dlm masa terdekat.. tambah pulak aku mmg bz dgn sebagai penyelaras untuk proses akreditasi program engineering kat fakulti aku… sape yg penah in charge atau take part bahagian akreditasi ni tahula bz dia mcm mana… since aku tau result ielts aku x lepas sebab aku tak prepare sgt bahagian writing tu, aku takut kalau ambik lagi sekali dlm masa terdekat, result nya akan sama je…

At the same time, aku minta pendapat dari one of the prof dekat fakulti yg merupakan mentor aku dalam bahagian akreditasi ni. Maklumla, aku ni asal nya engineer kilang, research background kat kilang mmg ciput la sbb masa kat kilang aku lebih in charge bahagian nak increase productivity & reduce defect. masa mana nak buat research  nya. tambah lak dpt boss yg suka nak suruh aku in charge mcm2 masa kat kilang dulu. bila jadi lecturer kat kolej swasta, beban mengajar pulak byk sgt tambah dengan jawatan2 lain yang melibatkan program2 offered dekat school aku. So, research background tu mmg x de. masa buat master, master by coursework. so, final project tu x dela kene buat research bagai. Prof tu suggest kat aku pegi la US or Canada sebab kat sana, kena ambik course awal2 tu. so, sempat lagi nak prepare utk research bila dah lepas qualifying exam… berbeza dengan university dekat UK & yang lain2 yang bila pegi sana dah kene strong in research dah… aku tanya prof tu, bukan phd kat US ni susah sebab awal2 tu kene lulus comprehensive/qualifying exam dulu ke? Sebab ramai je yang balik tanpa Phd sebab tak lulus exam tu… exam tu yang menentukan student tu layak digelar Phd candidate atau tak.. Prof tu selamba je cakap.. exam tu jela yg susah sikit.. kalau lulus tu, insyaAllah Phd dlm tangan dah. Cuma, lambat atau pun tak je… dia cakap, dia buat phd dia kat penn state.. diapun buat phd dlm 7 tahun… Aku… 7 tahun???? Mcm x sanggup je… huhuhu

Tapi, bila fikir2 balik, make sense jugak apa yg dia cakap tu.. tapi, disebabkan aku takut nak apply phd kat US dan tambah pulak kawan aku cakap, nak apply buat phd kat US, kena ambik GRE (ni exam) dulu.. akupun search universiti2 dekat Canada je. Dalam mencari tu, aku terjumpa university yang ada buat research dlm bidang yg aku nak… University Manitoba.. Aku email prof yang berkenaan… Alhamdulillah, prof tu reply & dia willing to supervise aku as Phd student dia & prof tu suruh aku proceed dgn PhD application through university’s website… Perasaan masa tu Allah je yg tau…

Nanti aku sambung balik dengan entry seterusnya pasal proses permohonan aku dengan University Manitoba tu dan kenapa aku tak pegi… Permohonan aku berjaya & tinggal step utk permohonan cuti belajar dari UMP as majikan & permohonan biasiswa SLAB/SLAI dari KPT je.. tapi, aku tak pegi…

Thursday, 23 March 2017

RaMaDHaN & SYaWaL PeRTaMa Di PeRaNTauaN ~ PaRT 2

Lamanya nak sambung part 2 kisah ramadhan & syawal di perantauan... sampai dah nak start puasa balik dah... huhuhuhu.... bz sgt campur malas sebab byk sangat hutang nak cerita kat blog...

anyway, part 1 hari tu, aku dah cerita pasal puasa pertama di perantauan.. kali ni kita sambung part raya pulak... utk persiapan raya, of course la rasa mcm x de feel nak raya... tapi, buat jugakla kuih raya untuk ubat rindu kat kampung halaman. lagipun, rayyan asyikla tanya bila nak buat kuih raya sbb ummi dia ni masa kat malaysia, tiap2 tahun buat kuih raya dan rayyan, idris & abi diorang mmg suka makan kuih raya... so, utk kuih raya, aku buat la biskut suji (permintaan abi rayyan), biskut cornflakes (resepi mak aku), kuih tart nenas (sbb ni favourite aku & mmg tiap2 tahun mesti buat), kuih tart strawberry (yg ni saja wat.. nak tambah koleksi kuih tart) & malam raya tu aku wat kek gula hangus.

 biskut suji cinta hati... ;)

 jem nenas in the making.. (lupa nak snap gambar kejadian tart nenas nya)

 jem strawberry in the making.. (lupa jugak nak snap gambar tart strawberry)

 selingan... malam raya tu mata tak leh nak lelap.. teringat kat family di kampung.. so, mengayam ketupat tipu2 je...

ni kuih raya yg dah siap dalam balang... yg tercokoh satu atas pinggan tu, kek gula hangus...

pagi raya tu kami solat aidilfitri dekat masjid an-noor atau islamic center niagara fall.. alhamdulillah, ramai muslim berkumpul dekat masjid ni walaupun diorang buat solat aidilfitri ni dua sesi. Lepas solat aidilfitri tu, terus bergegas balik sebab plan utk sambutan raya kali ni buat kat rumah aku... tapi, kami jadi tuan rumah je... tema makanan ala2 potluck.. so, masing2 bawak menu masing2... kami tuan rumah, buat pulut kuning dgn gulai ayam, air pulak sirap bandung di samping kuih2 raya.. menu yg lain2 pulak macam nasi himpit, rendang, kuah kacang tu dibawa oleh adik2 & kawan2 yang lain.




masa duk berkumpul ramai2 tu, sempat la bervideo call dgn mak & ayah... tapi, sebab kat malaysia dah malam.. rayyan dgn idris pulak bila dah jumpa abg2 dgn kakak2 ni, x dptla nenek dgn atuk tu nak sembang sangat dgn diorang... tapi, sebenarnya, malam raya tu, dah call dah mak & ayah... tapi, tulah.. bila tgk dlm video, ruang makan, tangga tmpt kitorang selalu lepak2 sembang dekat dapur tu.. rasa sayu je... tgk pulak status facebook adik aku, kali ni raya berlima je kat kampung... mak, ayah, & adik2 aku bertiga yang bujang lagi... cucu2 yg ramai2 tu semua x de sbb adik2 aku beraya di kampung suami masing2. aku rasa mak & ayah aku pun sayu kot... :'(

takpelah.. moga kami jadi lebih tabah & jadi pembakar semangat utk aku menghabiskan phd aku on time atau lebih cepat dari itu.. insyaAllah....

Wednesday, 10 August 2016

RaMaDHaN & SYaWaL PeRTaMa Di PeRaNTauaN ~ PaRT 1




Menyelit sikit dekat post pasal Phd tu.. mcm bosan pulak kalau nak buat karangan pasal phd journey je semata2.. anyway, nak post cite pasal ramadhan & syawal pertama di bumi uncle sam ni.. biarla dah lepas pun bulan Ramadhan & syawal tu pun… tapi, kalau tak post cite ni.. x de la kenangan yg aku boleh imbau bila bukak blog ni… (ni sebab duk mengimbau kenangan lama yg aku duk post kat blog dulu2)

Anyway, tahun ni tahun pertama kami sekeluarga berpuasa & beraya jauh dari mak ayah, adik beradik… tahun2 sblm ni, semenjak kami dah duduk Kuantan, bila bulan puasa, hampir tiap2 minggu aku drive balik rumah mak ayah aku kat dungun. Tiap kali raya pulak, memang raya rumah kat mak ayah aku je… huhuhu… miss them so much. Mujur ada kawan2 & adik2 undregrad yg x balik cuti summer… bolehla berkumpul sekali sekala buka puasa sama2…

Berpuasa di sini, yang mencabar nya tempoh berpuasa yang panjang. Pening jugak nak plan masa utk sahur… Sebabnya subuh dekat2 pukul 4 pagi… maghrib pulak lebih kurang pukul  8.50 malam. Isya pulak pukul 10.45 malam… memandangkan isya tu lambat, lepas solat isya’, ngaji, solat terawikh semua dah dekat pukul 12 tgh malam.. serba salah nak tido sebab tinggal 3 jam je lagi untuk sahur pulak… tido kang takut terlepas sahur pulak… kalau tak sahur kang, nak puasa untuk hampir 17 jam, melepet la semua... huhuhuhu… so, biasanya aku take a nap je kat couch kat ruang tamu tu…

Alhamdulillah, tempoh 17 jam tu ok je utk kami2 yg dah besar ni.. yg kesiannya rayyan la… first week puasa tu, dia still sekolah lagi.. sekolah dari pukul 8.00 pagi sampai pukul 3.00 ptg… since aku hantar dia ke public school, bukan international school, dia sorang je la international student kat sekolah dia… so, kami kena explain kat cikgu dia yang dia ni puasa so, tak boleh makan & minum masa break tengahari tu..

Sehari sebelum puasa tu sebenarnya kami baru balik dari jalan2 kat Washington dc and Hershey park… nantila.. kot rajin, aku wat entry khas utk cuti2 tu… bukan setakat cuti2 tu, cuti2 lain pun aku try la ambik masa utk buat karangan…. (x janji… bergantung pada kerajinan & tahap ingatan… hehehe)

Lepas first week puasa, sedih je bila sembang dgn mak.. sebab mak ayah cakap diorang pegi jalan2 ke kl.. aku tanya, pegi kl sebab gi tgk anak yan ke? (yan ni adik aku yg nombor tiga.. dia baru lepas bersalin anak ke 4). Mak cakap.. x de la sgt… mak cakap sebab sebelum2 ni, tiap kali puasa, hujung minggu aku mesti balik dgn anak2.. tp, puasa kali ni, x de.. so, mak cakap mak rindu… terus mak ajak ayah jalan ke kl… mar, adik aku yg no 2 tu bagi voucher penginapan kat hotel kat kl. X ingat hotel mana… (adoi, asal citer pasal ni, mesti aku sebak).

Terus terang, puasa kali ni, aku langsung x leh dengar lagu raya… ada sekali tu, Nampak org share khai bahar tu nyanyi lagu raya sudirman, Dari jauh ku pohon maaf… aku pun gatal tangan pi bukak… separuh je dapat dengar, the rest, aku nangis teresak2 dlm bilik… rindu sgt kat keluarga di Malaysia…

Anyway, sepanjang bulan puasa ni.. ada a few times dapat jemputan berbuka puasa kat luar.. first week tu, adik2 undergrad (boys) buat majlis berbuka puasa kat rumah diorang… third week, kawan yg sama2 wat phd kat sini, azrin & ainul pulak wat kat rumah diorang… bolehla buat ubat rindu kat suasana kemeriahan berbuka puasa ramai2…

Aku ada gak wat majlis berbuka puasa kat rumah. Menu simple2 je, nasi hujan panas, ayam masak merah, acar je… lepas tu, menu2 yg lain tu adik2 dgn kawan2 yg bawak.. ada yg bawak roti jala, puding sagu, puding jagung, cocktail, ada yg prepare sate & kitorang bakar kat blkg rumah… anyway, semua sedap2…layan je la gambar2 kat bawah ni...

antara yg hadir, bakar sate
 

close up sate...
 

antara menu yang ada
 

 close up sikit menu yg aku masak

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi