Wednesday, 10 August 2016

RaMaDHaN & SYaWaL PeRTaMa Di PeRaNTauaN ~ PaRT 1




Menyelit sikit dekat post pasal Phd tu.. mcm bosan pulak kalau nak buat karangan pasal phd journey je semata2.. anyway, nak post cite pasal ramadhan & syawal pertama di bumi uncle sam ni.. biarla dah lepas pun bulan Ramadhan & syawal tu pun… tapi, kalau tak post cite ni.. x de la kenangan yg aku boleh imbau bila bukak blog ni… (ni sebab duk mengimbau kenangan lama yg aku duk post kat blog dulu2)

Anyway, tahun ni tahun pertama kami sekeluarga berpuasa & beraya jauh dari mak ayah, adik beradik… tahun2 sblm ni, semenjak kami dah duduk Kuantan, bila bulan puasa, hampir tiap2 minggu aku drive balik rumah mak ayah aku kat dungun. Tiap kali raya pulak, memang raya rumah kat mak ayah aku je… huhuhu… miss them so much. Mujur ada kawan2 & adik2 undregrad yg x balik cuti summer… bolehla berkumpul sekali sekala buka puasa sama2…

Berpuasa di sini, yang mencabar nya tempoh berpuasa yang panjang. Pening jugak nak plan masa utk sahur… Sebabnya subuh dekat2 pukul 4 pagi… maghrib pulak lebih kurang pukul  8.50 malam. Isya pulak pukul 10.45 malam… memandangkan isya tu lambat, lepas solat isya’, ngaji, solat terawikh semua dah dekat pukul 12 tgh malam.. serba salah nak tido sebab tinggal 3 jam je lagi untuk sahur pulak… tido kang takut terlepas sahur pulak… kalau tak sahur kang, nak puasa untuk hampir 17 jam, melepet la semua... huhuhuhu… so, biasanya aku take a nap je kat couch kat ruang tamu tu…

Alhamdulillah, tempoh 17 jam tu ok je utk kami2 yg dah besar ni.. yg kesiannya rayyan la… first week puasa tu, dia still sekolah lagi.. sekolah dari pukul 8.00 pagi sampai pukul 3.00 ptg… since aku hantar dia ke public school, bukan international school, dia sorang je la international student kat sekolah dia… so, kami kena explain kat cikgu dia yang dia ni puasa so, tak boleh makan & minum masa break tengahari tu..

Sehari sebelum puasa tu sebenarnya kami baru balik dari jalan2 kat Washington dc and Hershey park… nantila.. kot rajin, aku wat entry khas utk cuti2 tu… bukan setakat cuti2 tu, cuti2 lain pun aku try la ambik masa utk buat karangan…. (x janji… bergantung pada kerajinan & tahap ingatan… hehehe)

Lepas first week puasa, sedih je bila sembang dgn mak.. sebab mak ayah cakap diorang pegi jalan2 ke kl.. aku tanya, pegi kl sebab gi tgk anak yan ke? (yan ni adik aku yg nombor tiga.. dia baru lepas bersalin anak ke 4). Mak cakap.. x de la sgt… mak cakap sebab sebelum2 ni, tiap kali puasa, hujung minggu aku mesti balik dgn anak2.. tp, puasa kali ni, x de.. so, mak cakap mak rindu… terus mak ajak ayah jalan ke kl… mar, adik aku yg no 2 tu bagi voucher penginapan kat hotel kat kl. X ingat hotel mana… (adoi, asal citer pasal ni, mesti aku sebak).

Terus terang, puasa kali ni, aku langsung x leh dengar lagu raya… ada sekali tu, Nampak org share khai bahar tu nyanyi lagu raya sudirman, Dari jauh ku pohon maaf… aku pun gatal tangan pi bukak… separuh je dapat dengar, the rest, aku nangis teresak2 dlm bilik… rindu sgt kat keluarga di Malaysia…

Anyway, sepanjang bulan puasa ni.. ada a few times dapat jemputan berbuka puasa kat luar.. first week tu, adik2 undergrad (boys) buat majlis berbuka puasa kat rumah diorang… third week, kawan yg sama2 wat phd kat sini, azrin & ainul pulak wat kat rumah diorang… bolehla buat ubat rindu kat suasana kemeriahan berbuka puasa ramai2…

Aku ada gak wat majlis berbuka puasa kat rumah. Menu simple2 je, nasi hujan panas, ayam masak merah, acar je… lepas tu, menu2 yg lain tu adik2 dgn kawan2 yg bawak.. ada yg bawak roti jala, puding sagu, puding jagung, cocktail, ada yg prepare sate & kitorang bakar kat blkg rumah… anyway, semua sedap2…layan je la gambar2 kat bawah ni...

antara yg hadir, bakar sate
 

close up sate...
 

antara menu yang ada
 

 close up sikit menu yg aku masak

Tuesday, 9 August 2016

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY BeGiN ~ PaRT 2



Bila nama dah naik untuk buat PhD, masa tula masing2 terkial2 nak fulfil requirement untuk confirmation (sah jawatan). Masa tu, aku cuma tinggal IELTS je lagi yg x ambik… x de kekuatan nak ambik kononnya.. So, masa preparation nak ambik IELTS tu, plannya nak ambik utk confirmation & juga untuk fulfil requirement KPT kalau nak sambung belajar luar negara.. ikutkan syarat confirmation, IELTS perlukan band 6.0 & syarat utk sambung belajar luar negara pulak, nak IELTS 6.5. so, target nak dapatkan IELTS tu 6.5 la… tapi, tula.. bila kita ada komitmen utk mengajar & tugas2 lain, aku cuma sempat prepare utk IELTS tu a few days sebelum exam… (salahkan komitmen konon.. padahal poor time management & malas… huhuhu..).

Untuk ambil IELTS tu, prosedur nya aku ingat2 lupa dah.. tapi, kat Malaysia ni, kalau nak ambik IELTS, kita boleh pilih sama ada nak ambik dengan British Council ataupun IDP. Aku ambik IELTS dengan IDP.. bukak website dia, & aku pilih IDP subang & tarikh, then register. Lepas tu, aku x ingat dah pasal payment semua tu.. tapi, yg aku ingat, aku ada conversation dgn someone name Aaron dari IDP through email pasal payment semua tu… hmm, kenapa aku ambik dgn IDP eh?  Rasanya sebab aku aim nak buat speaking test on the same day dgn written test rasanya & masa aku register dgn IDP tu, mmg org x ramai lagi… oh, lupa nak bagitau, exam IELTS ni ada 4 component: listening, reading, writing & speaking. Untuk, listening, reading & writing tu, akan kena ambik berturut2 dekat dalam exam hall tu. Untuk speaking pulak, diorang akan bagi schedule untuk slot kita je. IDP ni biasanya dia buat speaking test tu on the same day tapi atas kekosongan la jugak. Kalau lambat, ada yg kene ambik hari lain. So, memandangkan aku yg stay kat Kuantan ni, nak ambik kat subang, mmg lecehla kot nak berulang2 semata2 untuk ambik speaking test yg 15 minit tu je kalau kene hari lain. Tu yg aku register dgn IDP tu.. dgn british council tu, aku x sure pulak arrangement nya mcm mana.

Memandangkan exam tu hari sabtu pagi, jumaat tengahari tu, hid dgn aku bertolak ke shah alam, tido rumah kawan2 bujang dia… terpaksa tinggalkan dua kekasih hati tu di Kuantan demi perjuangan di dewan peperiksaan… uhuk2… pagi2 esoknya, bertolak IDP subang tu… mmg kena sampai awal sebab sebelum masuk, diorang akan check ic, ambik gambar kat situ. Beg mmg x boleh bawak masuk, tapi, ada almari beg diorang sediakan. Yang boleh bawak masuk cuma pen, pensel (mechanical pencil tak boleh ye) & pemadam.

First time, ambik exam tu, aku dapat meja depan sekali… betul2 mengadap dinding… exam yg mula2 listening.. kena jawab soalan berdasarkan recording yang diorang pasang. Memang kene concentrate betul2, sebab kena jawab on the spot.. tapi, ada juga ketikanya aku terkoya.. tau2 dah terlepas dua soalan… huhuhu.. lps tu, sambung pulak dgn exam reading/writing, lps tu sambung pulak dengan writing/reading… (aku buat reading/writing and writing/reading sebab aku x ingat yg mana start dulu) untuk reading ni, kene baca passages, then jawab soalan. Untuk writing pulak, ada dua part.. part 1, kene explain charts (bar or pie or other types of chart) or map or process diagram. Part 2 kene bagi opinion berdasarkan topic yg dia bagi. Yang part writing ni mmg kene ada proper time management sebab selalunya org x cukup masa sebab nak plan isi lagi, nak elaborate lagi.

Papepun, advice aku kalau nak ambik ielts, kalau boleh dua minggu sebelum exam tu, dengar radio, tgk tv semua dalam English… bkn apa, nak bagi familiar dgn English conversation, so, x de la terkejut bila ambik listening tu.. then, bacala semua reading material in English jugak… bukan novel English ye… tapi bahan bacaan ilmiah la ye.. mcm newspaper ke, readers digest ke, forbes ke & yg seangkatan dengan nya so that, boleh berfikir secara ilmiah dalam Bahasa inggeris…

Utk speaking, masa biasanya dalam 10-15 minit je… speaking test face to face dgn examiner. Tak ingat ada berapa part dlm speaking test ni.. tapi, yg aku ingat, one of the part tu, dia akan tanya satu topik, then dia akan bagi sehelai kertas kecik kosong utk jot down point dalam masa 1 minit. Lepas tu, kita kene jawab soalan dia dlm masa yg ditetapkan. Mcm aku, masa tu, aku dapat topik, dekat mana kita patut beradab sopan. Aku x ingat dah aku jawab apa. Lepas habis part yg tu, dia akan tanya part bebas pulak.

Gitula ceritanya masa first time aku ambik exam IELTS.. aku asyik sebut first time, sebab aku ambik pulak IELTS ni utk 2nd time… huhuhuhu… sebabnya, masa 1st time aku ambik ni, aku dapat cukup2 6.0.. listening 6.5, reading 6.0, writing 5.5, speaking 6.5… huhuhuhu.. sedih je rasa… rasa mcm org x pandai Bahasa inggeris lak… huhuhuhu… so, aku dapat guna result tu utk confirmation je…

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi