Tuesday, 11 July 2017

RaMaDHaN & SYaWaL KeDuA Di PeRaNTauaN

Assalamualaikum dan selamat hari raya aidilfitri semua yg rajin singgah blog aku ni...

Since dah habis flashback, cerita pasal preparation sebelum kami sampai USA dlm entry sblm2 ni, bolehla menyelit sikit pasal cerita terkini kejap..

So, tahun ni tahun kedua kami berpuasa dan beraya di bumi uncle Sam ni... seronok ke? hmm.. tak seronok... rindu family, rindu kampung, rindu sanak sedara, rindu kawan2, rindu malaysia... uwaaa... tapi, yelah, life must go on... moga kerinduan ni dapat dijadikan motivasi untuk aku habiskan phd ni supaya dapat aku beraya kat malaysia dah lepas tu... huhuhuhu

Ramadhan tahun ni macam tahun lepas jugak... kami kene berpuasa dekat 17 jam.. sebelum pkl 4 pagi dah subuh, dekat2 pkl 9 tu baru maghrib... tapi, sebab dah merasa pengalaman ni mcm tahun lepas, takdela rasa terkejut sangat.. rayyan pun dah biasa dah.. yelah.. dia pun dah umur 9 tahun... cikgu kelas dia pun sangat memahami bila kami bagitau dia yg rayyan puasa... sampaikan rayyan nak beli cookie untuk bawak balik pun dia tak bagi sebab dia cakap rayyan puasa... hehehehe...

cuma, tahun ni, supervisor aku wajibkan semua student dia duduk lab dari pukul 9 pagi sampai 5 petang setiap hari... so, bila week days je... hubby kesayangan la duk prepare juadah berbuka puasa... weekend je baru aku masak & barula ada kuih2 sikit untuk berbuka... kuih raya pun minggu last baru buat... buat bila balik dari lab.. buat sejenis sehari... takla beria sangat buat sebab tahun ni, takde sape sgt dekat buffalo ni... buat utk dihidangkan awal2 syawal, which aku tau, rayyan dgn idris la yg tukang makan nya.. sebab diorang suka makan kuih raya.. (sebab tula, tiap2 tahun aku buat kuih raya since dekat malaysia lagi) dapatla buat kuih raya 3 jenis... tart nenas, biskut cornflake, biskut suji pelangi..
biskut suji (favourite abi) & tart nenas
 
biskut cornflakes (kuih raya tradisi family... resepi mak ni)
 
since kami pun dah beli kereta dlm pertengahan bulan puasa tu, dapatla beberapa kali pegi terawikh di masjid dekat sini... kereta 2nd hand je... punyala lama kumpul duit, dah dua tahun duduk sini baru la dpt beli kereta.. alhamdulillah.. moga kereta ni dapat lebih memudahkan urusan kami dekat sini...


So, hujung2 puasa, ainul & azrin (kawan yg buat phd jugak dekat sini) ajak pegi beraya dekat washington dc sebab diorang dapat jemputan dari one of embassy officer utk beraya dekat sana. So, sehari sebelum raya tu, pagi2 lepas subuh (pukul 5 pagi) bertolak la kami ke sana. sampai2 rumah officer tu dlm pkl 2 ptg mcm tu... tolong2la apa yg patut sebab malam tu ada jamuan berbuka puasa dan takbir raya dekat pejabat embassy malaysia. Jadinya malam tu, lepas je berbuka puasa tu, merasa la takbir raya beramai2 di pejabat embassy tu.

Pagi2 esoknya, solat raya di tempat yg sama jugak & lepas tu, menikmatila hidangan2 sempena jamuan raya tu... byk la hidangannya... kambing bakar (tapi, kami tak dapat rasa sebab panjang sgt barisannya), nasi himpit dgn kuah kacang & serunding, mee soto, kuih2 raya, agar2, air, aiskrim & mcm2 lagi... dah habis jamuan raya tu, sebab dah tak tau nak pegi mana, kami pegila beraya dekat Great Falls pulak... cuci2 mata tgk pemandangan kat situ... (miss suasana raya sgt.. rindu dekat kampung halaman, rindu dekat family... nangis kot tgk video diorang hantar bagi ucapan kat kami yg beraya dekat perantauan ni... uwaaaa). dah ptg tu, kami pegi beli seafood dekat captain white.. utk org yg suka seafood, berbaloi pegi sini... cara dia kita beli dulu seafood yg kita nak tu... lepas dah beli tu, dia akan bagi resit utk kita beratur pulak dekat tmpt masak.. so, nanti dia akan masakkan & kita boleh la bawak pegi berkelah kat mana2 makan seafood.

raya kedua pulak, dalam pukul 9.30 pagi, bertolak la balik ke buffalo semula.... so, gitu je la cite raya kami ni.... disebabkan tahun ni beraya bukan dekat rumah sendiri, takdela nak masak juadah raya... dah balik buffalo tu, sebab teringin nak makan nasi himpit & ketupat/lemang.. barula buat sikit....

papepun, jom layan gambar sikit...

ni gambar malam raya, lepas takbir raya

ni gambar pagi raya dekat depan pejabat kedutaan

dengan 'family' dari buffalo...

idris dengan anak en mazwan... pegawai yang tumpangkan kami bermalam dekat rumah dia..

sayang sgt idris dgn baby mikael ni.. sibuk nak baby... ummi pun nak jugak... heheheh... cium la baby org lain dulu ye... huhuhu

rayyan dan idris dekat embassy.. idris tu muka lapar, tgh tunggu abi dia ambik makanan

ni nak melaram dgn spek hitam pulak..

Greal Falls Park dekat DC... cantik

one of the family picture dekat great falls tu

ni captain white, tempat seafood tu..

ni konon2 nak selfie dgn abi & budak2 dekat blkg tu.. tiba2 mamat ni photobombed gambar aku... tak kenal pun sape... hahahaha

 ni menu lepas seminggu raya... buat jugak la nasi himpit, kuah kacang, lemang konon2 dgn rendang ayam sikit sebab teringin... tak puas makan masa kat washington hari tu....

Saturday, 8 July 2017

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY... USA, HeRe I CoMe ~ PaRt 2

Assalamualaikum... Selamat Hari Raya Aidilfitri (saja wish sebab masa tulis ni, dah 12 syawal dah pun.. insyaAllah nanti, aku buat entry pasal beraya kali kedua di perantauan ni)

ni nak sambung dari entry yg sebelum ni. insyaAllah, ni entry terakhir sebelum aku cerita pasal perjuangan phd aku di bumi USA ni pulak...Alhamdulillah, dua minggu sebelum fly ke USA ni, semua urusan visa, flight ticket pun selesai.. (tapi, mmg kelam kabut sebab sangat2la last minute). semoga dgn perkongsian aku dekat blog ni, orang2 lain yg bakal ke US tak la menghadapi isu yg sama mcm aku...

so, lepas dapat je visa tu, aku terus sent detail ke bahagian yang menguruskan tempahan tiket kapal terbang dekat UMP tu. Asalnya aku mohon tiket etihad.. tapi, disebabkan aku apply pun dah last minute, tiket tu pun dah habis... so, dapatla tiket Singapore Airlines (SIA), bertolak pada 16/8/2015. maka bermulala aktiviti2 packing, kemas barang secara intensif nya... tapi, disebabkan masa tu masih lagi dalam bulan syawal, dapatla pegi beraya ke a few rumah.. & dapatla jugak jumpa beberapa kawan2 (Sal, T, Ain, Yati, Ina, Eyna) dekat kl sebelum aku berangkat tu.. maaf sgt2 utk kawan2 yg lain sebab tak sempat jumpa... bukan tak sempat jumpa je.. tak sempat nak bagitau pun ada sebab duk kalut sgt.. ayah mertua pun sempat jumpa kat hotel je sebab ayah mertua dgn isterinya dah pindah duduk melaka.. kebetulan diorang ke kl, sempatla jumpa kejap... sempat jugak memenuhi jemputan jiran (fazli & wan) malam sebelum aku bertolak ke kl... (aduh.. kenapa rasa sayu bila tulis bab ni... huhuhu)

malam sebelum bertolak tu, kira mcm fasa2 terakhir packing... alhamdulillah, takdela aku kalut nak kosongkan rumah sbb tak disewakan pun rumah tu... senang mak, ayah, adik2 or sedara mara nak tido kalau diorang pegi kuantan... esoknya bertolak pagi2 ke nilai, ambik homestay kat sana. so, berkumpul la semua mak, ayah & adik beradik & family diorang kat situ. the next day, 16/8 tu, lepas solat zuhur baru masing2 bertolak ke klia utk hantar aku & family. kawan aku, T dgn family dia pun dtg jugak KLIA utk hantar aku.. Sal je aku tak sempat jumpa sbb bila dia sampai, aku dah check in dah pun...perasaan masa tu.. Allah je yg tahu... sedih, sayu semua ada...

paling sayu bila masa turun escalator tu, duk lambai semua orang... rayyan boleh pulak menangis teresak2 sebab nak tinggal semua... aku pun nangis sekali... family aku yg duk lambai tupun nangis sekali bila tgk rayyan nangis.. ( adoi, berkaca2 mata aku time tulis ni ). aku tanya dia kenapa menangis, rayyan cakap dia sedih sebab tinggalkan semua orang...tapi, masa tu je la... lepas tu, tak sempat nak homesick sebab si kecik idris tu pulak yg buat perangai dalam kapal terbang sampai aku trauma nak naik flight lagi selagi dia belum besar.. huhuhu

untuk flight ke US ni, mula2 naik flight dari KLIA ke Changi Airport, Singapore. dekat situ, kene tukar flight, bertolak ke Germany pulak... tempoh perjalanan tu aku tak ingat sebab dah lama dah kan... tapi, memang lama la... tambah2 lama bila idris mengamuk2 dalam kapal terbang tu... mengamuk masa flight nak naik, mengamuk masa nak tido, mengamuk sebab tak nak duduk diam dalam kapal terbang tu, mengamuk sebab tak boleh round kapal terbang, mengamuk masa nak landing... huhuhuhu.... (fyi, umur idris masa ni 1 tahun 8 bulan.. tgh nak melasak) sampai ke germany, kene turun dari kapal terbang jap... lepas tu, bila masuk balik, bertolak dari germany ke JFK airport, New York pulak... yg ni lagi lama.. & yg ni lagi lama fasa idris tu mengamuk... sebab tu jadi trauma naik flight...

sampai2 JFK, lega rasanya nightmare dgn idris berakhir... walaupun, lama sikit kena tahan dekat kaunter custom & immigration tu, alhamdulillah, tak de la masalah apa pun... kebetulan masa duk tunggu urusan dekat immigration tu selesai, ada sorang perempuan ni datang approach aku, offer utk ambikkan luggage kami semua... dapat je luggage, & urusan dgn immigration tu selesai, dia offer lagi sekali untuk bawak kitorang lalu security check tu... so, Alhamdulillah, masa tu, kami lalu je tanpa kene check beg semua tu... (menyesal tak bawak makanan byk2.. hehehe)

dah selesai semua tu, dah say bye2 dgn thanks dekat perempuan tu, kami pegi pulak check in dekat kaunter Delta airways... sebab dari JFK ke Buffalo, kami naik Delta ni pulak.. lepas selesa check in semua tu.. dukla menunggu dekat terminal dia... tapi, tula... JFK ni besar... jauhnya menapak dari kaunter Delta tu untuk sampai ke terminal tu... siap bila dah sampai kat terminal tu, dah tak mampu dah nak kejar idris ke sana ke mari.. dekat 5 jam jugak kami tunggu tu... badan berlengas mcm apa sebab lebih dari 24 jam kan tak mandi... penat lagi... tu yg bila naik flight tu, dari JFK ke Buffalo, kami pakat tido je dlm flight.. (perjalanan dalam 1 jam setengah jugak rasanya)

sampai2 buffalo, ada dua orang adik undergrad sini dtg pick up kami... berpisahla kejap kami sekeluarga sebab tak de rumah sewa lagi... suami aku duduk rumah dekat winspear (rumah sewa adik2 bujang lelaki) , aku & anak2 duduk rumah dekat callodine (rumah sewa adik2 bujang perempuan).. seminggu lebih jugak duduk rumah diorang sebelum kami dapat rumah sewa.. (yg ni nanti cite kat entry lain eh)...

papepun, Alhamdulillah, kami selamat sampai dan bermula hidup kami sebagai perantau di bumi USA ni...

layan la ye gambar2 yg ada.. sorry, kidnap gambar kat fb orang je... hp lama dah rosak, so, gambar semua dah hilang....
T dengan anak2... aku rindu ko.... huhuhu

Atuk dengan cucu2

Nenek dengan cucu2

rindu semua...

Saat2 nak berpisah... duk tahan air mata je ni

:'(


masa ni rayyan dah start nangis dah ni....


Saturday, 17 June 2017

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY... USA, HeRe I CoMe ~ PaRt 1

Ok, ubah tajuk sikit sebab dah nak masuk cerita preparation untuk ke US dah.. hehehe... So, lepas dah dapat reply dari prof dekat university yg dekat Buffalo ni, aku pun memulakan proses permohonan ke universiti ni secara official nya... alhamdulillah, untuk universiti ni, dia tak perlukan aku post original transkrip dari malaysia... masa register nanti je baru bagi dokumen tu... cuma bagi softcopy je dulu, attach dlm application form online tu.. so, lepas2 tu tunggu keputusan dari universiti tu pulak la, nak accept aku ke tak... sebab walaupun prof yg reply tu bagi response positif, still tak menjamin sama ada permohonan tu berjaya ke tak... beza kan dari malaysia.. kat sini, proses nak terima student masuk ke universiti untuk buat master or phd tu strict. tak semestinya, kita apply akan dapat.. percentage of rejection of application tu pun tinggi...

tapi, alhamdulillah.. lepas sebulan kot, dapat email bagitau permohonan aku berjaya.. so, barula aku proceed untuk sambung permohonan untuk cuti sambung belajar dan biasiwa KPT kepada UMP selaku majikan aku... oh, lupa aku nak bagitau prosedur untuk sambung belajar ni... macam dekat UMP ni, once dah dapat offer letter, kenala isi borang2 yang berkenaan & dapatkan sign dekan semua bagai... sekali dengan borang ni, kenala attach dokumen2 yang ada dalam checklist.. ni list of document yang aku ingat2 lupa.. kena ada offer letter dar university, sijil research methodology tu, sijil BTN, result IELTS. lepas dah submit ke HR tu, kenala pulak tunggu ahli2 senat universiti mesyuarat untuk diorang evaluate permohonan tu sama ada diluluskan atau pun tak.. part ni memerlukan kesabaran untuk menunggu sebab mesyuarat ni bukan buat tiap2 minggu, nak buat sebulan sekali pun belum tentu... tapi, bila dah dapat kelulusan dari pihak majikan, barula lepas tu majikan akan hantar ke KPT untuk proses biasiswa SLAB/SLAI tu... yang nipun kena menunggu sebab kalau mesyuarat peringkat UMP pun buat jarang2, mesyuarat peringkat KPT lagila lama... huhuhu

Tak ingat berapa lama aku menunggu.. tapi, lama la jugak... at the same time, aku kena menunggu universiti yang dekat buffalo ni proses dokumen untuk aku apply visa nak duduk US. Anyway, nak masuk US ni, kena ada visa... kalau nak melawat, kena ada visa pelancong, nak study, kena ada visa student, nak keje, kena ada visa kerja... so, as student, ada dua jenis visa yang glamer kat US ni, visa F-1 or J-1 (ni untuk student, kalau untuk suami, anak2, visa diorang F-2 or J-2). So, dekat buffalo ni, visa aku visa F-1. nak apply visa ni, kena pegi pejabat untuk kedutaan US dekat KL tu. tapi, tula... nak apply visa ni, universiti yg dekat US ni kena prepare satu document. kalau untuk visa F-1 ni, dama dokumen tu I-20. tapi, untuk proses ni, application aku sangkut sebab untuk diorang process application aku ni, diorang nak kan financial statement yang menunjukkan kita mampu fulfil minimum expenses untuk duduk di US. memandangkan financial statement dari KPT tak menyatakan amaun yuran yang jelas, universiti kat sini tak nak proses... susah la pulak aku duk email2 pihak KPT mintak diorang issue financial statement dengan actual figure.. tapi, tak dapat.. huhuhu.. last2 aku email pihak universiti dekat buffalo ni bagitau, aku tak tau nak buat apa dah.. selama ni universiti2 lain dekat US accept je financial statement yg KPT bagi... barula, pihak unversiti kat buffalo ni agree untuk process application aku tu... tapi, mmg lama la aku tunggu dia nak proses tu... memang kelam kabut la preparation untuk ke US ni...

Tak silap aku, aku dapat I-20 tu, dalam bulan puasa... which is, tak sampai dua bulan dari tarikh aku nak berlepas ke US... so, bila dapat I-20 tu, baru aku boleh apply untuk buat visa, which, application form tu kena isi online. boleh rujuk kat website ni:
http://www.ustraveldocs.com/my/index.html?firstTime=No
lepas isi form tu, kena pulak schedule untuk interview dekat US embassy. yang tu kena bergantung pada availability of the date. so, masa ni dah kelam kabut semua bagai dah... sebab appointment untuk interview tu dalam 3 minggu sebelum fly. mujur keputusan interview dapat on the spot, lepas tu, passport yang dah ada visa tu dapat keesokan harinya... lupa nak bagitau, untuk apply visa ni, kena bayar jugak, USD 160 sorang. so, macam aku dgn husband & anak 2 orang, kenala kali dengan 4.

lepas dah dapat visa tu, dengan masa yg berbaki dua minggu tu, barula buat urusan dengan UMP untuk booking tiket flight semua... memang last minute sungguh.. dengan nak kemas rumah, sebab nak tinggal.. nak kosongkan bilik dekat UMP lagi... musim raya tapi, tak merasa nak beraya sangat.. sedara mara pun tak sempat jumpa sangat. kawan2 lagila... sempat jumpa a few je...

so, gitula citenya sedikit sebanyak sblm aku fly tu...  nanti aku sambung lagi next entry...

Tuesday, 6 June 2017

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY BeGiN ~ PaRT 5



Hmm.. sambung balik cerita yang duk tertangguh berbulan2.. aih.. bilalah nak habis hutang cerita ni… huhuhuhu… sebenarnya hari tu dah taip kat word… sikit lagi nak siap.. punnyala panjang taip.. tapi, disebabkan tuntutan tanggngjawab byk sgt.. lupa nak save.. try cari jugak kot ada document autosave.. malangnya, x jumpa dah… takpela… mungkin Allah tak izinkan aku share post yg tu….

Ok, lepas aku tolak tawaran university kat Canada tu, aku put on hold semua usaha mencari tempat untuk buat PhD tu… tambah pulak masa tu aku pregnant kan idris & sepanjang tempoh pregnancy tu, klinik kesihatan & hospital tu dah macam rumah no 2 aku dah… sebab aku kene hypertension dan kena makan ubat... lepas tu, masa pregnant kan idris ni, semua ibu mangandung kena ambik test minum air gula tu.. kali pertama buat masa awal2 pregnancy tu, alhamdulillah clear… tup2, bila test masa pertengahan pregnancy tu, boleh pulak sangkut… bermula la pulak kena buat blood sugar profile (bsp) hampir tiap minggu… disebabkan status kesihatan aku masa pregnant tu, kenala dipantau oleh nurse2, doktor2 & doctor pakar sampaila aku bersalin… so, idris ni mmg dah dapat layanan special dari dlm perut lagi… hehehe

Anyway, lepas dah habis pantang tu, start keja.. barula start nak cari tempat untuk buat PhD. Tapi, bila nak start balik tu, momentum mmg slow bila memikirkan kena start balik mencari dari awal… Merata la hantar email dekat potential supervisor dari universiti2 dekat US tu… tpi, satupun tak de reply. Last2, Prof Wan suggest aku ambik Graduate Record Examination (GRE) tu.. Untuk pengetahuan, GRE ni is one of the requirement kalau nak buat master or phd dekat university2 dekat US. Konsepnya lebih kurang mcm IELTS dan TOEFL tapi content nya berbeza.. GRE ni ada 6 components; Analytical Writing, Verbal Reasoning and Quantitative Reasoning. Analytical writing ni essay writing tapi, susah dari IELTS (ni personal opinion aku je). Susah sebab essay dia lebih kepada argument.. macam dia bagi satu statement, ko kene argue statement tu betul ke tak… huhuhuhu… Verbal reasoning ni pulak bagi aku lebih kepada nak test vocabulary.. tapi, vocabulary tu susah2.. perkataan yg aku sendiri pun tak boleh nak teka pun apa maknanya.. Quantitative reasoning ni pulak macam soalan add math.. tak la susah pun.. tapi, sebab nak kena bersaing dengan masa… jadi agak tricky di situ…

Cara permarkahan dia pun lain dari IELTS.. macam soalan quantitative tu, minimum score dia start dari 130.. ada dua bahagian quantitative reasoning & setiap bahagian ada 20 soalan yang kena jawab dalam masa 35 minit… in total ada 40 soalan.. so, total mark untuk bahagian ni 170… tapi, bila apply kat universiti2 dekat US ni, bukan total mark yang diorang tgk… markah yg kita dapat ni, akan di convert kepada percentile rank… Percentile rank ni adalah percentage orang yg ambik exam ni and dapat lower score dari kita.. Contohnya masa aku ambik exam ni first time, aku dapat 156 dari 170 untuk bahagian quantitative ni… & percentile rank aku masa ni adalah 60%.. so, maknanya, ada 60% other examinee yang dapat markah rendah dari aku.. Other examinee tu worldwide sebab exam ni standardized worldwide & set soalan yg aku ambik tu, sama dengan orang lain yang mungkin ambik dekat negara China or India or US sendiri… So, untuk GRE ni, untuk Analytical writing ada percentile rank sendiri, untuk verbal pun ada percentile rank sendiri, untuk quantitative pun ada percentile rank sendiri… Cuma, kalau untuk engineering ni, quantitative tu la yg paling penting… Boleh refer sini, untuk tahu apa itu GRE..   

Nak daftar untuk exam GRE ni kena la daftar melalui website dia.. kat situ nanti, kena pilih tarikh yang available untuk dipilih & tempat untuk exam tu… tak silap aku kat Malaysia ada tiga tempat je.. dua kat KL, satu lagi kat penang… aku ambik hari tu kat prometric testing center dekat KL. Yuran dia USD195 tak silap aku… ingat2 lupa dah… 

Lepas dah daftar untuk GRE tu, bermula la fasa study untuk GRE tu… bila buat mock test, mesti tak cukup masa… Nampak sgt otak dah tua… lama dah tinggal add math.. huhuhu… so, buatla exercise beria… dengan idris yang masih baby.. study sambal menyusukan baby.. huhuhu… moga2 ilmu y gummi belajar tu masuk sekali kat susu yg idris hisap tu… hehehe

Hari exam, sampai kat center tu, masa nak masuk dlm tempat exam tu, the while body kena scan macam dekat airport tu.. siap ambik gambar semua mcm IELTS la jugak… lepas tu, baru boleh masuk kat tempat exam tu.. oh, lupa pulak nak bagitau, GRE ni computer based exam.. so, once start je exam tu, timer terus on… so, kalau exam tu 35 minit, ngam2 35 minit tu screen soalan tu akan tutup, tak kasi jawab dah… nak check jawapan pun tak boleh dah… lepas tu, terus continue dengan bahagian2 yang lain… pengalaman aku, aku rasa exhausted ambik exam tu. Ada sekali je masa kita boleh pilih untuk take a break… tapi, sekali je la… tak ingat dah untuk berapa lama… so, lepas dah jawab semua bahagian tu, kita boleh dapat terus score untuk quantitative & verbal masa tu.. Cuma, percentile rank je la yg x tau lagi.. sebab system dia kena buat analysis dengan score org2 lain… Lepas tu, dia akan bagi kita buat pilihan beberapa university dekat US yang kita nak hantar score tu tanpa charge pape… lupa lagi nak bagitau, result GRE kita ni, bila kita apply mana2 universiti dekat US, bukan kita yang hantar sendiri… system dia yang akan hantar.. so, universiti2 yang kita mintak tu, akan cari result GRE kita melalui database diorang dekat GRE system tu… canggih kan…. (ni aku yg amaze sendiri..;p)

Lepas 2minggu kot official result keluar… tapi, disebabkan percentile rank aku 60% je untuk quantitative, aku tak rasa confident nak guna result tu utk apply dekat universiti2 dekat US. So, aku decide untuk ambik exam tu lagi sekali… terbang lagila USD 195 aku… takpela… berkorban sikit untuk sambung belajar ni…

Kali kedua aku ambik, Alhamdulillah, percentile rank aku improve dari 60% ke 70%. Barula, lepas tu, aku dapat response dari advisor aku yang sekarang ni and now here I am di bumi Buffalo.. Next entry pulak la aku cerita PhD preparation journey aku lepas dah dapat tempat ni...

Friday, 14 April 2017

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY BeGiN ~ PaRT 4



Assalamualaikum semua…

Kali ni sambung balik cerita mcm yang dijanjikan dlm post sblm ni. Masa mencari2 university di Canada tu, one of the university di Canada tu ada buat research dlm bidang yang aku berminat. So, aku pun hantar email ke prof tu, bagitau aku berminat nak buat phd and nak jadikan dia as advisor aku.. Alhamdulillah, dia reply and bagi feedback yang positive. So, bermula la sessi discussion dgn prof tu untuk proses permohonan PhD tu. Masa tu baru la ada motivasi nak ambik IELTS balik semula untuk submit PhD application ke university tu dan juga untuk permohonan cuti belajar & biasiswa SLAI KPT.

Second attempt IELTS, aku ambik dekat IDP Subang Jaya lagi sekali. Sebelum pegi ambik tu, kebetulan UMP ada buat kursus IELTS one week sebelum tarikh aku ambik exam tu. So, bolehla support preparation untuk exam tu. Seminggu sebelum exam, aku bertapa je dlm bilik aku kat fakulti tu… buat exercise writing sbb masa sblm2 ni, yg buat spoil result tu part writing aku… Alhamdulillah, bila result keluar, fulfil dahla one of the requirement untuk apply biasiswa KPT tu… tak la gempak manapun.. reading 7.5, listening 8, writing 6.5, speaking 6.5.. so, semua sekali band 7.

Dah dapat result tu semua baru la start buat official application to the university through website dia. Tapi, tulah… take note ye masing2 kalau ada yg berminat nak buat PhD di university kat Canada dan US. Awal2 apply tu, most of the universities kat sini akan mintak official transcript from university yang kita belajar dulu. Bukan kita yang hantar tapi, kita kena request university2 kita yang dulu keluarkan official transcript and sealed it and then submit ke university sana… And trust me, semua tu pakai duit. Tak ingat dah berapa habis, tapi, beratus2 jugak RM habis untuk submit transcript tu (yang ni depends kat university korang). Macam aku, aku kene pegi UIA untuk bachelor degree aku and UPM untuk master aku.

So, lepas dah submit semua tu, university yang aku apply ni pun dah process, prof yang nak jadi advisor aku nipun  dah review dengan committee member dia & finally aku dapat permohonan aku berjaya & aku pun dapat offer letter dari university tu untuk kemasukan January 2014. Masa tu la, aku dapat berita yang tak disangka2.. aku pregnant & due untuk bersalin, 1/1/2014!!! Mana nak sangka.. Rayyan pun dah 5 tahun masa tu.. lama dah dia mintak nak adik… bukan aku tak pernah pegi buat rawatan kat klinik dalam tempoh 5 tahun tu… berbulan2 makan chlomid, lps tu, pegi cucuk kat perut untuk suburkan telur.. sampai gynae yg aku jumpa tu suggest aku buat laparoscopy sbb PCOS aku teruk. Tapi, aku x buat la laparoscopy tu. Aku just stop treatment clinic tu & redha dah fikir, rayyan sorang jela rezeki anak utk aku. Tiba2, rezeki datang serentak…

Dalam masa yang sama, heboh masa tu UMP pulak nak tukar polisi… nak university yang dalam ranking top 200 je & masa tu jugak, digalakkan untuk cari university kat US. Dah serba salah dah masa tu… sbb memikirkan due bersalin sama dgn tarikh daftar PhD di Canada… memang confirm la nak kene tangguh. Tapi, kalua tangguh, polisi baru UMP tu dah berkuatkuasa dah.. mesti tak lepas application utk sambung ke Canada tu sbb university tu x masuk dlm ranking…

Pening jugak masa tu fikir. Offer utk sambung belajar & rezeki untuk pregnant, dua2 memang aku impikan… lama aku berfikir & berdoa mohon diberikan petunjuk… one day, aku terbaca satu artikel dekat fb tentang rezeki Allah.. terus aku tersentak sebab terasa rapuhnya keyakinan aku pada kekuasaan & kehendak Allah. Selama ni bila aku berdoa untuk sambung belajar ni, aku selalu mohon agar Allah bantu aku dalam membuat apa2 keputusan… Allah baru bagi aku rezeki anak yang selama ni aku duk harap sangat, aku dah rasa tertekan.. ni Allah dah bagi aku rezeki anak ni… kenapa tak bersyukur???

So, akhirnya aku buat keputusan untuk tolak permohonan PhD dari university dekat Canada tu… Aku letakkan keyakinan aku pada Allah, yang mungkin university dekat Canada ni bukan yang terbaik untuk aku.. InsyaAllah, kalua aku redha, Allah akan gantikan dengan tempat yang lebih baik untuk aku sambung PhD. Kalau pun tak de rezeki aku untuk buat PhD, ada benda lain yang lebih baik untuk aku. Mungkin aku masih belum betul2 bersedia untuk sambung belajar… bersedia kat sini bukan dari segi ilmu je, tapi, dari segi akhlak aku dgn Allah….

MaHLiGai KaSiHKu


Daisypath Anniversary tickers

Amanah Allah






Daisypath Happy Birthday tickers