Friday, 16 October 2009

DoNaT... oH... DoNaT

entry pagi ni nak citer pasal kuih donat lak....

pagi ni, on the way gi keje, singgah kat gerai sorang makcik ni... mmg dah byk hari dah teringin nak mkn donat yg die jual tu... smlm singgah pun donat nye dah abis... so, td, mmg niat nye, nak beli nasi lemak dgn kuih donat la... tgk2, nasi lemak dah abis... donat lak tinggal 2 je... so, disbbkan nasi lemak dah abis, suhla makcik tu bungkuskan karipap $1, burger malaysia tu $1, donut tu 2 ketul...

tibe-tibe..........

terdengar sore sorang budak kecik ni... "tok... nak kuih donut"

makcik ni pun ckp, "ala, donut dah x de... acik ni br je beli... karipap bleh?"

budak kecik ni pun ckp... "x nak... nak donat"

buat aku serba salah plak... maka, akhirnya, aku bersuara,"x pe la makcik... bg donut tu kat adik ni je la"...

so, x merasa la aku mkn donat tu... makcik tu offer gak kuih keria kat aku. kan bentuk die mcm donut... tp, aku ckp... x pe la... kuih yg ade ni pun dah ckp....

sepanjang perjlnn gi keje ni, tibe2 je duk teringat2 kat donut tu... ni tgh menaip pun duk tingat lg... adesss..... tp... donat makcik tu mmg sedap... sbb aku dah penah rasa... agaknye sbb tula cepat lakunya.... nmpk gayanya lps ni, mmg kene pegi awal la ni... nak merebut donat impian... muahahahaha...

Wednesday, 14 October 2009

Allah yang kucintai...

mmm.... tiba2 je terngiang2 lagu "Allah yang kucintai" kat telinga aku... ala... lagu tema utk citer sinetron kat tv3 pkl 6.30 ptg sampai 7.30 mlm tu... tajuk citer tu "Matahariku"... aku mmg suka sgt tgk citer tu... bkn apa, suka tgk telatah budak2 dlm citer tu... suka jugak pengisian yg kdg2 di share dlm telatah budak2 yg mencuit hati... dahla comel2 sumenye... rayyan plak paling suka part lagu die la... comel... ni senikata lagu tu...

Allah yg ku cintai
Allah yg ku sayangi
Allah selalu ku puja, selalu ku puji dan kutaati

Allah bukan manusia
Allah bukannya dewa
Allah bukannya patung, bukannya gunung, bukannya bulan


Allah Allah (2x)
Tiada tuhan selain Allah
Muhammad utusan Allah
Kita semua ciptaan Allah

Allah tuhan yg esa
Tiada tuhan selain dia
Penciptaan alam semestar
Berserta seluruh isinya

Muhammad utusan tuhan
Membawa kitab Al-Quran
Wajib kita amalkan
Itulah jalan keselamatan

Allah Allah (x2)
Tiada tuhan selain Allah
Muhammad utusan Allah
Kita semua ciptaan Allah
Kita semua ciptaan Allah

Tuesday, 13 October 2009

ReCoVeRiNG PRoCeSS........

i'm back with recovering process... hehehehehe.... first of all, sorry la pasal entry yg lepas... emosi tgh x stabil... menulis pun, x guna kewarasan fikiran tp, mengikut emosi sgt2....

well, after a few days merehatkan minda dgn family, especially spend more time with Ahmad Rayyan, alhamdulillah, emosi dah stabil sikit... dlm bbrp hari ni, byk bende yg aku renungkan dlm diri sendiri... aku ingat blk segala anugerah yg Allah dah penah bagi... dan yg masih aku kecapi hingga sekarang.... rasa menyesal pulak, sbb x mensyukuri nikmat yg Allah bagi... ya Allah, ampunkan dosaku.... kuatkanlah iman ku, ya Allah....


Friday, 9 October 2009

semangat yg kian pudar

lately nih, x taula knp... sensitif benar hati ni... cepat je tersentuh... air mata ni pun byk sungguh stok... asyik tumpah jek... atas pelbagai reason... rasanya, smlm dah 3 hari berturut2 aku menangis.... ntahla....

the truth is, kdg2 aku cemburu melihat keadaan org sekeliling aku... segalanya nmpk senang di mata aku... ye la, nak dpt keje hebat, senang... nak kawin, senang... nak dpt anak senang... dah dpt anak, nak tambah anak pun senang... ade yg dah 7 thn keje, career progress diorang mmg hebat... tp, aku.... x de ape yg hebat... dah grad, dpt keje pun bese2 je... kawin pun bleh dikatakan lambat berbanding adik aku... nak dpt anak, lg la... dekat 2 thn kawin, br dpt anak... kehidupan family lak, susah nak komen... hanya Allah tau ape yg aku tanggung selama ni... ni rayyan dah masuk 1 thn 5 bln, teringin nak ada anak lg... tp, aku sedar kemampuan diri sendiri....

uish... kotornya hati ini... aku sedar, aku x leh rasa mcm ni... Allah tahu ape yg terbaik utk hambaNya... smlm, luahkan perasaan pada abg... abg tegur... rezeki, jodoh, usia, maut... tu semua rahsia Allah... yg penting kite sabar... jgn jemu2 mintak pada Allah... Allah tahu apa yg Dia buat... jgn kite sesekali persoalkannya... klu pandang semuanya pada negatif side, mmg kite x bersyukur dgn apa yg Allah bagi kat kita... mungkin apa yg kite alami sekarang, kifarah dari Allah atas dosa2 yg lepas... mungkin juga Allah beri ujian pada kita utk menguatkan iman kite... papepun, itu tandanya Allah syg kan kita... Allah x nak kita lupa diri... kita x tau sume tu...

astaghfirullahalazim... ampunkan dosa hambaMu ini, ya Allah... cepat betul syaitan ni cucuk jarum... thanks abang kerana menyedarkan aku.... I LOVE U.... aku tau, wlu ape yg berlaku, abang je la org yg paling memahami aku... bkn family aku, bkn kwn2 aku wlu mcm mana rapat pun kami.... mungkin aku patut meng'invisible'kan diri dr kwn2 aku buat masa ini... sbb hati aku ni perlu dibersihkan....

bile aku renung2kan balik... wlupun, lps grad, aku x dpt keje hebat mcm certain kwn2 aku, alhamdulillah, dpt jugak aku keje.. wlupun aku kawin lambat banding adik2 aku... alhamdulillah, ada jugak jodoh aku... wlupun, lambat aku nak dpt anak, alhamdulillah, Allah kurniakan jugak aku zuriat yg bernama Ahmad Rayyan... klupun, hidup aku x semewah org2 lain, alhamdulillah, rezeki tu masih Allah cukupkan... dlm susah payah aku nak habiskan master, Alhamdulillah, habis gak master aku... wlupun gaji aku x sebesar mana, tp, alhamdulillah, ada peningkatan sedikit dari 7 thn lps bile aku mula cari pengalaman bekerja...

ya Allah, bantulah hambaMu ini dlm menjalani kehidupan ini... aku cuma pohon, agar hilangkan rasa duka ini agar aku ckp kuat utk menempuh sume ini... sememangnya aku inginkan perubahan dlm hidupku agar menjadi lebih baik... tp, andainya, aku masih belum bersedia, bantulah hambaMu ini utk mempersiap sediakan diri ku.. kuatkan imanku ya Allah, agar x terpengaruh dgn hasutan syaitan....

Monday, 5 October 2009

takde tajuk.... :p

bile dlm keadaan kelam kabut mcm ni, mood nak update blog mmg x de... malas betul nak update, citer terbaru aku... tp, tu la, utk mengelakkan blog ni bersawang, kenela update gak...

sambungan dari kisah pindah umah dlm entry yg lepas... alhamdulillah, barang sume dah di angkut ke umah sewa yg baru ni... tp, tang nak mengemas tu yg aku blur... brg aku x byk pon sbnrnya... bawak naik lori ritu pun x de la mkn space besar sgt... tp, yg aku pening, brg yg kecik2 ni... pinggang mangkuk, periuk, buku2... kain2... brg2 mak aku masa diorang pindah dulu, kotak barang adik aku.. so, bile aku nak kemas, aku jd blur... x tau nak kemas yg mana dulu... tu x campurdgn brg2 abg yg ntah bile die nak gune... mujur sabtu dgn ahad br ni, aku x keje... so, sabtu tu, seharian, menyusun baju2 masuk dlm almari... tp, yg ber hanger je la... kain2 yg berlipat nye, x dpt nak susun sbb abg gi longgokan dlm satu longgokan kain yg byk giler yg buat mood aku nak memilih, lipat dan susun dlm almari terjejas... tambah lak dgn sambil kemas, sambil bersilat dgn rayyan... huhuhuhuhu...

ahad lak, kemas dapur, dgn ruang tamu sikit... tu pun dapur x habis kemas... mana x nye, dah susun elok2, tgk2 ade lg x bersusun... ambik susun, ade selonggok lg kat tmpt lain... pening kepala aku ni... rayyan lak, pantang lepa, mesti die masuk dapur... ambik periuk la, mangkuk la, senduk la... x ter halang dah aku, die nih.... sian die, kdg2 tgn aku ni cepat je ketuk tgn die... dah la, aku ni 'temper' je semenjak due menjak nih... stress kot....

kemas ruang tamu, tp, tv x leh nak on lg... sbb x de aerial... dulu duk apartment, x yah pakai aerial, cucuk je kat dinding... dulu, ade aerial aku penah beli... tp, bile pindah apartment tu, abang yg 'baik hati' sgt ni, pegi bg kat kwn die... la ni, terpaksa la pegi beli aerial lain... mesti ade yg tanye, knp x pasang astro jek... ntah, aku x minat astro... 6 channel yg kat tv bese ni pun kdg2 leh melalaikan aku dr tanggungjawab... klu astro, x taula nak ckp....

kat ruang tamu tu, langsir pun x pasang lg... mcm aku ckp, bile dah serabut mcm ni, mood aku pun terjejas sekali... disbbkan langsir tu x pasang lg, lampu kat ruang tamu pun x dipasang... bkn ape, nanti jenuh aku nak bertudung dlm umah sendiri... so, dlm bbrp mlm ni, mmg sunyi jek umah.. dahla sunyi, gelap lak tu... boring sungguh... rayyan pun mcm boring sbb mcm terperap dlm umah yg malap... so, die pun no choice, terpaksa tido awal... x pe la... jap lg, ingat nak gi giant, nak cari aerial tv...

bilik tgh pun x abis kemas lg... bkn ape, tu bilik utk tetamu tu sbnrnya... klu org dtg beraya, nak tumpang solat, leh solat kat bilik tu.. so, kenela kemas kan...

so, itula citer dlm bbrp hari ni... mmg bz, x berkesempatan nak pegi beraya pun lg... pegi beraya pun masa awal2 blk dr kg.. tu pun pegi umah ex-bbsitter rayyan yg tgh pregnant skg ni... ptg smlm, ade student aku yg call, ckp nak dtg beraya kat umah... tp, dgn terpaksa nye aku x bg diorang dtg... bkn sbb x sudi.. tp, sbb umah aku belum ready utk dilawati... segan gak aku... ikutkan hati, mmg nak sgt ajak org dtg umah... nantila, insyaAllah, aku wat mkn2 gak nanti... TUNGGUUUUU.....

mmm... dlm bbrp hari ni, sbb aku duk sibuk wat keje... angkat & susun meja, tolak almari buku, angkat buku2 yg byk, lps tu susun, lps tu angkut pinggan2 periuk, susun2 pulak... tibe2 lps tu, perut aku ni rasa cramp, mcm nak senggugut time period tu... risau pulak aku... nak ikutkan, bestfriend aku, cik p tu lmbt lg nak dtg nye... tu yg lps tu, aku slow down... tu salah satu faktor la tu, yg melambatkan aku kemas2 umah aku... bgtau abg, tu yg abg ckp, wat keje mcm tenaga tu byk sgt je... bkn nak tunggu die pun... mmm... bkn aku x nak lepas kat die susun2, kemas2 umah ni... tp, aku perlukan die utk jaga rayyan... klu die kemas pun, nanti, ape2 die akan refer kat aku gak... sudahnya, aku yg jaga rayyan, tmbh serabut dgn urusan2 kemas umah ni lak... tu yg malas tu.. lg pun, kesian kat abg... dlm beberapa hari sblm ni, die duk uruskan trasnportation brg2 dari umah lama ke umah skg ni... dgn jaga rayyan siang tu lg... so, bile aku cuti ni, turn aku lak la kemas2 brg ni.... wlupun, bkn abg yg suh....

anyway, tu jela citernye... umah aku yg skg ni, x la besar... tp, selesa la rayyan nak berlari ke sana sini... ade laman sendiri, bleh parking kete dlm kwsan umah... lebih privacy dari umah yg dulu... toilet pun satu je, bilik air pun satu je... tp, okla... sbb kami berdua je... cuma, jauh di sudut hati aku, aku mengharapkan dptla aku keje lain x lama lg.. so, bleh aku settle down kat mana2....


BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi