Saturday, 18 February 2012

tak tutup aurat... salah siapa?????

bila tgk tajuk ni, maybe ada yg cakap, aku ni x berfikiran terbuka... x semestinya org yg x tutup aurat tu x baik... ramai je yg tutup aurat tp, perangai x senonoh... aku pun x kata mcm tu... cuma, tipu la klu aku kata aku x kisah tgk org x tutup aurat... sebab tu perintah Allah.. kalau aku x kisah, maknanya aku ni hipokrit... yes, aku boleh berkawan dgn sape2 je... tp, jauh di dasar hati, aku mendoakan agar dibukakan pintu hatinya oleh Allah... yer lah, siapala aku untuk menentukan jalan hidup seseorang... even, hidup aku sendiri, aku x tau mcm mana di masa akan datang... sbb semuanya di luar kemampuan aku sebagai hambaNya...

cuma, yela, aku sedih bila terjumpa or dapat tau org yg pernah menutup aurat, tiba2 berubah... ramai je org yg aku jumpa, family nye dah ok dah... tp, tup tup dia yg berubah... salah siapa? mak & ayah dah berusaha bagi didikan agama.. tegur mana yg x betul, nasihat mana yg betul... tp, bila masing2 dah meningkat dewasa, semua tu berubah... salah mak & ayah ke? mungkin ada yg cakap, x.. itu sume bukan salah mak & ayah... aku berubah, atas sebab aku sendiri yg nak berubah... yes, aku tau Allah x suka... tapi, aku rasa nak bukak aurat jugak....

tp, kesian la kat ayah yg dah tua tu yg kene menanggung dosa anak2 gadisnya selagi masih bawah tanggungjawab dia... sebab tu aku rasa sape yg buat benda2 mcm ni, dia mmg x sayang mak & ayah dia... kalau dah mak & ayah dia pun x sayang, inikan pulak Allah & Rasul... dan aku rasa dari pada menyusahkan mak & ayah, baikla kawin... biar la suami korang je yg tanggung dosa2 korang tuh...

alamak, ter emosi la plak... bukan apa, teringat kisah yg berlaku kat family sendiri... wlupun, bukan pasal tutup aurat pun... tp, mmg ada kisah hitam yg pernah berlaku dlm family aku disbbkan seseorang dlm family aku... hanya Allah yg tau mcm mana luluhnya hati mak & ayah bila anaknya mengguris hati mereka... terasa mcm satu kegagalan dalam mendidik anak2... mungkinkah ni kifarah yg diberikan oleh Allah kepada mak & ayah atas dosa2 yg lalu... aku sendiri pun mcm x percaya benda2 ni boleh berlaku pada family aku... terfikir2 di manakah kurangnya didikan mak & ayah? tak kesian ke anak2 pada mak & ayah (teguran ni utk aku jugak)... betul ke anak2 ni sayang pada mak & ayah sampai sanggup mencalari kepercayaan yg telah diberikan... seronok agaknya bila tgk mak & ayah ni diperbodohkan...

papepun, buat sape2 yg terbaca blog ni (kot ada yg bacala)... pucuk pangkalnya kita kene balik pada Allah jugak... x kirala ape pun masalah yg kita hadapi... tu bukan alasan untuk kita buka aurat kita... kita nak memberontak pada sape sbnrnya? pada Allah yg maha berkuasa tu? fikir2la sendiri......

Monday, 13 February 2012

BiCaRa uSTaZ RaYYaN

ok, kali ni, kita sambung pasal ustaz rayyan ni... almaklumla, dia ni la pemecah kesunyian ummi gi keje & balik keje tiap hari... dlm erti kata lain, mcm dj radio la kat dlm kete... dari awal2 masuk kete sampai la turun kete, & then sambung balik bila masuk umah... mulut bercerabih bercakap.... sampai kdg2 tu, bila dia tanye pape, ummi jawab mmm je... lps tu, dia mesti akan cakap, ummi, cakap la betul2... hehehehe

anyway, satu hari tu, lalu kat tepi kubur. masa tu, kitorang on the way nak balik kampung... rayyan ni sibuk tanya mcm2... ada org ke kat dlm tanah tu? dia baik ke jahat? org yg kene tanam tu dapat jumpa anak dia ke x... waktu tu la, ummi cakap... rayyan ni, org, klu lalu kat kubur, kita baca doa... baca fatihah.... baru la Allah suka.... baru la dia senyap...

semenjak hari tu, asal jumpa kubur je, dia pun baca la fatihah kuat2... nak2 pulak, perjlnn pegi & balik keje mmg lalu kat kubur (maklumla, tmpt keje ummi kan dalam kwasan kampung). satu hari tu, on the way gi keje, bila lal kat kubur, mcm biasa dia pun baca fatihah... lepas dia baca fatihah,

rayyan: ummi, rayyan baca fatihah.. bagus kan rayyan kan...
ummi: ha, bagusla mcm tu.. Allah suka... sejuk sikit org kat dlm kubur tu...
rayyan: sejuk? kenapa sejuk?
ummi: err... yer la... rayyan baca fatihah tu, mcm rayyan bagi hadiah kat org dlm kubur tu....
rayyan: oooo...

after a while,

rayyan: ummi, ummi kenal ke org yg kat dlm kubur tu?
ummi: erk... ummi x kenal la... (ummi dah tersengih lebar dah waktu ni)
rayyan: abis tu, bila kita nak jumpa org yg kat dlm tanah ni?
ummi: mana boleh jumpa dah... org tu dah meninggal, dah kene tanam dah... kalau kita leh jumpa nanti, bila kat akhirat nanti... masa tu, kalau kita baik, Allah suka, kita masuk la syurga... kalau kita asyik buat benda yg Allah x suka je, kita masukla neraka...
rayyan: rayyan nak masuk syurga... nanti dlm syurga ada mainan, ada belon, kan ummi kan?
ummi: :)

satu ketika dahulu



alamak... tiber2 ummi rindu sama ini budak tecit....

tazkirah 2 beranak...

Assalamualaikum wrt.

kali ni nak share 2 entry pasal ustazah ummi & ustaz rayyan pulak... ;) tp, mcm bese la.. citer2 lama je... tibe2 terasa nak menaip pulak waktu ni... bkn sbb free... tp, sbb penat membaca buku... rehatkan mata jap.. (rehat la konon.. hehehehe)

masa tu, ummi dgn ustaz rayyan tgh tgk tv... x ingat apa tajuk citer tu, tp, citer melayu la... nak alih channel lain sbnrnya... tp, budak kecik ni ralit la plak tgk... bese la... dia mmg concern sikit klu tgk drama2 nih... tambah plak, klu drama tu melibatkan emosi yg melampau.. lagila... sbb dia pun drama king... klu menangis tu, beria2 air mata keluar...

anyway, balik ke citer melayu tu, citer tu pasal pompuan ni dah kawin, tp, dia wat affair dgn lelaki lain... rupa2nya lelaki lain tu just nak gunakan dia je... last2, suami dia ceraikan dia talak tiga... ayah dia pulak, meninggal sbb terkejut dgn perangai dia.. lps tu, dia kene tangkap pulak sbb tangkap basah kot... masa tu la dia insaf... so, dia balik umah mak dia... mak dia tak nak terima.. then dia gi kubur ayah dia... nangis2 kat kubur... lps tu, dia cari anak dia... lps tu, dia jadi gila & then mati kene langgar kete... masa tu, ustaz rayyan ni tgk dgn penuh perasaan.. lps tu, bermulala sessi soal jawab dia...

rayyan: kenapa mak dia marah dia?

ummi: mak dia marah la sebab dia buat benda yang Allah tak suka... lepas tu, sebab dia buat benda yg Allah tak suka tu, ayah dia pun sakit... lepas tu, meninggal...

rayyan: meninggal? ayah dia pegi mana? kenapa pulak dia nangis2 kat tanah tu?

ummi: ayah dia dah meninggal la, dah mati... sebab sedih sgt anak dia buat bende yg Allah tak suka... tu dia nangis2 kat tanah tu, sebab ayah dia dah kene tanam kat dlm tanah tu... tak dapat la dia jumpa ayah dia...

rayyan: ooo... dia jadi anak derhaka kan... tp, ummi, apa benda yg Allah tak suka tu?

ummi: err... (dlm hati, mcm mana nak explain ni.. x kan nak cakap dia ada hubungan sulit... so...) dia lawan cakap org tua, dia tak solat... tu sume Allah x suka la tu... tgk, bila Allah x suka, sume org lain pun tak suka jugak.... mak dia tak suka dia, ayah dia pun dah mati, tak dapat jumpa anak2 dia.... lepas tu, dia jadi org gila...

rayyan: hah... org gila yg mcm kat umah nenek tu ke?

ummi: ha'ah... yg mcm kat umah nenek tu la... kan sume org takut nak duduk dekat dgn dia... tapi, ingat ye rayyan... jgn sebut org gila kuat2... sbb nanti org gila tu marah... klu nak sebut, sebut dlm hati jek....

lepas tu, rayyan ni senyap jek... mcm duk termenung pun ade... mcm duk bertafakkur pun ade gak.... tiba2...

rayyan: rayyan tak nak jadi mcm dia... Allah tak suka... nanti, ummi dah kene tanam dalam tanah tu, tak dapat la ummi nak jumpa rayyan dah.... kesian kat ummi...

ummi: erk... ummi yg tak dapat jumpa rayyan eh...

Thursday, 2 February 2012

PiNDaH

memandangkan last entry, aku ada mentioned pasal byk bende yg berlaku yg aku nak share dlm blog.. tp, x tershare2... so, kali ni, aku nak citer pasal pindah yg berlaku tahun lepas, seminggu lepas cuti raya.. bkn pindah rumah... tapi, pindah office sbnrnya.... tapi, bknla maknanya aku tukar tmpt keje... masih lagi universiti yg sama.. cuma, pindah lokasi je.. tu pun, sbb bgnn fakulti dah hampir siap... tp, disbbkan bgnn fakulti tu x siap lagi, terpaksala kami ni menumpang kat bgnn fakulti lain... sampai la skg ni... masih belum siap2 lagi...

anyway, x yah la citer pasal kekecewaan sbb dipaksa berpindah walaupun sbnrnya tak de ape sebabpun yg menyebabkan kami perlu berpindah memandangkan bgnn x siap, hostel x cukup, bla.. bla...

papepun, ni la gamba2 bilik yg tinggal kenangan sewaktu aku di tmpt lama... gamba2 baru, later... bila dah confirm pindah elok2....

the door to my room....




dlm kenangan... on my busy days... sampai terpaksa balik mlm...





sampai tertido2 hero kecik tunggu ummi buat kerja...




dan akhirnya, ditinggalkan dgn paksa rela... huhuhuhu




BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi