Thursday, 28 October 2010

TuTuP auRaT... TuTuP auRaT... JaNGaN BaGi DiLiHaT

mmm... terngiang2 suara budak nyanyi lagu tutup aurat ni... x silap, lagu nasyid ni dulu, ada kumpulan budak2 yg nyanyi... kumpulan Anakku Sayang rasanya... search jugak kat google tadi... tp, x jumpa la plak... mmm... x de rezeki nak dgr suara kanak2 cilik ni nyanyi... dulu2, ada la kaset kumpulan nasyid ni.. tp, skg ni dah x tau ke mana dah... huhuhuhu

anyway... rasa terpanggil nak cakap pasal isu aurat ni... biarla.. jadi isu panas pun, panas la... bende ni bkn hukum yg aku create sendiri... ni Allah yg suruh... suruh kita tutup aurat... beberapa hari lepas, aku sengaja mencari artikel yg berkaitan dengan Islamic Fashion Festival yg sibuk diperkatakan, hingga mendorong kepada demonstrasi umat2 islam yg tidak berpuas hati.. ternyata, bila aku tgk gamba2 fesyen yg diperagakan... astaghfirullahalazim.. mmg sungguh2 wat darah aku mendidih.. marah sbb makin melampau2 msg2 menghina islam... dahla makin ramai umat islam yg tidak menutup aurat.. x cukup dgn tidak menutup aurat, kali ni menghina definisi aurat itu sendiri...

dunia mmg benar2 sudah menghampiri akhir zaman... sbnrnya, dah lama aku pendam perasaan marah ni... marah bila org2 islam yg bijak berbicara tentang islam, tapi, tak nak menutup aurat... ada jugak yg cakap... ala.. tutup aurat x semestinya dia baik... ramai je org yg tutup aurat, tapi, x solat, asyik mengumpat pasal org lain... perintah Allah pun, byk yg x buat...

mmm... knp la nak dibandingkan dgn keburukan org? x nak ke jadi org yg lebih baik dari itu... kita ni klu nak muhasabah diri, nak improve diri kita... sepatutnya bandingkan la dgn kelebihan org lain agar kita akan berusaha utk renew amalan kita pada Allah agar menjadi hamba Allah yg lebih baik dari hari ke hari sebelum kita menutup mata...

perumpamaan aku mudah je... cuba bygkan botol kicap yg bertutup & x bertutup... ye.. ada kicap yg sedap, & ada yg x sedap... cuma, yg bertutup itu terhindar la dari ditinggalkan sisa2 buangan sang lalat atau bendasing2 yg lain....

ya Allah... moga diberikan hidayah kepada kami sume agar dapat mengikut segala suruhan Mu. tetapkanlah iman kami utk terus mendukung keislaman kami walau dalam apa jua keadaan sekalipun... andai kami kecewa, kuatkan la iman kami utk terus beriman kepadaMu...


p/s:aku suka baca statement kat satu video yg dipost oleh salah sorang anak murid aku pasal tutup aurat...

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1673486885873&ref=mf

saya pernah tanya kpd mak saya, knp byk permpuan yg xnak pakai tudung??? sedangkan allah dah suruh di dalam al-Quran? mak saya jawab, 'mereka dah fikir yg mereka tu lebih terror dari allah.'

Friday, 22 October 2010

TeST...TeST

sorry, tertinggal lg nak update blog ni.. konon nak update citer raya.. since syawal pun dah lama berlalu.. lupakan jela niat nak bercerita kisah raya... hehehehe.. tgkla, klu rajin, share pictures je la nanti... tu pun klu rajin... kuikuikui...

anyway, kita citer pasal lain plak... last night, aku conduct test 2 utk student2 aku... buat sekali harung utk 2-2 program (manufacturing & mechatronic).. bkn apa, subject yg sama.. cuma, beza program je.. x kuasa la aku nak design soalan2 test yg berbeza2 klu wat hari yg berlainan & x kuasa jugak aku nak booking class di waktu yg lain utk wat test semata2.. so, mlm tadi, terpaksala booking 2 class for the test.. satu utk program manufacturing, satu utk program mechatronics.. sbb student nye ramai... satu program pun dah 60++ students. memandangkan, test tu diabuat serentak, of course, x mampu la aku utk berada di dua tmpt serentak pada masa yg sama.. maka slps, membodek2 en abi... bersetujula beliau utk menolong aku menjaga test dia salah satu class... tp, klu dah aku & en abi terlibat jaga test, mesti ar si budak kecik tu ada sekali... (package maa... hehehehe)

so, masa jaga test tu, rayyan sibuk la menjadi 'ekor' ummi nih... x nak plak dia ikut abi nye.. klu x , besenya, manja sgt dgn abi... bila dah jadi 'ekor' ummi nih, apa lagi, mengekor je la kejenye.. bila student angkat tgn tanya soklan & aku pegi kat student tu utk bg explanation, diapun menyibuk sekali... lps tu, bila aku kat depan, suka plak dia melompat kat atas stage kat depan tu... tp, bila student aku kacau2 dia, lari plak nyorok blkg ummi dia ni...

tp, yg wat aku tergelak tu, dia tersengih2 bila aku guna mic utk brief student aku & buat announcement... suka betul dia tgk ummi dia guna mic... finally, masa student dah balik, aku pun tgh berkemas nak balik, dia pun cakap... "hehehehe.. tadi ummi nyanyi"

Tuesday, 5 October 2010

TaK MuNGKiN KeRaNa SaYaNG....

Setiba di persimpangan,

Langkah kita tak lagi sehaluan

Bermula di saat itu

Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini

Tiada yang abadi

Yang patah tumbuh

Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku

Tiada ruang di hati buatmu

Namun harusku akui

Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali sekala ada

Ada rindu yang datang tiba2

Tak mungkin kerana sayang

Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini

Tiada yang abadi

Yang patah tumbuh

Yang hilang berganti

FiKiRaN & PeRaSaaN YaNG TeRGaNGGu...

Dlm beberapa hari ni... mmg fikiran & perasaan aku terganggu... org cakap, jgn dilayan perasaan itu.. tp, ia umpama angin yg menyapa aku sekali sekala & mengganggu perasaan & fikiran aku... puas aku tepis, tp, ia datang jugak...

knp selepas sekian lama, aku tiba2 teringatkan dia, seseorang dari kisah silam aku? huhuhu.. Ya Allah... berikan ketenangan dlm hatiku ini.. teguhkan imanku kepadaMu... jauhkanlah rumahtanggaku dari fitnah & godaan syaitan.. aku sayangkan suamiku & anakku...

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi