Wednesday, 29 July 2009

uBaT HaTi

pagi tadi, masa on the way pegi keje, mcm biasa, aku akan dengar siaran dari radio IKIM... suke betul bile diorang siarkan lagu UBAT HATI nyanyian OPICK, penyanyi indonesia.... lembut je suaranya... lirik die simple je, tp, buat hati aku tersentuh.... especially part korus die...

Ubat hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Quran dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perpanjanglah
Salah satunya siapa bisa menjalani
Moga-moga Alloh Taala mencukupi


insyaAllah.....



SuaMiKu BaKaL MR MaMa... hehehehehe

lps dpt tahu zura dah x leh jaga rayyan, aku try cari no2 fon taska yg penah aku collect masa bbsitter 1st nak berenti dulu... aku try call taska yg kat senawang... dari coversation tu, bunyinye mcm ok.. rate pun $250 sebulan, baby bawah umur 2 thn diasingkan, lps tu, die mmg x ambik ramai budak... had nye bawah 10 org... so, aku pun fix appointment dgn owner taska tu nak jumpa die khamis mlm...

bile aku cerita dgn abang, die ckp ok.... x lama lepas tu, die kata,"x pe la, biar abang la yg jaga rayyan sampai lepas raya". aku tanya die bleh ke? die ckp bleh la.. sbb skg ni die x buat pape sampai start pose nanti... sbb bulan pose nanti baru die start meniaga kat tapak meniaga kat ampangan tu.. tu pun kedainya bukak mlm, lps maghrib.. so, mmg bleh sgt2 la klu die jaga rayyan siang tu....

bile fikir2 balik, betul gak... aku pun suka... leh rapatkan lagi hubungan rayyan dgn abi die... biar die manja dgn abi die... hehehehe

td nak gi keje, tibe2 dpt sms dari zura, bgtau die x sihat... dia mintak cuti... so, tinggal la rayyan dgn abi die.. x pe... x pe... sessi training... hehehehe


Tuesday, 28 July 2009

BeSTNYe DeNGaR BeRiTa oRG PeKNeN....

smlm bukak blog eyna, dpt berita eyna dah pregnant... alhamdulillah... dah nak jadi kak long dah si licha cute tu... bestnye....

hari ni lak, dapat sms dari abang, die bgtau zura (pengasuh rayyan) pun dah pregnant gak.... alhamdulillah... lama die tunggu nak pregnant.. dah 2 thn lbh dah kawin... aku seronok sgt2 bg pihak die sbnrnya... moga segalanya selamat..... tp, sedih gak la, sbb die ckp die sanggup jaga rayyan sampai hjg bln ni je... x larat die nak melayan kerenah rayyan yg lasak sgt tu... tinggal seminggu je ni nak cari bbsitter lain... huhuhuhu... tp, aku x salahkan zura pun... sbb aku faham sgt kerenah rayyan tu... sian pulak kat zura... aku ni pun patut dah bersedia sblm ni... sbb aku sendiri penah ckp dgn abang... 'x pe la bg zura jaga rayyan... mana tau, doa budak2 ni bkn kite tau... kot2 dia jaga rayyan elok, rayyan doakan diorang lak ke...'

so, minggu ni x leh buang masa dah ar... kene cari bbsitter baru la ni..... huhuhuhu... ni yg rasa nak cepat2 balik kg ni... huhuhuhu

papepun, sonok ar dgr citer org2 terdekat dah pregnant... nak jugak!!!!! huhuhuhuhu.... skg ni pun, mcm kesian tgk rayyan... die nak berkwn... sunyi duk umah sbb x de kawan.... so, tu rayyan dah bg hint la tu, die nak adik... hehehehehe.... tp, ntah bilela nak pregnant balik... agaknye tunggu dpt keje baru kot.... cepatla dpt keje baru.. nak settle down cepat2..... korang doakanla aku....

Monday, 27 July 2009

TRiP To KuCHiNG ~ DaY 1

mmm... baru berkesempatan nak share citer masa kat kuching ritu... tp, disbbkan kemalasan utk menaip panjang2 & nak mengedit gamba2 yg ade... aku start dgn hari 1st dulu la... hehehehe

mcm yg aku citer kat entry sblm ni, sabtu lepas (18/7), aku sekeluarga bertolakla ke Kuching... pengalaman pertama utk aku & rayyan naik kapal terbang.. hehehehe... pagi khamis, patutnya flight kami pkl 9.45 pagi... sekali delay sampai pkl 12.55 tghr.. tu pun, lambat gak dari yg sepatutnya.. sampai lcct, x de jln2 pun... dah check in sume, terus masuk ke balai berlepas tu... bkn x mo jln2.. tp, x nmpk ape2 yg menarik pun kat lcct tu.. rayyan lak masa on the way dr umah ke airport, die dah tertido kat dlm kete. so, bile sampai2 tu, energy die mcm dah recharge la... jenuh gak aku nak kawal die sbb asyik nak merayap je... pantang nampak budak kecik lain, mula la nak berkwn... kat lcct ni, x byk aku ambik gambar... bawah ni la gamba2 nye pun...



dalam flight, kami ni dpt seat blkg sekali... sempit betul rupenye dlm aeroplane ni.. sekali tgk, mcm dlm bas pun ada... yg bestnye duk blkg sekali ni, leh nampak wing aeroplane ni... teruja aku yg 1st time naik aeroplane ni.. rayyan masa dlm aeroplane tu, x de la heran sgt pun... sbb rasanya die pun x faham yg kenderaan yg die naik ni terbang sbnrnya... die cuma terpegun masa on the way nak naik aeroplane tu, sbb die nmpk aeroplane2 lain yg besar2.. alhamdulillah, masa dah nak start naik tu, rayyan x de la wat perangai... cuma, bile dah sejam kat dlm kapal tu, die dah start nak melasak... abis sume majalah2 dari blkg seat depan tu, die campak ke bawah. konon nak wat alasan utk turun ambik ar tu... lps tu, sibuk nak berdiri, nak jenguk ape yg org depan tgh wat... rayyan.. rayyan... last2 setengah jam lg nak sampai, die dah merengek2 nak susu.. bg susu, ape lagi, lelapla die sampaila bila dah sampai...tu pun, bile dah masuk ke dlm bangunan airport kuching.. sempatla ambik gamba kat sini dgn muka rayyan yg blur... hehehehe... tp, dlm blur2 die pun, sempat lg menjerit tegur budak2 lain... nak berkawanla tu...



sampai2 adik aku dah tunggu dgn kawan die... kitorang sewa kete dgn kwn die ni la... so, kwn die ni merangkap tourist guide kami gak la... 1st tmpt yg diorang bawak, gi makan kat kedai makan yg mmg favourite adik aku kat pasar satok... sbb kitorang ni msg2 mmg dah lapar gile....



masa nak order mknn tu, mcm blur je nak order ape.. yer ar, klu dah pegi sarawak, kenela mkn mknn sarawak... kitorang ingat nak mkn mee kolok, tp, adik aku kate, tu besenye mknn breakfast kat sarawak.. so, susah nak ada... tanye org kedai tu, mmg x de mee kolok tu.. nak mkn laksa sarawak, tekak aku mcm x leh nak terima lak... last2 aku order nasi goreng seafood, suami aku lak order nasi goreng paprik... adik aku order laksa sarawak... disbbkan menu aku dgn abg tu bese2 je, aku x snapla gamba menunye.. aku snap gamba laksa sarawak yg adik aku order... sedap gak laksanya, x sama dgn paket segera yg aku penah rasa masa kat semenanjung

sambal kat tepi tu belacan sbnrnya...
bab minuman, ni la minuman yg kami order... teh c peng... first time minum... mmg sedap, kalah teh tarik yg bese minum tu... sampai teringat2 ar even dah blk semenanjung...

adik aku kate specialty die, die guna gula kabung utk wat air ni... susu cair sikit dgn teh... klu korang perasan atau mata korang power betul, leh nmpk ade 3 layer kat air ni... yg bawah sekali tu la gula, tengah tu susu cair, yg atas tu teh... nak minum kene kacau dulu & lps tu... slurrrppppp... pergh... mmg sedap..... hehehehehe
lps dah mengisi perut tu, kitorang gi jln2 kat pasar satok tu... okla, utk beli cenderahati... tshirt murah2.. sempat gak sambar 3 helai tshirt utk rayyan... sbb 3 helai $10... tp, utk rayyan jela... utk ummi dgn abi nye, x de pun... hehehehe

lps tu, barula bertolak ke pusat latihan sarawak, sebelah IKMAS, bekas tmpt belajar adik aku dulu... pegi situ sbb disitula tmpt kami bermlm.... gamba kat bawah ni gamba rayyan masa tgh on the way nak ke PLS tu... bknnye nak duk atas org... mcm bagus je.... hehehehe

mlm x de aktiviti ape... sbb msg2 penat... adik aku jela gi bawak rayyan jln2 ke kantin... ape lagi, dikerumuni awekla si rayyan ni.. adik aku citer, abis satu hostel junior2 adik aku bawak si rayyan ni... yg lawaknye, diornag ckp rayyan mcm muka pengetua diorang... hahahahaha...
ok ar.. tu jela aktiviti hari pertama di kuching.. next entry, kite citer pasal hari ke 2 lak eh... bile nak sambung tu... TUNGGUUUUUU....... hehehehe






Saturday, 25 July 2009

hmmmmmmmm

bengang, sakit hati sume ade sbnrnya... kecik hati pun ye... bkn kecik hati dgn abang... tp, sume yg aku rasa ni disbbkan aku rasa tertipu dgn seseorang... hakikatnye, aku paling benci ditipu oleh seseorang, terutamanya yg aku sayang.. x kirela, abang ke, mak ayah ke, adik2 aku ke....ntahla... sumenye berkaitan CINTA...

CINTA???? aku x larang sesape pun bercinta... mmglah bg aku yg lebih afdhal adalah bercinta lepas kahwin.. tp, bg aku, cinta yg sblm kahwin tu adalah fasa utk mengenali antara satu sama lain.. mmg kite x leh elak dari mempunyai perasaan tu.. aku juga penah kenal rasa cinta tu... tp, biar iman mengawal akal yg mengawal cinta, bkn nafsu yg mengawal cinta...

cuba tanya diri sendiri balik... kenapa kite bercinta? setakat nak couple je ke? atau bercinta sbg satu step ke depan utk mendirikan alam rumahtangga?ingatla, bile kite wat pape, pangkal utama nye adalah utk mencari keredhaan Allah... klu kite nak berumahtangga, kite nak rumahtangga yg diredhai Allah.. bile kite dpt zuriat, kite nak zuriat kite sentiasa dlm rahmat Allah.. tp, mcm mana nak dpt redha & rahmat Allah, klu kite wat bende2 yg Allah x suka...

"Redha Allah terletak pada redha ibu bapa".. ayat ni mmg aku pegang sampai bile2... bg aku, klu nak dpt keberkatan, apa2 yg kite wat, biarla dpt redha mak ayah... aku ingat lg, kwn2 lelaki yg rapat dgn aku, aku bagi mak aku komen dulu, sblm hati aku pegi jauh menyayangi seseorang tu... andai ada sedikit pun komen negatif dari mak, mmg akan tawar la hati aku utk teruskan perhubungan tu dgn lebih serius... dan yg terakhir, saat aku kenalkan abg pada mak & ayah... tula satu2nye org yg dpt komen positif dari mak ayah... alhamdulillah, biarpun terlalu byk kesusahan yg aku tempuh dlm alam rumahtangga, sikitpun x melunturkan kasih sayang kami... kami bahagia.... itulah nikmatnya, percintaan selepas kahwin & mendapat restu mak ayah...

itula jodoh yg ditentukan oleh Allah... Allah yg merencanakan sumenye... kite hanya mampu merancang.. tp, harapan dan doa aku, agar rumahtangga yg terbina ni sentiasa dlm rahmatNya & aku mohon agar kami dpt bersama sbg suami isteri, dunia & akhirat...

tp, wlupun, jodoh ni ketentuan Allah, kite sbg hamba Allah masih diberi peluang utk memilih... terutamanya sbg perempuan... carila calon suami yang boleh membimbing kite.. mungkin hari ni, kite rasa, 'x pe... aku rasa aku cukup kuat utk bimbing suami aku..' tp, kata2 & anggapan tu bagi aku sbnrnya cuma alasan utk memberi kemenangan kepada cinta yg berlandaskan nafsu. tapi, hakikat sbnr, kite tetap golongan yg lemah, perlukan seseorang yg kuat utk mengatur langkah bersama2... satu masa, kite akan rasa letih, fed up...

bkn aku x penah jumpe lelaki yg dulunya teruk, akhirnye berubah slps bertemu aku.. tp, aku x nak die berubah kerana aku.. aku nak die berubah kerana Allah.. sbb dpt aku rasakan, perubahan yg berlaku kerana manusia, x kan kekal lama... dan mmg benar telahan aku... di saat aku minta diberikan ruang utk aku berfikir dan menilai sama ada ingin membawa perhubungan itu lebih jauh, die mula berubah kembali ke tabiat lama...

tp, yela, soal jodoh ni mcm yg aku tulis td la, soal ketentuan Allah.. kite hanya mampu merancang tp, Allah tahu sape yg terbaik utk hambaNya.. kdg2 org tu mmg baik, tp, hakikatnya, die bukan yg terbaik utk kite... Allah pun dah ckp, jodoh yg baik utk org yg baik. aku bkn ckp aku ni baik & dpt jodoh yg baik... x... x terlintas sampai ke situ pun... aku ada byk kekurangan, begitu juga abang.. tp, kami saling lengkap melengkapkan..

teringat mak ayah aku di kampung... cukupla kesedihan yg diorang rasa dari hasil sebiji pisang yg busuk dari setandan pisang... aku berharap, x de lagi pisang yg buruk dari tandan tu... ckpla pukulan yg mereka terima sblm ni... kekecewaan mereka, adalah kekecewaan aku jua


Friday, 24 July 2009

aKu KoNVo BuLaN DePaN

aku bukak portal gso upm tadi... list nama utk konvo dah kuar... alhamdulillah, nama aku pun dah masuk sekali... yeh.. yeh...

so, ade 8 session utk konvo kali ni.. start dari hari sabtu sampai selasa... yg x berapa bestnye, aku nye session yg ke 7... maknanya hari selasa pagi la, aku konvo... hari keje... x leh la nak ajak kwn2 aku dtg bawak bunga... hehehehe... papepun, aku tetap seronok sbb sempat gak aku konvo tahun ni...

skg ni, tinggal gi bayar yuran utk graduation $200. yg tu aku bayar awal bln depan ar.. skg ni, poket dah kering... huhuhuhu.. tp, x pela... awal bln depan gi bayar, sekali dgn ambik jubah sekali.... ni tgh tunggu surat yg mengesahkan aku dah abis master... penting tu surat ni, sbb aku tgh cari keje lain nih...



Wednesday, 22 July 2009

SeDiKiT CoReTaN Di HaRi iNi....

penat, pening, boring.. sume ade.... hari ni aku kembali bekerja lps balik dari sarawak...



ikutkan aku yg tgh penat ni, mmg nak je aku mc jek... tp, memandangkan ptg ni, aku ade kelas dgn student2 aku... malas lak aku nak ganti2 kelas utk hari ni, klu aku mc... tambahan lak, klu aku stay kat umah, bkn makin tenang & leh hilangkan penat pun... makin kusut lak fikiran aku ni ha nanti.,..



anyway, cerita yg berlaku kat aku sekeluarga tgh mlm td mmg haru... mlm td, sepatutnya flight kami pkl 9.05 mlm... aku sampai airport kuching tu pkl 8 mlm... beratur punyela panjang masa nak check in... sampai turn kitorang, dah dekat pkl 8.30 mlm dah... dah lambat la kan... bile die timbang beg aku, beg adik aku dgn kotak brg2 adik aku... sekali terlebih sampai 11 kg dari berat yg dibenarkan utk kitorang... so, kene bayar lebih ar... mak ai... punyela byk aku kene byr.. sampai $165.. mujur mmg aku dah standby dlm purse aku, dlm $200, konon nak reserve utk bayar parking nanti... ingat nak cari atm kat airport kuching tu, tp, sbb ingat kitorang dah lambat, so, dilupakan aje hasrat tu... alih2, masa kat balai berlepas tu, masa pkl 9.05 mlm tu, diorang wat pengumuman, bgtau yg flight delay sampai pkl 9.55 mlm... x per ar, aku fikir nanti leh kuar duit kat lcct tu je la nanti.... sementara tunggu flight, rayyan nye lasak x yah ckpla... kejap berlari sana, berlari sini.. jenuh aku mengejar.. lps tu, die leh saja2 je menjerit2 sekuat hati kat airport tu... malu betul aku... tp, nak wat mcm mana... nak marah, bkn die faham pun..

naik flight ok la... pramugari2 nye mmg sempoi abis.. agaknye sbb dah last shift.. diorang pun dah penat.. rayyan lak, slps die kuarkan abis sume majalah2, katalog2 kat blkg seat dpn aku, die dah start ngantuk. bg susu, terus tido... sampai2 terminal, dah pkl 12 lebih dah masa tu... rayyan pun terus terjaga sbb die terkejut dgr bunyi kapal terbang masa kitorang turun dr flight. so, terusla berkejar ke atm, nak kuar duit.. sbb aku dah wat kire2 dah, nak bayar utk parking kete, mesti cecah $140++ nyer.. sbb sehari kene bayar $36, klu 4 hari, kirela sendiri... so, duit cash mmg x ckp la dlm tgn ni,,, cari punye cari, jumpa la, sederet mesin2 atm kat luar terminal tu... ade maybank, bank rakyat, cimb & ambank... tp, yg aku bengang tu, satu mesin atm pun x leh pakai.... abg gi tanye reception, kat mana lg atm yg ade... diorng ckp, kat situ je la yg ade... tp, diorang ckp, mesin atm tu, mmg selalu masa tergendala jap lps pkl 12 t/mlm... bese, dlm pkl 1 lebih tu, elok la balik.... ok ar... so, kitorang pegi la mkn kat mcD kat situ, sbb msg2 perut pun dah lapar...

lps2 mkn, tgk2 dah pkl 1 lbh... nmpk mcm atm sume dah berfungsi elok la... kecuali cimb je yg duk out of service. aku try la kat maybank, kuar msg, urusniaga tidak diterima.. cucuk kat bank rakyat pun sama... ingatkan aku je yg kene mcm tu, kad aku je yg problem... rupenye mmg mesin atm tu sengal... ye ye je tulis meps la, bankcard, alih2, mesin tu cuma accept kad yg berkaitan dgn bank die je... sengal betul la... dgn si rayyan wat perangai nye, nak suh org lepas die bebas, dgn abg yg tgh menolak beg2 & kotak nye, dgn penat nye.. campur plak dgn aku yg dah naik hangin bengang dgn atm lg.... huhuhuhu...

abg lak abis sume kwn2 die, die call... tp, sorang pun x sanggup nak tlg... mmm... aku nak komen pape pasal ni???? no komen.... sbb mmg dah lama aku x puas hati dgn kwn2 abg yg suke mempergunakan abang yg lurus dan baik hati tu... padahal, bkn kitorang nak pinjam duit diorang pun.. abang cuma, nak mintak tlg bawak gi bank je... klu yg duk jauh tu, aku faham la... tp, kwn2 die yg duk kat area klia pun, mcm2 alasan diberi... sudahnya, abang gi jln kaki dari lcct ke tune hotel tu... kan jauh nak jln kaki tu... aku lak tunggula kat tepi terminal, kat tmpt org menunggu dgn kete sambil melayan si rayyan... duk layan ke rayyan, sampai rasa penat gile gi kejar rayyan.. pergelangan kaki ni, dah rasa mcm tersalah urat jek... die lak bkn takat berlari tepi2 kaki lima tu... abis sume kete yg parking tu die nak pegi main tayar... geram betul aku... tu yg wat tambah panas hati tu....

bile abang dah patah balik dari tune hotel tu, dgn baju yg basah dgn peluh, dgn muke penatnye, nmpk muke die frust, sbb rupe2nye kat tune hotel tu pun x de bank gak... last2, ade la sorang mamat ni tanya abg, nak pegi mana sbnrnya... abg pun ckpla, nak pegi cari bank atm... so, mamat ni la yg volunteer diri die nak tlg... so, abg ikut die naik kete, aku lak dgn rayyan, jaga beg kat kaki lima terminal tu... masa tu pinggang dgn blkg aku ni dah sakit gile.. rayyan lak dgn perangai lasak die la... mmg menguji kesabaran aku betul...
last2, pkl 4 pg br settle sume, br la leh bertolak blk umah... abg ckp, diorang cari bank sampai ke nilai... gile jauh untk semata2 mencari atm cimb... papepun, alhamdulillah, ade gak yg sudi menolong... abg ckp die bagi $50 gak la kat mamat tu, wlupun mamat tu kate die tlg secara ikhlas...

gitula citer haru yg berlaku kat aku sekeluarga dari tgh mlm sampai awal pagi tadi... sampai2 umah, mmg x angkut sume brg2 tu, terus masuk bilik, tido je... sampaikan terjaga pun lewat, terpaksa qada' solat subuh...

okla, tu je la citer aku wat entry kali ni... nanti2 la aku citer pasal holiday aku kat sarawak.. nak edit2 gambo pun malas lg... tp, percutian kat sarawak tu mmg best sbnrnya... cuma, x puas hati, sbb aku pegi mengejut kan... so, budget x ckp la nak shopping2... souvenir utk kwn2 pun yg simple2 je yg sempat aku sambar....


Friday, 17 July 2009

sarawak... here we come

yeh yeh... esok nak pegi sarawak.... hehehehe.... teruja nih sbnrnya.. maklumla, x penah sampai ke negeri belah2 sana ni.. naik flight pun x penah... kesian kan kat aku ni... hehehehe

well, mlm td adik aku sampai dari dungun.. die naik bas... patut sampai ptg, tp, last2 pkl 8 lbh baru sampai... tanye adik aku, pasal apa lambat sgt... die dgn 'hangin' nya menjawab... mcm mana x lmbt.. bygkan la ada sorang makcik ni, bleh lak suh driver bas ekspress tu berenti kat almost tmpt persinggahan sbb die nak beli barang... mula2 singgah beli keropok lekor... lps tu, jln lg, singgah beli keropok keping lak, lps tu, berenti lg, singgah beli buah ape ntah... mcm tula seterusnya, sampaila last tmpt persinggahan tu, die singgah beli durian lak... hahahaha... tergelak besar aku ni ha....

anyway, pagi ni adik aku dah naik flight dah ke kuching sana... saja die gi dulu, sbb nak uruskan tmpt utk aku sekeluarga nak bermlm sepanjang kat sana... sbnrnya gi sana tu, sbb adik aku nak konvo... adik aku yg baru celebrate besday yg ke 21 ni la... die ambik diploma dlm kursus yg ada kaitan dgn dakwah gak la dekat IKMAS (under JAKIM)... mula2 mak ayah aku yg nak pegi... tp, disbbkan skg, diorang teramatla bz dgn bercucuk tanam buah rock melon kat blkg umah (diorang ni dah jadi petani moden dah skg)... so, diwakilkan la kat aku dgn adik aku yg sorang lg... tp, lps tu, adik aku tu lak x leh nak pegi sbb anak2 die x de sape nak jaga, so, aku, abang dgn rayyan la yg pegi... tiket pegi balik di sponsor sepenuhnya oleh mak aku... hehehehe... mak ckp, tu kire mcm hadiah utk aku yg dah berjaya abiskan master aku la... hehehehe... terima kasih, mak...

flight aku esok pagi pkl 9.45 pg.. so, kwn2 aku suh aku ade kat sana at least dlm pkl 7.30 pg.. leh la nak jln2 jap kat lcct tu.. maklumla aku kan x penah masuk pun kat lcct tu... tp, dlm teruja2 ni, duk terbayang, mcm manala si rayyan ni kat dlm kpl terbang tu esok... riso lak aku... bkn ape, si rayyan ni bkn leh duk diam pun....

papepun, wat sape2 yg baca blog ni, doakan perjlnn kami selamat pegi & balik eh... insyaAllah, nanti aku tepek gamba2 aku kat sana, k.....


Thursday, 16 July 2009

BuLaN BeSDaY

smlm, bukak2 je email, terpandang email reminder birthday as, adik aku... br la tingat smlm 15/7... dah call, wish birthday, terus wat reminder kat hp sbb rini 16/7 tu birthday hasan lak, adik aku yg sorang lagi... so, pagi ni, aku berjaya x melupakan birthday adik aku yg sorang lg nih.... mmm... skg ni mmg susah sgt nak ingat tarikh... asyik lupa jek... jgn x tau, birthday aku sendiri yg thn lps pun aku lupa... mak call wish besday baru aku teringat.... ok ar.. lupakan kisah aku... sbb entry kali ni pasal besday...


mmm... knp tajuk aku bulan besday???? sbb tadi bile aku duk belek2 kalendar kat hp aku, barula aku teringat yg besday anak2 sedara aku pun bulan july ni jugak... sume tu anak2 adik aku la... nor mahistah alya - 9/7, nor hanisah alya dan nor hamizah alya lak 18/7... tp, aku dah ter miss nak wish mashitah... disebabkan LUPA aku la.... mak long minta maaf eh...

so, ni birthday wishes utk korang sume... share2 la ye... hehehehe

ni la adik2 aku... gambar ni ambik masa raya tahun lepas... rayyan pun kecik lagi ha...


yg ni pulak anak2 sedara aku... anak2 adik aku... yg sorang lelaki tu adik aku yg bongsu....




Friday, 10 July 2009

cerita ceriti last weekend

sbnrnya, isnin baru ni mmg nak citer sikit pasal aktiviti weekend baru ni... iaitu.... AHNAF'S BIRTHDAY.... tp, disbbkan aku malas nak buka blog, so, aku tangguhkan niat aku dulu... sudahnya, rayyan lak kene chicken pox, so, aku citer pasal rayyan la dulu...

anyway, HAPPY BIRTHDAY, AHNAF... dah setahun dah ye.... moga Ahnaf jadi anak yg soleh dan berjaya dunia dan akhirat... so, ni la birthday boy nye...


majlis birthday tu ain wat pkl 3 ptg.. so, sblm tu aku singgah kat bandar tasik selatan jap, jumpa kak sah, bini abg halim (sepupu aku)... dia sbnrnya nak ajak aku join bisnes dia... bisnes ape? hehehehe... bisnes ZHULLIAN... mula2 aku ingatkan ok gakla nak cari duit lebih... alih2, die suh aku beli mknn kesihatan BE YOUNG tu dulu.. aku ingatkan murah je... rupe2nya klu dah jadi ahli, RM 729... mak ai.. mahalnya... tu utk sebulan tu... so, x jdla aku nak join... tp, agak terkilan gak la aku... sbb die siap ckp, klu x ckp cash... tolakla barang kemas utk wat modal bisnes... aku dlm hati... tolak brg kemas???? no.. no.. no... brg kemas yg aku ade sume pemberian org... ade yg mak dan ayah aku bg sempena konvo degree aku dulu, sbb dpt result spm dulu... yg somi aku bg lak, yg masa akad nikah dulu ar... sume ade semtimental value... so, x jdla aku nak join bisnes tu...

lps tu, terus bertolak gi umah ain... siap sesat2 lagi... sampai satu tahap tu, aku sampai gaduh la dgn abg.. terus aku senyap jek dlm kete... nasib bek sampai gak, wlupun dah lewat satu jam... so, nila antara gambar2 yg aku dah 'cilok' dari fb ejja, noy dan T.... hehehehe


ni lak aksi2 rakan2 sebaya ahnaf...


gamba last sekali ni la rayyan... sblm kene chicken pox... hehehehe
yg ni lak gamba aku dgn ummiirfan a.k.a azura.. jauh ni, dtg dari penang

yg ni lak, rayyan kene tangkap dgn ain... hehehehe
yg paling comel.... elyss... anak dara si ejja... nak jugak letak gamba maknye, tp, masa birthday ahnaf tu, die 'bz' agaknye... hehehehe



anakku kene demam campak... huhuhuhu

rayyan kene demam campak.... huhuhuhu... sedih je rasa tgk keadaan dia... mula2 aku x rasa tu chicken pox... isnin tu blk dari umah zura, bbsitter rayyan, aku perasan ade bintik2 merah timbul kat perut rayyan... lps tu, aku tgk kat peha die pun ade sikit... abg tegur, tp, aku wat x kisah jek.. bkn ape, kdg2 abg ni suka kecoh2 bende yg kecik... aku assume, tu kesan gigitan serangga pape la kot.. sbb rayyan ni mmg jenis lasak, x mo duduk diam... ade je bende die nak wat... ade je ceruk yg die nak jelajah...so, logik la klu die selalu kene gigit...

sekali, pkl 4 pagi tu die bgn merengek2... aku rasa badan dia... masyaallah... panasnya.... ambik suhu, tgk2 38.4 degree... sah, mmg demam... bg ubat demam, lps tu, masa nak lap badan die dgn kain basah, mengamuk2 rayyan ni marah... last2, terpaksala aku buat bunyi meow sambil renjis2 air kat badan dia, kepala die dgn muka dia... bile temperature dah turun sikit... brla die leh smabung tido balik...

pg tu bgn, rasa badan die panas balik... x leh jd ni, so, sms boss, bgtau aku ambik emergency leave.. die nak approve ke x, lantak die la... yg pntg aku risokan hal anak aku... bawak je gi klinik, dr tu ckp mmg mcm chicken pox... sbb bintik2 merah tu mcm berair plak... yg lawak nye, masa kat klinik tu, rayyan ni mcm lupa lak die x sihat... berlari sana, berlari sini.. panjat kerusi la, lps tu, die sibuk nak susun kerusi2 kat klinik tu... sampaikan masa duk dlm bilik dr, die leh lari kuar, ikut pintu yg sambungkan bilik dr dgn reception tu... jenuh aku nak mengejar...

blk dari klinik, kejap2 die ok, kejap2 die merengek2.. badan die mcm tula, temperature turun naik... riso gak aku.. singgah umah zura... nak besekan diri die jaga rayyan yg demam utk esok2.. mujurla zura ni mmg sanggup nak jaga rayyan.. die dah anggap rayyan mcm anak die sendiri dah pun... blk dari umah zura, rayyan ni ade hati lg nak ajak org jln2... no.. no.. no... x sihat, kene duduk umah... dialog aku kat rayyan ni...

skg ni demam dah baik la, alhamdulillah.. aktif & lasak tu mcm besela... panjat kerusi la, masuk bawah mejala.... cuma, kesian bila tgk bintik2 yg kuar dari badan die tu... kat muka die, x byk... tp, leh nmpkla keliling mulut dia... kat badan die pun x byk... yg byknye dari dada sampai lengan terus ke tgn... lps tu, dari pangkal peha sampai ke kaki... yg kat muka, dah kering... yg kat lengan dgn kaki tu yg nmpk menggelembung2 lagi... huhuhuhu... kesian rayyan....

papepun, ummi doakan agar rayyan cepat sembuh....

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi