Tuesday, 11 July 2017

RaMaDHaN & SYaWaL KeDuA Di PeRaNTauaN

Assalamualaikum dan selamat hari raya aidilfitri semua yg rajin singgah blog aku ni...

Since dah habis flashback, cerita pasal preparation sebelum kami sampai USA dlm entry sblm2 ni, bolehla menyelit sikit pasal cerita terkini kejap..

So, tahun ni tahun kedua kami berpuasa dan beraya di bumi uncle Sam ni... seronok ke? hmm.. tak seronok... rindu family, rindu kampung, rindu sanak sedara, rindu kawan2, rindu malaysia... uwaaa... tapi, yelah, life must go on... moga kerinduan ni dapat dijadikan motivasi untuk aku habiskan phd ni supaya dapat aku beraya kat malaysia dah lepas tu... huhuhuhu

Ramadhan tahun ni macam tahun lepas jugak... kami kene berpuasa dekat 17 jam.. sebelum pkl 4 pagi dah subuh, dekat2 pkl 9 tu baru maghrib... tapi, sebab dah merasa pengalaman ni mcm tahun lepas, takdela rasa terkejut sangat.. rayyan pun dah biasa dah.. yelah.. dia pun dah umur 9 tahun... cikgu kelas dia pun sangat memahami bila kami bagitau dia yg rayyan puasa... sampaikan rayyan nak beli cookie untuk bawak balik pun dia tak bagi sebab dia cakap rayyan puasa... hehehehe...

cuma, tahun ni, supervisor aku wajibkan semua student dia duduk lab dari pukul 9 pagi sampai 5 petang setiap hari... so, bila week days je... hubby kesayangan la duk prepare juadah berbuka puasa... weekend je baru aku masak & barula ada kuih2 sikit untuk berbuka... kuih raya pun minggu last baru buat... buat bila balik dari lab.. buat sejenis sehari... takla beria sangat buat sebab tahun ni, takde sape sgt dekat buffalo ni... buat utk dihidangkan awal2 syawal, which aku tau, rayyan dgn idris la yg tukang makan nya.. sebab diorang suka makan kuih raya.. (sebab tula, tiap2 tahun aku buat kuih raya since dekat malaysia lagi) dapatla buat kuih raya 3 jenis... tart nenas, biskut cornflake, biskut suji pelangi..
biskut suji (favourite abi) & tart nenas
 
biskut cornflakes (kuih raya tradisi family... resepi mak ni)
 
since kami pun dah beli kereta dlm pertengahan bulan puasa tu, dapatla beberapa kali pegi terawikh di masjid dekat sini... kereta 2nd hand je... punyala lama kumpul duit, dah dua tahun duduk sini baru la dpt beli kereta.. alhamdulillah.. moga kereta ni dapat lebih memudahkan urusan kami dekat sini...


So, hujung2 puasa, ainul & azrin (kawan yg buat phd jugak dekat sini) ajak pegi beraya dekat washington dc sebab diorang dapat jemputan dari one of embassy officer utk beraya dekat sana. So, sehari sebelum raya tu, pagi2 lepas subuh (pukul 5 pagi) bertolak la kami ke sana. sampai2 rumah officer tu dlm pkl 2 ptg mcm tu... tolong2la apa yg patut sebab malam tu ada jamuan berbuka puasa dan takbir raya dekat pejabat embassy malaysia. Jadinya malam tu, lepas je berbuka puasa tu, merasa la takbir raya beramai2 di pejabat embassy tu.

Pagi2 esoknya, solat raya di tempat yg sama jugak & lepas tu, menikmatila hidangan2 sempena jamuan raya tu... byk la hidangannya... kambing bakar (tapi, kami tak dapat rasa sebab panjang sgt barisannya), nasi himpit dgn kuah kacang & serunding, mee soto, kuih2 raya, agar2, air, aiskrim & mcm2 lagi... dah habis jamuan raya tu, sebab dah tak tau nak pegi mana, kami pegila beraya dekat Great Falls pulak... cuci2 mata tgk pemandangan kat situ... (miss suasana raya sgt.. rindu dekat kampung halaman, rindu dekat family... nangis kot tgk video diorang hantar bagi ucapan kat kami yg beraya dekat perantauan ni... uwaaaa). dah ptg tu, kami pegi beli seafood dekat captain white.. utk org yg suka seafood, berbaloi pegi sini... cara dia kita beli dulu seafood yg kita nak tu... lepas dah beli tu, dia akan bagi resit utk kita beratur pulak dekat tmpt masak.. so, nanti dia akan masakkan & kita boleh la bawak pegi berkelah kat mana2 makan seafood.

raya kedua pulak, dalam pukul 9.30 pagi, bertolak la balik ke buffalo semula.... so, gitu je la cite raya kami ni.... disebabkan tahun ni beraya bukan dekat rumah sendiri, takdela nak masak juadah raya... dah balik buffalo tu, sebab teringin nak makan nasi himpit & ketupat/lemang.. barula buat sikit....

papepun, jom layan gambar sikit...

ni gambar malam raya, lepas takbir raya

ni gambar pagi raya dekat depan pejabat kedutaan

dengan 'family' dari buffalo...

idris dengan anak en mazwan... pegawai yang tumpangkan kami bermalam dekat rumah dia..

sayang sgt idris dgn baby mikael ni.. sibuk nak baby... ummi pun nak jugak... heheheh... cium la baby org lain dulu ye... huhuhu

rayyan dan idris dekat embassy.. idris tu muka lapar, tgh tunggu abi dia ambik makanan

ni nak melaram dgn spek hitam pulak..

Greal Falls Park dekat DC... cantik

one of the family picture dekat great falls tu

ni captain white, tempat seafood tu..

ni konon2 nak selfie dgn abi & budak2 dekat blkg tu.. tiba2 mamat ni photobombed gambar aku... tak kenal pun sape... hahahaha

 ni menu lepas seminggu raya... buat jugak la nasi himpit, kuah kacang, lemang konon2 dgn rendang ayam sikit sebab teringin... tak puas makan masa kat washington hari tu....

No comments:

MaHLiGai KaSiHKu


Daisypath Anniversary tickers

Amanah Allah






Daisypath Happy Birthday tickers