Saturday, 17 June 2017

PhD PrEpArAtIoN JoUrNeY... USA, HeRe I CoMe ~ PaRt 1

Ok, ubah tajuk sikit sebab dah nak masuk cerita preparation untuk ke US dah.. hehehe... So, lepas dah dapat reply dari prof dekat university yg dekat Buffalo ni, aku pun memulakan proses permohonan ke universiti ni secara official nya... alhamdulillah, untuk universiti ni, dia tak perlukan aku post original transkrip dari malaysia... masa register nanti je baru bagi dokumen tu... cuma bagi softcopy je dulu, attach dlm application form online tu.. so, lepas2 tu tunggu keputusan dari universiti tu pulak la, nak accept aku ke tak... sebab walaupun prof yg reply tu bagi response positif, still tak menjamin sama ada permohonan tu berjaya ke tak... beza kan dari malaysia.. kat sini, proses nak terima student masuk ke universiti untuk buat master or phd tu strict. tak semestinya, kita apply akan dapat.. percentage of rejection of application tu pun tinggi...

tapi, alhamdulillah.. lepas sebulan kot, dapat email bagitau permohonan aku berjaya.. so, barula aku proceed untuk sambung permohonan untuk cuti sambung belajar dan biasiwa KPT kepada UMP selaku majikan aku... oh, lupa aku nak bagitau prosedur untuk sambung belajar ni... macam dekat UMP ni, once dah dapat offer letter, kenala isi borang2 yang berkenaan & dapatkan sign dekan semua bagai... sekali dengan borang ni, kenala attach dokumen2 yang ada dalam checklist.. ni list of document yang aku ingat2 lupa.. kena ada offer letter dar university, sijil research methodology tu, sijil BTN, result IELTS. lepas dah submit ke HR tu, kenala pulak tunggu ahli2 senat universiti mesyuarat untuk diorang evaluate permohonan tu sama ada diluluskan atau pun tak.. part ni memerlukan kesabaran untuk menunggu sebab mesyuarat ni bukan buat tiap2 minggu, nak buat sebulan sekali pun belum tentu... tapi, bila dah dapat kelulusan dari pihak majikan, barula lepas tu majikan akan hantar ke KPT untuk proses biasiswa SLAB/SLAI tu... yang nipun kena menunggu sebab kalau mesyuarat peringkat UMP pun buat jarang2, mesyuarat peringkat KPT lagila lama... huhuhu

Tak ingat berapa lama aku menunggu.. tapi, lama la jugak... at the same time, aku kena menunggu universiti yang dekat buffalo ni proses dokumen untuk aku apply visa nak duduk US. Anyway, nak masuk US ni, kena ada visa... kalau nak melawat, kena ada visa pelancong, nak study, kena ada visa student, nak keje, kena ada visa kerja... so, as student, ada dua jenis visa yang glamer kat US ni, visa F-1 or J-1 (ni untuk student, kalau untuk suami, anak2, visa diorang F-2 or J-2). So, dekat buffalo ni, visa aku visa F-1. nak apply visa ni, kena pegi pejabat untuk kedutaan US dekat KL tu. tapi, tula... nak apply visa ni, universiti yg dekat US ni kena prepare satu document. kalau untuk visa F-1 ni, dama dokumen tu I-20. tapi, untuk proses ni, application aku sangkut sebab untuk diorang process application aku ni, diorang nak kan financial statement yang menunjukkan kita mampu fulfil minimum expenses untuk duduk di US. memandangkan financial statement dari KPT tak menyatakan amaun yuran yang jelas, universiti kat sini tak nak proses... susah la pulak aku duk email2 pihak KPT mintak diorang issue financial statement dengan actual figure.. tapi, tak dapat.. huhuhu.. last2 aku email pihak universiti dekat buffalo ni bagitau, aku tak tau nak buat apa dah.. selama ni universiti2 lain dekat US accept je financial statement yg KPT bagi... barula, pihak unversiti kat buffalo ni agree untuk process application aku tu... tapi, mmg lama la aku tunggu dia nak proses tu... memang kelam kabut la preparation untuk ke US ni...

Tak silap aku, aku dapat I-20 tu, dalam bulan puasa... which is, tak sampai dua bulan dari tarikh aku nak berlepas ke US... so, bila dapat I-20 tu, baru aku boleh apply untuk buat visa, which, application form tu kena isi online. boleh rujuk kat website ni:
http://www.ustraveldocs.com/my/index.html?firstTime=No
lepas isi form tu, kena pulak schedule untuk interview dekat US embassy. yang tu kena bergantung pada availability of the date. so, masa ni dah kelam kabut semua bagai dah... sebab appointment untuk interview tu dalam 3 minggu sebelum fly. mujur keputusan interview dapat on the spot, lepas tu, passport yang dah ada visa tu dapat keesokan harinya... lupa nak bagitau, untuk apply visa ni, kena bayar jugak, USD 160 sorang. so, macam aku dgn husband & anak 2 orang, kenala kali dengan 4.

lepas dah dapat visa tu, dengan masa yg berbaki dua minggu tu, barula buat urusan dengan UMP untuk booking tiket flight semua... memang last minute sungguh.. dengan nak kemas rumah, sebab nak tinggal.. nak kosongkan bilik dekat UMP lagi... musim raya tapi, tak merasa nak beraya sangat.. sedara mara pun tak sempat jumpa sangat. kawan2 lagila... sempat jumpa a few je...

so, gitula citenya sedikit sebanyak sblm aku fly tu...  nanti aku sambung lagi next entry...

No comments:

BiRTHDaY aNaK uMMi & aBi